Blog > Komentarze do wpisu

Chleb...

Tak tak ! W dukanie można jeść kanapki :) Długo szukałam przepisu na idealny chleb i znalazłam :) Kształtem przypomina razowy w smaku również, tylko, że jest wilgotniejszy. Łatwy do zrobienia, tylko potrzebujemy 1,5h i chlebuś gotowy i można się zajadać. Ale uwaga! cały bochenek musi nam wystarczyć na 6 dni-mniej więcej po 2-3 kromki. Polecam z czystym sumieniem!


Składniki na bochenek wielkości 21cm x 10cm:

  • 0,5 op. drożdży
  • 0,5 szklanki maizeny
  • 1 łyżeczka słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 op. otrąb owsianych (150g)
  • 1 mały jogurt naturalny (180g)
  • 3 żółtka

Otręby zalać jogurtem odstawić do nasiąknięcia.

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki wody, dodać słodzik i wymieszać ze maizeną. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną, dodać do otrębów, dodać żółtka i sól. Wymieszać ręką do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia, ew.wysmarowaną lekko oliwą i wysypaną otrębami.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec 30-35min. Zostawić w wyłączonym piekarniku i z otwartymi drzwiczkami na pół godzinki. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego :)

Print Friendly and PDF

sobota, 06 marca 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: choco, chello089076030046.chello.pl
2010/03/08 16:12:15
super blog! ale niestety z błedami. nie wolno w diecie dukana stosować mąki kukurydzianej-jedynie mazeinę-skrobię kukurydzianą!
-
2010/03/08 22:02:09
choco -zle mówisz, oto co znalazłam w książce. "Maka kukurydziana to węglowodan, lecz potrzebna nam ilość jest tak minimalna (1 łyżeczka na 125 ml sosu), że nie ma to znaczenia" zatem można równiez stosować mąkę kukurydzianą, bo wiem, że w niektórych miastach skrobia jest bardzo trudna dostępna albo całkowicie jej nie ma.
-
Gość: melba75, cmw21.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/09 13:39:41
super blog, czytam Cie czase na diecie.Pozdrawiam i bede tu zagladac na pewno.
-
2010/03/09 15:17:48
Chlebek wyszedł super :)

Co do mąki kukurydzianej - nie ma co popadać w paranoję. Skrobia jest trudno dostępna, tak jak parę innych produktów z przepisów Dukana. Trzeba brać poprawkę na nasze realia i to co mamy w sklepach :) My z narzeczonym z powodzeniem stosujemy na Dukanie mąkę kukurydzianą i w sumie schudliśmy już 16kg w 2 miesiące ;)
-
Gość: kkk, public5539.xdsl.centertel.pl
2010/03/14 15:21:36
niewiem skad wzielaś ten przepis ale chleb w smaku jest do niczego, nie polecam...
-
2010/03/14 17:23:38
kkk jestes jedyna osobą, której ten chlebek nie smakuje. przykro mi, ze nie trafiłam Tobie w smak.
-
Gość: Anuszka.st, nat-10.net-serwis.pl
2010/03/17 12:17:53
gdzie znaleźć słodzik do pieczenia? i jakiej firmy słodzika używasz?
czy otręby są w całości, czy należy je zmielić do tego chleba? i jeszcze jedno pytanko - co mogę dodać zamiast jogurtu?
ŚWIETNY BLOG!
-
2010/03/17 12:21:36
Skrobię kukurydzianą można dostać w skelepie ze zdrową żywnością bez problemu. Mam dziecko w domu na diecie bezglutenowej, więc korzystam często z takiego sklepu. Polecam też ksylitol zamiast cukru czy słodzika. Nie jest tani, ale rewelacyjny w smaku i działaniu i nie posiada prawie kalorii. ;)))
-
2010/03/17 12:32:09
skrobię kukurydzianą można bez problemu dostać na allegro, lub w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. ja kupiłam właśnie w ten sposób.

co do mąki kukurydzianej - jest u Dukana produktem tolerowanym, więc nie szalałabym za bardzo z jej używaniem na codzień.
-
2010/03/17 12:32:48
Anuszka otreby sa w calosci. Co zamiast jogurtu hmmm nie wiem...zawsze robie z jogurtem naturalnym. co do slodzika to nie wiem jakiej to firmy jest:( bo "odziedziczylam" po kimś i niestety byl bez naklejki:(

lo-ko owszem skrobia jest dostepna w sklepie ze zdrowa zywnoscia, ale roznica w cenie tez jest:(dlatego uzywam narazie maki, ale bez problemu mozna make zastapic skrobia i wyjdzie tak samo :) musze zobaczyc co to za ten ksylitol:)
-
2010/03/17 12:35:43
Smoke pol szklanki maki to zaledwie ok.3 łyzek mąki, więc jak na 6 dni, bo na tyle ma nam wystarczyć chlebek, to nie jest za duzo :) osobiście nie jem codziennie mąki kukurydzianej :)
-
Gość: Anuszka.st, nat-10.net-serwis.pl
2010/03/17 20:53:32
obiecuję, że już ostatnie dwa pytania :)
pół paczki drożdży - jakiej paczki? 100 g? 40g?
bez słodzika wyjdzie? bo kurcze nie dostałam tego do pieczenia
-
2010/03/17 21:45:11
100 gramowej. wiesz co pewnie wyjdzie, bo slodzik to dodaje do drozdzy, zeby uroslo. Moze dodaj tego normalnego slodzika, tez powinno wyjsc :)
-
2010/03/18 08:13:39
Ksylitol wygląda jak cukier i tak smakuje, jest nawet słodszy. Nie jest tani. Moje dziecko jest też na diecie bezcukrowej. Słodzik też nie wchodzi w rachubę.
-
Gość: Anuszka.st, nat-10.net-serwis.pl
2010/03/18 18:42:26
chlebek wyszedł boski! Pewnie był taki pyszny, bo strasznie mi brakuje pieczywa na dukanie. I bez słodzika się udało, nie wiem jakby smakował ze słodzikiem. zastanawiam się czy trzymany w lodówce będzie dłużej świeży? (na razie schowałam w plastikowe pudełko żywnościowe). Dzięki mrs.dukanowa za sprawdzone przepisy!
-
Gość: karolciahoga, staticline12665.toya.net.pl
2010/03/19 01:46:20
Bardzo... bardzo... ale to naprawdę bardzo dziękuję za ten przepis :D chlebek jak dla mnie pierwsza klasa. A naprawdę mi go w tej diecie brakowało. Uratowałaś mnie ;)
W smaku rzeczywiście jak razowy tylko bardziej wilgotny. Dziś zjadłam 3 kromeczki z szyneczką z indyczka i ogórkiem konserwowym mniammmmmmm :D
Jeszcze raz dzięki Ci za to :)
-
Gość: karadka, 95.83.206.21*
2010/03/20 21:26:57
czesc na jakiej wielkosci foremke jest ten przepis?
-
2010/03/20 22:40:44
karadka na małą keksówkę-ok.11cm x 25
-
Gość: Kocie, abct140.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/22 13:50:06
a ja mam pytanie natury technicznej, czy da się ten chleb zrobić w maszynie do wypiekania chleba?
-
2010/03/22 16:06:49
Kocie niestety ale nie wiem :( nie mam maszyny do robienia chleba (niestety:()
-
Gość: Kocie, abci196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/22 19:09:39
"
-
Gość: Kocie, abci196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/22 19:10:59
no nic, to sama sprobuje na własną odpowiedzialność i dam znać, jak wyszło :]
-
Gość: Moni, rj.ists.pl
2010/03/28 13:29:03
A mnie taki jakiś niski wyszedl- ok. 4 cm. i mocno pachnie drożdżami - jeść? Czy wyrzucić?? ;) Bo pachnie mi zakalcem.. ;)))))
I czy nie warto mielic otrąb - wtedy na mące (bardziej lekka) może lepiej by rósł????
-
2010/03/28 16:11:53
Moni moze za duzo drozdzy dodałaś?? sama juz nie wiem. moja znajoma robila i okazalo sie, ze drozdze miala stare i jej nie wyszedl. wiesz co do tych mielonych otrab, to ja nigdy nie robilam z mielonymi, bo mi zawsze wychodzil chlebek, wiec nie pomoge w tej kwestii :(
-
Gość: beciap1, 121-goc-13.acn.waw.pl
2010/03/31 17:35:34
Mój chleb bardzo mało wyrósł, właściwie jest płaski. Jednak w smaku super. Jest wilgotny i pulchny. Nie należy rezygnować i próbować dalej.
-
Gość: Ola, 078088017229.radom.vectranet.pl
2010/04/04 21:29:38
Chleb wyszedł świetny. Upiekłam na święta pierwszy raz. Ladnie wyrósł i jest b.smaczny.
Dzięki za przepis.
-
Gość: igutka, 109.243.104.4*
2010/04/17 18:42:19
witam mam pytanko: czy chlebek zmieści mi się w keksówce 11 :21 czy nie ma szans?
-
Gość: igutka, 109.243.104.4*
2010/04/17 18:55:02
a i jeszcze jedno zapomniałabym jak lepiej piec: z termoobiegiem czy po prostu górny i dolny grzejnik? sory ale ja nigdy w życiu żadnego chleba nie upiekłam a co dopiero dukanowski...
-
2010/04/17 19:00:26
igutka pisałam wczesniej, ze ja pieklam w 11x25 wiec w Twojej na pewno sie zmiesci :) bedzie po prostu wyzszy. co do piecznia to pieklam gora i dol. jesli od gory za bardzo Ci sie spiecze po prostu przelacz na dol :) aha i przez to, ze masz 4cm "krotsza" foremke sprawdzaj chlebek po przepisowym czasie pieczenia, czy jest juz suchy w srodku :) bo przez to, ze bedziesz miala wyzszy chlebek moze on sie dluzej piec:)
-
Gość: ula, 109.231.56.4*
2010/04/25 11:58:37
Pycha!! i jaki duzy wyrosl.. dziekuje ze ratujesz mi diete takimi pysznymi przepisami:)
-
Gość: mirinnda, dynamic-62-87-164-105.ssp.dialog.net.pl
2010/04/26 16:31:39
pycha!! aż szkoda, że można zjeść tylko kilka kromeczek! dziękuję!
-
Gość: Izulka, 77-253-246-20.adsl.inetia.pl
2010/04/30 18:38:13
witam :)
właśnie się wzięłam do pieczenia chlebka ale moje ciasto jest gęstej konsystencji a na zdjęciu wygląda na bardzo rzadki i kolorystycznie biały?moje ciasto jest żółte.Podobnie było z ciastem ala drożdżowym-znów na odwrót moja masa była tak rzadka,że dodałam więcej mielonych otrębów-może to i błąd-ale smakowało jak grahamka-jadłam do wszystkiego.Może jakieś podpowiedzi?
-
Gość: kasia, static-ip-87-248-75-207.promax.media.pl
2010/05/02 21:39:31
Nie wiem dlaczego ale te drożdże nie chcą mi wyrosnąć;/
czy może być blaszka 40x15?
-
Gość: wiolka, public-gprs2823.centertel.pl
2010/05/10 16:09:33
Super przepis chlebek wyszedł rewelacyjny. Ja pozwoliłam sobie dodać jeszcze odrobinę kminku naprawdę polecam:)
-
Gość: Dorotota, actj167.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/11 11:22:40
chlebek to coś co mi brakowało w tej diecie. Jest rewelacyjny!
-
Gość: Editt, 109.231.56.2*
2010/05/13 08:12:09
Pycha ten chlebek MNIAM MNIAM ;) ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki ziół prowansalskich trochę kminku i curry znakomity wyszedł żebym mogła to bym cały zjadła w ciągu dnia ehh.. fajna ta dietka...
-
2010/05/17 14:53:01
hej

mozna piec ten chlebek w fazie uderzeniowej?
-
Gość: mniszka, 217.96.23.*
2010/05/17 19:21:53
Nie wiem czemu ale moj chlebek jest płaski:( nic nie wyrosło! Czemu to moze byc wina??
-
2010/05/17 21:23:28
mniszka sprobuj dodac do drozdzy 1 lyzeczke cukru zamiast slodzika i nie dodawac do nich skrobii, bo niektore drozdze maja to do siebie, ze nie "wspolpracuja" ze slodzikiem ;)

magda-niestety w uderzeniowce nie mozna ze wzgledu na zawartosc skrobii/maki w przepisie :(
-
2010/05/17 21:41:21
ok..czyli ma rozumiec, ze moge jesc chlebek jak bede robila faze 2, ale tylko w tych pieciu dniach z warzywkami? w nastepnych dniach fazy drugiej sa dalej same proteiny, wiec chlebek jest tez zabroniony?
Sorki, ale jestem poczatkujaca;) Za kazda odpowiedz jestem bardzo wdzieczna;)
-
2010/05/17 21:43:30
magda-elmo pozniej w fazie protein tez bedziesz mogla go jesc :) skrobia kukurydziana jest tylko zabroniona w uderzeniowce, wiec pozniej mozna ja smialo jesc niezaleznie na ktorej fazie jestes. aha nastepnym razem prosze o takie pytania na maila, zeby niepotrzebnie niezasmiecac komentarzow pod przepisem, bo one maja dot przepisu;)) trzymam kciuki za odchudzanie :)
-
Gość: maniusza, 193.238.8.8*
2010/05/18 09:15:27
jestem na dukanie już kilka miesięcy i do tej pory nie jadłam chlebka, bo żaden z dukanowych mi nie smakował. ten jest pierwszy który wejdzie do mojego jadłospisu! z przypraw dodałam zioła prowansalskie i kminek. do porannego twarożku - rewela!
-
Gość: Agutka, f055071129.adsl.alicedsl.de
2010/05/22 19:01:48
jestem zachwycona chlebkiem-smakuje po prostu rewelacyjnie!!!!w koncu przepis na chlebek , ktory jest pyszny.Ja otrebow nie zalewalam jogurtem-bo mialam taki strasznie gesty i dodalam po prostu wszystko razem ,ale i tak chlebek jest mieciutki i pieknie wyrosl!!Dziekuje:)
-
Gość: Akira, 77-252-231-48.ip.netia.com.pl
2010/05/28 16:38:05
Ahhh chlebek wygląda na zdjęciach cudnie ! Mi niestety nie wyszedł xD. Ciasto nie wyrosło i zrobił się placek, ale nawet ten "placuszek" jest dobry i smakuje jak "wilgotny " chleb razowy :D
-
Gość: ew, acpf130.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/29 17:14:32
wlasnie upieklam pieknie wyrosl mam nadzieje ze smakuje rownie dobrze jak wyglada i pachnie.super blog, dzieki niemu przekonalam sie ze na tej diecie mozna zjesc i dobre rzeczy:)
-
Gość: Agnieszka, esc109.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/10 23:18:50
I ja upiekłam ten chlebek:)
Pięknie wyrósł, dobrze się upiekł, niewiele go zjadłam, bo..........więcej zjadł mój mąż:)
Ale on tez jest na dietce, więc mu nie żałowałam, a potrzebował coś wziąć ze sobą na wyjazd i to był strzał w 10.
Dzięki za przepis
-
Gość: agafiga, chello089078061116.chello.pl
2010/06/11 17:03:50
Czy można dodać drożdże w proszku? Ile?
-
Gość: Andzia, 195.20.110.6*
2010/06/14 15:16:38
Hej, rewelacyjne przepisy! większośc bazuje na otrębach, stąd moje pytania: czy owsiane (np. w tym chlebku) moga być w całości zastąpione pszennymi? Pytam, ponieważ mam całą reklamówkę drobnych otrąb pszennych z zaprzyjaźnionego młyna ;)
Drugie pytanie: owe 3 łyżki otrąb to maksymalna dawka dzienna, prawda...? Moje watpliwości biora sie z tego, iż czytałam że otrbęy to źródło błonnika, który jest niewchłaniany przez organizm, w przeciwnieństwie do "regularnych" węglowodanów, a więc nie pownien zaburzać dietetycznego zakazu spożywania węglowodanów.... Prawda to? Za otrębami przepadam, więc ucieszyłabym się ogromnie, gdybym mogła je jeść w większych ilościach, zwłaszcza, że zupełnie niespodziewanie dopadły mnie problemy gastryczne zwiazane z dietą... :/

www.popaczjakafranca.blogspot.com
-
2010/06/14 18:00:30
Andziu nie robilam tego chlebka z otrebami pszennymi, robilam zawsze tylko na owsianych, wiec nie wiem czy wychodzi :( co do maksymalnej dawki-to tak to jest maksymalna dawka dzienna otrab, poniewaz zawieraja weglowodany, a jak wiadomo za duzo weglowodanow w dukanie nie mozna :)daj znac czy z pszennymi chlebek wyjdzie :)
-
Gość: Andzia, 195.20.110.6*
2010/06/15 11:13:07
Mówiąc o zastępowalności otrębów owsianych pszennymi, miałam na myśli stronę dietetyczną bardziej niż gastronomiczną ;)

Nie wiem czy mogę sobie pozwolić na off-topic, ale myślę, że informacje, które wyszperałam mogą być bardzo przydatne wielu osobom, które chciałyby rozwiać swoje wątpliowści co do błonnika.

Chodziło mi o znalezienie różnicy między otrębami pszennymi i owsianymi. Znalazłam taki oto artykuł, który w przystępnej formie wyjaśnia zalety błonnika rozpuszczalnego (otreby owsiane) i nierozpuszczalnego (otręby pszenne) :

dobrydietetyk.pl/czytelnia/63/po_co_nam_blonnik/?p=1

Wniosek z tego, że owsiane dobrze regulują procesy trawienia i wchłaniania węglowodanów i tłuszczów (spowalniają) oraz powodują, że nasza kupka nie jest jak kamień, natomiast pszenne generalnie działają jak miotła, czyli ułatwiają wypróżnianie :)

Porównując właściwości odżywcze w 100 g (źrodło - Sante):
otręby owsiane:
białko 17,3 g
tłuszcz 7,0 g
węglowodany 50,8 g o_O
błonnik (rozpuszczalny!) 15,4 g

otręby pszenne:
białko 16,0 g
tłuszcz 5,1 g
węglowodany 19,5 g !!
błonnik (nierozpuszczalny!) 42,4 g !!

Mój prywatny wniosek:
zwiększając dawkę dzienną do 2 łyżek owsianych i 2 łyżek pszennych nie popełniamy zbyt wielkiego zamachu na zasadach dukanowskich, gdyż w pszennych jest ponad 2,5 x mniej węglowodanów, a prawie trzykrotnie więcej błonnika ułatwiającego numer dwa, z którym ja (oraz wiele osób na tej diecie) mam spory problem.

Co do strony gastronomicznej - jak tylko sprawdzę, dam znać! :)

PS Parafiny do smarowania blaszki uzywasz takiej prosto z apteki? Możesz podać cenę/objętość?
-
Gość: Miron, chello089075021014.chello.pl
2010/06/15 11:17:04
Skrobię kukurydziana kupiłem w zielarskim sklepie ,cena 6,5 zł.Nie czepiajcie sie błędów bo do gara ich i tak nie włożycie.Estetyczna i piekna strona z tymi przepisami, . za co ukłony dla autorki .Mój sukces w 10 dni 5,9 kg mniej.Pozdrawiam odchudzających.
-
Gość: EwaP, 77.252.190.16*
2010/06/15 18:35:37
Zrobiłam ale nie wyszedł .Drożdże nie urosły to i chleb też ;( Mam zamiar zrobic go jeszcze raz ale potrzebuje pomocy bo nie wiem ktory skladnik ewentualnie zmienic .Zrobilam z 50 g świeżych drożdży dodałam 1 łyżeczkę ksylitolu , wodę i skrobię kukurydzianą . Może te osoby ,ktorym wyszedl powiedza co dokladnie daly ze rozczyn wyrosl .
-
2010/06/15 18:49:36
EwaP może drożdże były stare?? wiesz co jeśli chcesz spróbuj dodac do drożdży cukier, bo czasami drożdże nie chcą "współgrać" ze słodzikiem. A jeśli nie chcesz używac cukru, może dodaj mniej skrobii-1łyżkę tylko. Aha i jeśli posiadasz mikrofalówkę spróbuj, aby rozczyn urósł w mikrofali :) ew. postaw pojemnik w którym będziesz robić rozczyn na czymś ciepłym-ja zazywczaj kładę albo pod ciepłym kaloryferem albo na miejscu, gdzie przed chwilą gotowałam coś na piecu :) trzymam kciuki
-
Gość: EwaP, 77.252.190.16*
2010/06/15 19:51:04
Drożdże były świeże i trzymałam je na ciepłej płycie ale właśnie wyczytalam że słodzik nigdy z drozdzami nie zadziala . A Ty co dodałąś ?
-
2010/06/15 20:22:43
ja zazwyczaj dodaje slodzik w proszku, czasami jak mi sie skonczy dodaje cukier:) ok 1-1,5łyżeczki :)
-
Gość: iwonka, chello089076140132.chello.pl
2010/06/16 18:38:44
i kolejny super przepis sprawdzony... nie taki ladny jak Twoj ale pyszny i nie smakuje jajkowa babka tylko naprawde jak pieczywo.. bomba!
-
Gość: Chili, p5dc408e1.dip0.t-ipconnect.de
2010/06/16 21:57:45
Hallo, mam pytanko: jak dlugo drozdze odstawic do wyrosniecia, zupelnie nie mam doswiadczenia w wypiekach drozdzowych?
-
Gość: europejka, 77.252.190.16*
2010/06/20 16:12:35
Piekę ten chleb i jem 2 kromki dziennie .Waga stoi od tygodnia . Teraz wyczytalam ,że skrobia kukurydziana w fazie 1 jest zabroniona . A Ty piszesz ,że mozna ja stosować . Już nie wiem komu wierzyc ? :(
-
2010/06/21 09:12:28
europejko skrobia/maka jest dozwolona dopiero na fazie naprzemiennej, na uderzeniowej jest zabroniona. a waga moze stoi Ci dlatego, ze woda w organizmie Ci sie zatrzymala? pijesz duzo wody??
-
Gość: , 77.252.190.16*
2010/06/21 23:52:23
Piję, piję ale ja to ciężki przypadek jestem . 14 dni i tylko 1,5 kg .
Ja pytałam o fazę naprzemienną jak jestem na protalu . Na innych forach piszą ,że jak sie jest na samym białku ( nie chodzi tylko o uderzeniowke ) to tej skrobii nie wolno zreszta w ksiazce tez tak pisze
-
Gość: dotty, 5ac09bab.bb.sky.com
2010/06/22 00:21:46
Jutro pieke z cala pewnoscia. Dzis zrobilam ten pseudo-chlebek dukana w mikrofalii (chyba tu akurat nie ma tego przepisu) i mojej malej trzylatce mega smakowal, tylko jej wyjdzie (w przenosni i doslownie) na dobre ;)

Jedno pytanie, bo nie lubie niczego wyrzucac, sa trzy zoltka, jakies pomysly na to, co zrobic z trzema bialkami????

Swietna strona, naprawde, i tak mila dla oka! Jakos tak mam, ze jak widze przepis bez zdjecia, to w ogole po niego nie siegam, a tu nie dosc, ze zdrowo, to tak zachecajaco i pieknie! Dziekuje i pozdrawiam!
-
Gość: , 83.238.13.3*
2010/06/22 08:27:53
dotty białka możesz śmiało zamrozić :) najlepiej pojedyńczo i później wykorzystać do przepisu, gdzie są potrzebne białka :) ja zamrażam:) ew.możesz upiec bezy :)
-
Gość: dotty, 5ac09bab.bb.sky.com
2010/06/24 00:16:18
Dziekuje, nawet mi przez mysl nie przeszlo, ze mozna bialka zamrozic! Na pewno je pozniej dobrze wykorzystam.

Na angielskiej stronie Dukana jest przepis na tarte z cytryna, a na to wszystko beza...

-
Gość: Red rose, aaxs53.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/25 18:27:06
można drozdże w I fazie?
-
Gość: marti, chello089078250255.chello.pl
2010/06/26 21:29:47
przepyszny! :) dziękuję!
-
Gość: madzia, dynamic-78-8-232-151.ssp.dialog.net.pl
2010/06/27 16:32:31
witam,
ja dodałam do przepisu z chleba -ubite białka z tych 3 jajek, chleb wyszedł super i jest wyższy niż pieczony bez białek. pozdrawiam
-
Gość: , 109.243.115.3*
2010/07/01 10:59:24
chlebek jest boski robie go już po raz kolejny, i za kazdym razem smaczniejszy, jem go codziennie na śniadanie bądź kolacje, dziękuje bardzo za przepis
-
2010/07/07 04:55:43

zabieram sie jutro do upieczenia slynnego chlebka a niemam swiezych drozdzy tylko suche w granulkach czy moge je uzyc??? i jakie beda proporcje. Jesli mam uzyc 1/2 ze 100 gr wychodzi mi 1/2 sloika drozdzy
drugie pytanko:co do slodzika w tym wypieku chloba, wyczytalam ze slodzil zawiera aspartan i jest rakotworczy i czy wogole mzna go zastapic dziekuje z gory Monia
-
2010/07/08 05:05:41
chlebek upieczony poprostu niebo w ustac, troszke mokry i nie bardzo mi wyrosl ale naprawde pyszny. Pytanko ile mozemy sobie zjesc takich kanapeczek dziennie???
-
Gość: efka, 93.179.241.1*
2010/07/09 15:19:33
Mniam....chlebek jest pyyyysznyyy...i udał się za pierwszym razem :)))
-
Gość: cruella, kopernika.skawsoft.com.pl
2010/07/11 11:14:12
a wg mnie skrobie kukurydzianą można używać tylko i wyłącznie w tygodniu z warzywami, nawet jeśli jest to faza naprzemienna Dukan wyraźnie zaznacza że wtedy jemy dokładnie to samo co w fazie uderzeniowej. Ja to tak rozumiem.
Pozdrawiam, a chlebek i tak wypróbuje.
Myślę że można też zmielić na mąkę otręby i też chlebek wyjdzie pyszny i wtedy nawet w fazie uderzeniowej i w fazie naprzemiennej w samych proteinach będzie można go jeść :)
-
Gość: Dasia, ip-89-174-83-34.multimo.pl
2010/07/12 21:45:04
Chleb jest po prostu pyyyszny :) Najlepszy jaki wypróbowałam na diecie i więcej nie będę już szukać. Wspaniała strona. Wypróbowałam już kilka przepisów i za każdym razem mam coś pysznego do jedzenia :)
-
2010/07/16 21:36:49
Super chlebek!Kajzerki ,też ok!.Serek ,ten na zółty się studzi........
Dzięki,dzięki.....o Pani jesteś wielka!!!!!!
-
Gość: Magdalena, chello089079022099.chello.pl
2010/07/17 22:48:39
Upiekłam dziś chlebek. WSPANIAŁY! Trochę mi nie urósł ale w smaku poezja... :)
-
Gość: Sunny, staticline52657.toya.net.pl
2010/07/20 23:49:06
Bleh,na początku przeczytałam składniki, potem robiłam zgodnie z przepisem.. i wiecie co? zapomniałam o jogurcie naturalnym:) Warto by post edytować i dodać gdzieś ten nieszczęsny jogurt:) pozdrawiam
-
2010/07/21 08:05:30
Sunny w przepisie na samym poczatku jest napisane, kiedy dodać jogurt:) Najwidoczniej niezauwazyłaś :) był od samego poczatku:P
-
Gość: maja_maja_maja, 089-101-010185.ntlworld.ie
2010/07/30 23:16:08
Jestem pod wrażeniem. Użyłam drożdży w proszku i słodzika w proszku i nie wyrósł za bardzo, ale mimo to jest wspaniały. Następnym razem nie dam słodzika bo jak dla mnie chleb słodki być nie powinien. Ale przepis udany - dobry pomysł z parafiną i otrębami - chlebek łatwo się wyciągał i foremka była szybka w myciu. Chlebek jest moim no.2 wypiekiem z Twojej strony, zaraz po serniku, i w tym miejscu chciałabym bardzo podziękować za całą Twoją pracę poświęconą temu blogowi. Jest bezkonkurencyjny!
-
Gość: matess, afrr78.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/31 18:44:54
Skrobie można spokojnie kupić w Intermarche.
-
2010/07/31 21:46:34
Pyszny chlebek, piekłam już w sumie trzy różne, ale ten wyszedł najlepszy.
-
Gość: joanna1006, host-234-121.lan.bermudy.net
2010/08/02 20:34:42
Przepisy super, niestety nigdzie nie mogę dostać skrobii kukurydzianej, ciężko też z serkiem homogenizowanym 0%. Ale jestem nowa i mało jeszcze wiem, błagam jeśli jest ktoś z Wrocławia dajcie znać, gdzie mogę zrobić zakupy.
-
Gość: palivko, 209.130.194.8*
2010/08/05 09:56:18
O matko jaki pyszny ten chleb!!!
Co prawda drozdze nie urosly ani odrobine ale jest miekki i 'mokry'. Dzieki:*
-
Gość: , public-gprs32474.centertel.pl
2010/08/06 13:56:14
heh, ja "zabiłam" drożdże - zalałam wrzątkiem i nie urosły ;) no ale teraz już wiem, że to ma być letnia woda
i tak "chleb" wyszedł super!
-
Gość: narta_80, aarq153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/13 01:04:25
Po pierwsze: wielkie dzieki bo jestem chlebozerna i na diecie Dukana tegoy produktu mi brakowalo.
A po wtore: chlebek mi nie wyrosl, nie podpiekl sie tak ladnie (choc pieklam na "z gory i z dolu". Test konsumpcyjny wypadl... rewelacyjnie!
Gratuluje blogu i prosze o wiecej przepisow. Jedzac takie rzeczy mozna walczyc...
Pozdrawiam,
n.
-
2010/08/15 11:01:27
upiekł mi sie placek a nie chlebek,drożdze mi nie wyrosly nie wiem dlaczego dodalam nawet cukru zeby miec pewnosc,a drozdzy uzylam w proszku,jeszcze nie probowalam bo sie studzi ale musze przyznac pieknie pachnie:) co zrobilam zle?macie jakies rady na drozdze w proszku??
-
Gość: maezna2201, 109.35.218.2*
2010/08/15 11:16:59
spróbowałam,nie smakuje zle:)podzielilam go na 6 czesci i zastanawiam sie ja tu sie najesc kawalkiem grubosci 3cm:)moze nastepny wyjdzie mi lepiej!
-
2010/08/15 11:20:11
wogole czy wy na tej diecie jestescie tez tacy rozkojarzeni?bo ja nawet poprawnie loginu nie moge wpisac:))
-
Gość: kunabetka, ehm21.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/17 23:38:58
Upiekłam! PYCHA! Odkąd odkryłam Twego bloga chciałam upiec ten chleb, ale produktów brakowało... a dziś? Rozpiera mnie duma i radość (dosłownie!), bo chlebek wyszedł niesamowicie dobry i już się śniadania nie mogę doczekać, żeby zjeść przydziałowe skibeczki! Człowiekowi od razu chce się "działać z Dukanem" mogąc jeść takie dobroci!
Na bloga zaglądam codziennie - przyciąga jak magnez!!! Gratuluję i dziękuję za wytrwałość w dodawaniu kolejnych przepisów!!! ... MNIAM!!!
-
Gość: syla, gaf43.internetdsl.tpnet.pl
2010/08/24 15:02:01
Chlebek bardzo smaczny, dzięki za przepis. Skorzystałam juz z kilku. Ja tez się odchudzałam ale nie na diecie Dunkana, ale tez z powodzeniem schudłam 23 kg. Ale nadal lubie jeśc te dietetyczne potrawy i napewno nie raz skorzystam z Twoich przepisów. Pozdrawiam
-
Gość: tara3, cpc5-pmth9-2-0-cust410.6-1.cable.virginmedia.com
2010/08/28 10:30:09
hej mam pytanie,czy mozna uzyc drozdzy w proszku w zamian i w jakich ilosciach,dzieki za pomoc,pozdrawiam
-
2010/08/28 21:52:46
Dziś upiekłam drugi raz, tym razem podwoiłam składniki i oprócz otrębów owsianych(50g) dałam jeszcze otręby pszenne(100g) i żytnie(150g) i... chleb wyszedł nieziemski (brak skromności wyjątkowo uzasadniony!;) ) Smakuje jak regularny chleb razowy albo i lepiej! POLECAM!!!!!!
PS Z podwójnej porcji wyjdzie duży chleb przy użyciu długiej "keksówki".
-
Gość: tosia, ip-91-193-197-218.enterpol.pl
2010/08/29 13:48:32
chlebuś rewelacja.... w sam raz do pracy.... moja mamuśka też go zachwala chociaż nie dietetuje się:) Pozdrawiam
-
Gość: Ania, chello089072191253.chello.pl
2010/09/11 13:17:16
qrde... dodałam cukier zamiast soli (takie same pojemniki..) i zastanawiam się teraz czy mi tyłek nie urośnie.. hahahhaha :))
-
Gość: Izuś, efk208.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/15 13:49:42
Nie mam zdolności kulinarnych i nie wierzyłam, że mi się uda, ale chlebek wyszedł pyszny!
Mimo, że drożdże słabo współpracowały z mąką kukurydziana i nie chciało wyrosnąć ciasto.
Końcowy efekt jednak super!
Dzięki!
-
Gość: mi_kam, na-28.bialnet.com.pl
2010/09/19 21:52:08
Boski! Mój pierwszy chleb i od razu wyszedł!
Przepis bardzo prosty w wykonaniu... a już się łamałam, że brakuje mi pieczywa...
Pani dukanowo jestes zajebista! ;-)))))
-
2010/09/23 12:59:43
Mój chlebek już się pieczę zobaczymy ci z tego wyjdzie:)
-
Gość: , ajt124.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/24 22:05:39
Super przepis, chlebek naprawdę smaczny. Wyrazy uznania dla autorki blogu :)
-
Gość: , 193.19.165.99.osk.enformatic.pl
2010/10/02 20:33:13
Chlebek pierwsza klasa, smakuje nawet mojemu małżonkowi, który nie "dukanuje".
-
Gość: kaga, elt245.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/05 15:17:44
Ja dodałam do przepisu 1 op serka wiejskiego i przesmażoną cebulkę, dzięki czemu nie jest taki suchy, a smakuje pysznie :)
-
Gość: Kasia, chello087206094229.chello.pl
2010/10/05 22:02:57
Witam,

nie jestem na diecie Dukanowej, ale moja siostra jest, która mnie zainspirowała proteinowymi przepisami i postanowiłam upiec sobie chlebek z Twojej propozycji. Zrobiłam podwójną porcję na większą keksówkę. Mój błąd był taki, że zamiast 1 szklanki mąki dałam 2-ie. Zmniejszyłam ilość żółtek z 6 na 4. Przepis robiłam z głowy, bo spisałam tylko składniki, więc zapomniałam namoczyć otręby (pszenne, bo innych nie dałam rady kupić) w jogurcie. Więc najpierw drożdże wymieszałam z cukrem i zalałam wodą. Dom iski wsypałam mąkę, otręby, jogurt, sól i wlałam rozczyn drożdżowy. Zostawiłam do wyrośnięcia na ok 15 minut bo tyle czekałam, aż piec się nagrzeje.
Ale chleb wyszedł pyszny! Jedną kromką można się najeść. Syci, choć troszkę mi się kruszy, może dlatego, że dałam za dużo mąki.
Naprawdę polecam go. Przynajmniej wiadomo, co ma w środku.
Piekłam tak jak pisałaś. 35 minut w 220 stopniach.

PS: Gratuluję pomysłów na dania dietetyczne. Na pewno nie raz skorzystam z innych przepisów.
-
Gość: Princeska_Monia, 10.201.53.18*
2010/10/06 13:19:21
Wczoraj zrobiłam ten chlebek- jest przepyszny- rewelacja!!! Mogłabym jeść go cały czas, ale na następną porcję poczekam do jutra. Szkoda, ze nie można go jeść w dniach proteinowych. No ale moze juz neidługo będzie stabilizacja to wtedy będzie mozna codziennie oprócz czwartków :)
-
Gość: beata, mirasoft-r.3s.pl
2010/10/09 10:24:18
świetny przepis , juz umierałam na tej diecie z tesknoty za pieczywem :)
a tu taka miła niespodzianka !:)
-
Gość: zosia6915, fdf66.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/14 20:35:53
czy drożdże mają być suszone czy w kostce?
-
Gość: monia, chello089077011150.chello.pl
2010/10/23 19:23:28
witam cieplutko, przeczytałam wszystkie komentarze i wiele osób ma problem z niewyrośniętym ciastem chlebowym, polecam włączyć duży gaz na kuchence, drożdże rozkruszyć w szklanej, wysokiej misce, posypać łyżeczką cukru i dodać ciepłe mleko - i tu ważne, mleko zimne zatrzyma proces, a natomiast za gorące zabije bakterie drożdżowe, mleko musi być ciut cieplejsze niż letnie, drożdże nie mogą być prosto z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową, a w kuchni musi być ciepło, a nawet bardzo ciepło, wtedy zaczyn drożdżowy zacznie rosnąć w dosłownie kilka minut, a po 10 minutach można już go dodać do reszty składników i po wyrobieniu i przelaniu do formy, znów w bardzo ciepłej kuchni musi zacząć rosnąć, dobrze jest mieć już włączony piekarnik, wtedy w kuchni jest naprawdę gorąco i drugie rośnięcie trwa ok. 15-20 minut :-) powodzenia
-
Gość: madzikgadzik, 1.ver.abpl.pl
2010/10/26 13:02:29
A czy zamiast poł szklanki mąki kukurydzianej mozna dodac tyle samo zmielonych na mąke otrębów?czy ktos tak robil i jesli tak, to jak wyszedl chlebek?
Bo z mojej ksiazki tez wynika,ze w fazie naprzemiennej, w dniach z samymi bialkiami, nie nalezy jesc mąki kukurydzianej.. no chyba ze w innej ksiazce sa inne informacje:)
-
Gość: app, 91.198.177.9*
2010/10/28 14:21:50
Absolutny ideał. Ja dodaję ziarenka czarnuszki bo uwielbiam i jest pysznie :)
-
Gość: Monika, c80-217-135-207.bredband.comhem.se
2010/10/31 10:22:35
Ile wazy jedno opakowanie drozdzy? Mieszkam w Sztokholmie i tu przypuszczam sa inne opakowania, dzieki z gory za odpowiedz, Monika
-
Gość: Asia, 77.223.235.2*
2010/11/03 13:54:15
"Gdy już wyrosnąć dodać do otrębów, dodać żółtka i sól" ?? , na liście składników jest jogurt i proszek do pieczenia . Do czego je dodać do drożdży czy otrębów. Ile drożdży ?
-
2010/11/03 19:39:26
Asiu o jogurcie napisane jest na samym początku: Otręby zalać jogurtem odstawić do nasiąknięcia. Jesli chodzi o proszek do pieczenia to ja go tutaj wcale nie widze ;)
-
Gość: app, 91.198.177.9*
2010/11/04 07:58:56
U nas w Polsce drożdże mają zazwyczaj 100g :) Czasem w marketach Carrefour można nabyć kostki francuskich drożdży i one mają po 50g. Ale klasyczne opakowanie drożdży to 100g :)
-
Gość: Marta G., host160-23-dynamic.13-87-r.retail.telecomitalia.it
2010/11/08 22:38:13
Moj chlebus wyglada dokladnie tak jak Twoj, mam nadzieje, ze tez smakuje! Niestety sprobuje go dopiero jutro.. chociaz mam dzien proteinowy i skrobii podobno w te dni jesc nie wolno, ale co tam! Najwazniejsze to nie popadac w wariactwo..

Ja osobiscie nie mialam swiezych drozdzy tylko suche. Jednak gdzies wyczytalam,
ze 7 g suchych = 25 g swiezych. 7 g to w moim przypadku jedna torebka, wiec zrobilam z dwoch.

Nie moge sie doczekac jutra!!
Pozdrawiam .-))
-
Gość: masza, 178-36-109-141.adsl.inetia.pl
2010/11/09 06:20:03
witam,
wiem, że to nie do końca na temat ale może orientujesz się ile kcl w 100g takiego chlebka jest?
z góry dziękuję i pozdrawiam

p.s-świetnie, że tu jesteś i masz tyle pomysłów!
-
2010/11/10 09:42:56
@ mrs.dukanowa - przepis na chlebek rewelacyjny, fakt, ze mi on do konca nie wyrosl tak jak twoj, ale nie zmienilo to absolutnie jego walorow smakowych - pyszny :) dzieki :)

pzdr :*
-
Gość: Titi, gal218.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/12 13:56:59
Chlebek rewelacja co prawda ja robiłam na proszku do pieczenia bo drożdży nie miałam i się mu nie wyrosło ale zakalcowaty chlebek i tak super w smaku :) PS ja zamiast mąki kukurydzianej miele otręby na mąkę i tez super wychodzi
-
Gość: Ilona, ar186.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/16 10:23:51
Chleb przepyszny, przecudowny, przesmaczny ogólnie CUDDDOOOWWWNNY. Jakaż to przyjemna odmiana przy ciągłym jedzeniu głównie serków, jogurtów naturalnych albo mięska. Robi się bardzo szybko i bardzo przyjemnie, większych umiejętności kulinarnych nie wymaga. Ogólnie padam na kolana i dziękuję Ci kobieto za ten FENOMENALNY przepis. Zastanawiam się nawet czy zrezygnuję z tego chleba jak już nie będę na diecie, dla mnie lepszy od razowego!
-
Gość: beciap1, 121-goc-13.acn.waw.pl
2010/11/16 17:22:23
pyszne pieczywko
-
2010/11/16 17:24:11
pyszne pieczywko
-
Gość: puciak, 088156083126.wroclaw.vectranet.pl
2010/11/21 17:45:31
Kochana! Właśnie upiekłam po raz drugi ten chleb (za pierwszym razem dałam drożdże instant i kurcze nie urosło) i jest absolutnie fantastyczny!!! W ogóle przeglądam wiele blogów, for i tak dalej i żadne przepisy nie są tak smaczne jak Twoje, zawsze wychodzą i zawsze smakują, moje współlokatorki mimo,że na diecie nie są zajadają się razem ze mną. Uwielbiamy Cię! Dzięki :D
-
2010/11/22 10:25:30
Chlebek wypróbowany - smakuje mi i dukającemu mężowi. Robię z lekką modyfikacją - nie dodaję skrobi do zaczynu tylko już do wyrośniętych drożdży. No i zamiast słodziku jednak ciut cukru, bo mj słodzik nic a nic nie rusza drożdży.
-
Gość: kasia, dynamic-78-8-83-33.ssp.dialog.net.pl
2010/11/23 17:31:04
Niestety drozsze z woda i słodzikiem nicmi nie wyrosły dlaczego?? z tych samych drozszy robiłammałemu racuchy wyszło super ciasto..... stoi w cieple i ani drgnie do góry
-
Gość: , aqf153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/02 19:33:02
Chebek wyszedł cudowny, pachnący. Świetny przepis. Pozdrawiam.
-
Gość: lusilla, public73563.xdsl.centertel.pl
2010/12/03 19:23:40
Chciałabym sie podzielić moją wersją chleba, który upiekłam dzisiaj i własnie spałaszowałam 2 kromki, a drugie 2 zjadł mój małżonek, który powiedział, że chleb jest pyszny. Musze dodać, że nie dodałam proszku do pieczenia, ponieważ (pisałam o tym, po upieczeniu kajzerek) mam straszny posmak takiej suchości w ustach i goryczy, prawdopodobnie po skrobii kukurydzianej, więc nie chciałam dokładac jeszcze proszku. Na szczęście w tym chlebie niczego takiego nie odczuwam. Wyszedł rewelacyjny: wysoki, puszysty i przepyszny. A oto jak zrobiłam moją wersję chleba:

2szkl. otrąb owsianych
1 szkl. otrąb pszennych
0,5 szkl. skrobii kukurydzianej
4 jajka
50g drożdży
1/3 szkl. ciepłej wody
1 płaska łyżeczka słodziku
250g sera chudego
6 łyżek jogurtu naturalnego (ok. 180g)
1/2 łyżeczki soli
zioła prowansalskie, kminek
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać słodzik i połowę skrobii. Odstawić do wyrośnięcia. Zmielić otręby, wymieszać z pozostałą skrobią. Dodac do nich sól, kminek i zioła prowansalskie (nie musimy.) Żóltka oddzielić od białek. (ja zostawiłam ok. 1/2 łyzki - trochę żółtka, trochę białka, do posmarowania wierzchu chleba).
Do żółtek dodać ser, jogurt. Zmiksować wszystko. Dodać suche produkty, potem drożdże, a na koniec pianę z ubitych białek. Wlać do formy keksowej 35cm/10cm.
Blachę wyłozyć papierem. Dno posypać gorczycą. Wlać ciasto chlebowe. Odstawić do wyrośnięcia, a kiedy wyrośnie posmarować odłożonym i rozbełtanym jajkiem, posypac kminkiem i włozyc do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piec ok. 50 - 65 min. Sprawdzic patykiem czy jest suche. Zostawić w piekarniku na jakiś czas.
Mnie sie troche przyklejało do patyczka, ale kiedy kroiłam nie było zadnego zakalca.
Życzę wszystkim smacznego! Pozdrawiam wszystkich!
-
Gość: Soski, 78.149.69.23*
2010/12/05 16:34:01
No mój chleb sie własnie piecze, ale juz widze, że nic z tego nie będzie, użyłem drożdży w proszku i nie wyrosły wiec chlebek tez nie rosnie:(, a takiego sobie smaka narobiłem, nastepnym razem obowiazkowo standartowe drożdże i zobaczymy jak bedzie
-
Gość: Dysiak, caz85.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/07 12:13:43
wyrosnie mi ciasto jesli wstawilam je do piekarnika na 50 stopni??
-
Gość: freak, host-n3-83-80.telpol.net.pl
2010/12/08 22:25:31
Cudowny wyszedł nawet lepszy niż tradycyjny razowy :) uwielbiam twoją strone !
-
Gość: Lasansita, aaii242.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/10 18:50:33
Kobietko! Składam Ci pokłony na kolanach za ten chleb, bo pierwszy raz od 3 tygodni ugryzłam super chlebek (chyba jest nawet lepszy niż zwykły), ale jak pachnie ehhh. Jestem Ci dozgonnie wdzięczna.
-
Gość: kotton1, 89-72-16-151.dynamic.chello.pl
2011/01/19 20:45:26
chlebek jest przepyszny
-
Gość: Kasia MB, 89.228.175.12*
2011/01/25 22:51:21
Chlebek udał się znakomicie, wyrósł slicznie. Zamiast rozpuszczać drożdże w wodzie rozpuściłam je w ciepłym mleku i dodałam odrobinę fruktozy zamiast słodzika. Dodałam też mniej mąki kukurydzianej (akurat się skończyła). W smaku chleb jest pyszny. Bardzo dziękuję za przepis.
-
Gość: calineczka, apn-77-115-248-137.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/03 23:18:23
a ja otręby mielę , w proporcjach 1:4 (pszenne : owsianych),do drożdży dodaję łyżeczke cukru i 1 łyzke skrobii (lub mąki kukurydzianej),zioła prowansalskie-dużo, kminek,troche bazylii i oregano, troche suszonych pomidorów i granulowanego czosnku, posypuję(opcjonalnie) siemieniem lnianym, słonecznikiem i dynia (po 1 łyzce) ,piekę na duzej blaszce płaski placek -wychodzi mi coś jak szwedzki chrupki chlebek, który potem można przypiekac na suchej patelni, jak wyrosnie za bardzo to przekrawam na pół -pychota!!!!!!!
-
2011/02/10 11:57:46
Chlebek robiłam pierwszy razi i wyszedł świetny . Nie jest suchy . Po prostu pyszny :)
-
2011/02/13 21:48:46
mi chlebek wyszedł dość płaski, ale to wina blachy. i chyba jednak za dużo drożdzy dałam, nie wiem czy te pół opakowania to z dużej kostki czy z małej, mi najwyraźniej dało się za dużo, bo czuć posmak drożdzy. Następnym razem kupię typową keksówkę, dam mniej drożdży i z pewnością będzie super. III faza już od kwietnia :)
-
Gość: Joanna, 188-195-30-239-dynip.superkabel.de
2011/02/16 21:05:54
Witam, juz po raz kolejny pieke chlebek, zawsze jest pyszny, jednak...zawsze pieke ok godziny, a nie pol, jak w przepisie pani Dukanowej..a poza tym dzis mnie cos tknelo, bo zawsze mam problem z wyrosnieciem..w przepisie jest podany "slodzik do pieczenia"..czy na pewno chodzi o slodzik, czy moze o proszek do pieczenia? bo ja zawsze pieke bez proszku :-)) pozdrawiam cieplo i dziekuje, wlasnie skonczylam jest kociolek :-)
-
2011/02/21 19:53:17
Witam, mam pytanie dlaczego chlebek mi nie wyrasta i po prawiei godzinie w piekarniku jak sprawdzam patyczkiem jest nadal kleisty w środku?
PANI DUKANOWA dzięki Ci z a te przespisy bez niej miałabym problem z wtrzymaniem na diecie
-
Gość: szymkaska, apn-77-113-113-224.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/25 00:23:09
Witam. Podczas pierwszej próby piekę chleb w maszynie do pieczenia chleba -ciasto było zbyt rzadkie i dodałam 80 GRAM OTRĄB PSZENNYCH wyszło rewelacyjnie co potwierdzają ilości upieczonych chlebków przeze mnie dla moich dukających :mamy ,2 sióstr i córki.
chleb jest rewelacyjny po zmodyfikowaniu---polecam serdecznie i pozdrawiam Panią Dukanową
-
Gość: justyna, 46.113.73.11*
2011/03/01 14:29:20
chleb wyszedł, ale nikt go nie chce jeść niestety. piekłam kilka chlebów na diecie i ten zdecydowanie najgorszy!!! może smakuje tym,co innego chleba dukanowego nie jedli.poza tym mnóstwo przepysznych przepisów jest na tej stronie.
-
2011/03/02 17:14:04
mam pytanko do szymkaska na jakim programie piekła Pani chlebek w maszynie do pieczenia chleba i jakie proporcje składników były wzięte do wypieku i jaka wielkość chlebka była nastawiona z góry dziękuję za odpowiedź proszę o kontakt totenka@o2.pl
gg 809957

-
Gość: ania, host-80-238-121-155.jmdi.pl
2011/03/08 11:46:41
Upiekłam to cudo. Po dwóch dniach trzeba było upiec kolejny, bo cała moja rodzina pochłonęła zawzięcie.
Bardzo fajny, dość kruchy.
Za drugim razem zaszalałam - dodałam otrębów pszennych i żytnich, sezamu i siemienia lnianego - też dobre, tylko się bardziej rozwala.
Dziękuję za przepis!
-
Gość: pati, ejl72.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/30 22:01:04
DZISIAJ ZROBILAM CHLEBEK DRUGI RAZ I MUSZE PRZYZNAC ZE WYSZEDL MI SMACZNIEJSZY NIZ ZA PIERWSZYM RAZEM. GORACO POLECAM SMAKUJE JAK PRZWDZIWY CHLEBEK!!!!
-
2011/04/02 19:45:50
dzieki za ten przepis, wyprubowałam dzisiaj - cos niesamowitego. Nawet mojemu mężowi smakuje
-
Gość: kasia, 193-108-194-218.bgz.pl
2011/04/22 14:30:48
Fajny blog, pyszne przepisy... jednak rzeczywiście jest błąd, jeśli chodzi o mąkę kukurydzianą - to nie to samo, co skrobia kukurydziana, tzw. maizena.
Mąka kukurydziana jest zabroniona, w pierwszym wydaniach książki dr Dukana był błąd w tłumaczeniu i stąd te nieścisłości.
Mąka kukurydziana może powodować stagnację wagi, co nie jest pożądanych efektem w fazie II.
Pozdrawiam.
-
Gość: Nat, user-46-112-92-38.play-internet.pl
2011/04/30 15:44:56
Mnie niestety chleb nie wyszedl. Malo tego, po jego konsumpcji dostalam obrzydzenia do otrab, do tego stopnia, ze juz nawet na kajzerki nie moge patrzec.
-
2011/05/03 20:25:29
Ten chlebek jest pyszny! Czasami jem tylko kromeczkę tak dla samego smaku ;-) Dziękuję!
-
Gość: Brośka, 87-207-176-4.dynamic.chello.pl
2011/05/03 22:59:51
Niesamowity chlebuś!!!! Jest to pierwszy chlebek jaki upiekłam na diecie i wyszedł super. Trochę drożdże nie chciały rosnąć ale dalam radę :)) Niedawno wyjęłam z piekarnika i zjadłam piętkę - pycha! Przyłączam się do wszystkich w dziękczynnym wołaniu - WIELKIE DZIEKI ZA SUPER PRZEPISY :)))
-
Gość: joluśka, static-87-105-212-209.ssp.dialog.net.pl
2011/05/07 12:49:59
witam!
ja tam nic nie rozumiem z tego przepisu... Wymieszać skrobie i drożdze i to ma urosnąc? Mi nic nie urosło:( Bardzo, bardzo proszę, aby ktoś napisał krok po kroku jak robił ten chlebuś... Ja wymieszałam to co wyzej i odstawiłam.. zobaczyłam, że nic się nie dzieje, wiec dodałam do zalanych jogurtem otrąb. Postało, dodałam jaja i do pieca... wyszedł zakalec... Pierwszy przepis od dukanwej, który mi nie wyszedł, nie mogę pojąc tego przepisu.. Proszę o pomoc:)
-
Gość: DRUGOFAZOWIEC, 89-72-31-59.dynamic.chello.pl
2011/06/03 11:04:20
CHLEB NIE WYSZEDŁ I NAWET STRACIŁAM OCHOTĘ NA PIECZYWO
TRUDNY PRZEPIS
-
Gość: kris, bay100.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/04 14:41:01
A oto mój przepis . mam dużą keksówkę więc ją przedzieliłem folią aluminiową ( spożywcza ) i jest 16x12x7 wykładam wydzieloną część papierem do pieczenia .

Przepis :
otręby owsiane 12 łyżek stołowych ( do zupy :) ) ewentualnie 15 jak ktoś nie używa pszennych .
otręby pszenne 3 łyżki stołowe skrobia kukurydziana 8 łyżek stołowych ( mniej więcej takiej samej wielkości co łyżki z otrębami )
drożdże świeże ( p 100g) 21g ( zmierz linijką jest to 14mm )
jajka 2 ( roztrzepać na talerzu białko i żółtko )
serek homogenizowany naturalny 100g ( ja nigdzie nie mogę dostać 0% tłuszczu więc używam byle jakiego w końcu jest to mała ilość )
mleko 2% 10 łyżek stołowych
słodzik w proszku duża szczypta ( ja używam Sussina Gold dostępny w aptekach )
sól duża szczypta ( sól morska , ja nie używam soli więc mi tylko tyle wystarcza , ale można dać 1 płaską łyżeczkę do herbaty )
zioła wedle uznania ( ja robię bez niczego )
Przygotowanie ciasta :
otręby zmielić ( powstanie mąką ) , wsypać je do pojemnika w , którym będziemy mogli przygotować ciasto , wsypać skrobię kukurydzianą i wszystko wymieszać .
Drożdże :
mleko 10 łyżek wlać do metalowego kubka lekko podgrzać by było letnie , dodać drożdży i wymieszać by się rozpuściły dodać małą szczyptę soli i słodzika odstawić na 10 min .
Po jakiś 8 min od odstawienia drożdży do wymieszanych otrębów i skrobi dodać resztę soli i słodzika , dodać jajka , serek i wymieszać dokładnie , teraz dodać mleko z drożdżami i wymieszać na jednolitą masę , masa będzie dosyć gęsta ( ale łyżka nie będzie sama stała będzie się powoli przewracała ) ciasto jest gotowe , przelewamy do naszej keksówki .
Wzrost chleba :
Piekarnik nagrzewamy do 30 - 35 stopni ( góra , dół bez termoobiegu ) wkładamy do piekarnika ( środkowa półka ) i czekamy aż wyrośnie ( około 20 min może troszkę dłużej , trzeba przypilnować ) wypełni prawie całą foremkę , jak już wyrosło delikatnie wyciągamy z piekarnika , możemy posmarować wierzch delikatnie pędzelkiem resztą jajka ( będzie miało ładny kolor ale nie jest konieczne ) .
Pieczenie :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. ( najlepiej włączyć termoobieg szybciej się nagrzeje ) jak już będzie 180 st. wyłączamy termoobieg i ustawiamy na zwykłe grzanie góra i dół , czas pieczenia to 40 min ( po 30 min zobaczyć przez szybkę jak wygląda , pilnować by się nie za mocno przypiekło ) powinno być ładnie zarumienione . Wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki by przestygło ( 20 min ) , wyciągamy i jemy , radzę by nie zaczynać jeść jak jest ciepłe bo na dwóch kromkach się nie skończy :) od razu zjecie większość :)
-
2011/07/14 19:58:56
Jestem załamana, trzeci raz robię ten chlebek (w smaku jest naprawdę super, rewelacyjny etc.) ale trzeci raz mi nie wyrosły drożdże. Skrobię przesiałam przez sitko, woda letnia, drożdże świeże, mieszałam drewnianą łyżką, w ciepłym miejscu stały i ani drgnęły... Już naprawdę trzeba mieć jakiegoś pecha...
-
Gość: kris, aeet24.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/24 16:16:22
mirinda887 , ja drożdże świeże rozpuszczam w lekko podgrzanym mleku ze odrobiną soli i słodzika i nie odstawiam ich do wyrośnięcia , od razu dodaje do reszty składników i dokładnie wszystko mieszam , wkładam do piekarnika 30 st. na 40 min. by wyrósł i chleb jest zawsze wyrośnięty , później 180 st. też na 40 min. i jest ładnie upieczony .
-
Gość: , user-31-174-157-240.play-internet.pl
2011/10/04 22:35:23
Ten chlebek to prawdziwa rewelacja!!!! pychotaaaa:) mogla bym go jest bez końca:P
Chciałam przy okazji pochwalic ten blog od zawsze z niego korzystam, jestem godna podziwu:)
-
Gość: alicja, ip-79-175-203-170.cable.smsnet.pl
2011/10/19 22:27:49
Witam wszystkich, mam ogromny problem :( Proszęniech ktośmi odpowie, zaczęłam dietę w niedzielę, niestety przez niedopatrzenie w zasadach zjadłam naleśnika ze skrobią kukurydzianą już we wtorek, potem w środę i w czwartek. Zauważyłam, że stanęłam na 2 kilo mniej, ale dopiero teraz widzę, że jej nie można w I fazie jeść. Co mam teraz zrobić? Zaczynać od nowa? Tak się nie mogłam doczekać, wszystko starałam się zaplanować, a teraz wszystko zaprzepaściłam...
-
Gość: Guzdek, passat.interkam.pl
2011/10/20 02:03:49
Nie przejmuj się aż tak ;o)
Wejdź na jakieś forum związane tematycznie z dietą Dukana , duuuuużo się oczytaj i
kontynuuj ,zaczynaj od nowa co tam sobie żywnie wymyślisz.
Od czasu do czasu możesz sobie na małe conieco pozwolić , jednakże zalecana DYSCYPLINA długodystansowa ! jak nabierzesz wprawy to sama będziesz widziała po wynikach co wolno a od czego wracają kilogramy lub ustają efekty (ostatnio po 2 obficie zakrapianych imprezach wróciło 2 kilo i ciężkie 2 tygodnie pracy w d****e)
Ale się nie załamuję bo zrobiłem to świadomie
Wytrwałości i wyników życzę a jak będą wyniki to i motywacja do ciężkiej pracy przyjdzie
Pozdrawiam ... Facet o 15 kilo lżejszy ;o) i bogaty w pewne w tej dziedzinie doświadczenia
-
Gość: krecik, 178-37-20-161.adsl.inetia.pl
2011/10/21 18:43:29
Biorę się za pieczenie chlebka, ale jako kompletny żółtodziób kulinarny mam pytanko:) jakiej konsystencji powinny być te drożdże+słodzik+skrobia....bo mi wychodzą płynne i nie wiem jak ma to wyrosnąć...dzięki za wskazówki:)
-
Gość: Aleksandra84, 89-73-55-233.dynamic.chello.pl
2011/11/24 21:33:46
Mam pytanie:) Czy ten chlebek mozna stosowac w diecie naprzemiennej?? jak patrze na skladniki to nic mi nie przeszkadza, ale z drugiej strony wole sie poradzic bo bardziej doswiadczona jestes ode mnie w tej kwestii
-
2011/12/19 22:27:31
ZOBACZ TEŻ TO:

CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY). *****
1.TEMAT.
olkan.blog.bydgoski.pl/2011/10/21/7640/


ENGLISH VERSION_______: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!
-
Gość: Oliwia, anj26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/23 13:08:24
Nigdy nie jadłam pyszniejszego chleba na diecie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: N69L, 79.162.131.3*
2012/02/03 14:34:32
Zrobiłam chleb wg tego przepisu bez żadnych modyfikacji 3 dni temu - wyszedł dobry, wyrósł jak należało (nie są to oczywiście standardowe wielkie kromki, tylko malutkie kromeczki, ale sycą), nie dodawałam tylko cukru. Dziś zrobiłam ten sam chleb, użyłam jednak mąki orkiszowej, tradycyjnie bez cukru - w moim odczuciu jest lepszy, nie czuć (tak jak w pierwszym chlebie) paskudnego smaku i zapachu drożdży rozrobionych z wodą, smakuje jak graham, jest ciemniejszy, bardziej syci, jego smak jest naprawdę miły dla podniebienia. Gdybym miała wybierać, wybrałabym drugi w kategorii Który lepszy.
-
Gość: jatta, 212.180.202.20*
2012/03/04 18:09:44
Na diecie Dukana jestem od prawie dwóch lat, w zeszłym tygodniu po raz pierwszy zdecydowałam się na upieczenie tego chlebka.Jestem zachwycona, nareszcie mogę zjeść normalne śniadanie , chlebek w smaku jest pyszny, niczym nie ustępuje prawdziwym razowcom.Mam tylko taka wątpliwość-czy chlebek można jeść w każdej fazie poza uderzeniową (oczywiście w ilości, na którą zezwala dieta), czy w fazie naprzemiennej mogę sobie na niego pozwolić jedynie w czasie pięciu dni z warzywami?
-
Gość: Ilonusek, h87.koscian-net.pl
2012/03/15 19:55:39
zrobiłam.... i zapomniałam dodać soli <wstyd>
ale i tak wyszedł pyszny :)
pozdrawiam
-
Gość: Ropcia, 178235011254.warszawa.vectranet.pl
2012/11/18 15:50:01
Witam
upiekłam dzisiaj chlebek według tego przepisu.
niestety nie wyrósł, ale to pewnie przez słodzik
Jednak w smaku jest rewelacyjny
Od dzisiaj będę piekła tylko ten
-
Gość: anerem, 178.183.149.179.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/01/26 19:29:00
Od 3 stycznia jestem na diecie,dziś po trzech tygodniach upiekłam chleb,nie wyrósł jak należy ,najprawdopodobniej z powodu nie łączenia się słodzika z drożdżami ,jest za słodki ,więc następnym razem nie dodam słodzika,ale jest wyśmienity.
Bardzo było mi ciężko bez chleba ,który uwielbiam , w tej chwili przetrwam tę dietę bez problemu.Mam tylko wątpliwości czy można go jeść w fazie naprzemiennej .
-
Gość: Daria, d1-7.static.icpnet.pl
2013/03/09 13:54:56
hej, zaczęłam dukanować tydzień temu i moją największą zmorą jest brak pieczywa. czy mimo to, że jestem teraz na etapie fazy drugiej mogę jeść taki chlebek? bardzo tęsknie za jakimkolwiek pieczywem, a to by mnie poratowalo :)
-
Gość: Joasia1982, 217.97.99.*
2013/06/17 11:41:44
Chlebek jest najlepszy, jaki jadłam na tej diecie. Dietę zakończyłam dość dawno temu, wróciło mi po niej kilka kg z mojej winy - wróciłam do starych nawyków żywieniowych. Postanowiłam więc nie tyle odchudzać się - ile zacząć dbać o to, co jem. Na pierwszy ogień od razu poszedł wypróbowany już chlebek - pyyyycha!!!! Polecam go każdemu. Ja zamiast skrobi daję mąkę kukurydzianą, bo na skrobi nie chce mi za żadne skarby wyrosnąć. A na mące jest super wysoki, puszysty i smaczny :) skorzystam niejeden raz z twoich przepisów. Pozdrawiam serdecznie!
PS. Bułeczki z sezamem też są rewelacyjne :D
-
Gość: Anita, public-gprs643466.centertel.pl
2013/10/01 14:08:34
Chlebus wyszedl obłedny!!!! Wlasie pochlonelam dwie kromy z szynka drobiowa. Megaa!!! Dzieki Ci kobieto ;*
-
Gość: Daria7070, 89-67-168-33.dynamic.chello.pl
2014/01/09 19:04:40
Wszystko super, tylko dlaczego ten chleb jest w kategorii na fazę uderzeniową?! Dzięki wielkie za zepsucie trzeciego dnia uderzeniówki. Cudem zobaczyłam w komentarzach, że nie można, inaczej miałabym zmarnowane dwa kolejne dni ;/
-
Gość: , cpc2-ware5-2-0-cust516.9-1.cable.virginm.net
2014/02/22 15:33:39
jakbym mogła to autorkę po stopach bym wycałowała za ten przepis! Dziękuję kochana! Chleb jest przepyszny!!!! Ja do środka dodałam oliwki i odrobinę chilli. Nie miałam również świeżych drożdży więc dodałam opakowanie suchych. Wyrósł pięknie! Już nigdy nie zjem innego :) Poza tym można go doprawić - dosłownie - wszystkim :)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis