Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki - przepis podstawowy

Przyznaję się bez bicia...naleśniki są moją zmorą :) Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Więc przeszperałam cały internet, przetestowałam wiele przepisów i te mi przypadły najbardziej do gustu. Autorka w przepisie dodaje jeszcze 1 łyżkę zmielonych otrąb, ja je omijam i też wychodzą. Są smaczne i elastyczne. Wykorzystuje je do każdej potrawy, gdzie naleśniki są potrzebne.


Składniki na 3 duże naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Smacznego :)

Print Friendly and PDF

*czasami zdarza mi się wysmarować teflon ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą z oliwek, ale to już  nie jest dukanowskie ;)

wtorek, 16 marca 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
2010/03/16 19:09:47
witaj :) zapraszam do akcji na durszlak.pl - Chudniemy z Dukanem :) pozdrawiam u.
-
2010/03/16 20:05:30
naleśnik rewelka! Tylko trochę twardy - zamiast sie złożyc, pękł i się złamał :( Ale to nic :) Pychota!
-
2010/03/16 20:32:05
uuu nie wiem dlaczego tak Ci sie zrobil:( uzylas maki czy skrobii?ja uzywam maki i nigdy mi takie twarde nie wyszly. albo moze za duzo ciasta wylalas na patelke?? sama nie wiem jaki moze byc tego pozwod:( ale najwazniejsze, ze smakowal :)
-
2010/03/16 21:20:02
Mąki - tak jak w przepisie :) Chyba za szybko się ściął i zbyt "wysechł" dlatego pękł - tak mi się wydaje bo pozostałe smażyłam wolniej i krócej i już takie :twarde" nie były :)
-
Gość: slon, host226in72.infocoig.pl
2010/03/16 22:19:00
Kochana jesteś :) super :) przejrzejzalam całość i wielkie wielkie dzięki za zbieranie przepisów. Wyglądają super :) ponieważ jestem na etapie P to jutro robie ten deser czekoladowy :) wygląda pysznie
Jeszcze raz wielkie dzięki za twoją pracę :)
Będę bywać częście
-
Gość: moniaczek, host-62-141-206-52.swidnica.mm.pl
2010/03/18 12:21:45
Ja też uwielbiam naleśniki. Na Dukanie jestem 3 tygodnie. Zrobiłam wg przepisu i z trudem zdjęłam z patelni teflonowej. Wyszły porwane, nieapetyczne. Zupłenie co innego niż Twoje, tutaj to aż ślinka leci jak się na nie patrzy. Jak to możliwe żeby bez tłuszczu wyszły takie piękne nalesniki? Pozdrawiam i dziękuję za przepisy. Natomiast Smakija wyszła super!
-
2010/03/18 12:24:33
Moniaczek, może za cieńkie je robiłaś?? u mnie na początku też wychodziły porwane :( moze spróbuj przetrzeć patelnię olejem parafinowym, żeby było dukanowsko, albo niedukanowsko oliwa z oliwek.
-
Gość: moniaczek, host-62-141-206-52.swidnica.mm.pl
2010/03/18 13:21:42
Mrs. Dukanowo - przetarłam patelnię ręcznikiem z oliwą z oliwek, ale mimo to wyszły porwane. Kucharzę już "na swoim" 7 lat, więc nowicjuszem nie jestem, ale chyba poprostu trzeba nabrać wprawy w smażeniu nalesników dukanowych (czyli bez tłuszczu) i tyle ;)
-
2010/03/18 13:24:18
hmmm, to może dodaj łyżke zmielonych otrab tak jak jest w oryginalnym przepisie....trzeba jakoś kombinować, żeby w końcu wyszły ;) i się nie zrażać jak skubane nie chcą wyjść;)
-
Gość: moniaczek, host-62-141-206-52.swidnica.mm.pl
2010/03/18 13:57:57
Ale i tak bardzo Ci dziękuję za te wszystkie przepisy. Twoje potrawy wyglądaja tak apetycznie! ;)
-
Gość: , smrw-91-193-86-87.smrw.lodz.pl
2010/03/19 09:48:39
MĄKA na Dukanie jest NIEDOZWOLONA! używamy skrobii kukurydzianej!
-
2010/03/19 09:53:26
Gosciu teraz pod kazdym przepisem bedziesz mi pisal, ze maka jest niedozwolona?? to co powiesz na temat tego do znalazlam w ksiazce: "Maka kukurydziana to węglowodan, lecz potrzebna nam ilość jest tak minimalna (1 łyżeczka na 125 ml sosu), że nie ma to znaczenia"?? jak sie do tego odniesiesz??
-
Gość: Tina, cpc8-smal11-0-0-cust140.perr.cable.virginmedia.com
2010/03/19 16:11:10
Robiłam naleśniczki. Wyszły pyszne, pięknie się odklejały od patelni. Dodam, że robiłam z skrobi kukurydzianej. Dziękuję za przepis. Boski smak... :)
-
2010/03/19 16:12:57
Tina ciesze sie, ze naleśniczki smakowały :) co do dodania maki czy skrobii nie ma znaczenia :) W kazdym przepisie jesli zamiast maki dodasz skrobie - wyjdzie :)
-
Gość: Stysik, public64061.xdsl.centertel.pl
2010/03/22 13:50:36
zrobiłam dzisiaj :D trochę mi nie wyszły, ale rzucam to na karb mojej nieporadności w kuchni ;) to co wyszło było pyszne :D
-
Gość: Pauletta, chello084010028236.chello.pl
2010/03/23 21:36:10
I ja się dołączam do wyrazów uznania ;-) , naleśniki wyszły pyszne ! posmarowalam sobie je bialym chudym serem do ktorego wczesniej dodalam slodzik i jogurt naturalny i naprawde palce lizac! Kto by pomyslal, ze takie pysznosci mozna jesc na diecie... ;-)
-
Gość: Stysik, public58483.xdsl.centertel.pl
2010/03/24 22:47:42
Do trzech razy sztuka :) dzisiaj mi wyszły idealne :) super przepis :) u mnie też będą na śniadanie, obiad i kolację :)
-
Gość: sugar_mama, 188.146.30.4.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/03/30 09:30:10
Oj przepyszne naleśniki (dodałam troszkę proszku do pieczenia, by był puszysty) tęskniłam za takim smakiem. Cała strona pyszniutka ;) Już wrzuciałam do ulubionych i będę częstym gościem. Pozdrawiam
-
Gość: haniuta, clr10.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/01 19:17:15
Moje naleśniki też wyszły pyszne, były puszyste jak omlet, dałam tylko 2 łyżki mąki ( i to z górką) zamiast jednej bo ciasto wydawało mi się takie rzadkie , ale efekt super, polecam
-
2010/04/02 06:34:42
haniuta bo ciasto wlasnie ma byc rzadkie ;) ma przypominac w konsystencji wode :) ale ciesze sie, ze wyszly:)
-
Gość: diet_girl, 109.243.137.19*
2010/04/25 14:07:00
a ja zrobilam nalesniki po swojemu. jajko+ mleko 0% + sól + pieprz+ zmielone na pył otręby. i przypominały bardzo z smaku naleśniki na mące. a wszystko zgodne z Dukanem. Niestety gwarantem sukcesu jest dobra patelnia teflonowa na której da się do zrobić bez tłuszczu. A nadzienie? Szpinaczek:)
-
Gość: Ela, azu2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/27 12:03:11
Pyszne te naleśniczki my wyszły :) Posmarowałam w środku Danio i zawinęłam i rulonik, mmm świetne. Dzięki za te przepisy, na pewno nie jeden wykorzystam :)
-
Gość: aff, 84-234-11-89.internetia.net.pl
2010/05/01 17:56:14
A mi nie wyszły :(. Tzn całe ciasto zlało sie na brzegi, bo amm troszke wypukła patelnie. Przyarły i zanim je zdązyłam przewrócić, a było to trudne zadanie, one już były brązowe. i smak mi nie podchodzi, po prostu nie lubię jajek zbytnio :). tęsknię za takimi normalnymi nalesnikami :(.
-
Gość: doris0606, abnf71.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/01 19:18:37
*smarowanie patelni oliwą jest dopuszczalne sam dukan pisze w książce że jeśli się nie posiada patelni teflonowej to można jedna kroplą oliwy i przy pomocy ręcznika papierowego nasmarować patelnie. a przepisy wszystkie super...
-
Gość: Dominika, 78.155.124.6*
2010/05/13 22:56:54
Muszę jutro koniecznie spróbować tych naleśników! Mam nadzieję, że mi wyjdą... : )
-
Gość: Kruszynka, 95.108.11.8*
2010/05/16 17:33:30
Robiłam dzisiaj i muszę powiedzieć, że dawno nic mi tak nie smakowało. Również jestem wielką fanką naleśników. Będę tutaj zaglądać w poszukiwaniu inspiracji:)
-
Gość: xyz, afbz37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/18 15:57:13
Naleśniki były przepyszne ! musiałam niestety przetrzec patelnię nieco oliwą bo w ogóle nie chciały odchodzic, ale z każdym kolejnym było coraz lepiej. Smakują jak zwykłe niedietetyczne naleśniki, polecam wszystkim !
-
Gość: xyz, afbz37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/18 15:57:58
Naleśniki były przepyszne ! musiałam niestety przetrzec patelnię nieco oliwą bo w ogóle nie chciały odchodzic, ale z każdym kolejnym było coraz lepiej. Smakują jak zwykłe niedietetyczne naleśniki, polecam wszystkim !
-
2010/05/18 17:16:59
dziś zrobiłam naleśniki i przy pierwszym miałam kłopot bo się trochę rozwalił ale to wina patelni bo juz sie zestarzała:( do następnych dodałam trochę słodzika w płynie na poprawę smaczku:)i troszeczkę proszku do pieczenia.Były pyszne!dzięki za przepisy !
-
2010/05/19 10:24:06
A ja nie rozumiem, czemu wolno jeść skrobię kukurydzianą skoro wszelkie inne źródła skrobi muszą zostać wyeliminowane?
-
2010/05/19 10:25:09
pinkcake o to juz musisz sie spytac samego Dukana :P
-
Gość: ania22, 188-220-119-124.zone11.bethere.co.uk
2010/05/22 21:01:40
Wcześniej robiłam omlet- ale nie najadalam się nimi tak bardzo jak naleśnikami- POLECAM.
-
Gość: ania22, 188-220-119-124.zone11.bethere.co.uk
2010/05/22 22:15:00
p.s. Dukan w swojej ksiażce nadmienia że mąka kukurydziana (łyzka lub lyzeczka na 125ml sosu) nie ma jakiegos strasznego skutku w postaci tycia..
-
Gość: NewLife, host144.router5.tygrys.net
2010/05/25 17:10:15
Naleśniczki robię od początku diety i przyznaję, że zawsze raczej na oko. Czasem wychodzą idealne, czasem muszę trochę powalczyć, żeby się dały w całości odkleić z patelni.
Przeczytałam uważnie wszystkie komentarze. Muszę przyznać rację jednej z komentatorek. Na diecie Dukana mąka kukurydziana jest niedozwolona. Skrobia zaś znajduje się na tzw. trzeciej liście produktów dozwolonych i do stosowania w wielkości jednej płaskiej łyżeczki dziennie (o ile nie ma zastojów wagowych).
Wiem, że w książce "Nie potrafię schudnąć" ciągle mowa o "mące kukurydzianej", ale już sam Dukan wyjaśnił wątpliwości, że on pisał o maizenie (skrobii kuku, ktora jest biała), natomiast została ona niefortunnie przetłumaczona jako "mąka kukurydziana", stąd teraz różne poglądy na ten temat.
Nie polecam też, a wręcz odradzam stanowczo, smarowanie parafiną patelni. Parafina poddawana wysokim obróbkom termicznym (a temperatura nagrzanej patelni jest bardzo wysoka), zaczyna się robić toksyczna! Bezpieczniej jest dodać kilka kropel do ciasta, które dzięki parafinie zrobi się bardziej elastyczne i łatwiej da się okiełzać mniej wprawionej naleśnikarce:)
Pozdrowienia dla właścicielki bloga. Bardzo przyjemny, pełen smakowitości kącik.
Pozdrawiam i powodzenia w dukaniu wszystkim dietkującym.
-
2010/05/25 18:04:49
naleśniki cudo :D
pierwszy za cienki był i nie wyszedł, drugi troche grubszy więc ciut lepiej, a ostatnio miodzio, niebo w gębie. Do tego serek waniliowy, po prostu żyć nie umierać xD
-
Gość: ania22, 94-193-31-57.zone7.bethere.co.uk
2010/05/28 17:05:59
Chciałam dodać, że dopóki nie jest się na tej diecie TAK MAŁO CZŁOWIEK WIE, o tym że pewne ilości mąki czy tłuszczu są w ogole nie potrzebne. Weźmy te nalesniki- wychodza delikatne, puszyste niczym mgiełka. A jak się je robi w wersji pełnowęglowodanowej to wrzucamy szklankę mąki pszennej- tylko po co... SKORO TE SA O NIEBO LEPSZE... :)
i za ten przepis chcę PODZIĘKOWAĆ mrs. Dukanowa :*
-
Gość: dash88, waw-lag-r1.r.kbt.pl
2010/06/01 18:24:12
wypróbowałam kilka przepisów na 'dukanowe' naleśniki i ten jest najlepszy! :] naleśniki jak prawdziwe - pyszne! ponieważ wcześniej robiłam chleb i zostały mi białka, zamiast jajka użyłam do naleśników tego właśnie białka i wyszło pyyyysznie! :] do tego zrobiłam farsz z tuńczyka (własna improwizacja) i mmm :]

dziękuję życzę dalszych takich pomysłów

ps. jutro wypróbuję kurczaka w jajku ! :)
-
Gość: quba, bsq39.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/14 13:33:56
Ehh, masakra! Nie mam pojęcia co sknociłem ale robiłem je już ze 3 razy i ciągle to samo. Jak wylewam ciasto na gorącą patelnię to ciasto zaczyna się gotować, robią się bąble, wszystko się tak przykleja do teflonu że... patelnia wylądowała za oknem.... Eh.. Co ja robię źle... ;[
-
2010/06/14 17:57:18
quba a moze wyprobuj tak-rozgrzej patelnie, pozniej zmieniejsz gaz i wylej ciasto i poczekaj jak sie zetnie porzadnie a brzegi zrobia sie brazowe i przewroc na druga strone. aha pamietaj, zeby nie robic za bardzo cienkiego ciasta i nie za duze te nalesniki, bo bedzie ciezko przewracac. jesli to nie pomoze to moze sprobuj przetrzec delikatnie patelke recznikiem papierowym nasaczonym oliwa :)
-
Gość: Kasia, 212.183.140.2*
2010/06/15 21:36:23
Czesc.
MRS Dunkanowa, chcialabym zapytac ile można zjeść takich naleśniczków na raz?
Oraz gdzie mogę dostać serki homogenizowane bez cukru? Oraz.. serki homogenizowane mają sporo tłuszczu, czy istnieją takie light beztłuszczowe?
Wiem, że te pytania nie nawiązują do naleśników, ale jesteś tak pojętna, że miałam nadzieję, że może mogłabyś mi pomóc :)

Dziękuję z góry!
-
Gość: Evita, abdu129.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/16 18:36:51
Naleśniki są super, dodałam jeszcze odrobinę proszku do pieczenia i ciut słodzika. Wyszły 3 ogromne, puszyste placki. Posmarowałam je serkiem homogenizowanym. To bardzo sycące danie, można spokojnie się najeść połową tej porcji. Pozdrawiam
-
Gość: AnckaAncka, chello089072077086.chello.pl
2010/06/17 18:45:04
robiłam, wyszły super:) dziękuje za kolejny świetny przepis :)
-
Gość: marti, chello089078250255.chello.pl
2010/06/17 19:09:16
Rewelacja, aż mam wyrzuty sumienia, że je zjadłam tak jakby nie były dukanowskie.
-
2010/06/18 22:23:55
WĘGLOWODANY. Tzw. NISKIE węglowodany.
BH.40.
MOTTO: INFO o węglowodanach.

__WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
__NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !!
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.

Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.
To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!

I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY, i zobaczyć ile jest tam błędów.
P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też; GLUKOZA naturalna, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/

-
Gość: desperatka75, 77-254-220-56.adsl.inetia.pl
2010/06/28 23:03:20
No jak juz mnie naleśniki wyszły, to znaczy, że przepis REWELACJA! Dziękuję!Pozdrawiam!
-
Gość: dukaneczka, acva157.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/19 18:29:17
a mi nie wyszły, przywarło wszystko do patelni :(
-
Gość: Bartek, 92.29.39.5*
2010/07/20 15:25:54
Nalesniki super za pierwszym razem wyszly super. Do tego zrobilem bialy ser: twarog poltlusty, aromat waniliowy, i slodzik pyszne. Polecam
-
Gość: cherry, 188.33.165.17*
2010/07/25 18:24:32
Naleśniki wspaniałe wyszły , naprawdę są godne polecenia . Tego mi było trzeba . Przepis rewelacja . Tak niewiele potrzeba aby mnie uszczęśliwić - dziękuję Ci za to . Oczywiście zostały zjedzone z serkiem waniliowym . Pycha :D
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: sheep, awp34.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/26 12:56:25
ostatnio wypróbowałam twój przepis na naleśniki :) Wyszły bardzo dobre! Moj facet twierdzi że lepsze niż takie normalne. Nie wiem czy tak powinno być ale wg mojego chłopaka smakowały podobnie jak omlet. Czy to normalne? ;) Robiłam takie troszkę grubsze bo bałam się że nie uda mi się cienkich przewrócić na drugą stronę. Ogólnie wyszły i dzisiaj znowu je robię na obiadek! Dziękuję za przepis :)
-
2010/08/02 14:32:25
Naleśniki super!,ale się objadłam...mniam,mniam.....były posmarowane przecierem pomidorowym,z mięskiem,przysmażoną cebulką,chili,serkiem wiejskim.....pychotka!
Zobaczymy co mąż powie na taki obiadek.Naleśniki z serkiem homo...już robiłam.Jeszcze raz dzięki za przepisy!
-
Gość: jsjsjs25, public-gprs12033.centertel.pl
2010/08/07 13:23:19
hmmm
ja robiłam ale jeszcze z mielonym twarogiem wg tego przepisu dukanforever.blogspot.com/p/proteiny_20.html
i przywarły :/ a patelnię mam super - teflonową... nie wiem czemu. ale zeskrobałam "to coś" z patelni i też zjadłam - wyglądało nieco jak jajecznica ;) szkoda tylko że nie mogłam niczym posmarować...ale spróbuję jeszcze raz :)
js
-
Gość: Chaciska, w3cache.icpnet.pl
2010/08/16 20:44:17
Witaj
Dzis robiłam identyczne naleśniki - na teflonie - za nic nie mogłam ich podważyć :( nie wiem czy za duży ogień czy moze za szybko próbowałam je przerzucić????
-
2010/08/16 21:50:26
Chacisko mialaś za duży ogień pod patelka i za szybko je chciałaś przewrócić :( nastepnym razem poczekaj aż brzegi nalesnika same odejda od patelni (oczywiście jesli masz dobrą jakościowo patelnię teflonową, jesli nie to przed pierwszym smażeniem przetrzyj delikatnie kroplą oliwy i smaż na słabym ogniu, ale wczesniej patelnia musi być porządnie nagrzana). możesz jeszcze spróbować smażyć pod przykryciem (osobiście nie próbowałam, ale słyszalam, ze pomaga :))
-
Gość: Paulina, ayi183.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/19 20:51:14
A mi nie starczyło na 3 naleśniki, takie 2 średniej wielkości mi wyszły :(
-
Gość: emajka, 94-193-193-221.zone7.bethere.co.uk
2010/08/21 14:46:43
No coz, tak mnie sie chcialo nalesnikow, ze zaczelam je robic i...do dnia dziesiejszego robie je kazdego dnia:)
-
Gość: k, eqg54.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/22 17:50:30
Czy moge oprocz 2 nalesnikow zjesc w tym samym dniu placek z otrebami???
-
2010/08/22 17:57:10
k tak. musisz pamietac, ze dziennie mozna jesc 3 łyżki otrąb. Trzeba zawsze sobie policzyć ile jest w danej potrawie i nie przekraczać dziennego limitu.
-
Gość: , s2.ipm.pl
2010/08/24 15:29:10
witam dziś zrobiłam pierwszy nie wyszedł ale reszta udana a co tam że nie wolno mąki kukurydzianej j dodałam nawet 2 duze łyżki i co z tego raz sie zje wiecej a raz mniej :) pozdrawiam i dziekuje za przepis
-
Gość: gapcia, chello087207170148.chello.pl
2010/08/25 20:53:30
Super naleśniki, mój mąż również był zachwycony :)

Przyznam się szczerze że, pierwszy mi się rozpadł ale już kolejne były ok. Pomimo iż robiłam cieniutkie należało chwilkę poczekać i same eleganco odchodziły, poprostu "gdy się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy" :)

polecam wszystkim i smacznego
-
Gość: kostka, 193.106.155.13*
2010/08/27 10:08:00
czy naleśniki te można spożywać podczas pierwszej fazy diety? (;
-
Gość: tosia, ip-91-193-197-218.enterpol.pl
2010/08/29 13:56:38
naleśniki są pyszne..... jak dla mnie lepsze od takich tradycyjnych :)Gratuluję bloga i super pomysłów na jedzonko dietetyczne ....
-
Gość: Ania, 160-goc-7.acn.waw.pl
2010/08/29 16:28:58
przyznam, że uwielbiam naleśniki i strasznie mi ich brakowało.. zrobiłam, są pyszne, dodałam otręby i jadłam je z musem z rabarbaru wg Twojego przepisu... mniam.. zjadłabym wszystkie na raz, ale chyba sa jakieś ograniczenia w przypadku potraw ze skrobią.. :(
-
Gość: sanulka, host-89-228-64-128.olsztyn.mm.pl
2010/08/29 20:22:56
na dzisiejszą kolację zrobiłam sobie naleśniki z Twojego przepisu z dodatkiem serka waniliowego. wyszły trzy sztuki, cudowne w smaku,l brakowało mi tego odkąd jestem na diecie Dukana. od teraz będą one w moim menu :) dziękuję za przepis :)
-
Gość: Basia, 80.51.33.11*
2010/08/31 19:19:01
Dziękuje za świetny przepis. Wyszły mi trzy śliczne i mięsiste naleśniki, które pożarłam z waniliowym nadzieniem z białego sera. Pychota... Do smażenia jednak polecam olej w sprayu o smaku masła O% tłuszczu, węgli do kupienia na znanym portalu aukcyjnym. Idealne dla osób na diecie, można smażyć spokojnie dosłownie wszystko i nic nie przywiera. Pozdrawiam : )
-
2010/09/01 10:24:57
Ratujesz mi życie naleśnikami :) Kocham naleśniki i baaardzo mi ich w Dukanie brakuje :) Zrobię sobie dzisiaj.

Pozdrowienia :)
-
Gość: MINI, chello089079148126.chello.pl
2010/09/05 01:41:51
Wszedzie w tematach o dukanodiecie mozna odszukac cos o oleju parafinowym...Dziewczyny! Nie wolno na nim smazyc bo wydziela trujace zwiazki chemiczne! Poczytajcie troche o tym czego nie jestescie pewne zamiast nieswiadomie sie truc. pozdrawiam
-
Gość: Iguanka, 078088183200.elblag.vectranet.pl
2010/09/09 19:48:44
Witam
Dzisiaj zrobiłam naleśniki wyszły pyszne :) Dodałam tylko 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, szklankę mleka 0%, szczypta soli. Nic mi nie przywierały mięciutkie pychotki. Do środeczka włożyłam serek homogenizowany ze słodzikiem i zapachem waniliowym. Mniam, mniam :)
-
Gość: właśnie_zrobiłam, chello089079150185.chello.pl
2010/09/25 10:45:34
pyszności!!!!!! pięknie dziękuję za przepis!
-
Gość: Malwina, cpc1-croy5-0-0-cust107.croy.cable.virginmedia.com
2010/10/01 18:35:08
wlasnie upieklam pyszny dukanowy sernik i po lekturze tej strony bede musiala go komus dac z lzami w oczach bo doczytalam tu ze popelnilam blad, sernik jest z maka kukurydziana a nie ze skrobia. Watpliwosc tylko taka ze ta moja maka jest biala, ale z nazwy to maka. W dotyku jak makka ziemniaczana. czy jest inna maka kukurydziana , bo ja juz nic nie wiem /////
-
2010/10/05 10:11:50
Dziewczyny, poradzcie mi prosze - gdzie dostac mlynek do otrebow????
w tylu przepisach pojawiaja sie mielone otreby a ja nie mam pojecia gdzie dorwac taki mechanizm...
czy taki mlynek do pieprzu sie nada??? mieszkam w Krakowie, jakby ktos miał namiary...
-
Gość: , host-89-229-153-206.plock.mm.pl
2010/10/12 13:09:27
Do martini_111
a nie masz młynka do kawy? Ja znalazłam w domu stary, nieużywany i świetnie się nadaje do otrębów. Słyszałam też, że dziewczyny mielą blenderem. A jeśli chodzi o naleśniki to są pyszne, własnie je robiłam na obiad, tylko dodałam do ciasta pół łyżeczki słodzika i 2 krople aromatu.
-
Gość: kilka, 188.147.169.131.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/10/13 14:12:12
Jejku Twoje przepisy są cudne. Jak przechodziłam na dietę 3 dni temu to jadłam takie zwykłe rzeczy np. sam jogurt albo piers z kurczaka w sosie sojowym czy makrele wędzoną i już mi brzydło, ale teraz dzięki Tobie czuję że wytrwam...monotonni w jadłospisie długo już nie poczuję. Bardzo dziekuję :)
-
Gość: Jack, 83.238.192.8*
2010/10/15 21:34:53
wszytsko super, tylko czas smazenia jest straszny. musze poswiecic prawie 5 min na jednego nalesnika na takiej mocy grzewczej, zeby sie nie przypalil i dobrze ściął
-
Gość: gość, 87-205-196-103.adsl.inetia.pl
2010/10/28 13:29:07
Wszystko świetne, w smaku bardzo dobry, szkoda tylko że konsystencją przypominał,eh......jajecznicę
-
Gość: marta, adhk203.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/31 13:02:43
Naleśniki super, w smaku nie różnią się niczym od takich zwykłych. Do ciasta dodałam troszeczkę więcej skrobi kukurydzianej niż w przepisie, pół łyżeczki proszku do pieczenia i trochę aromatu waniliowego. Nie mam dobrej patelni teflonowej wiec posmarowałam kroplą oliwy. Nie przywierały, bardzo łatwo dały się przerzucić. Do naleśnika troszeczkę serka waniliowego 0% tł, słodziku w pudrze. Fantastyczne :) W końcu moje śniadania nie będą składały się tylko z twarożków i jogurtów :) Dziękuję za świetny przepis :)
-
Gość: kasjot, 088156083158.wroclaw.vectranet.pl
2010/11/03 11:37:58
Mi naleśniki wyszły, chociaż jak zaczynałam je smażyć wydawało mi się, że nie uda ich się przewrócić na drugą stronę. Udało się jednak i były super. Zjadłam z twarogiem wymieszanym ze słodzikiem i jogurtem.
-
Gość: Iwona,rugby, 78.150.108.20*
2010/11/04 22:00:57
wlasnie zrobilam nalesniki wg.twojego przepisu-wyszly fantastycznie! pulchniutkie i nie za suche.Zrobilam je na slono z dodatkiem ziol prowansalskich i bazylii, do srodka starta mozzarella light i kurczaczek i odrobinka passaty.zapieczone w piekarniku na 10minut...palce lizac.A wszystko dzieki SUPER PRZEPISOWI z Dukan Blox.
Dziekuje !!!
-
Gość: Anmalaika, 62.121.132.1*
2010/11/05 11:45:31
zrobiłam je na obiad- z połowy porcji. Bardzo długo je smażyłam na małym ogniu ,aż w końcu zdecydowałam się przewrócić na 2 stronę, Nie wyszły tak idealne jak na zdjęciu- ale wyszły :) Całkiem dobre z twarożkiem na słodko.
-
Gość: Marta G., host209-126-dynamic.20-79-r.retail.telecomitalia.it
2010/11/08 12:27:59
Nalesniki sa rewelacyjne! Pierwszy mi sie przykleil troszke, ale juz nastepne zapiekaly sie super. Pieklam bez oliwy i ok :) Nalesniki sa jak te zwykle,, mniam :))
-
Gość: anusiach, dlp74.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/09 11:55:31
Rewelacja:) powiem, że wyszły mi lepsze niz te "normalne":) kolejny przepis, który zagości na dłużej w mojej kuchni
-
Gość: bogini8, client-86-25-187-166.bsh-bng-011.adsl.virginmedia.net
2010/11/09 14:25:12
wlasnie jem nalesniczki z serem( serek wiejski jogurt naturalny 1 slodzik i 3 krople aromatu pomaranczowego) niam mieciutkie i pyszne:)
aha przepis bez otrab
-
Gość: ojniewiem, apn-95-41-49-26.dynamic.gprs.plus.pl
2010/11/09 20:25:18
hmm..nie znalazłam skrobii kukurydzianej..mam jakąś kaszkę kukurydzianą..nada się??
-
2010/11/14 19:51:30
Ale ładne, ja też kocham naleśniki. Pewnie po nich teraz muszę testować tę nudnawą I fazę. Ale muszę przyznać, że super skuteczną - raptem 2 dni na diecie a 2,5 kg mam mniej. Zaczęłam nawet na tę okoliczność prowadzić kalendarz swojej diety (publicznie) bo nie mogłam namówić koleżanek na odchudzanie i wsparcie. Twój blog to super miejsce. Nie wiem skąd znajdujesz na niego czas. Widać mnóstwo tu pracy i pasji. Podziwiam i pozdrawiam
-
Gość: Loczek, aeqw227.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/02 10:41:36
a czemu używacie mąki, skrobii kukurydzianej moża, nie mąki ;)
-
Gość: mała, 85-31-246-8.internetia.net.pl
2010/12/06 11:34:38
powiem Ci wprost jesteś genialna :) Twoje naleśniki goszczą na moim stole już kolejny raz, wszyscy są zachwyceni, nawet nie "dukanowcy" pozdrawiam serdecznie
-
Gość: natalia, 46.112.196.1*
2010/12/22 05:54:50
Naleśniki, jak wszystko z Twojego bloga, po prostu CUDOWNE!!! Nic nie przywarło, nic się nie przypaliło, szybko się smaży, super smak, ech, same SUPERLATWY! Oczywiście zjadłam wszystko na raz, kurcze ;/
-
Gość: betula, 93.179.219.4*
2011/01/04 12:34:58
Ja do naleśników dodałam cynamon. Do środka jogurt naturalny ze słodzikiem i cynamonem. Nawet mężowi smakowało, a on wychodzi z założenia, że jak coś jest dietetyczne to znaczy, ze jest niedobre ;). Piekłam na patelni teflonowej i się nie przykleiły :). Po prostu pycha...
-
2011/01/05 14:35:39
naleśniki super pomimo iż moja patelnia nie jest pierwszej młodości odklejały się super robiłam cieniutkie więc wyszło mi 5 szt. dzięki za przepis :-)
-
Gość: wiola, host-89-228-95-181.olsztyn.mm.pl
2011/01/08 20:50:53
Naleśniczki rewelacja, dodałam trochę zmieszanych otrąb i olejek migdałowy i po prostu Pychota;)
-
Gość: dagmalakpo, ana54.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/10 15:34:27
witam,dopiero zagościłam na tej stronie i żałuję że tak późno! Mam pytanie czy skrobia o której mowa to mączka ziemniaczana czy coś innego?
Serdeczne dzięki i pozdrawiam
-
Gość: frogitta, 92.40.111.144.sub.mbb.three.co.uk
2011/01/10 22:29:29
Witam
ostatnio znalazlam twoja strone i jestem z niej strasznie zadowolona :) Ja rowniez jestem fanka nalesnikow ale te dietetyczne mi nie wychodza... sa biale, popekane i ciezko je odkleic od patelni teflonowej (a zwykle nalesniki do tej patelni nigdy mi nie przywarly)
Ja mieszkam w UK i znalazlam make kukurydziana (cornflour) ktora jest bialutka i podobna do skrobi ziemniaczanej... czy to jest odpowiednia maka??
Pozdrawiam
-
Gość: aga, bcb92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/17 15:20:40
dodalam troche wiecej mleka i maki kukurydzianej i wyszly CUDOWNE
-
Gość: Malwina, auc204.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/18 15:01:05
witajcie! ja po prostu przykrywam pokrywką naleśnik, wtedy się bardziej puszyście smaży i łatwiej odchodzi, nawet podrzucić go można i na drugą stronę przypiec:))
-
Gość: Ann, 109.110.214.8*
2011/01/21 13:13:13
Kiedyś robiłam naleśniki Dukanowskie z mąką kukurydzianą ale były okropne. Wczoraj natknęłam się na ten przepis i zrobiłam ze skrobią i wyszły przepyszne, dokładnie takie jak na zdjęciu, pyyychota:) dzięki wielkie za przepisy :)
-
Gość: , 83.238.118.*
2011/01/28 19:33:14
Ktos pisał, że posmarował serkiem Danio.. ale czy Danio nie jest zbyt słodki ?
-
Gość: , 87-206-159-84.dynamic.chello.pl
2011/02/02 18:41:32
zrobiłam właśnie te naleśniki, dałam 1 jajko bo miałam bardzo duże i pierwszy się rozwalił, drugiego jak robiłam to dałam kroplę oliwy rozsmarowanej ręcznikiem papierowym i wyszedł idealny, ogólnie smakuje inaczej, ale to miła odmiana od jogurtów i kurczaków;)

Mój przepis: położyć cienki plasterek szynki-dobrej, chudej wiadomo;) na teflonową patelnię, na to wbić duże dobre jajko (najlepiej z indeksem "0", Wykładamy na talerz naleśnika na to szynka z jajkiem sadzonym, rozcinamy żółtko, odrobina soli i mmm palce lizać:)
-
Gość: hpl, eef225.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/09 21:33:29
Naleśniki Cudowne:-)) zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, usmażyłam na patelni teflonowej. Wyszły smaczne mięciutkie , smażyły się pięknie ! Polecam ! Dziękuję !
-
Gość: Aga, 082139003061.radom.vectranet.pl
2011/02/09 22:14:22
Ja przed chwilką zjadłam porcję naleśników z Twojego przepisu, są pyszne. Nic mi się nie porwało, były miękkie jak tradycyjne naleśniki. Dobrze nagrzana patelnia, cienkie placuszki... Nie wiem dlaczego Wam nie wychodzą???
-
Gość: bk, aesa123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/11 19:44:53
Naleśniki dobre ale następnym razem spróbuję z otrębami :-)
a do tych, które mówią, że nie wychodzą trzy rady
1. dobra patelnia (prawdziwy teflon a nie podróba, których pełno)
2. cienkie placki
3. cierpliwie czekać aż cały naleśnik się zetnie. Dopiero potem przewracać. Nie może być "mokrych" miejsc
-
2011/02/12 18:47:33
Witam.
Naleśniki wychodzą pięknie miękkie, puszyste i smaczne. Dodałam otręby, poczekałam aż napęcznieją i aż ciasto się ze sobą zaprzyjaźni. Smażyłam niecały kwadrans, wyszło 6 naleśniczków. Do farszu użyłam chudego serka z jogurtem naturalnym i wanilią. Zrobiłam też czekoladowy sos (mleko granulowane plus odtłuszczone kakao). Pyszny deser na słabsze dni, kiedy brakuje słodkiego :)
Rada dla tych, którym nie wyszło - prawdziwy teflon bardzo dobrze nagrzany. I cierpliwość :)

Pozdrawiam.
-
2011/02/18 17:11:59
Witam. Proszę powiedzcie kiedy w diecie Dukana można pozwolić sobie na naleśniki czy sernik lub ciasto czekoladowe. A kiedy można używać mazeinę? Jestem teraz w II fazie P/PW i mam już ochotę na coś do schrupania;-))
-
Gość: jenefa, hyp-net-75-18.lodz.msk.pl
2011/02/19 18:11:58
opierając się na powyższym przepisie, wymyśliłam wlasny, na omlet-placek, który robi się w ciągu 5 min i który smakuje jak prawdziwe ciasto ;)

Składniki:
- 2 jajka
- łyżka maizeny (ja daję czubatą)
- łyżka słodziku w proszku

mieszamy, wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową (ja smaruję odrobiną oliwy, żeby placek nei przywarł. smażymy aż brzegi się zetną, potem można albo odwrócić, albo (ja tak robię) złozyć na pół i zdjąć z patelni.

jeśli dodamy do masy łyżeczkę kakao, wyjdzie czekoladowo. nie próbowalam jeszcze wersji wytrwanej, ale przypuszczam, że mogłoby być super np. z kawalkami papryki w macie.świetne na śniadanie, polecam ;)
-
Gość: Ola, 169-bem-18.acn.waw.pl
2011/02/22 19:27:25
Hej Dukanki:)
Ja zastąpiłam maizene mąką z otrąb osianych ( zmieliłam otręby w blenderze) dodałam 6 kopatych łyżek. Ciasto było akurat- nie za gęste nie za rzadkie. Nic się nie przypalało, wyszły wysmienite- tylko przesadziłam ze słodzikiem:) Takie naleśniki można jest w I fazie:)
OLA OLA
-
Gość: Jade, ip67-88-34-120.z34-88-67.customer.algx.net
2011/02/23 03:06:21
Dzieki!!! Kocham te nalesniki.. Zebym mogla jadlabym je codzien w roznych wariantach.. na slodko z serkiem i slodzikiem lub z piersia kurczaka, warzywami i dukanowym majonezem, albo jak krokiety z mieskiem mielonym i z pieczreczkami... mmm
A tak mozna co drugi dzien ale coz.. na inne dni mam chlebek i buleczki z moim ukochanym twarozkiem 0% i szczypiorkiem.. pyszota :D
Pozdrawim wszystkich dukajacych :D
-
Gość: , public55578.cdma.centertel.pl
2011/02/23 09:38:25
naleśniki rewelacja, a na słodko z twarożkiem bajka, odżyły wspomnienia z dzieciństwa, wakacje u babci itp:)))))
-
2011/02/28 20:55:03
Niebo w gębie :D Drugi raz robiłam te naleśniki. Za pierwszym razem a'la tortilla ze smażonym kurczakiem, pomidorami i "sosem czosnkowym" a dziś wieczór na słodko z nadzieniem z serka homo ze słodzikiem i aromatem rumowym :) Do słodkiej wersji do naleśników dałam mleko pół na pół z colą zero i troszkę słodzika - R E W E L A C J A!!! najlepszy dotychczas przeze mnie spożywany desr dukanowy :D Pozdrawiam wszystkich dukających i blogosławioną autorkę tutejszych przepisów ;)
-
Gość: paula, 11-pus-3.acn.waw.pl
2011/03/01 21:50:03
ochydztwo!!
-
Gość: Asiek, rsb.ists.pl
2011/03/01 22:24:50
Ja wlasnie zrobilam, pierwszy w calosci do kosza, drugi czesciowo sie porwal, reszta pieknie. I teraz tak - ja mam malutenka patelenke, mniejsza niz talerzyk, ale im mniejsza patelnia tym latwiej. Ciasto wylewam na bardzo rozgrzana patelnie, nastepnie przykrywam i daje minimalny ogien. Ciasto powinno byc przybrazowione przy brzegach i suche na calej powierzchni. Sprawdzam, czy odchodzi od patelni, jak nie - zostawiam jeszcze na pare chwil. Ciasto trzeba przejechac dookola nozem/widelcem/lopatka i podwazac delikatnie z kazdej strony. Podwazam nastepnie glebiej z jednej strony i odklejone ciasto kladzie sie na tej nieodklejonej czesci, wtedy deliksatnie lopatka gmeram pod reszta ciasta - taki sposob sprawia, ze ciasto sie nie porwie. Nastepnie szybko wyrzucam na talerz, a z talerza na patelnie nieupieczona strona (ja przenosze rekami, ciasto jest elastyczne i sie nie powinno rwac). Ciasto jest grubsze niz normalne nalesniki, przypomina omlet. Ja dzis zrobilam 2 nadzienia - s twarogiem na slodko (twarog, aromat waniliowy, slodzik i odrobina mleka) oraz z nadzieniem lososiowym (wedzony losos, twarog, sok z cytryny, pieprz, sol i odrobina mleka).
-
Gość: beatinka3, 46.112.239.19*
2011/03/01 23:46:10
Witam. Ja również przed chwilą skończyłam moje naleśniki. Dla mnie bomba. Rzeczywiście trochę czuć je proszkiem do piecz., ale i tak są super. Smażyłam je na patelni Tefal (model Edonia), którą dzisiaj przypadkiem zobaczyłam w Lidlu i specjalnie kupiłam do tych naleśników. Wszystkie naleśniki bardzo dobrze odstawały od patelni. Mi wyszło 4 sztuki, ale patelnia ma 28 cm średnicy. A nadzienie zrobiłam takie:
- 3 ząbki czosnku - zeszklić,
- 7 porcji mrożonego szpinaku - zagotować, zmniejszyć ogień,
- pół serka typu "Figura" light, ja dałam konkretnie serek z Lidla firmy "Linessa" light 0,2% tłuszczu,
- sól, pieprz - do smaku.
Tym nadzieniem posmarowałam naleśniki.
Z sosem czosnkowym pycha !!!!!
Mam nadzieję, że szpinak można jeść w II fazie?
-
Gość: bubu, bdh113.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/06 19:16:34
Jutro wypróbuję. Dzięki za wszystkie przepisy! Bardzo lubię Twoje zdjęcia dań. Naprawdę zachęcają do gotowania :)
-
Gość: agniecha, 85-202-210-52.internetia.net.pl
2011/03/12 09:25:16
Moje naleśniki wyszły idealne. Są pyszne.
-
Gość: konia, 178.181.248.4.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/03/15 14:51:49
wiecie co, ja nigdy sobie tak smacznie nie gotowalam jak na Dukanie :)) glownie dzieki prowadzacej ten blog. Jestes boska!
-
Gość: ewuncia, 243-b.sm-rozstaje.pl
2011/03/16 14:32:51
Moje nalesniki wyszły przepyszne, mieciutkie i delikatne, nie przywierały do patelni, zrobilam do nich twarog z chudym jogurtem slodzikiem i odrobina cynamonu, REWELACJA!!
-
Gość: Kamila, host86-190-103-147.wlms-broadband.com
2011/03/31 11:53:03
Czy moge do nalesnikow jako nadzienie dac twaróg półtlusty ?bo innego tu nie mam(mieszkam w Anglii).Pozdrawiam!
-
2011/04/03 14:42:23
naleśniki robiłam już wielokrotnie. świetny przepis, zawsze wychodzą. mam nadzieję, że nie miałabyś nic przeciwko opublikowaniu go również na moim blogu, oczywiście z podaniem linka do Twojego bloga.
pozdrawiam serdecznie
-
Gość: agus, 31.60.181.10*
2011/04/05 22:49:07
ja mam male pytankoo.. nalesniki zapewne se super.. ale czy np kaszanka moze nalezec do diety proteinowej ?? bo w sumie jest tam kasz krew podroby i przyprwy.. a wiadomo ze podroby sa tez zaliczane do tej diety...
-
Gość: , 078088136046.jeleniagora.vectranet.pl
2011/04/11 17:05:16
Nie wyszły;( Na wygląd są super, ale w smaku jak omlet..bleeee Reszta przepisów super;)
-
Gość: beti, aaxm85.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/19 21:29:53
właśnie zrobiłam naleśniki, pierwszy nie wyszedł, więc przed 2gim posmarowałam teflon parafiną i wyszedł ładny i smaczny, zjadłam z serkiem homogenizowanym z dodatkiem aromatu waniliowego i słodzika, posypałam cynamonem, trzeci z takim samym składem już zapakowany czeka na przekąskę do pracy na jutro :)
-
Gość: zuzia, 85.222.90.5*
2011/04/21 07:41:37

moje naleśniki smakują jak jajecznica w formie placka :/ czemu, ach czemu ?
dodam ze robie z samych białek, bo musze uważać na cholesterol
-
Gość: zuzia, 85.222.90.5*
2011/04/21 07:43:18
cd.
a może to złe proporcje? na 4 białka dodałam poł szklanki mleka i łyżeczke skrobii. wyszły trzy cienkie naleśniko-jajecznice
-
2011/04/21 09:33:15
zuzia może własnie przez to, że robisz na samych białkach. w przepisie jest, ze na 2 jajka pół szklanki mleka nie na 4.
-
Gość: NatalkaDukanka, aarz72.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/05 22:40:54
Czuję , że żyję :)) PYSZNE!!!!! Bede je teraz jesc na sniadanie obiad i kolacja non stop !!!
-
Gość: Aggie, user-109-243-212-193.play-internet.pl
2011/05/08 15:44:12
Włąśnie zrobiłam i wtrąbiłam pierwszy :) są naprawdę cudne!!!! Lekkie i puszyste i takie smakowite. Gdzie im tam do tradycyjnych :) Dzięki bardzo
-
Gość: mariposa, ahp75.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/12 08:12:57
super przepisy :) naleśniczki zrobiłam :) wyszły dobre :) nie miałam problemu z odrywaniem ich od patelni, mam specjalną patelnię do naleśników i omletów i wszystko sie na niej udaje :) z naleśników zrobiłam lasagne :) pycha było :) a w połaczeniu z mięskim i sosiekim naleśniki smakowały prawie jak makaron do lasagne :)
-
Gość: fonmedzik, cms249.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/25 23:14:13
PYCHOTKA - dzieki za przepis
-
Gość: ssabat, dynamic-78-8-118-133.ssp.dialog.net.pl
2011/05/29 16:17:38
zeby nie byl wyschniete i nie pekaly wezcie wode zamiast mleka Swietne do wrapow :D
-
2011/06/05 15:32:33
Faktycznie wymagają cierpliwości, ale wyszły super ;) Jednak dodałam słodzik do ciasta, bo było trochę bez smaku.
-
Gość: agata4213, 126-183-78-94.net.stream.pl
2011/06/12 22:00:57
Robiłam dziś pierwszy raz naleśniki i wyszły extra,super przepis prosty a naleśniczek idealny :-)
Zrobiłam do tego twaróg z aromatem pomarańczowym i słodzikiem pychotka. Dzięki wielkie za ten przepis ;-)
-
2011/06/28 22:06:19
Zrobiłam:))) wyszły super, miękkie i pyszne z farszem pieczarkowym. Próbowałam kiedyś zrobić z otrąb, ale bez sensu, jakieś łamiące się wyszły. A ten przepis ekstra. Wielkie dzięki:)
A tak w ogóle to super masz ten blog. Na jutro przymierzam się do wypieku chleba z twojego przepisu. Ave!
-
Gość: czepiec, 213-238-92-33.adsl.inetia.pl
2011/07/05 23:13:03
nie mąka kukurydziana tylko skrobia!!!!! mąka kukurydziana jest zakazana na Dukanie.
-
Gość: , 95.108.81.5*
2011/07/09 10:24:42
Mi niestety wyszły tragiczne. :( Mąka osiadała na dnie zamiast normalnie się wymieszać. Nie wiem co zrobiłam nie tak. :(

-
Gość: Magda, 84.197.158.213.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/08/19 19:00:05
Przepis przeczytałam, naleśniki zaraz zrobiłam i szybko wciągnęłam. Z jogurtem z jagód palce lizać. Przepis super:) Wielkie dzięki :)
-
Gość: Magda, 84.197.158.213.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/08/19 19:00:52
Przepis przeczytałam, naleśniki zaraz zrobiłam i szybko wciągnęłam. Z jogurtem z jagód palce lizać. Przepis super:) Wielkie dzięki :)
-
Gość: Kasia, nat187.zamek.net.pl
2011/09/01 21:42:46
Naleśniki pyszne:) dla mnie jak deser;D uwielbiam słodycze, których teraz nie mogę jeść. wyglądają i smakują jak zwykłe naleśniki. Ja zrobiłam tak jak ktoś wcześniej napisał z białym serem z dodatkiem słodziku i jogurtu naturalnego....:):):):)
-
Gość: Kasia, nat187.zamek.net.pl
2011/09/01 21:45:16
a co do tego, że skrobia opadła...najlepiej zmiksować blenderem mase, jest wtedy gładka i puszysta konsystencja:) super przepis dzięki:)
-
2011/09/16 20:15:28
Przepyszne te naleśniki :) brakowało mi tego... I nie spodziewałam się ze będę takie pyszne:) teraz będę jeść je częściej:) Dzięki twojemu blogowi się trzymam na diecie Wielkie Dzięki ze pomagasz nam z przepisami:):)
-
Gość: zzagadka, d135-193.icpnet.pl
2011/10/05 09:43:33
przepyszne naleśniki, zrobiłam z połowy porcji i wyszedł mi jeden, na polowe dalam ala gyros z plastra cienkiego poledwicy z indyka,sos z jogirtu i czosnka i korniszona w cieniutkich plastrach, przykrylam..jeju pycha!
-
Gość: alicja, 91-193-208-106.eimperium.pl
2011/10/16 11:26:28
faktycznie najlepszy przepis! ładnei odchodza od patelni i co najlepsze są pyyyyyszne :)) zarówno na slodko i słono. Mozna wykozystac do wsyztskiego śniadania obiadu czy kolacji! dziękujemy!
-
Gość: Aynia, 89-69-177-133.dynamic.chello.pl
2011/10/20 22:08:58
Jak większość z wpisujących się, jestem również na diecie Dukana, a właściwie już na jej finiszu, bo na 4 ostatniej fazie. Udało mi się zejść z 74 na 56 kg. Szczerze powiedziawszy przy przygotowywaniu posiłków opierałam się jedynie na wskazaniach Dukana co wolno, a czego nie i przerabianiem wcześniej stosowanych przepisów w tzw. normalnym życiu przed Dukanem. Muszę przyznać, że Twój blog jest bardzo fajny i z pewnością jest bardzo pomocny dla niejednego dukanującego.
Ponieważ niektórzy mają problem ze smażeniem naleśników wg Twojego przepisu, postanowiłam zamieścić swój.
Składniki:
1 szkl. zmielonych otrąb (ok. 6 łyżek do zupy)
3 jajka
1 szkl. mleka 0%
½ szkl. wody
sól
Wykonanie:
(Ja mieszam to blenderem, ale jeśli ktoś nie ma, to może zrobić to zwykłym mikserem.)
Do blendera wlewam mleko i wodę, wsypuję zmielone otręby, sól i na koniec wbijam jajka. Rozgrzewam bardzo mocno teflonową patelnię i na taką nagrzaną wylewam pierwszą porcję naleśnika. Gdy się zetnie, smażę z drugiej strony. I tak, aż skończy mi się płyn. Grubych naleśników wychodzi 6, cienkich 8 (oczywiście w zależności od średnicy patelni). Trzeba pamiętać, że otręby mimo zmielenia są ciężkie i opadają na dno blendera, dlatego przed wylaniem kolejnego naleśnika na patelnię trzeba zamieszać płyn, aby miał jednakową konsystencję. Jeżeli ktoś nie ma patelni teflonowej, to zwykłą może natłuścić (Dukan to dopuszcza).
Jeśli chodzi o farsz do naleśnika, to każdy już sam wie co lubi najlepiej. Ja najbardziej lubię szpinakowy. Paczkę zamrożonego szpinaku (do powyższego przepisu, to nawet 2 paczki) wrzucam do garnka, żeby się rozmroził, dodaję 1-2 ząbki czosnku i tak długo podgrzewam, aż ze szpinaku całkowicie wyparuje woda i stanie się gęsty. Wówczas doprawiam go solą i pieprzem. Czasem robię też z tych naleśników krokiety z mięsem z kurczaka. Gotuję 2 piersi z kurczaka z włoszczyzną (tak jakbym robiła wywar na zupę, czyli z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) około 1 godziny. Osobno na patelni z wodą smażę 1 cebulę pokrojoną w kostkę, aż zmięknie. Ugotowane mięso mielę, dodaję usmażoną cebulę, pieprz i sól oraz nieco bulionu warzywnego z wcześniejszego gotowania mięsa, żeby nie był suchy. Naleśniki nadziewam tym farszem z kurczaka, zanurzam w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a potem w panierce ze zmielonych otrąb. Tak przygotowane krokiety smażę na rozgrzanej teflonowej patelni. Uff, naprawdę jest pyszne brakuje tylko barszczu ale i to czasem obchodzę". -)
Co do tych zmielonych otrąb. Dukan dopuszcza dzienną dawkę spożycia otrąb: 1 łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb owsianych (sumarycznie 3 łyżki). W takich właśnie proporcjach przygotowuję moją dukanowską mąkę otrębową ewentualnie panierkę. Jeżeli z powyższej porcji wychodzi min. 6 naleśników, to i tak nie przekraczam tej normy, ponieważ zjadam co najwyżej 2 naleśniki, a jestem najedzona do syta.
Ufff, rozpisałam się strasznie, a miałam jeszcze coś (przynajmniej dla mnie) ważnego do napisania. W swoim poście z dn. 18 marca 2010 r. napisałaś, żeby (w tym konkretnym przypadku chodziło o przywierające do patelni naleśniki) posmarować patelnię olejem parafinowym i że jest to po dukanowsku. Po pierwsze Dukan nigdzie nie pisze, żeby smażyć na oleju parafinowym, tylko aby go używać do sosów do sałatek lub do zrobienia własnego majonezu. Po drugie (ważniejsze!) absolutnie nie można smażyć na rozgrzanym oleju parafinowym (vel ciekłej parafinie), gdyż powstaje on/ona przy przetwarzaniu ropy naftowej i po podgrzaniu powyżej 50 stopniu C staje się rakotwórczy/a!!!
I jeszcze jedna rzecz, mąka kukurydziana nie jest zamienna ze skrobią kukurydzianą (in. majzeną). Ta druga jest generalnie polecana przez Dukana i to szczególnie do zagęszczania sosów, bądź do np. zagęszczania mięs mielonych.
Wszystkim dukanującym życzę wytrwałości, bo warto, no i smacznego jedzonka. :-)
-
Gość: laloona, dynamic-78-9-1-111.ssp.dialog.net.pl
2011/11/01 11:07:06
a ja się chciałam pochwalić :) Mi wyszły idealne naleśniki wg przepisu mrDukanowej :)
Dałam łyżkę otrąb zmielonych i smażyłam na mocno rozgrzanych teflonie, ale na zmniejszonym ogniu :) trwało to dość długo, ale naleśniki wyszły bajka :)
Właśnie zawijam w nie mięso mielone i będą ruloniki bologneze ;)
Dziękuję

Aynia, gratuluję takiego spadku wagi :)))
Ja jestem od miesiąca na dukanie, a w sumie odchudzam się od dwóch miesięcy i spadek mam 9 kilo... teraz moja waga stoi i coraz częściej się załamuję i mam ochotę przegryźć czymś zakazanym :( zamiast kilo na tydzień, spadłam kilo w dwa tygodnie - dołujące :(((

Powodzenia w smażeniu naleśników :)
-
Gość: Agaucha, 195.20.110.10*
2011/11/17 13:56:38
Witam wszystkich. Bardzo fajny blog! Jesteśmy na diecie od 2 tygodni. Wcześniej też ją stosowaliśmy z mężem, tyko przetrwaliśmy fazę I i II, do 3 nie doszliśmy. Wtedy nie miałam tak fajnych przepisów, a sama jakoś nie potrafię tak "przeinaczać". Tym razem podchodzę do diety bardziej optymistycznie, chociaż czasami robię sobie "Święto- dzień odpustu" i wtedy jadam inne rzeczy. Ten sposób też działa.

Chciałam Ci bardzo pogratulować z okazji ślubu - my też ślubowaliśmy w czerwcu, dokładnie 11.

Życzę wszystkich wytrwania w diecie!
-
Gość: fiołek, 77-254-232-179.adsl.inetia.pl
2011/12/03 19:39:03
a ja smażę naleśniki na oleju, nie smarując patelni papierkami, jest coś lepszego idealnego na dukana a co zobacz tutaj dietadukanapl.blogspot.com/p/co-w-szafkach-piszczy.html
-
Gość: magmagda, 212-76-60-132.home.aster.pl
2012/01/25 17:08:26
Dobra rada: po zdjęciu z patelni położyć naleśniki na talerz i od razu przykryć folią aluminiową albo drugim talerzem , wtedy nie odparują i będą bardziej miękkie!
-
Gość: ziuta, 178.182.76.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/03/01 12:23:29
Witam,
Mam pytanie dlaczego tych pysznych naleśników nie można jeść w fazie uderzeniowej???
Pozdrawiam.
-
Gość: Lucy, c53-213.icpnet.pl
2012/03/08 18:28:43
Pyszne naleśniki! :) takie delikatne i puszyste, a przy tym bardzo sycące. Dziękuję za przepis!
-
Gość: , 89-78-44-156.dynamic.chello.pl
2012/03/10 17:41:55
REWALACYJNE :)))) JESTEŚ WIELKA :)))))
-
Gość: Magdulcia, 159-205-134-2.adsl.inetia.pl
2012/03/23 09:56:26
Dziękuje! Przestraszyłam się płynnego ciasta,ale wyszły pyszne! Ja szukałam naleśniczków na dietę bezglutenową:) Musi być mały ogień i powolutku niech się smażą, i koniecznie cierpliwie czekać na zarumienienie "boczków":) Jeszcze raz dziękuje!
-
Gość: nowa dukanka, cpc4-farn7-2-0-cust180.6-2.cable.virginmedia.com
2012/04/16 09:31:19
Witam:)
Dzisiaj na śniadanko zrobiłam sobie naleśniczki z powyższego przepisu,wyszły rewelacyjne a jakie smaczniusie:) Super,że są miejsca gdzie można znaleźć przepisy na dukanowskie smakołyki:)
-
Gość: , 80.238.64.29.ip.abpl.pl
2012/04/20 13:29:51
Naleśniki wyszły super! też się bałam tego ciasta ale nie ma czego, wychodzą idealnie na teflonie, tylko brakuje mi do nich dobrego przepisu na farsz taki na słodko.... :) pozdrawiam
-
Gość: Anitka86, 2.13.199.109.static.rdi.pl
2012/05/13 13:31:02
hej! mi naleśniczki wyszły idealnie!!! przepyszne jak normalne, nic się nie połamało, nic nie przywarło. dodalam tylko kilka kropel oleju poarafinowego dopuszczalnego na dukanie. 3 miesiące zbierałam się do naleśników i żałuję, ze dopier teraz zrobiłam
-
Gość: Anitka86, 2.13.199.109.static.rdi.pl
2012/05/13 13:36:44
Ziuta poczekaj chwile do naprzemiennej fazy, przeciez uderzeniówka max 10 dni trwa a moim zdaniem trzeba super rygorystycznie na et.1 jesć ja jadłam tylko tuńczyka, serek wiejski, dotowany filet z indyka z jog. 0% i zupę otrębową i schudłam 4.6 kg w 10 dni
-
Gość: , h-77-87-78-165.euronet.net.pl
2012/05/15 09:11:11
Przepyszne naleśniczki, zrobiłam też jako tortillę.Naprawdę SUPER blog. Mam pytanie czy dozwolony jest serek homogenizowany Danio waniljowy? Proszę o jak najszybszą odpowiedż.Zajadam się nim od początku diety /17.04. Dzięki Tobie moja dieta będzie urozmajcona.Do tej pory jadłam tylko filety,udka,wędlinę drobiową, ogórki i oczywiście DANIO.Pozdrawiam
-
Gość: , 213-238-99-93.adsl.inetia.pl
2012/06/10 20:04:12
O właśnie, to samo pytanie - czy Danio light homogenizowany o smaku waniliowym jest dopuszczalny? Trochę się wystraszyłam, jak po zjedzeniu przeczytałam w składzie 'śmietana, cukier'...;( a już trzeci dzień protalu I, dlatego nie chciałabym tego zmarnować...

NALEŚNIKI PYYYSZNE!!!!
-
Gość: Monika, 77-255-209-142.adsl.inetia.pl
2012/06/26 20:38:51
Mi niestety te naleśniki nie wychodzą, a robiłam kilka razy:( Kupiłam nawet nową patelnie, specjalnie do naleśników z powłoką nieprzywieralną i nic, to samo. Za każdym razem się rozwalają albo na środku przypalają i są strasznie jajeczne. Mam wrażenie, że ta konsystencja jest nie taka, straszliwie rzadka wychodzi, no ale cóż.. nie poddaję się, będę próbować dalej, może wkońcu wyjdą kiedyś :)
-
Gość: ARLI.DE, pd9ec8565.dip0.t-ipconnect.de
2012/07/17 14:44:32
Kochana Kobietko!!!
Twój przepis zawojowal moja kuchnia!!! Cala rodzinka, nawet te moje francuskie pieski, codzien chca te nalesniki!!! Sama tez moge je jesc bez przerwy!
Robie je z serem homogenizowanym z dodatkiem slodzika i soku z cytryny. Pyyyychaaaa!!!
Dziekuje Ci za przepis!!!
-
Gość: Monika, 77-254-104-142.adsl.inetia.pl
2012/08/17 22:29:17
Wyszły mi dopiero za czwartym razem. Wcześniejsze podejścia były bardzo nieudane:) Więc rada dla wszystkich, aby się nie zrażali ! Trzeba mieć baaaardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Teraz to robię z zamkniętymi oczami! Dzięki za super przepis :)
-
Gość: Agnieszka, w3cache.promontel.net.pl
2012/10/24 14:07:48
Witam:)Przepisy.super,moje gratulacje,wiele razy się odchudzałam:) i zmorą diet zawsze była monotonia,trawiasty smak,ubogie nijakie potrawy.Teraz czerpię prawdziwą przyjemność w odchudzaniu,po prostu się rozpieszczam i....chudnę:)Chciałabym podzielić się pomysłem na wykorzystanie tych cudownych naleśniczków.Często gotowałam zupy kremy i,żeby były lepsze dodawałam "makaron" ze zwykłych naleśników doprawiony na ostro,tzn: gałka muszkatołowa,szczypta imbiru,papryka ,sól,teraz gotuję zupę z warzyw,doprawiam,kleks z jogurtu 0% ,zwijam dietetyczne nalesniki,kroję paseczki ok 1cm ,mozna węższe i dodaję do kremu.......pyszne,sycące danie,polecam gorąco:)Pozdrawiam,życzę sukcesów i wiele radości z odkrywania nowych ,zdrowych smaków ,Aga:))
-
Gość: Ana, gl194-37.master.pl
2013/01/24 22:58:33
a mi wychodzi 6 :) zawsze
-
Gość: Domi, 02df3c61.bb.sky.com
2013/03/21 18:26:02
Maizena to inaczej skrobia a nie mąka. W przepisie podana jest Maizena, więc trzymajcie się przepisu. Mąka jest zabroniona, i jeżeli autorka wychodzi z założenia że jedna łyżka nie zaszkodzi, ze wszystkim można powiedzieć to samo. Dieta jest skuteczna jeśli jest się konsekwentnym i robi wszystko wedle zaleceń..


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis