Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z dorsza

Sama nie wiem, dlaczego pasta ta dopiero teraz zawitała u nas w domu :( no ale podobno lepiej późno niż wcale. Jest przepyszna! Oryginalna pasta jest z makrelą, ale ze względu, że makrela to ryba tłusta, zamieniłam ją na "chudszego" dorsza. Przepis  pochodzi od mojej Przyjaciółki W., na potrzeby diety zmodyfikowany, ale jaki smaczny! Dziękuję!


Składniki:

  • średniej wielkości wędzony dorsz/makrela/bądź inna wędzona rybka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek


Rybę obrać ze skóry i ości, jest to zajęcie dla cierpliwych, ale uprzedzam, że warto się pomęczyć:)Dorsza porwać na małe kawałki, osobiście go pocięłam nożem :)

Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać ze skórki. Jajka, ogórki i cebulę pokroić na drobną kosteczkę.   Wszystko włożyć do miski, dodać musztardę i jogurt grecki. Doprawić do smaku.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

pasta

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 29 marca 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: marzanna, irc250.internetdsl.tpnet.pl
2010/03/31 10:50:12
dzięki za tak fajne przepisy, ja właśnie przygotowuję siię do diety Dukana, tzn czytam książkę i szukając przepisów znalazłam twojA stronkę - wielkie dzięki!! Zamieściłam link do twojego bloga na swojej stronce mam nadzieje że Ci to nie przeszkadza . Pozdrawiam wiosennie :)
-
Gość: kami, enx57.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/01 00:51:56
ślęczę od kilku godzin na internecie w poszukiwaniu racjonalnych przepisow związanych z dietą proteinową i jestem zachwycona tym,co właśnie znalazłam;) od jutra planuje przejść na dietę,nie ma co czekąc;) z początku martwiła mnie monotonia tej diety ale teraz,gdy wiem,że wystraczy troche wyobraźni,jestem na TAK;) pozwolisz,że pomysły będę czerpać od Ciebie,bo są naprawdę świetne;) pozdrawiam i czekam na dalsze wpisy;)
-
Gość: Mirka :, ssi-r.3s.pl
2010/04/06 13:07:48
Zrobiłam przed chwilą, ale z makreli i jest pyszna :)
-
Gość: babcia, dzu10.internetdsl.tpnet.pl
2010/04/22 20:13:06
Podaję przepis na galaretkę z piersi indyka lub kurczaka:

1. 0,5 kg piersi z indyka lub 1 pojedynczy filet z kurczaka 2. Warzywa- pietruszka,marchew,seler,cebula, listek,ziele angielskie, czosnek sól, pieprz do smaku, 1 kostkę rosołku z kurczaka l+ warzywko( jak się zasiądzie to tłuszczyk z kostki rosołku zostanie na boku naczynia). W innym naczyniu ugotowałam 3-4 szt pieczarki, 3-4 jajka na twardo. Można dodać też papryki kolorowe- jak kto lubi. Wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy w gruba kostkę.Do wywaru dodajemy 4 łyżeczki żelatyny. Do naczynia (po serku lub jogurcie, lub duży pojemnik po lodach) na dno kroimy jajko w grube krązki, następnie,marchew, pieczarki pokrojone, paprykę pokrojoną , można dodać zieleniny - pietruszka,seler zielony (może zielenine i paprykę do wywaru na chwilkę przed zakończeniem gotowania). Wywar z żelatyną wymieszać dobrze -nie gotować. Zalać składniki pokrojone wywarem ,wstawić do lodówki.
-
Gość: babcia, dzu10.internetdsl.tpnet.pl
2010/04/22 20:21:24
na wywar do galaretki ,potrzeba 1,5 l wody.Babcia zapomniała dodać.Smacznego
-
Gość: ania22, 93-97-225-74.zone5.bethere.co.uk
2010/04/28 22:34:07
a ja używam do robienia tej pasty makreli,wiadomo, ze jest tłusta ale przecież nie potepiana przez dukana ;)
-
Gość: , 109.243.127.19*
2010/10/12 20:46:57
Witam! aby nie męczyć się zbytnio z obieraniem makreli czy innej rybki dobrze i łatwo jest przepościć ją przez maszynkę do mięsa.:)
-
Gość: app, 91.198.177.9*
2010/10/28 14:24:31
Robię z makrelą bo za dorszem nie przepadam ale wychodzi pyszne :)
-
Gość: czarny_charakter, 90.156.100.2*
2010/11/30 17:50:53
Jaki masz jogurt typu greckiego? Bo wszystkie które widziałam miały większą zawartość tłuszczu niż 5% i są zabronione, jedyny który jest gęsty i ma 5%(czyli granica) to Zott i tego używam. Może masz jakiś lepszy?
-
Gość: bk, aesa123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/11 19:48:05
niestety z dorszem mi baaaardzo nie smakowała :-( ale to chyba dlatego, że dorsz wędzony mi nie smakował hehehhe
spróbuję z makrelą
-
Gość: mondy, 188.146.6.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/09/23 18:41:32
Sałatka wyszła super!! Choć wiadomo, z majonezem byłaby lepsza;-)
Odnośnie jogurtu greckiego to ja używam
- jogurt naturalny greek style light Candia (3,5% tłuszczu)
- jogurt bałkański lekki Maluta (3% tłuszczu)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis