Blog > Komentarze do wpisu

Budyń czekoladowy

Pewnego wieczoru zachciało mi się ... BUDYNIU!!! Takiego czekoladowego!!! Zakasałam rękawy i postanowiłam coś wymyślić, i powiem Wam, że nawet mi wyszło :) Polecam dla budynio-żerców ;)


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki słodziku w proszku do pieczenia (wg smaku)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1-1,5 łyżeczki maizeny


Żółtko utrzeć ze słodzikiem. W osobnej szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać kakao razem ze skrobią/mąką. Do żółtek dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać. Masę mleczno-żółtkową zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodać masę maizenowo - kakaową do gotującego się mleka, mieszać i chwilkę pogotować. Można dodać ulubiony zapach :)

Dobre zarówno na ciepło jak i przestudzone:)


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

środa, 07 kwietnia 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
2010/04/08 11:17:39
Koniecznie muszę zacząć dukana tylko muszę zrobić zakupy ;) Jak można na nim takie pyszności jeść to koniecznie muszę spróbować!
Przepysznie wygląda ten budyń.
A czy można schudnąć na dukanie nie mając nadwagi. Od tak takie pozimowe kilogramy?
-
Gość: narvana, can88.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/08 17:17:45
dziwnograj mozna! proponuje jednak przed rozpoczęciem diety sięgnąć po książke :) ja schudłam 9 kg w miesiąc:) jeszcze tylko 17 ;P Mrs. Dukanowa: powiem tylko jedno!!! WIELKIE MNIAM!! uwielbiam Twoje przepisy i codziennie wchodze sprawdzić czy dodalaś coś nowego :) Robisz coś na prawdę wspaniałego dla naszej dukanowej społeczności :)
-
Gość: , aawz92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/08 21:41:50
Od razu wypróbowałam przepis :) Mniamniusi :)
-
2010/04/09 15:32:37
i jak ci idzie na tej diecie?
bo ja jestem zachwycona. wprawdzie nie musiałam chudnąć dużo, ale jestem pod wrażeniem - wprawdzie przed świętami zrobiłam sobie przerwę, ale wcześniej schudłam w 3 tygodnie 4 kilo:)
-
Gość: Monika, chello089079143144.chello.pl
2010/04/10 00:23:02
wygląda smakowicie :) jutro z miłą chęcią zrobię sobie budyń :D.
Ale z tego co wiem to na dukanie można tylko skrobię kuku, mąka jest nie dozwolona
-
Gość: narvana, caf212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/10 08:15:34
No nie wiem, Monika. Ja np w moich okolicach NIGDZIE nie znalazłam skrobii. Więc mimo wszystko jestem skazana na używanie mąki. Jednak nie narzekam, efekty są i to duże ;) Jak masz skrobie to jej używaj :)
-
Gość: , host-81-190-225-157.wroclaw.mm.pl
2010/04/12 17:50:59
powiem Wam, ze dzis 3 dzien na diecie, ale caly czas mam ochote na slodycze :( wlasnie sobie zrobilam ten budyn... ogolnie to nie mam ochoty juz na mieso, moglabym jesc dzien i noc jogurty z otrebami, nie moge sie doczekac kiedy dojda warzywka. Pozdrawiam i zycze sukcesow w zrzucaniu wagi :)
-
Gość: mirinnda, 78.9.128.1*
2010/04/12 20:53:56
ja również chciałam pogratulować strony, przepisów i wytrwałości na dukanie! co do smakołyków jakie nam proponujesz to są wyborne. Ale mi budyń wyszedł trochę rzadki no i dałam 20 rozkruszonych tabletek słodzika co okazało się zdecydowaną przesadą ale było meeega słodkie więc wcale nie tak źle :) Dziękuję!
-
2010/04/12 21:13:11
mirinnda niestety ten budyn do gestych nie nalezy :( ale jak postoi to troszke gestnieje z tego co zdazylam zauwazyc, chociaz nie zawsze zdazy przestygnac, chyba, ze w brzuchu :)
co do przepisow to kilka mam juz w zanadrzu :) tylko czekac na publikacje :))
-
Gość: basia, 91.188.119.16*
2010/04/26 17:19:34
bardzo smaczny, właśnie zjadłam, dodoałam aromatu migdałowego, super smakował, pogotowałam trocę dłużej ciągle mieszając i nawet fajnie zgęstniał
-
Gość: ola, 095160188131.olsztyn.vectranet.pl
2010/05/05 14:34:05
witam
mam pytanie: posiadam słodzik w tabletkavh,ile mam dać tych tabletek aby wyszedł mi budyć?
-
2010/05/05 16:25:40
olu u mnie 1 łyżka słodzika to 3 łyżeczki cukru, musisz u siebie zobaczyć ile tabletek słodzika odpowiada 1 łyżeczce cukru i przeliczyć :)
smacznego :)
-
Gość: julkaa, 77-255-246-232.adsl.inetia.pl
2010/05/20 23:25:02
hmmm? a w fazie uderzeniowej można przyrzadzić budyń z kakao?
-
2010/05/21 09:10:54
julkaa niestety nie ze wzgledu na zawartosc skrobii/maki kuku. ja dopiero mozna uzywac bedac na przemiennej :) to wszystko jest napisane w wytycznych dukana :)
-
Gość: asia, 178.182.163.192.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/06/07 21:57:27
w sklepach spotykam tylko kakao niskotłuszczowe 10-12%, czy to aby nie za dużo?
-
Gość: , 188.33.79.17*
2010/06/15 16:18:58
Zrobilam budyn i wyszedl calkiem fajniutki :) Ale tez wyszedl mi raczej rzadki wiec dodalam 2-3 lyzki mleka w proszku. Troche sie zagescil.
-
Gość: kuguar, dynamic-87-105-160-202.ssp.dialog.net.pl
2010/07/06 22:46:46
Budyń pierwsza klasa!Zrobiłam go w 3 tygodniu, gdy moja chęć na coś słodkiego sięgała zenitu!Jak zrobiłam dla siiebie to mąż po spróbowaniu kazał sobie też zrobić!A teraz wchodzi na Twoją stronę i zwraca mi uwage na ciekawe pomysły!Ostatnio zrobił mi sernik z bezą!Miodzio!A jutro będą mielone bo troche już monotonnie mi się zrobiło z ta nieśmiertelną piersią drobiową!Dziekuje za stronę!Ratujesz nas "łakomczuchów"!:))) Pozdrawiam!
-
Gość: dash88, waw-lag-r1.r.kbt.pl
2010/07/20 21:00:49
kolejny wypróbowany Twój przepis i kolejny raz wyszło pysznie! :] dodałam kilka kropli aromatu pomarańczowego i smakowało prawie jak czekolada do picia z Wedla :] trochę rzadki mi wyszedł ten budyń, pewnie jakbym wstawiłą go na trochę do lodówki to by zgęstniał, niemniej jednak smakowało super ;]
-
Gość: chicken, pub-213-5-7-57.czarnet.pl
2010/07/23 16:27:27
dziękuje za ten przepis, po takim czasie taki budyń to rarytas mniami
-
Gość: , p579d5287.dip.t-dialin.net
2010/07/29 15:38:19
Wlasnie niedawno odkrylam Te stronke i mordka mi sie cieszy! Jestes naprawde GENIALNA! A juz bylam podlamana, ze nie wyciagne tyle czasu tylko na serku wiejskim i miesie :). Budyn wyprobowalam. Pychotka!!! Dzis zabralam sie za sernik...ciekawe, czy mi wyjdzie...
-
Gość: , chello089072116163.chello.pl
2010/08/03 06:36:52
Przepisy są fantastyczne. Budyń rewelacja! Zredukowałam tylko ilość słodzika, bo dla mnie zdecydowanie za dużo.Pozdrawiam:))
-
Gość: Dota, chello089072079129.chello.pl
2010/08/08 12:38:04
Właśnie zrobiłam sobie ten budy, tylko zamiast kakao dodałam aromat śmietankowy. I powiem jedno - w życiu nie jadłam tak pysznego budyniu !!! Ten z torebki nawet się nie umywa obok tego. Pychotka !!!! Wielkie dzięki za ten przepis !!!
-
Gość: m@dzi@, 86-46-50-105-dynamic.b-ras3.mvw.galway.eircom.net
2010/08/20 17:10:34
Właśnie się nim zajadam :) Zamiast kakao dodałam cynamonu i wyszedł pyszny :)
-
2010/08/26 12:23:29
a mi albo nie wyszedł, albo jest nie na moje podniebienie :(
-
Gość: , 83.1.81.17*
2010/09/15 16:54:08
Ja dodalam troszke mniej mleka niz bylo podane i wyszedl mi idealny, rowniez zamiast kakao dodalam aromatu waniliowego i byl przepyszny ;)
-
2010/10/09 19:53:27
Przepis jest boski, ale nie przypomina to raczej budyniu, tylko pitną czekoladę. Nie zmienia to jednak faktu, że wyśmienitą, którą spokojnie mogłaby konkurować z wedlowską! Mniam :)
Zmodyfikowałam jednak nieco przepis i jeśli ktoś chce uzyskać naprawdę gęsty, pyszny budyń propoporcje powinny być następujące:
2 zółtka
2 łyżki (nie łyżeczki) słodzika
2 płaskie łyżki (!) skrobii kukurydzianej
niecałej 1,5 szklanki mleka (dokładnie ok. 1 i 1/3)
płaska łyżka kakao (lub zamiast niego jakikolwiek aromat, co kto lubi :))

Zrobiłam to tak: zmiksowałam żółtka ze słodzikiem, a potem dodałam wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksowałam wszystko razem. Całość- fru do rondelka i gotowałam kilka minut na małym ogniu. UWAGA! Trzeba caaaaały czas mieszać i dobrze zgarniać wszystko z dna, bo w pewnym momencie budyń robi się momentalnie megagęsty. Wtedy należy przyspieszyć mieszanie masy, żeby było bardzo żywiołowe i kiedy już gęstość nam pasuje- wyłączyć. Pyszota!
A jesli wleje się do do szklanek, ostudzi i wstawi do lodówki to po chwili mamy zbity deser do wyjadania łyżeczką :)
Pozdrawiam wszystkie Proteinki :)
-
Gość: rudek, 94-75-111-170.home.aster.pl
2010/11/11 20:27:39
w smaku ekstra, ale bazując na Waszych doświadczeniach dodałam trochę więcej mąki kukurydzianej, żeby nie był za rzadki. wyszedł idealnie gęsty, ale za to czuję każde ziarenko mąki, co nie jest za fajne:( chyba nie powinnam się zabierać za własne modyfikacje po prostu:) pozdrawiam wszystkich dukanujących
-
2010/11/18 02:52:04
Witam,
A ja mam takie jedno proste pytanie. A czemuz to nie zrobic sobie normalnego budyniu z proszku bez dodatku cukru na chudym mleku???
-
Gość: paskuda, dynamic-78-8-64-73.ssp.dialog.net.pl
2010/11/25 15:43:00
to jest prze pyszne :D dziwilam sie ze zółtko jest w mleku, ale to jest pychota :D lepszy od prawdziwego budyniu :D można się tym zajadać :D nawet na śniadanie ;D
a myślisz że jak bym dodała mąkę żytnią typu 2200 to było by lepsze od tej kuku czy mazeiny? no bo mąka żytnia to smakuje jak mielone oreby:P
musze spobowac.

60-kg.blog.onet
-
Gość: , abhz152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/12 14:02:08
budyń jest przepyszny! średnio robię go 3razy w tygodniu, bo normalnie nie mogę wytrzymać, ale zamiast kakao dodaję aromat waniliowy i wychodzi taki jak z paczki ;)
-
Gość: jojo, 109-po3-1.acn.waw.pl
2010/12/27 15:14:38
Jakiś czas temu znalazłam skrobię kukurydzianą MAIZE, z której wychodzi idealny gęsty budyń. Nie trzeba dodawać żółtek, za to przepyszny jest gdy w mleku pogotujemy wcześniej pół laski wanilii. Tę skrobię można kupić w krakowskim "Jubilacie" (tym dużym), niestety nigdzie indziej jej nie widziałam, choć na pewno da się kupić przez net.
-
Gość: TakaMalutka, 088156045028.olsztyn.vectranet.pl
2011/02/11 19:25:55
Jesteś genialna!!!
Był pyszny, aż wylizałam talerz, haha ;)
-
Gość: lusi, 89-79-97-23.dynamic.chello.pl
2011/03/05 15:42:01
O mamma mia!tak mi ślinka ciekła czytając wasze komentarze, że pobiegłam zrobić i nie zważając że parzę sobie język pożarłam ten pyszniutki budyń:-) Wyszedł niezbyt gęsty o czym pisano, ale smak rekompensuje wszystko. Następnym razem dam trochę mniej mleka.
-
Gość: , 84.114.58.12*
2011/03/11 18:54:39
Budyn przepyszny, zwlaszcza po kilku dniach scislej dietki, jednakze mam pytanie: szklanka mleka to ile w Pani mniemaniu ml? ja po prostu dalam 250 ml, bo mam chyba z 4 rodzaje szklanek i kazda wieksza od drugiej, a po drugie czy te zoltka trzeba ucierac dlugo, tak jak na kogel-mogel czy wystarczy tylko rozmieszac z cukrem? ja polecam gotujacy juz budyn mieszac taka trzepaczka, budyn robi sie bardzo puszysty i tworzy sie delikatna pianka!!! pozdrawiam i dziekuje za wspaniale przepisy :)
-
Gość: agniecham, host-92-7-151-1.as43234.net
2011/03/30 20:48:51
niebo w gebie- poziom endorfin tak poniesiony, ze poczekam ze 3 dni az zrobie nastepny :) tak zebym miala jakas nagrode za 3 dni cierpienia na proteinkach.

mam tylko wyrzuty sumienia, bo podane jest ze mozna go zjesc w PW lub P a co z faza uderzeniowa? bo juz sama nie jestem pewna czy jest w budyniu cos zakazanego w fazie uderzeniowej?
-
Gość: beti, aban88.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/23 17:31:23
ja jem w fazie uderzeniowej bez kakao, dodaję zamiast tego kilka kropel aromatu waniliowego
-
Gość: martuha, 178.167.252.74.threembb.ie
2011/06/23 17:07:21
uratowałaś mi życie !!! super przepis-nie tylko ten,często tu zaglądam i dziękuje że jesteś ;)
-
Gość: aina, 92.251.189.160.threembb.ie
2011/11/09 18:33:50
Chciałam zapytac jak często można taki budyń jeść?
-
2012/02/01 15:14:24
Wyszedł przepyszny, poprawił mi chumor i dostarczył mnóstwo radości.
-
Gość: : , 89-77-117-8.dynamic.chello.pl
2012/05/02 15:05:47
Czy kakao musi być jakieś specjalne, mam na myśli odtłuszczone, niskotłuszczowe??
-
Gość: majeczka35, ban134.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/12 20:25:10
Ten budyń jest genialny!!!! Przepyszny po prostu, nawet garnuszek po nim wylizałam;)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis