Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś pod cebulką

Pora na rybkę :) i to jaką! Uwielbiam łososia, więc nie obeszło się bez przepisu ;) Łosoś wyszedł PRZEPYSZNY! Idealny na fazę naprzemienną-i przepyszny z surówką, bez niej również. Polecam!

Składniki:

  • łosoś
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • sos sojowy
  • plasterki cytryny


Łososia oczyścić z łusek i obrać z ości. Posolić, popieprzyć* i zostawić do "przegryzienia" na min.30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220st. Z folii aluminiowej wyciąć prostokąciki. Na środku prostokąta** położyć 2 plasterki cytryny, na to położyć kawałek łososia, polać go 1 łyżeczką sosu sojowego i położyć cebulkę.

Zamknąć folię, tak aby było trochę wolnej przestrzeni nad łososiem, żeby para podczas pieczenia mogła sobie krążyć :) Tak przygotowanego łososia położyć na brytfankę i wsadzić do pieca na 15 min. Po tym czasie przełączyć grzanie piekarnika na górne i odkryć górę "namiociku". Wsadzić na 5min do przyrumienia cebulki.

 

 

Smacznego!

*specjalnie nie podaję ilości przyprawi i łososia, bo to zalezy wg Waszego gustu i ile macie osób do nakarmienia;)

** ja wysmarowałam folię odrobiną oliwy z oliwek bo bałam się, że łosoś się przypali, ale niepotrzebnie się martwiłam:) następnym razem będzie bez oliwy :)

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

sobota, 08 maja 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: aff, 84-234-11-89.internetia.net.pl
2010/05/08 12:43:51
można dać inną rybę, prawda ; na przykład dorsza?
-
2010/05/08 13:34:19
można :) ale łosoś jest taki mięsisty i rozowy :D mniam :) i nie wiem jak dlugo trzeba bedzie trzymac dorsza w piecu :(
-
2010/05/09 09:12:35
a ja dziękuję za spaniale przepisy :) mniam
-
2010/05/09 19:22:12
Rybka wygląda pysznie :)
-
Gość: aff, 84-234-11-89.internetia.net.pl
2010/05/09 20:08:34
a jakie surówki robisz?
-
Gość: ania22, 94-194-24-243.zone8.bethere.co.uk
2010/05/10 17:01:21
A ja podobnie przyrządzoną rybkę piękę w ten sposób już od dawna:)
A że nie przepadam za pieczoną cebulką to obsypuję rybę ziołami (prowansalskie,bazylia,oregano i papryka słodka) na koniec polewam cytryną i oczywiscie solę i pieprzę -ale to na początku.

A do tkaiej rybki polecam wam sos musztardowo- jogurtowy. Do pół szklanki jogurtu wkładamy łyzeczkę musztardy, sol, pieprz i słodka paprykę (jestem jej maniaczką) i porządnie mieszamy.Można też dodac natkę i szczypior.
No i oczywiście moczyć w tym kawałki ryby :)

Polecam
-
Gość: Glamour, host-81-190-153-193.olsztyn.mm.pl
2010/05/10 18:07:06
Osobiście nie przepadam za łososiem ;) Zdecydowanie wolę tilapię,polecam wszystkim :) Marzy mi się ryba po grecku, ale mam problem ze smażeniem ryby...Rozwala się niesamowicie,mimo,że na patelni nieprzywierającej, na której można smażyć bez tłuszczu. Dodaję tych parę kropelek oliwy i to nic nie pomaga, przez,co nie mam jak zrobić tej ryby... Jakieś pomysły?
-
Gość: tusia1972, 87-205-175-69.adsl.inetia.pl
2010/05/13 16:51:41
Ja kupuję kostki z łososia w tesco zamrożone wkładam do folii do tego pieprz cytrynowy i obowiązkowo cytrynke troszkę soli wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20-30 minut rewelacyjny błyskawiczny obiadek :)i obowiązkowo sos -jogurt + łyżeczkamusztardy francuskiej + odrobina sarebskiej+cebulka+korniszon ....mniam....to wszystko Blog rewelacja mój ulubiony od miesiąca :) GRATULUJĘ
-
Gość: Rz, aauv10.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/14 01:32:02
rybka wysmienita juz nie moge doczekac sie nastepnego skosztowania:)
-
2010/05/14 16:02:51
Mniam, mniam! Zrobiłam dziś rybę prawie według tego przepisu (prawie, bo z karmazynem zamiast łososia, pieprzem cytrynowym i pietruszką w roli przypraw ;-)) i jak nie znoszę ryb, tak ta jest jadalna, ba, dobra (to chyba największy komplement, jaki mogę powiedzieć na cześć ryby ;)).
-
Gość: maniusza, 193.238.8.8*
2010/05/18 09:08:07
rewelacja! ja dodałam do cebolki curry, które uwielbiam i troche ostrego sosu thai na rybkę - to ostatnie może nie do końca dukanowe ale staram się nie przesadzać ;)
-
Gość: Joanna, cpe-109-207-148-54.docsis.tczew.net.pl
2010/05/19 12:38:59
Glamour

Tilapia to nie ryba, jest tak bezrybna niczym panga :(
-
Gość: nowakalinosia, ets5.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/23 09:47:25
ja zrobiłam go wczoraj będąc na grillu i mimo że nie dałam sosu sojowego bo nie miałam pod reką, i tak wyszedł suuuper! A, i zamiast zwykłej cebuli dałam czerwona.. Pycota normalnie! Dzięki bardzo za kolejny super przepis; i kto powiedział że dieta musi być nudna?!
-
Gość: : , chello089078124066.chello.pl
2010/08/19 18:55:36
ja zjadlam to dzisiaj na obiad. pysznosci. wspanialy przepis.
-
Gość: Dape, staticline17234.toya.net.pl
2010/10/12 11:45:29
Ja mam patent na nieprzywieranie łososia do folii (w momencie kiedy piecze się filet bez skóry i szkoda byłoby nam stracić nawet kawałek tego pysznego mięska...) Otóż kładę go na plasterkach cytryny które potem wyrzucam- kiedy nie ma się czasu na marynowanie jest to świetny sposób na 'doprawienie' ryby w trakcie, jakże krótkiego, pieczenia : )
Pozdrawiam i dziękuje za bycie inspiracją w codziennym gotowaniu.
-
2010/12/01 15:23:09
Nie wiem jak smakuje (zapewne wybornie), ale wygląda przepysznie. Mniam!
-
2011/08/22 15:06:02
rybka pycha, ale zwracam uwagę, że folii aluminiowej nie wolno używać do produktów kwaśnych, jak cytryna i cebula na przykład. są ostrzeżenia na opakowaniu folii.
-
Gość: olga, dynamic-78-8-153-116.ssp.dialog.net.pl
2012/07/26 13:56:11
polecam cebulę i kalmary w cieście :D takie krążki to super przekąskaowocemorza.blogspot.com/2012/07/krazki-kalmarow-i-cebuli-w-ciescie-z.html
-
2012/08/24 23:19:08
zrobiłam dzisiaj na obiad - pycha :) nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale to nic, bo danie zdecydowanie do powtórzenia :)
-
Gość: Tunik, 20-dzi-22.acn.waw.pl
2012/11/10 00:40:35
a czy tak przyrządzonej ryby nie można jeść podczas fazy 1?
-
2012/11/10 18:27:14
Za dużo cebuli na 1 fazę. Właściwie w ogóle nie powinno się jej na 1 fazie jeść, ale niektórzy sobie na łyżeczkę dziennie pozwalają
-
2012/11/12 12:55:57
Adrijah dziękuję, że udzieliłaś odpowiedzi Tunik :)
-
2013/11/28 09:32:05
Dawno nie jadłam tak delikatnego łososia! Dietetyczny i smaczny, dzieki aromatowi z oliwy - dokładniego takie przepisu szukałam!


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis