Blog > Komentarze do wpisu

Pałeczki kurczaka

Szczerze się przyznam, bez bicia, że piersi z kurczaka już mi się znudziły. Postanowiłam się wziąć za nóżki :) Tym razem pałeczki. Ciekawe połączenie mięsa i kefiru. Warto spróbować.



Składniki:

  • 9 pałeczek/udek z kurczaka
  • 1,5 op dużego kefiru
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek (jeśli jesteś na proteinach możesz pieczarki ominąć)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kolendry+0,5 łyżeczki białej gorczycy-rozgnieść w moździerzu
  • sól, pieprz do smaku


Pałeczki obrać ze skóry, osolić i opieprzyć wg smaku. Kefir rozrobić z pozostałymi przyprawami. Zalać pałeczki. Dokładnie obtoczyć pałeczki kefirem. Na wierzch położyć plasterki cebuli i pieczarek. Wstawić do lodówki na min 1h (najlepiej na całą noc pod przykryciem). Piec w 180st ok.1,5-2h (w zależności od ilości i wielkości pałeczek).

Wg tego przepisu można również upiec udka, albo całe nóżki kurczaka.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 09 czerwca 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: kasai5223, 178.56.10.15*
2010/06/09 21:26:11
Super blog, pomocny itd. niestety mankament podstawowy diety, fatalne wypróznianie -niezwykle wazne przy chudnieciu, niezbędny jest bowiem prawidłowy i zdrowy metabolizm, tutaj jednak katastrofa i co zrobić to nie jest zdrowe dla jelit!
-
Gość: Magda, sggw131-088.sggw.waw.pl
2010/06/10 11:42:22
Zaparcia to tylko początkowy mankament. po 2-3 tygodniach problemy brzuszne mijają, bo organizm się przyzwyczaja. Początkowe złe lub bardzo złe samopoczucie jest normą
-
2010/06/10 20:32:40
w życiu nie miałam na tej diecie problemów z zaparciami, a jestem na niej od 3,5 miesiąca, może nie pochłaniasz otrębów? to jednak podstawa przy takim odżywianiu
-
Gość: R_e., 91.206.211.10*
2010/06/13 22:17:29
Czy pałeczki pieczesz zalane kefirem w naczyniu żaroodpornym, czy wyjmujesz, kefir odcieka i pieczesz na kratce?
-
2010/06/14 18:03:35
R_e. piekę razem z kefirem w duzej blaszcze, tak aby sos nie zakrywał za dużo pałeczek :)
-
Gość: Tina, 213-238-98-223.adsl.inetia.pl
2010/06/21 19:40:00
Suuuuper przepisy!!! :) Tego jeszcze nie wypróbowałam, ale zapowiada się rewelacyjnie.:)
Bardzo Ci dziękuję za tego bloga, bo tak naprawdę tylko dzięki tym pysznościom które tworzysz i dzielisz się nimi, udaje mi się wytrwać na tej diecie!
DZIĘKUUUJĘ!!! Pozdrawiam :)
-
Gość: okjab, ajq104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/24 15:12:24
Dziś zrobiłem tego kurczaka na obiad i był pyszny aczkolwiek jogurt nadał kwaśny posmak. Ale ogólna ocena bardzo pozytywna. ;) Polecam.
-
Gość: , 85-31-242-40.internetia.net.pl
2010/07/25 17:49:10
a ja mam podstaowe pytanie: c to sa paleczki z kurczaka?
-
Gość: Sylwia, apn-95-41-81-225.dynamic.gprs.plus.pl
2010/08/27 12:16:01
wczoraj robilam ten przepis na obiad, wyszlo mi straaaaaaaasznie ostre, ale wiadomo, ze kazdy przyprawia wg swojego smaku. zrobie jeszcze kiedys ale na pewno ze szczypta pieprzu cayenne i nie bede pieprzyc podudzi bo przyprawy w kefirze wystarcza tak zeby wszystko mialo fajny smak.
-
Gość: niki, 178.235.12.14*
2010/09/15 21:15:23
Rewelacja!!Na maxa pikantne ale w życiu nie jadłam lepszego kurczaka.Zdecydowanie polecam, i nie tylko Dukanowcom.
-
Gość: mmokka, f136249.upc-f.chello.nl
2010/09/17 07:59:41
droga Mrs Dukanowa ... nie wiem co jest nie tak, robilam "paleczki" juz trzeci raz, za pierwszym razem bylo wszystko extra, ale za drugim i trzecim "zwarzyl" mi sie sosik i wszystko wygladalo malo atrakcyjnie ... ale i tak zjadlam, problem w tym ze u mnie (NL) nie ma kefiru, a jest cos co w smaku i konsystencji przypomina nasza maslanke i jej uzylam , hmm ... czy to moze byc przyczyna ? dodam ze za kazdym z trzech razy uzywalam tej samej "maslanki" .
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich dukajacych.
-
2010/09/17 12:15:24
mmokka powiem Ci, ze nie wiem jaka jest przyczyna, tego, ze sos Ci sie zważył :( może za gorący piecyk, albo za krótko/długo piekłas???hmm sama nie wiem. mnie tez sie raz zważył podczas pieczenia, i też nie wiem dlaczego :( może jednak to wina tej maślanki?? warto patrzeć na datę ważności i raz spróbować ze świeżą, a raz z taką co ma krótszy termin ważności, Czasam jest tak, że maślanka/kefir tej samej firmy smakują inaczej :(
-
Gość: mmokka, f136249.upc-f.chello.nl
2010/09/17 21:36:36
Dzieki za rady, bede robic doswiadczenia z maslanka, nastepnym razem uzyje innej firmy .
Kurczak w cytrynce udaje sie za kazdym razem, a od siebie dodaje posiekana swieza kolendre, dziekuje za inspiracje i pozdrawiam :)


Uwaga!
Copyright © 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis