Blog > Komentarze do wpisu

Kakaowe Gofry

Kolejne gofry. Idealny sposób wykorzystania dziennej porcji otrąb. Tym razem w wersji z kakao. Wspaniała przekąska do kawki.


Składniki (na 5 gofrów):

  • 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki serka homo
  • 2 łyżki słodziku w płynie


Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak żeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka. Piec w gofrownicy (jeśli będą się przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)).


Podawać z serkiem homo.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

niedziela, 11 lipca 2010, mrs.dukanowa

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/12 09:29:30
super przepis, gofry pyszne:)
dziękuję
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/07/12 09:53:20
Fajny przepis. Nie mam gofrownicy, ale podejrzewam, że zrobienie z tego ciasta naleśników byłoby równie dobrym pomysłem :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

ciaocialo.blogspot.com/
-
Gość: FitnessMaster, 212.129.89.*
2010/07/12 10:59:00
Wspaniały przepis na gofry, chętnie go wypróbuje, bo gofrów nie jadłem już "wieki", na samą myśl to"ślinka leci"
-
Gość: mrDukan, 213.77.73.*
2010/07/12 15:47:28
witam. fajny i przydatny blog, ale mam wrażenie, że bardzo nadużywasz skrobii kukurydzianej (mąka jest absolutnie zabroniona). fakt, że dukan dopuszcza minimalną jej ilość do zagęszczenia sosu czy zupy, nie oznacza, że możemy dodawać ją do wszystkiego łyżkami. dopuszczalna ilość to duża szczypta do zagęszczania a nie ilość mierzona w łyżkach do wypieków. nie jestem jakimś proteinowym hardkorowcem ale musisz zdawać sobie sprawę, że wielu ludzi wprowadzasz w błąd. skrobia kukurydziana zawiera w sobie więcej węglowodanów niż mąka prazenna (!) a przecież o ich unikanie tu chodzi.
pozdrawiam.
-
2010/07/12 19:16:31
mrDukan co do zawartosci skrobii/maki w moich przepisach to nie uwazam, ze jest jej wiele. przeciez nie chodzi o to aby osoby bedace na dukanie codziennie stosowały moje przepisy.-ja nie układam codziennego menu dla osoby odchudzającej się. Ja sama jem skrobie może jeden max dwa razy w tygodniu. Stosujac w taki sposob skrobię/mąkę schudłam juz prawie 15kg, wiec jak widać można;) To ze przepisy z maka pojawiaja sie co chwila nie znaczy, ze mozna je non stop w mega wielkich ilosciach jesc. kazdy kto stosuje diete dukana zna PODSTAWOWE ZASADY i wie ile i co moze zjesc. co do ilosci to ja czytalam dozwolona jest plaska lyzeczka skrobii/maki. jesli uwazasz, ze wprowadzam ludzi w blad to sprawa jest prosta-nie stosuj moich przepisow. przepraszam, ze tak prosto z mostu, ale poruszanie milionowy raz tematu skrobii/maki pod kazdym przepisem jest lekko denerwujace.
-
Gość: , *.wroclaw.mm.pl
2010/07/12 20:53:00
Ja stosuję Twoje przepisy raz lub dwa razy w tygodniu. Chudnę i to mnie podbudowuje.
-
Gość: Lilly, *.adsl.inetia.pl
2010/07/13 09:54:12
Witaj :)
Czytam Twojego bloga od dłuższego czasu, korzystam również z przepisów,jednak dopiero dziś zdecydowałam się na komentarz.

Otóż, stosuję Dukana od 7 maja, od drugiej fazy regularnie korzystam z Twoich przepisów.
Mam za sobą spadek 15,4 kg. Z mąką/skrobią. Logiczne jest, że nie zjadamy na raz całej potrawy/wypieku, toteż ilość tolerowanych produktów rozkładamy na konkretną ilość dni.
Czułam się w obowiązku stanąć w Twej obronie ;) , gdyż Twoje przepisy znacznie polepszają komfort tej diety :)
Pozdrawiam gorąco!
-
2010/07/13 11:07:50
Lilly dziekuje za ten komentarz. Nawet nie wiesz jak mi polepszył humor, bo miałam chwilę załamania, a co z tym idzie-miała nastąpić przerwa w dodawaniu nowych przepisów. Ale po przeanalizowaniu sprawy i przeczytaniu Twojego komentarza postanowiłam,że nie będę się załamywać i będę nadal dodawać nowe przepisy (z zawartością skrobii/mąki kuku.) niezależnie od wpisywanych tutaj komentarzy ;) bo każdy, kto stosuje rozsądnie dietę dukana, i chce schudnąć, zna podstawowe jej zasady. Jeszcze raz dziękuję!
-
Gość: Agata, *.lodz.dialog.net.pl
2010/07/13 12:11:59
Twoje przepisy są rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo dietetyczne! Przecież bardzo często pod przepisami piszesz ile można zjeść dziennie porcji danego dania z mąki kukurydzianej.. więc glowa do góry i broń Boże nie zaprzestawaj prowadzenia bloga... bo wtedy większość Twoich czytelniczek i czytelników zreyzgnuje z diety;)

Pozdrawiam;)
-
Gość: Lilly, *.adsl.inetia.pl
2010/07/13 12:23:31
No i fantastycznie :))

Ani mi się waż przestać pisać ! Wiele Dukanowców trzymasz przy życiu ;)
-
Gość: Lilly, *.adsl.inetia.pl
2010/07/13 12:24:31
Oczywiście miało być wielu* ;)
-
2010/07/13 13:28:35
Witam, jestem na dukanie od 06.06. tego roku, patrzę w twoją stronkę codziennie i śledzę wspaniałe pomysły na polepszenie diety, są one świetne i wcale z nich nie rezygnuj!!!!!!!!!! Uwielbiam sernik przekładaniec a mój 6-letni synek zjada mi zawsze pół ( dosłownie ) małej tortownicy. Pozdrawiam i zachęcam również do dalszych pomysłów!!!!!!!
-
Gość: aniac1, *.4-2.cable.virginmedia.com
2010/07/14 12:39:26
hej,
świetny przepis, pyszne ciasteczka (ja nie mam gofrownicy i zrobiłam w opiekaczu zwykłym, takim do tostów)
dziękuję za pomysł!!
-
Gość: milenka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/07/15 10:25:04
Świetny przepis. Na pewno spróbuję
I nie myśl nawet o przestaniu wprowadzania nowych przepisów!!!!
Nie pozwól żeby jeden komentarz odbierał Ci wiarę w swoje możliwości!!
Zobacz ile nas tu jest - Twoich fanów!!!
W mojej diecie na stałe już zagościł Twój chlebek i drożdżówka i wiele wiele innych
I jestem pewna że moja dieta byłaby o wiele uboższa gdyby nie Ty :)

aa i jeszcze muszę zaznaczyć że ja to przekraczam wszelkie normy jeśli chodzi o skrobię, mąkę czy otręby (na własne życzenie) a i tak chudnę - także nie dajmy się zwariować. Jeśli odchudzanie może być przyjemne to nie pozwólmy żeby ktoś nam to odbierał!!
Pozdrawiam gorąco!! :)
-
Gość: pleasant, *.net-partner.pl
2010/07/15 12:50:54
Moja Droga;)
piszę tutaj, bo pewnie do komentarzy pod innymi przepisami nie zaglądasz, a mam pytanie odnośnie sernika wielkanocnego... jakiego słodzika używasz? bo ja mam taki w pigułkach i dodałam go niecałe dwie łyżeczki (nie rozdrabniając) i na szczęście spróbowałam i był już obleśnie słodki:(( czy chodziło o taki w płynie, czy może po upieczeniu troszkę to zelżeje?
no nic, mam nauczkę na przyszłość, ale będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam serdecznie;)
-
2010/07/15 13:47:31
pleasant zagladam do wszystkich komentarzy pod wszystkimi przepisami ;) co do slodzika to uzywam raz takiego w proszku raz w plynie koniecznie do pieczenia, czasami tez tego w pastylkach (ale to z dusza na ramieniu, zeby gorzkie nie wyszło). Zawsze (jesli uzywam w pastyklach)go rozkruszam, bo jesli wrzucisz taki nierzkruszony to wyjdzie Ci bardziej słodki i w dodatku może się nie rozpuścić w masie, a jako proszek ładnie się miesza :) nastepnym razem rozkruszaj :) ja robię to łyżką :)

milenka - dziekuje za miłe słowa :) nie poddałam się i niebawem będzie nowy przepis obiadowy :)
-
Gość: pleasant, *.net-partner.pl
2010/07/15 15:20:00
Wielkie dzięki za odpowiedź, rzeczywiście lepiej rozkruszać, bo ja musiałam dłużej mieszać:) Wyszedł ok, acz trochę za słodki, w przyszłości się zastosuję do wszystkich rad, pozdrawiam;)
-
Gość: Monia, 195.205.243.*
2010/07/18 16:59:06
Jej! Ale się przeraziłam że może zabraknąc Pani przepisów! Są świetne i dzięki nim chudnę. Choc nie jestem juz na diecie to często korzystam z przepisów i chudnę :))

Jestem pełna podziwu dla Pani i polecam tę stronę wszystkim koleżankom i przyjaciółkom!

Serdecznie POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ za pychotki :)
-
Gość: fordka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/19 09:13:28
Gofry świetne! Na stałe wejdą do mojego repertuaru. Następnym razem spróbuję bez kakao, może z aromatem waniliowym.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
-
Gość: aga, *.chello.pl
2010/07/19 22:23:06
Mam świetny sposób na błyskawiczne zamienienie słodziku w pastylkach na płynny (ciasta/desery)- wystarczy na kilka sekund wrzucić kubek z pożądaną ilością pastylek i 3-4 łyżkami chudego mleka do mikrofalówki. Wypróbowane w sernikach itp. Świetny blog! Pozdrawiam
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/07/20 09:33:23
Co do słodzika w pastylkach - można rozkruszać, a można rozpuścić w niewielkiej ilości wody/mleka/jakiegoś płynu (np w kawie przy robieniu deseru kawowego). U mnie się sprawdza taka metoda :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Koralik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/20 19:42:13
A jeśli by tak zmielić otręby, bo zbyt wyczuwalne jak dla mnie są??
-
Gość: marta, *.olsztyn.mm.pl
2010/07/28 12:07:30
Gofry super! Pyszne, jedyny błąd z mojej strony, że nie zgniotłam tabletek słodzika i gdzieniegdzie czuć ich goryczkę :P Polecam! Super do kawki :)
-
Gość: Ola, 195.205.60.*
2010/08/24 20:01:15
Dzięki za przepis był świetną inspiracją ;P
Gofry oczywiście pyszne choc bez oleju parafinowego :D
-
Gość: iza290, *.lublin.mm.pl
2010/08/25 17:33:30
ja tak w kwesti formalnej: czy te wszystkie słodkości i wogóle można stosowac w II fazie ?bo jakoś nie rozumiem....
-
2010/08/26 09:26:51
izo290 tak mozna te slodkosci jesc na fazie naprzemiennej a niektore nawet w uderzeniowej :) pod kazdym przepisem sa tagi i tam jest napisane w ktorej fazie mozna cos jesc :)dlaczego nie rozumiesz?? po to utworzylam taki blog, w którym sa takie pysznosci;)
-
2010/10/15 22:13:58
Mam takie pytanie z tego co mi jest wiadomo to w diecie Dukana kakaa w ogole nie wolno jesc wiec czy ten przepis jest oby naprawde dobry? prosze o odpowiedz
-
2010/10/18 13:42:17
justysia radze zapoznać się z książką dukana :) kakao jest dozwolone ale w małych ilościach i nie dzien w dzien :)
-
Gość: zabka, 195.150.224.*
2010/11/19 21:39:18
Ja Ciebie Mrs Dukanowa ubóstwiam za ten przepis! Co prawda odrobinę go zmodyfikowałam, bo nie miałam serka homo i zamiast tego zalałam otręby mlekiem, pięknie się rozpuściły. I nie dodałam kakaa,tylko aromat waniliowy. I co najśmieszniejsze, robiłam je z przyjaciółką, tzn. ona takie zwykłe, a ja dukanowe i stwierdziła, z moje wyszły lepsze :D
-
Gość: Tamara, *.profibernet.dk
2010/11/20 22:23:34
Upieklam dzisiaj te gofry i BYLY wysmienite!!!
Super przepis, pieklam bez zadnego tluszczu (nie przyklejaly sie) i wszystkie wszamalam za jednym zamachem :-) podczas gdy moja rodzinka delektowala sie tymi "normalnymi" :-)

Pozdrawiam serdecznie i mozesz byc pewna, ze czesto bede na Twoj blog zagladac.
Twoja strona to prawdziwa inspiracja!
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/11/21 20:05:26
hej:) myślisz ze mogłabym zrobic takie gofry w tosterze? bo nie posiadam gofrownicy...
-
Gość: mamamadzia, *.cable.net-inotel.pl
2010/12/02 17:21:46
Gofry wlasnie znikneły REWELACJA dzieci mi polowe wieksza nawet zjadły:(Super przepis pierwszy z wielu który zrobilam ale od dzis jade po koleji Wspaniałe pomysły
-
Gość: kolorowa, *.multi-play.net.pl
2011/01/24 08:57:37
Proszę nie myl skrobi kukurydzianej z mąką kukurydzianą.
To nie jest to samo. Skrobia kukurydziana ( mazeina) jest dopuszczalna, natomiast mąka kukurydziana NIE.
Mąka kukurydziana przewija się w kilku książkach o diecie Dukana ale jest to jedynie błąd tłumaczenia. Błąd wziął się z tego, że skrobia ziemniaczana = mąka ziemniaczana. ale taka zależność w przypadku skrobi i mąki kuku nie występuje.

Pozdrawiam.
-
2011/01/24 10:14:53
kolorowa temat skrobi/mąki był poruszany wielokrotnie :) wiec nie warto go poruszac ponownie.
-
Gość: tessa_51, *.zone4.bethere.co.uk
2011/02/05 19:34:31
mrs.dukanowa
Ludzie nie czytają postów ze zrozumieniem i dlatego problem skrobi vel mąki będzie -moja sugestia jest taka że nie należy się sztywno trzymać zasad .Ja jestem na dukanie od sierpnia i wiele razy używałam składników niedozwolonych bo nie zawsze miałam te dozwolone. Mało tego po drodze zdarzało mi się zgrzeszyć ,waga podskoczyła lub zatrzymywała się ale mimo tych odstępstw schudłam już 21kg ,a mój organizm jest już przyzwyczajony i na dzień dzisiejszy wiem że efekt jo-jo mi nie grozi,no chyba że jak wejde do jakiegos fast -fooda i w nim zamieszkam no to wiadomo witaj "jo-jo".A co do bloga i przepisów to sa naprawdę EXTRA.pozdrawiam
ps. sama tez eksperymentuje z przepisami niektóre sa naprawde pyszne
-
Gość: zuu, *.home.aster.pl
2011/02/15 20:51:40
wszystko co tutaj proponujesz jest pyszne!! zdjęcia są suuper!! przepisów bardziej zrozumiale już chyba się nie da podać!! jestem tutaj za każdym razem jak włączam komputer i tylko patrze czy nie pojawiło się coś nowego!! nawet jeśli dasz kilo mąki to ja zrobie tak samo, bo wiem, że to i tak bedzie mega dobre!!!! baardzo często stosuję Twoje przepisy i schudłam już 7 kilo (6 tygodni) nie wiem czy to dużo czy mało, ale wszystko dzięki Tobie!! gdyby nie ten blog już dawno zjadłabym coś niedozwolonego..
-
Gość: celinka, *.cdma.centertel.pl
2011/03/22 01:29:48
ja bym tylko tak chciala zapytać, ile otrąb jest dozwolone zjeść dziennie ? bo co do skrobii/mąki kuk sie ograniczam, bynajmniej staram :P ale jakoś nie moge doczytać ile tych otrąb mozna :P
a przy okazji dodam, że ta strona ratuje dzień w dzień moją dietę :)) dziękuję :*
-
Gość: caroline, *.cdma.centertel.pl
2011/05/15 12:07:10
śniły mi się gofry! obudziłam się i szybko szukałam u Ciebie przepisu:)
po zjedzeniu przepysznych gofrów jestem przepełniona optymizmem mimo padającego deszczu za oknem;)))) wielkie DZIĘKUJĘ:*
-
Gość: Kama, *.imsmultimedia.com.pl
2011/05/27 21:38:51
Nie wiem jaki macie słodzik, ja mam w plynie Huxol (z czerwoną końcówką, jesli ma to jakieś znaczenie). Po dodaniu dwóch łyżek do ciasta gofry (dwie sztuki) wyszły tak nieprawdopodobnei słodkie, że nawet ja - mega lasuch, wyrzuciłam je do kosza. Dziś robię wersję bez kakao i z mniejszą ilościa słodziku, mam nadzieję, że wyjda zjadliwe. Pozdrawiam:)
-
2011/10/31 12:38:36
hej :)
korzystam z Twoich przepisów kiedy tylko mogę
są bardzo proste i smaczne no i przede wszystkim sprawiają, że dieta jest urozmaicona i "kolorowa"
nawet mój narzeczony chętnie wszystko je, mimo że nie jest na diecie :);p
dzięki :)
czekam na więcej :)

mimo to od 4 października - 7kg mniej :D


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów