Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona pierś z indyka

Postanowiłam zrobić coś do kajzerek czy chlebka. Wędlinka wyszła przepyszna. Podgrzewając grube kawałki piersi miałam na obiad. Pracy troszkę z nią jest, bo trzeba przeznaczyć 2 dni, ale warto! Wędlinka ta jest zdrowsza od tej kupnej :)


Składniki:

  • 1,2-1,3 kg piersi z indyka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
  • majeranek
  • 5-7 listków laurowych
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka słodziku w proszku, do pieczenia
  • sól, pieprz


Pierś opłukać i wyciąć tłuste kawałki. Obsypać przyprawami (majeranek wg uznania, ja dałam sporo:)). W wodzie rozpuścić słodzik i 0,5 łyżeczki soli. Zalać mięso. Obłożyć listkami laurowymi i wsadzić na 24h do lodówki pod przykryciem.


Tak wyglądała pierś po wyjęciu z lodówki

Mięso obwiązać sznurkiem i powsadzać liście laurowe z zalewy.


Piec nagrzać do 180st. Wadzić do piekarnika. Po pół godzinie mięso przełożyć na drugą stronę i piec 20 minut. Następnie podlać wytopionym tłuszczykiem i piec 15-20min do ładnego koloru. Ja piekłam 55min.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 03 września 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
2010/09/03 09:41:36
Boskie!
-
Gość: natasza3838, 5e04f2ec.bb.sky.com
2010/09/03 15:13:24
do takich szaleństw proponuję slowcookera
-
2010/09/03 19:57:57
Pierś wygląda bardzo aromatycznie !:)
-
2010/09/14 12:24:36
Zrobiłam. Poezja smaku. Nawet moi chłopcy byli zachwyceni.
-
Gość: Beata z Leszna, chello089072096065.chello.pl
2010/09/20 12:31:31
GENIALNE! Mąż nie jest na diecie i nie bardzo lubi mięso ale pożarł mi juz znaczną część :) Boskie w smaku i proste w przygotowaniu. DZIĘKUJĘ ZA TEGO BLOGA bo dzięki Tobie jem codziennie co innego i nie czuję, że na diecie jestem a kg leca :)
-
Gość: Mi, host-178.215.197.186-internet.zabrze.debacom.pl
2010/10/15 21:21:28
Dziękować nie wiedziałam że odchudzanie może być pyszne ;D dzięki za bloga wiekszość przepisów wypróbowane biore sie za następne :)
-
Gość: zombi, nazgulnew.kosson.com
2010/10/27 17:35:08
Niestety, nawet po małej ilości słodzika mam kosmiczną sraczkę
-
Gość: marti, biskupia.gts.entel.pl
2010/12/11 23:24:27
czy piecze sie pod przykryciem, zamkniete, otwarte czy moze w rekawie?
-
Gość: jwitka, adnw40.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/18 10:36:55
Pycgota, u mnie poszła w mgnieniu oka!
-
Gość: , 178.73.49.14*
2011/11/06 12:07:28
Do gościa ze sraczką po słodziku:
Słodzik możesz zastąpić w miodem.
-
Gość: , 082139004049.radom.vectranet.pl
2012/01/13 23:39:47
naprawdę dobre
-
Gość: Asia, ip-93-94-189-127.uznam.net.pl
2012/05/06 12:34:21
Wszystko się zgadza, jednak ja, zdecydowanie zastąpiłabym czosnek granulowany - świeżym, a liść laurowy - rozmarynem :) Pychota!!!


Uwaga!
Copyright © 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis