Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina w sosie grzybowym

Oto mój debiut z wołowiną. W lesie pojawiły się grzyby, więc będzie podana z sosem grzybowym. Odmiana po nieśmiertelnej piersi z kurczaka. Polecam!


Składniki:

  • 4 kawałki wołowiny
  • 0,5kg grzybów
  • 1 cebula
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka


Grzyby gotować, wylać wodę. Zalać przegotowaną wodą i ponownie zagotować. Na patelni podsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać grzyby i zalać je 2 wazówkami wywaru z grzybów. Posolić, popieprzyć. Gotować 15-20min. Jeśli będzie za mało wody, dodać wywaru wg uznania. W misce wymieszać żółtka z jogurtem. Energicznie mieszając powoli dolewać sosu (4-5 wazówki), uważając aby żółtka i jogurt się nie zważyły. Dodać do sosu i ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. Użyć blendera, aby sos był jednolity.

Wołowinę rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Polać sosem.

Smacznego!


Tutaj podana z surówką z ogórka kiszonego.

Print Friendly and PDF

środa, 08 września 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: eM, 85-222-112-25.home.aster.pl
2010/09/08 20:06:18
Z mojego doświadczenia wynika: absolutnie nie solić przed smażeniem - będzie twarda jak podeszwa :). Nie wiem co Dr Dukan sądzi o sosie sojowym, ale w przypadku wołowiny to doskonała alternatywa dla soli, a wystarczy kilka kropli. Ewentualnie sól do sosu :).

A poza tym: uwielbiam Twoje przepisy. Chociaż nie jestem na diecie, to korzystam z przepisów - szczególnie tych na słodkości :).
-
2010/09/08 20:36:00
eM można posolić przed i można po :) każdy robi tak jak jest nauczony z domu :) Warto pamiętać, żeby nie solić kilogramami. Osobiscie solę bardzo mało i podeszwa mi nie wyszła :)
-
Gość: lilka, 82.217-171-48.tkchopin.pl
2010/09/09 11:42:27
Witam też jestem na dukanie od ponad miesiąca i kilka przepisów już twoich wykorzystałam są naprawdę super. Tym bardziej że człowiek nie może jeść ciągle tego samego. Też staram się wymyślać bądź zmieniać przepisy tak aby nadawały się na dietkę, więc zapraszam na mojego bloga może też ci coś zasmakuje z moich potraw :). A Wszystkim Dukanowcą życzę powodzenia :) dukan-na-co-dzien.blog.onet.pl/
-
Gość: m., host-87-101-19-238.proxnet.pl
2010/09/09 18:50:40
witam:)jestem na dukanie od 7 tygodni i wszytsko byloby ok gdyby nie to ze nie mam kompletnie zadnej przemiany materii.czy macie na to jakis sposob?
Sorki ze przy takim pysznym przepisie ale...:)))))
prosze o rade:)
M.
-
Gość: kaasdaye, 62.152.134.16*
2010/09/10 15:11:07
m., a stosujesz otręby? dukan zaleca 3 łyżki dziennie. pomaga. a jak nie, to łyżeczka oleju parafinowego dziennie, na pusty żołądek. to podobno najlepszy i najszybszy sposób. więc na początek jak znalazł, a potem nie zapominaj o otrębach.
pozdrawiam :)
-
Gość: Azzahar, aeou82.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/18 12:04:41
skąd masz takie absolutnie świetne talerze?
-
Gość: marta, host-81-190-151-141.olsztyn.mm.pl
2010/09/20 10:02:06
świetne talerze!
-
2010/09/28 20:46:09
Kochana, pierwsze to: dzięki za ten blog!!! dzięki Tobie moje dukanie przestało być monotonne :) pewnie i ten przepis wykorzystam, choć nie przepadam za wołowiną ;) jednak coś dla odmiany musi być!!!
druga rzecz: te talerze rzeczywiście są super!!! taka sztuka dla sztuki...
-
Gość: Marysia_W, doc163.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/16 23:12:18
Dzisiaj zaserwowałam sobie wołowinkę wg tego przepisu. Jedyna modyfikacja jaką przeprowadziłam to wołowina- którą pokroiłam w drobną kostkę. Wyszło pyszne! Serdecznie pozdrawiam!


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis