Blog > Komentarze do wpisu

Klops z jajkiem

No to klops....:) mój pierwszy w życiu i powiem szczerze-bardzo nam smakował. Polecam z czystym sumieniem :) Dobry do chlebka jak i do przekąszenia-ot tak :) Będzie smakował dukającym jak i nie :)


Składniki: (na dwie aluminiowe foremki 0,5kg)

  • 800g mięsa mielonego (użyłam mieszanki cielęco-wołowej)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych
  • 6-7 jajek
  • przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego


4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na teflonie (podlewając wodą). Ostudzić. Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Jeśli masa będzie za mało klejąca dodać ostatnie jajko. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do aluminiowej foremki, do jej 1/3 wysokości. Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć. Wyłożyć pozostałą masę. To samo zrobić z drugą foremką.

Wsadzić do nagrzanego do 170*C pieca i piec ok 1h.


Ostudzić i wsadzić do lodówki. Zimnego klopsa kroić w plasterki.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 23 listopada 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
2010/11/23 20:42:24
uwielbiam klopsa z jajkiem,mam zamiar zrobić z jajkami przepiórczymi,ale pewnie na świeta...
-
Gość: Pollynka, nat1-13.ghnet.pl
2010/11/24 07:23:39
Klops na pewno będzie też smaczny na ciepło z jakimś sosem :)
A tak z innej beczki. Trafiłam na Twoją stronę wczoraj. Przeczytałam dopiero połowę przepisów, ale jestem zachwycona! Tak bardzo się cieszę, że znalazłam w końcu jakieś przepisy które całkowicie zgadzają się z wytycznymi tej diety :) i w dodatku takie smaczne dania! Dzieki Twojej stronie nabrałam nowych sił do walki :) Dziś właśnie zaczyna się mój pierwszy dzień fazy naprzemiennej i cały czas szukałam czegoś co będę mogła jeść w tej fazie. Twój blog bardzo mnie zainspirował i naprawdę - aż chce się walczyć! Z ogromną radością dołączam do Twoich stałych czytelniczek i z wielką chęcią będę korzystać z Twoich przepisów :)
Pozdrawiam serdecznie, Pollynka :)
-
Gość: , frantic4.um.krakow.pl
2010/11/24 07:38:58
witaj
a dleczego nie ma opcji drukuj??

pozdrawiam stała czytelniczka
-
Gość: syla, gaf43.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/24 09:26:32
mniam , kolejny smaczny przepisik. W weekend zabieram się do pieczenia.
Pozdrawiam
-
2010/11/24 09:43:00
stala czytelniczko nie ma opcji z powodu braku czasu :( ale obiecuje, ze nadrobie :)
-
2010/11/24 18:58:38
Jeśli ktoś z Państwa byłby zainteresowany noclegiem w Krakowie zapraszam do naszego obiektu www.burowianka.pl . Pozdrawiam.
-
Gość: Jelly, 89.78.24.11*
2010/11/24 21:48:47
Witam, znalazłam fajny przepis na muffinki z musli, może tobie się uda ją zmienić.
Prześle ją na mail ;)
-
Gość: paskuda, dynamic-78-8-64-73.ssp.dialog.net.pl
2010/11/25 00:08:04
kocham twój blog :D to wszystko tak smacznie wygląda :D nie dlugo planuję wypróbować dokłądniej twoje przepisy zwłaszcza te mięsne potrawy, ten przepis też jest kuszący :D ale nie mam piekatnika :/ :( nigdy nie przestawaj pisac bloga :) pozdro

60-kg.blog.onet
-
Gość: , 206.142.196.*
2010/11/25 14:12:31
super, polecam też gruper.pl/referrer.php/135314
-
Gość: Jolka, 212.244.155.8*
2010/11/25 15:07:47
Mam pytanie czy to mięso na klopsa mielisz sama czy kupujesz gotowe, bo garmażeryjne takie zafoliowane chyba nie wchodzą w grę?
-
Gość: Tyna, 77-45-17-246.sta.asta-net.com.pl
2010/11/28 11:07:00
Klopsika zrobiłam wczoraj. Siedział w piekarniku ponad godzinę i nadal był jakiś mokry :) ale pyszny. Zjadłam kawałek na ciepło, a resztę dalej na parę minut do piekarnika. Dzisiaj spróbuję jak smakuje zimny klopsik :)
-
Gość: początkujaca, 89.77.35.6*
2010/11/28 12:21:08
mam parę pytań ogólnie do przepisów, bo są rewelacyjne: 1. jakich serków homogenizowanych, serów żółtych używasz (kupujesz gdzieś 0% czy zwykłe)
2. jeśli )% to gdzie je kupujesz (bo ja nigdzie nie mogę znaleźć)
3. jak długo jesteś na diecie i ile schudłaś

muszę Ci powiedzieć że dzięki Twoim przepisom zmobilizowałam się do diety, za co Ci dziękuje:*
-
2010/11/29 23:05:31
Mam nadzieję, że autorka tego zacnego bloga, jak również jej wspaniali czytelnicy dają się skusić na kilka chwil na nowo powstałym blogu o odchudzaniu. To raczej forma pamiętnika i dokumentacji z mojego popapranego eksperymentu dietowego. Zapraszam Was. ;)

sposobnadiete.blox.pl
-
Gość: gggg, 62.121.132.1*
2010/11/29 23:59:33
ja troche pytanie z innej beczki, istnieja jakies restauracje serwujace dukanowe jedzenie? ;)
-
Gość: Sue, 89.100.205.2*
2010/12/03 20:10:18
Klopsik sie wlasnie piecze:) wlasnie znalazlam aluminiowe blaszki w tym tyg, jak znalazl! Na razie z pol porcji na 1 blaszke idealny. 3 jaja w srodek. Mam nadzieje ze wyjdzie pycha. Z niecierpliwoscia czekam na mila odmiane do wedliny z indyka/kurczaka, bo niestety tutaj gdzie mieszkam za bardzo nie ma w czym wybierac... Mieszkancy Irlandii chyba wiedza o czym mowie:)
-
Gość: Sue, 89.100.205.2*
2010/12/03 21:30:30
yyyyyyyyymmmmmmmm mniam mniam pycha!
naprawde rewejacja, nawet smakowal mojemu nazeczonemy, a zupelnie niedukajacy jest! Teraz zaluje ze zrobilam tylko jeden z polowy porcji:)
dodalam duzo majeranku bo uwielbiam, 2 zabki swierzego czosnku i cebulki nie podsmazalam tylko poszatkowalam drobniutko malakserem. Naprawde cudenko.
Aha no i mam piekarnik z termoobiegiem tylko, co strasznie wysusza wiec pierwsze 40 min pieklam przykryty folia.
Polecam z czystym sumieniem!
-
2010/12/05 12:39:29
klopsik wygląda apetycznie, nio wspomnienie czasów przedszkolnych wróciłko, kiedy klopsik był co najmniej 2 razy w tygoniu. Wtedy strasznie mi nie smakowała, ale teraz zjadłabym go chętnie.
-
Gość: Pauluśka, 89.100.59.8*
2010/12/08 20:51:45
Witam! Dzisiaj zrobiłam klopsika,wyszedl rewelacyjny!!!! Ostatnio robiłam ruloniki bolognese,niebo w gębie ..... bardzo sie ciesze ze znalazlam Pani strone :) dzieki niej trwam przy postanowieniu ;) gratuluje talentu tworczego :))) Pozdrawiam
-
Gość: Marcin_24, ip-89.171.15.158.static.crowley.pl
2010/12/11 10:23:43
Witam! Po pierwsze chciałbym pogratulować świetnej strony! Moja przygod z dietą proteinową stła się dużo przyjemniejsza dzięki Tobie;] Po drugie mam pytanko co do przepisu... "Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć" - o co w tym chodzi? gdzie to jajko trzeba położyć? i to jest "drugie" czy "dwa" jajka? później się jakoś nakłąda klopsa z drugiej formy na pierwszego czy jak to ma wyglądać? Prosiłbym o wyjaśnienie, bo klopsik wygląda przeapetycznie:)
-
Gość: Anenia, dynamic-78-8-83-246.ssp.dialog.net.pl
2010/12/11 19:40:48
Własnie przed chwilką zjadłam klopsa(kawałek:)) z Twojego przepisu, jest przepyszny. Bardzo Ci dziękuje za przepisy, są super, wiele z nich wypróbuje.
Pozdrawiam
-
Gość: Ada, 178.56.70.10*
2010/12/20 11:43:17
Zrobiłam klopsa , bardzo dobry a zapach w domu unosił się ... mniam ! dołożyłam więcej jajek dokładnie 3 szt. pozdrawiam
-
Gość: Magdat, ip-77-222-237-250.spray.net.pl
2011/03/03 20:12:50
właśnie siedzi w piekarniku... zobaczymy.
-
Gość: Monabest, 77-253-149-231.adsl.inetia.pl
2011/03/13 16:21:48
Dzięki za klopsa:) Ja zrobiłam w kokilkach,właśnie wkładam do piekarnika,zobaczymy jak wyjdzie.
-
Gość: gumisia, afjl187.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/12 14:34:33
Gość: gggg, 62.121.132.1* 2010/11/29 23:59:33
ja troche pytanie z innej beczki, istnieja jakies restauracje serwujace dukanowe jedzenie? ;)

Już jest takie miejsce w Warszawie , Al.J PawłaII 45a lok.54 nazywa się Inspiracja
Gorąco polecam
-
Gość: Olga, esmadsrv06.kpmg.es
2011/04/18 11:33:14
Wspaniale, zrobilam wczoraj. Nie wiesz nawet jak bardzie sie ciesze z odkrycia Twojego boga - ogromne dzieki za ciezka prace!!!
-
Gość: paulisaaaa, user-188-33-189-194.play-internet.pl
2011/04/19 21:37:19
NIe wyszedl:( mieso sie wogole nie upieklo i caly sie rozwalil :( ale to tylko i wylacznie moja wina bo dalam do takiej zwyklej foremki na folii aluminiowej i pieklam prawie 2godziny...
juz wiem ze musze kupic blaszke aluminiowa taka jak jest na zdjeciu...
cos wymysle z nieudanego klopsa:)
Pozdrawiam
-
2011/04/26 22:34:10
Ciekawy wątek u Dortotus:

www.facebook.com/?ref=logo#!/permalink.php?story_fbid=103985596357214&id=103910662978035

zaczęłam przeglądać dalej i myślę, że i Ciebie zainteresuje:

kuchniamarzen.blogspot.com/2011/04/pasztet-z-jajkiem.html

Pozdrawiam, serdecznie!
-
2011/04/27 08:23:29
flusso dziękuję za czujność :) już zgłosiłam kradzież zdjęcia.
-
Gość: kami, 80.48.36.15*
2011/07/12 15:14:24
wyszedł mi mega ten klops :) dodałam jeszcze trochę świeżej natki pietruszki do mięsa i chyba fajnie się skomponowało! pozdrawiam i dziękuję za tego bloga!
-
Gość: , 89-74-221-35.dynamic.chello.pl
2012/01/30 19:48:27
PYCHAAAAAAAAAAAA PYCHAAAAAAAAAAAA!!!! uwielbiam to!!
dziekuje ci bardzo za twoje przepisy, dzieki tobie wciąż sie trzymam i sama sobie gotuje!! wszystko jest pyszne... :*
-
Gość: isia45, 095160237113.zabrze.vectranet.pl
2012/02/19 19:37:32
Bardzo dziękuję za tak wspaniałe przepisy jestem 2 dzień na I fazie i nie wiedziałam co zrobić do zjedzenia na jutro do pracy pieczeń jest w tej chwili w piecu i już się przymierzam do następnych przepisów pozdrawiam
-
Gość: Daniel, 213.199.241.*
2012/07/18 16:11:24
Heee to znowu ja po nie udanej próbie.Pytanie jak najbardziej aktualne.Czy mięso z indyka nada się???Jak myślisz???
-
2012/07/20 09:06:26
Daniel oczywiście, że się nada :) nawet jest zdrowsze od drobiowego.


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis