Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze naleśniki

Najlepsze naleśniki jakie jadłam na dukanie. Miękkie, puszyste, po prostu PYCHA! Mimo, że te też są dobre, to od dzisiaj tylko te będą serwowane u mnie w domu ;) Trzeba pamiętać, że porcja ta ma nam starczyć na 2 dni.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Uwaga wyjdzie rzadkie (jak u większości przepisów na dukanowskie naleśniki)-ale nic nie szkodzi. Ciasto wlewać na dobrze rozgrzany teflon. Przewracać dopiero, kiedy masa się zetnie a brzegi się zarumienią. Z podanego przepisu wychodzi 6-8 średnich naleśników.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 15 listopada 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
2010/11/15 09:17:04
ja też uwielbiam naleśniki i na słodko i na słono, a na diecie Dukana to fantastyczny posiłek( a jak na słodko to również i deser!!!). Pozdrawiam.
-
Gość: Ewa, 78.86.254.11*
2010/11/15 12:34:05
Hej wygladają super:) Zaczełam drugą fazę i chciałam zapytać czy mozna je jeść tylko w fazie z warzywami ze względu na skrobie czy obojętnie??
-
2010/11/15 15:25:13
Też mam ostatnio fazę na naleśniki i kombinuję z nimi jak koń pod górę :) tylko problem w tym, że zawsze robię jedną porcję i zjadam zanim doczekają się zdjęcia ;) Ale chyba wrócę znowu do bez-skrobiowych

Ewa z racji skrobi możesz je jeść na II fazie niezależnie od tego czy masz dzień warzywny czy proteinowy
-
2010/11/15 16:43:46
z mąki kukurydzianej muszą smakowac pysznie.
-
Gość: Tyna, 77-45-17-246.sta.asta-net.com.pl
2010/11/15 18:10:03
Przepis bardzo fajny. Zdradź nam tylko z czym jadasz takie naleśniczki :)
-
Gość: tibby, 46.113.15.25*
2010/11/15 19:58:39
świetne naleśniki!
dziś wypróbowałam :)
-
2010/11/15 20:56:33
-
Gość: tyneczka89, ppp142235.ostnet.pl
2010/11/15 20:58:05
a czy woda musi byc gazowana ?? nie moze byc zwykla?? ;(
-
2010/11/16 08:19:09
tyneczko woda gazowana spowoduje, że naleśniki będa puszyste.
-
Gość: nnn, host-89-228-143-49.gorzow.mm.pl
2010/11/16 15:48:44
witam,
a ja polecam inny przepis na naleśniki - mianowicie z drożdżami. Są rewelacyjne bo same odchodzą od teflonu i są bardzo elastyczne. Z powyższego przepisu już robiłam ale khm... rwą się w strzępy ;) Polecam - 2 jaja, łyżka skrobi, łyżka otrąb mielonych, łyżka mleka w proszku odtłuszczonego, 3/4 szkl. mleka i okruszyna drożdży wielości paznokcia :)
-
2010/11/16 21:38:20
Nie nazywałbym tego wynalazku naleśnikami. Lepsze określenie to "sposób na szybki i taki sobie omlet". Niestety, tak smakują. Nie ma w nich nic z prawdziwego, pysznego naleśnika.

Ale ok, dieta wymaga poświęceń, więc prócz powyższego, napiszę, że całkiem sycące są te "naleśniki". Z twarogiem zmiksowanym z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, słodzikiem i odrobiną aromatu waniliowego - rewelacja!
-
Gość: Myska0, 213.222.200.4*
2010/11/17 09:43:16
A mi najlepiej smakują na drugi dzień.. :)
-
Gość: Princeska_Monia, 10.201.53.18*
2010/11/17 14:38:47
Moim zdaniem te naleśniki nie są dobre ze względu na dużą ilość skrobii, czuć tą skrobię strasznie. Właśnie je jem- bleeeeeee. Do ciast na całą blachę daje się często dwie łyżki a tu do raptem 6 naleśników też dwie łyżki (wychodzi 1/3 łyżki stołowej na płaściutki naleśnik). Wcześniejsze Twoje przepisy na naleśniki są zdecydowanie lepsze, chyba że do tego przepisu da się mniej skrobii.
-
Gość: małgoś, host-217-172-241-158.gdynia.mm.pl
2010/11/17 14:46:00
a mnie Princska smakują, może zbyt mało wymieszałaś i się skrobia nie rozprowadziała?
-
Gość: dorota mirowska, xdsl.112.c88.petrotel.pl
2010/11/17 14:53:54
w tym roku w lutym brałam udział w DDTVN w I edycji "gotuj o wszystko". Gotowałam w tym odcinku ćwierćfinalowym co odbył sie W NA WSPÓLNEJ. Niestety odpadłam..podobno niedoprawione rzeczy podałyśmy..a ja tyle chilli dodałam do wątróbki,że dech zaperało..ale wieczór wcześniej cała ekipa (dosłownie cała) DDTVN tak ostro..no wiesz,ze nie mieli chyba smaku kolejnego dnia.Ale ta I edycja była niestety ustawiona co się wydało na koniec a my byłyśmy tylko podstawionymi pionkami. Ja iestety to bardzo przeżyłam, odreagowywałam ostro( przytyłam), bo non stop gotowałam różności by udowodnić sobie,że swietnie gotuję. A naprawdę inni mnie chwalą..mj smak, moje dekoacjie i pomysły(dlatego gotuje często dla znajomych)..zresztą dużo by tu pisać..nie chcę Cie zanudzać...pozdrawiam cieplutko...mój garnuszek :)
-
Gość: Princeska_Monia, 10.201.53.18*
2010/11/17 15:32:53
Raczej mieszałam dobrze Małgoś, nie wiem czemu tak mi smakowało sktobią. W każdym razie następnym razem dodam mniej skrobii :)
-
Gość: justgymnast, 82.177.124.22*
2010/11/17 16:07:28
te naleśniki wygladaja przepysznie! czy mogę je jeść w fazie pierwszej?
-
Gość: , 89.100.168.*
2010/11/17 20:48:45
Ja dalam luzke maki kukurydzianej (bo niestety na Wyspach skrobii nie moge dostac) i lyzke otrab. No i wyszlo mi 4 nalesniki niestety... malo, ale chyba moge w jeden dzien zjesc wszytskie? Akurat bedzie na lunch do pracy z serkiem homo waniliowym:) aha i dodalam pol lyzeczki kawy i sporo cynamonu zeby zabic slodzika:)

A tak z innej beczki juz 2 tydzien FazaII o cos ciezko z tytm spadkiem wagi, robie 1/1. Moze powinnam zmienic na inny system? ktos ma podobnie? jakie systemy najlepiej u was zadzialay?
-
Gość: bg, h-67-101-218-160.snfccasy.dynamic.covad.net
2010/11/17 22:27:04
Witam...i ciesze sie z pomyslu dodania wody gazowanej. Choc tego przepisu jeszcze nie probowalam, to ucieszylam sie ze ktos mysli podobnie odnosnie wody gazowanej. Okay, no moze nie wode mialam na mysli ale napoj gazowany, np. diet 7up, diet tonic. Ja je dodaje tez do tych chlebkow i plackow i nie tylko maja ten swietnie kwaskowo slodki smak, ale tez i ciasto jest takie puszyste.


Na troche inny temat, tak sobie pomyslalam kiedy jedna z blogowiczek dodala przepis na nalesniki z odrobina drozdzy ze mozna by zrobic cos w rodzaju racuchow tylko zamiast jablka dodac male kawaleczki rabarbaru. Pewnie bedzie go trzeba troche podpiec w mikrofalowce, ale moze jakas forma racuchow wyjdzie.


I na zupelnie inny temat, odn. znalezienia skrobii na wyspach. Co prawda ja nie mieszkam na wyspach, choc malenkiej wysepce ogromnego kraju, ale jak bylam u rodzinki na tych drugich wyspach to chyba widzialam w sklepie "cornstarch"--czyli skrobie. to i moze jest gdzies na twoich wyspach. ale ja tylko zgaduje.
-
Gość: jurek, host-81-190-54-254.lublin.mm.pl
2010/11/18 12:05:25
Cześc jedliśmy te naleśniki z serkiem homo wanili były pyszne ,a do ostatnich dodałem trochę otrąb owsianych były jeszcze lepsze, wyrosły na omleciki,tylko smak proszku musieliśmy zmywać zieloną herbatą (dużo)Następnym razem spróbujemy z drożdżami lub mniej proszku.Ta dieta to niezła zabawa.Życzę mimo tego wielu kilo z wagi,tylko pamiętajcie dziewczyny CHUDA KROWA TO JESZCZE NIE SARENKA,dlatego za mocno nie chudnijcie proszę w imieniu większości rodzaju brzydkiego.
-
Gość: Ania, afgc139.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/18 13:19:04
właśnie jem, pycha! uwaga dla początkujących w smażeniu naleśników: bardzo trudno przewrócić takie cienkie. pogódź się z tym, że 1 zawsze nie wychodzi i jest to jakaś klucha. następne już ładne. jak zaczynają się rumienić na zewnątrz, odchodzić od patelni to znak, że już można przewrócić.
po usmażeniu złożyłam na pół i włożyłam do środka usmażone na teflonie mięso, ogórka kiszonego i sos czosnkowy czyli: jogurt naturalny plus czosnek i przyprawy.
-
2010/11/18 17:42:06
Blog jest dla mnie kulinarną inspiracją, więc pozwalam sobie zalinkować u siebie. :)
-
Gość: bebe, cvy218.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/19 01:18:08
Twój blog jest FANTASTYCZNY, znalazłam go przypadkiem i jestem zachwycona pomysłami kulinarnymi, pięknymi zdjęciami - Twoim niewątpliwym talentem ;) Zauważyłam na stronkach dukanowych jak wiele osób korzysta z Twoich przepisów i postanowiłam zajrzeć - a tu taki ekstra blog - na pewno będę stałym gościem ;)
-
Gość: Iza, public17609.cdma.centertel.pl
2010/11/19 07:45:30
Witam! właśnie zobaczyłam przepis i od razu zrobiłam, naprawdę pycha. nie miałam tylko gazowanej wody to dodałam coli light, wyszły na słodko i bardzo dobre. Same odchodziły od teflonu i nie czułam smaku skrobi czy proszku. Jestem na fazie II 5/5 i gubię średnio 1 kg na tydzień. cierpliwość popłaca
-
Gość: Aska, host-109-107-20-42.ip.media3.com.pl
2010/11/20 18:20:47
Przed chwila usmazylam nalesniki. Zamiast wody gazowanej dalam coli zero :) Wyszly super. Odklejaly sie pieknie od teflonu, wyszlo mi 8 sztuk (w tym 2 grubasy). Maki kukur. nie czuc w ogole. Faktycznie w smaku nieco przypominaja omlet, ale co sie dziwic - wszak zawieraja jajka :)
Dzieki za przepis! Mile urozmaicenie nawet na 3 fazie!
-
Gość: pannaj, dhy63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/20 18:41:17
Właśnie zrobiłam :-)
Zjadłam je w połączeniu z jogurtem naturalnym + otręby + kilka kropel słodziku :-)
Pyyyszne ! a i do ciasta także dodałam troszkę słodziku :-)
Najadłam się strasznie, bardzo sycące :-) skrobi kuk. nie czułam, jak niektórzy, więc super:-)
Będę robić częściej.
I jakie puszyste !
Dziękuję ślicznie :-)
-
Gość: Vala09, dmv76.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/21 16:31:10
Naleśniki dukanowe, to poezja. U mnie w domu już nie robi się innych, a moja córka po prostu za nimi przepada. Robi je często jak ma ochotę na coś słodkiego, pyyyyychotka :)))
-
Gość: GalkA, 178-36-103-62.adsl.inetia.pl
2010/11/22 19:56:51
moje smakowały jak omlety... :(
-
Gość: Korona, p5081f00c.dip.t-dialin.net
2010/11/22 21:44:32
Albo skrobia albo maka ...
A moze powiedzialabys czego akurat Ty uzylas do tych nalesnikow ze zdjecia ?
-
Gość: onnight, 82.139.160.3*
2010/11/23 12:09:35
Spędziłam tu całe dwa dni, przeczytałam wszystkie przepisy, wydrukowałam kilka - resztę przepisałam do swojego cudownego zeszytu. Niektóre przepisy prawie "zwaliły mnie z nóg", że też można coś takiego wspaniałego stworzyć z tak błachych produktów. Super blog, jeszcze pyszniejsze przepisy.
Będę tu na pewno częstym gościem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym blogowaniu :)
-
2010/11/23 18:53:47
Korono ja użyłam skrobii.
-
Gość: Pan Władza, 207-135-129-5.ip.xmission.com
2010/11/24 18:35:02
Witam! Naleśniczki wyszły wyśmienite. Przy takim rzadkim cieście było dopiero widać jaki już mam pokrzywiony "teflon" :) Ja podałem dosyć mało oryginalnie: Naleśnik, plaster filetu z indyka (wędlina), mały korniszon z chilli przekrojony na pół, cebulki marynowane. Zawijamy w rulonik i voila!
-
Gość: szara, host-89-228-163-26.lodz.mm.pl
2010/12/11 23:54:13
naleśniki wyszły super. nie spodziewałam się. a były tak puszyste i delikatne że mniam. polecam.
-
Gość: , 94.254.208.16*
2010/12/12 13:51:20
Super napisał przedstawiciel płci męskiej, że TA DIETA TO NIEZŁA ZABAWA! Ja to powtarzam cały czas, dietuję z Dukanem, z Twoim blogiem i też nieźle się przy tym bawię... ;) Pozdrawiam i czekam na dalsze pyszności. Natalia
-
Gość: Kasia MB, 89.228.175.12*
2011/01/21 20:33:34
Pycha. Jeszcze takich naleśników nie jadłam. A z serkiem waniliowym to już poezja. a5c21
-
Gość: , 89-77-90-176.dynamic.chello.pl
2011/01/24 13:57:03
wyszły smaczne :)
i rzeczywiscie bardziej jak omlety, ale póki co to jest najlepszy przepis na Dukana :)
-
Gość: paulisaaaa, 109.243.124.5*
2011/01/25 22:53:31
bardzo czuc jajka w tych nalesnikach... nastepnym razem dodam mniej jajek a wiecej mleka i skrobi kukrydzianej... na deser sa super:)
-
Gość: Magdat, ip-77-222-237-250.spray.net.pl
2011/01/26 09:07:31
Pierwszy raz dukanowe naleśniki mi się nie rozlatywały! I maja takie fajne pęcherzyki hehe, to chyba sprawka wody gazowanej. SUPER, polecam przepis:)
-
Gość: Monia_D, dagon.aonet.pl
2011/02/04 23:55:49
oczywiście naleśniczki są przepyszne, jednakże ja czytałam na wielu forach, że mąka kukurydziana jest zakazana w diecie Dukana???
a wiele Twoich przepisów opiera się o ten składnik, zatem czy można go stosować czy nie???
-
2011/02/05 10:46:06
Monia_D owszem mąka kuku pojawia się w przepisie, ale tylko jako alternatywa dla osób, które nie mają dostępu do skrobii kukurydzianej. Wiem z doświadczenia, że czasem trudno jest dostać skrobię. Ja osobiście stosuje naprzemiennie i nie widzę jakiś negatywnych skutków. Ale jest to moj świadomy wybór i jeśli chcesz stosować mąkę kukurydzianą to na właśną odpowiedzialność. W nowszych przepisach skrobia/mąka pojawia się pod nazwą maizena :)
-
Gość: patrycja, ip-83-238-85-71.eurocom.olkusz.pl
2011/02/08 10:58:08
a mam pytanko co do przepisu. ile kcal ma około jeden taki naleśnik?
-
Gość: Ola, 77-253-228-101.ip.netia.com.pl
2011/02/08 14:44:30
Kolejna potrawa, która mi nie wyszła:(a "normalne" naleśniki wychodzą mi bez zarzutu!!!Ciasto było bardzo rzadkie, naleśniki po jednej stronie super złociste, ale przewrócić je to była udręka:(gdybym dłużej przytrzymała to by się przypaliły:(nie przysmażona strona przyklejała mi się do drewnianej łopatki, były kleiste i faktycznie smakowały jak omlet na słodko bo dodałam słodzika bo jadłam je same!!!Generalnie po "ala" przewróceniu wyglądały jak jajecznica:)chyba zrezygnuje z tych przepisów:(
-
2011/02/08 15:46:47
Olu przykro mi, ze naleśniki nie wyszły. Przy smażeniu naleśników dukanowskich trzeba pamiętać o dobrej jakościowo patelni teflonowej, jeśli takowej nie masz posmaruj swoja recznikiem nasaczonym w oliwie z oliwek. Kolejna sprawa o której nalezy pamiętać to taka, ze patelnia przed smażeniem powinna być bardzo dobrze rozgrzana i należy smażyć na bardzo małym ogniu. Widziałam też wpisy, że niektórzy dukanowcy przykrywają patelnię pokrywką. Nie rezygnuj z przepisów. Szczerze się przyznam, że moje pierwsze naleśniki dukanowskie wyglądały jak twoje :)
-
Gość: ewejka, nat3-13.ghnet.pl
2011/02/15 21:37:38
naleśniki są rewelacyjne!! z resztą ja już wypróbowałam większość przepisów. dzięki przepisom z tego bloga dieta nie może być monotonna ;] czuję się jakbym na diecie wogóle nie była :) a waga spada o każdy cenny 1kg na tydzień (faza 2- cykl 1/1)
warto się odchudzać :):) pozdrawiam mrs.dukanową
-
Gość: patrycja, ip-83-238-85-71.eurocom.olkusz.pl
2011/02/21 13:32:43
ile ma jeden okolo kcal?
-
Gość: kasieńka, 082139006111.radom.vectranet.pl
2011/03/07 18:08:38
Faktycznie najlepsze naleśniki na Dukanie :) Mięciutkie, puszyste i łatwe do usmażenia :)
-
Gość: Kaska, iv233.internetdsl.tpnet.pl
2011/05/23 16:25:26
Pyszne! ja dodałam do ciasta troszke słodziku i zjadłam z tawrogiem i cynamonem:-) Mniam:-)
-
2012/06/14 20:13:21
Pyszne są. Udały mi się super. Smażyłam cieniutkie na patelni do naleśników, ładnie się piekły, nie było problemu z odwracaniem. Zjedliśmy właśnie na słodko z serkiem homogenizowanym, z odrobiną wanilii i słodzikiem. To były moje pierwsze i zostają u nas na stałe.
Serdecznie dziękuję za przepis.
-
2012/07/05 11:38:04
przepyszne :) ja dodalam cynamonu i otrębow, rewelacja :)
-
Gość: Gosia, ool-4352b724.dyn.optonline.net
2012/10/11 03:01:04
Bardzo dobre naleśniki .latwe w smazeniu,poprastu super
-
Gość: ewelin100, static-nat-180.broadband.greenlan.pl
2013/03/11 16:44:52
bardzo dobre nalesniki,nawet mojej corci smakowalo:)
-
Gość: JohannaM, dslb-084-056-086-036.pools.arcor-ip.net
2013/11/05 21:46:20
nie jestem na dukanie, ale szukałam przepisu bez mąkowego - wyszły mi z tego 3 duże naleśniki, nie żałowałam soli i smakowały mi jak .. paluszki!! naprawde rewelacja !! troche 'mozolniej' robi się niż zwykłe, ale naprawde warto! polecam!! ja robiłam z pieczarkami i cebulką! Pozdrawiam!!
-
Gość: Bianka, 32.165.enf.pl
2014/01/11 18:27:00
Oniemiałam !!! Pierwszy raz je robiłam i są po prostu megaaaaa!!! O niebo lepsze od tradycyjnych :) Pyszne:)
-
Gość: Ruda, 89-76-186-1.dynamic.chello.pl
2014/02/04 08:21:33
Nie wiem co robie źle, moze patelnie mam jakieś inne, ale z wszystkich przepisów na naleśniki, z tego również, wyszła mi papka, bo nie da sie tego obrócić na drugą strone. Od spodu jest już całkiem brązowy, a i tak nie odchodzi od teflonu -.-


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis