Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z piekarnika

Wiem wiem, w dukanie tylko ten kurczak i kurczak....Ale ten jest na prawdę pycha! taki soczysty....Idealny na pierwszy dzień Świąt.


Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka
  • 3 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • 1 główka czosnku
  • ok. 2 średnie cebule


Kurczaka dokładnie obmyć i wysuszyć. Ja odcięłam kuperek i szyjkę-ponieważ nie przepadamy, ale jeśli lubicie-zostawcie. Teraz dwie opcje-albo obieramy kurczaka ze skóry albo go zostawiamy. Ja zostawiłam i po upieczeniu po prostu zdjęłam skórę i jej nie jadłam.

Kurczaka nacieramy przyprawami (paprykami i czosnkiem granulowanym), solimy i pieprzymy. Do środka wsypujemy majeranek. Obieramy czosnek i cebulę. 3 duże ząbki przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Resztę czosnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą wsadzamy do środka kurczaka. Odstawić do lodówki na 24h.

Piekarnik nagrzewamy do 170* i wsadzamy kurczaka. Pieczemy go tyle ile waży + 10min (czyli jeśli kurczak ważył 1,2kg pieczemy go ok.1h i 30min-najlepiej sprawdzić, czy się dopiekł lekko go nacinając i sprawdzając stan upieczenia mięsa).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 22 grudnia 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: paskuda, 90-156-37-244.internetia.net.pl
2010/12/22 09:01:57
zapewne pyszny kurczzak idealny na 1dzien swiat na obiad :)
a mam pytanie bo myslalam nad tym i dlaczego jak wymyslacie przepisy to masy do ciast sa tylko z serka albo jogurtu albo galaretki, a dlaczego nie z budyniu? twoj budyn czekoladowy bardzo pyszny, i jakby tak przelozyc nim biszkopt dukana.. juz to widze.. i posypac kakao po wiechu.. co o ty myslisz ?

60-kg.blog.onet.pl
-
2010/12/22 10:59:33
a ja już w III fazie dołączę jabłak do pieczenia i może kawałki pomarańczy...aaa i nadziejeę go wątróbką z pietruszką!
-
2010/12/22 12:04:27
-
2010/12/22 19:55:03
U mnie w domu zawsze z kurczakiem w całości jest jeden problem. Wszyscy by chcieli tylko udka, ewentualnie skrzydełka i reszty nie ma jak dzielić :P Ale może kiedyś spróbuję jak znajdę małego kurczaka, takiego akurat dla 2 osób, to sobie i Phk zrobię :) bo przepis fajny :)
-
2010/12/22 21:18:26
ja nie dukanowa jestem, ale też ciągle tylko kurczak i kurczak. ale za to najpyszniejszy:-)
-
2011/01/05 16:31:32
Również nie jestem na Dukanie,ale podstawą głównego posiłku dnia - obiadu - jest właśnie najczęściej kurczak. Jutro w planach mam właśnie takiego kurczaka jak w przepisie :)
-
2011/01/09 16:16:40
ja obieram zawsze kuraka, bo jak zostawie skórkę, to pozniej nie bede miała serca jej ot tak po prostu wywalić, takiej złocistej i chrupiącej... :D
-
Gość: Dot_80, konradkondraciuk.tvsat364.lodz.pl
2011/04/18 19:38:37
Mam pytanko: tego kurczaka można zrobić na rożnie czy tylko w brytfannie?
-
2011/04/19 11:55:25
Dot_80 oczywiście można zrobić na rożnie :) ja niestety rożna nie posiadam i musiałam się zadowolić brytfanką ;)
-
Gość: , ip-85.128.107.226.static.crowley.pl
2011/05/21 14:49:35
A jak kurczak ważył 1,8kg to ile go piec? 1 godzine i 90 minut? ej, chyba sie spali
-
Gość: kala, host-91-195-135-125.leon.com.pl
2012/08/05 14:31:22
1,2 godziny to nie jest 1 godzina i 20 minut. 2/10 godziny to 12 minut - czyli 1,2 godziny to 72 minuty - 1 godzina i 12 minut. 1,8 godziny to analogicznie 1 godzina i 8/10 z 60 minut czyli 48 minut.


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis