Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Widziałam w komentarzach, że chcecie więcej przepisów na rybę. Proszę bardzo. Dzisiaj ryba po grecku. Nam smakowała, najlepsza na następny dzień.


Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki maizeny
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb


Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 04 grudnia 2010, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: mb, ip-77-222-234-137.spray.net.pl
2010/12/04 17:10:29
Mozna tez posypac rybe przyprawami i upiec w naczyniu zaroodpornym a potem dodac do warzyw. Nie musimy sie wtedy bawic ze smazeniem.
-
Gość: gejsza, 46.134.192.1*
2010/12/04 20:32:10
Po takiej przerwie spodziewałam się czegoś bardziej oryginalnego...
Rybę po grecku mamy przerobioną.. ..100 razy :-(.
-
Gość: gejsza, 46.134.192.1*
2010/12/04 20:33:13
Po takiej przerwie spodziewałam się czegoś bardziej oryginalnego...
Rybę po grecku mamy przerobioną.. ..100 razy :-(.
-
Gość: , 86-73-n1.aster.pl
2010/12/04 23:30:53
mmmm uwielbiam, trzeba będzie przemyci taką na wigilijny stól. Uwilebiam Twojego bloga, jesteś świetną inspiracją i dzięki Tobie próbuję nowych jak dla mnie rzeczy. Pozdrawiam! :)

P.S: robisz bardzo apetyczne zdjęcia :)
-
Gość: syla, host49.abaks.pl
2010/12/05 08:38:58
Rybka w sam raz na mój wigilijny stół, rybkę i owszem pod każdą postacią - oczywiście zrobioną dietetycznie :)))))
Pozdrawiam
-
2010/12/05 12:35:41
przepis jest super, nie dodałam tylko mąki kukurydzianej. wszystkim bardzo smakowało. Na pewno ta potrawa znajdzie się na naszym wigilijnym stole
-
Gość: martel13, aaho59.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/05 13:58:18
Czy jest możliwość stworzenia wariantu drukowania ??
-
Gość: paskuda, 90.156.37.24*
2010/12/05 20:38:32
a najlepiej to kupic mrozoną włoszczyznę w woreczku firmy hortex są takie już fajne pociętę w słupki.. i jest tam wlasnie marchewka seler pietruszka czy coś tam. idealne;) mniej robocizny ;)
-
Gość: , 109.231.56.2*
2010/12/06 00:07:46
rybę lepiej zrobić na parze lepsza wychodzi ;P
-
Gość: Kaś, 62.233.139.25*
2010/12/06 08:38:13
Bardzo smakowicie wygląda. Ostatnio oglądałam program kulinarny (dla jasności nie był dukanowy), w którym ugotowane przełożono do naczynia żaroodpornego na to rybę surową i na to drugą część warzyw i do pieca na 20 minut, również wyglądało bardzo smakowicie.
Pozdrawiam
-
Gość: lili-2008, ip-89.171.65.162.static.crowley.pl
2010/12/06 15:41:40
A ja nie rozumiem, jak można ten sos jeść z pietruszką i selerem. U mnie w domu zawsze się robiło zmodyfikowaną wersję - marchew i cebula plus sól, pieprz i ostra papryka w proszku. Uwierzcie, że jest sto razy lepszy, niż ten powszechnie znany. Rok temu przyniosłam do pracy na firmową wigilię i wszyscy byli zachwyceni, po czym wzięli przepis i zrobili u siebie w domach. To chyba najlepsza reklama, jaką można sobie wymarzyć;)
Moje proporcje: 1 kg marchwi, 1 kg cebuli i przyprawy do smaku. W wersji niedietetycznej marchew duszona na oleju i osobno cebula na oleju, po podduszeniu mieszamy jedno z drugim i doprawiamy.
W wersji dietetycznej zamiast olejem podlewać wodą.
I wsio.
-
2010/12/07 12:10:42
lilii-2008 jak widać w przepisie jest niewielka ilość pietruszki i selera i w tej ilości marchewki znika, ale oddaje swoj smak :) jesli ktos ne lubi, moze pominąć.
-
2010/12/07 16:24:23
Świetny przepis na Wigilię:)
-
2010/12/09 16:04:59
hej.przepis dość ciekawy. ja wymyśliłam coś innego . zapiekanka rybna. napiszę tu przepis bo nie wiem jak dodaje się przepisy na ogólnej stronie bo jestem tu nowa.
do tej potrawy potrzebne są 3 duże filety rybne - obojętnie jakie kto lubi- pomidor, ćwiartka lub połówka startego na grubej tarce selera , cebula-najlepeij czosnkowa, a jeśli nie będzie to zwykła - przyprawy ,np. zioła prowansalskie lub inne według uznania no i sól i pieprz. na spód naczynia do zapiekania kładziemy plastry pomidora, potem połowę startego selera na to pokrojoną cebulę i rybę . potem znów naprzemiennie , cebula, seler i na wierzch pomidor. każda warstwa powinna być posypana przyprawami. wstawiamy to wszystko do nagrzanego piekarnika 200 stopni. zapiekamy ok 30 min w tym przynajmiej 10 z termoobiegiem. jeszcze jedna rada-najlepiej jak ryba będzie świeża nie mrożona , bo wtedy mniej wody zbiera się przy zapiekaniu. myślę że przepis przypadnie wam do gustu. na prawdę smaczne.
-
2010/12/09 16:05:31
hej.przepis dość ciekawy. ja wymyśliłam coś innego . zapiekanka rybna. napiszę tu przepis bo nie wiem jak dodaje się przepisy na ogólnej stronie bo jestem tu nowa.
do tej potrawy potrzebne są 3 duże filety rybne - obojętnie jakie kto lubi- pomidor, ćwiartka lub połówka startego na grubej tarce selera , cebula-najlepeij czosnkowa, a jeśli nie będzie to zwykła - przyprawy ,np. zioła prowansalskie lub inne według uznania no i sól i pieprz. na spód naczynia do zapiekania kładziemy plastry pomidora, potem połowę startego selera na to pokrojoną cebulę i rybę . potem znów naprzemiennie , cebula, seler i na wierzch pomidor. każda warstwa powinna być posypana przyprawami. wstawiamy to wszystko do nagrzanego piekarnika 200 stopni. zapiekamy ok 30 min w tym przynajmiej 10 z termoobiegiem. jeszcze jedna rada-najlepiej jak ryba będzie świeża nie mrożona , bo wtedy mniej wody zbiera się przy zapiekaniu. myślę że przepis przypadnie wam do gustu. na prawdę smaczne.
-
Gość: emily, 85-31-240-234.internetia.net.pl
2010/12/09 22:12:48
Nie dodajemy przecieru pomidorowego?
-
Gość: dee, cmi164.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/10 13:18:31
Słaby ten przepis. Zupełnie bez smaku i za dużo pietruszki, nawet przy tej ilości marchewki. W dodatku nie wysiliłaś się, żeby podać przyprawy. A nie łudźmy się, od nich najwięcej zależy.
Twoje pierwsze przepisy były dużo bardziej dopracowane.
-
Gość: Ada, public-gprs18753.centertel.pl
2010/12/27 17:33:15
Robiłam rybę na święta , ale miałam tylko filet z karpia . Wszyscy się zajadali ! Ja też ... dzięki za przepisy i proszę o więcej !!!
-
Gość: zosia, 188.33.228.22*
2011/01/02 03:45:29
Zgadzam się z dee, dla mnie również ten przepis jest całkowicie niedopracowany. Wszystko zupełnie bez smaku. Znacznie lepsza byłaby po prostu ryba z piekarnika z warzywami.
-
2011/01/02 12:35:32
dee i zosiu ja wlasnie lubie taka bez przypraw :) oczywiscie każdy może sobie doprawić jak chce :) podałam podstawowy przepis, który można modyfikować na kilka sposobów.
-
2011/01/06 13:40:05
Moja ulubiona :)
Wielkie dzięki za przepisik :)
Do wypróbowania :)
Pozdrawiam
Zapraszam na www.mojadietetycznakuchnia.blox.pl
-
2011/12/19 03:09:18
Przy sernikach warto zaznaczyć, że nie wolno dodawać mąki kukurydzianej, tylko skrobi kukurydzianej i sera O% TŁUSZCZU ;)
Zgadzam sie ryba po grecku bez pomidorów i przypraw nie ma smaku ;)

Generalnie super blog i chwała, że ci się chce publikować
-
Gość: Magda, apn-46-77-23-253.dynamic.cdma.plus.pl
2012/06/24 16:01:58
Nie przepadam za rybą, ale jak oglądam te przepisy i zdjęcia, to chyba ją polubię. :) wszystkie przepisy są inspirujące i zachęcają do stosowania diety Dukana. Nie stosuje jej, ale chętnie spróbuje niektórych potraw. :)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis