Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Widziałam w komentarzach, że chcecie więcej przepisów na rybę. Proszę bardzo. Dzisiaj ryba po grecku. Nam smakowała, najlepsza na następny dzień.


Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki maizeny
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb


Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 04 grudnia 2010, mrs.dukanowa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mb, *.spray.net.pl
2010/12/04 17:10:29
Mozna tez posypac rybe przyprawami i upiec w naczyniu zaroodpornym a potem dodac do warzyw. Nie musimy sie wtedy bawic ze smazeniem.
-
Gość: gejsza, 46.134.192.*
2010/12/04 20:32:10
Po takiej przerwie spodziewałam się czegoś bardziej oryginalnego...
Rybę po grecku mamy przerobioną.. ..100 razy :-(.
-
Gość: gejsza, 46.134.192.*
2010/12/04 20:33:13
Po takiej przerwie spodziewałam się czegoś bardziej oryginalnego...
Rybę po grecku mamy przerobioną.. ..100 razy :-(.
-
Gość: , *.aster.pl
2010/12/04 23:30:53
mmmm uwielbiam, trzeba będzie przemyci taką na wigilijny stól. Uwilebiam Twojego bloga, jesteś świetną inspiracją i dzięki Tobie próbuję nowych jak dla mnie rzeczy. Pozdrawiam! :)

P.S: robisz bardzo apetyczne zdjęcia :)
-
Gość: syla, *.abaks.pl
2010/12/05 08:38:58
Rybka w sam raz na mój wigilijny stół, rybkę i owszem pod każdą postacią - oczywiście zrobioną dietetycznie :)))))
Pozdrawiam
-
2010/12/05 12:35:41
przepis jest super, nie dodałam tylko mąki kukurydzianej. wszystkim bardzo smakowało. Na pewno ta potrawa znajdzie się na naszym wigilijnym stole
-
Gość: martel13, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/05 13:58:18
Czy jest możliwość stworzenia wariantu drukowania ??
-
Gość: paskuda, 90.156.37.*
2010/12/05 20:38:32
a najlepiej to kupic mrozoną włoszczyznę w woreczku firmy hortex są takie już fajne pociętę w słupki.. i jest tam wlasnie marchewka seler pietruszka czy coś tam. idealne;) mniej robocizny ;)
-
Gość: , 109.231.56.*
2010/12/06 00:07:46
rybę lepiej zrobić na parze lepsza wychodzi ;P
-
Gość: Kaś, 62.233.139.*
2010/12/06 08:38:13
Bardzo smakowicie wygląda. Ostatnio oglądałam program kulinarny (dla jasności nie był dukanowy), w którym ugotowane przełożono do naczynia żaroodpornego na to rybę surową i na to drugą część warzyw i do pieca na 20 minut, również wyglądało bardzo smakowicie.
Pozdrawiam
-
Gość: lili-2008, *.171.65.162.static.crowley.pl
2010/12/06 15:41:40
A ja nie rozumiem, jak można ten sos jeść z pietruszką i selerem. U mnie w domu zawsze się robiło zmodyfikowaną wersję - marchew i cebula plus sól, pieprz i ostra papryka w proszku. Uwierzcie, że jest sto razy lepszy, niż ten powszechnie znany. Rok temu przyniosłam do pracy na firmową wigilię i wszyscy byli zachwyceni, po czym wzięli przepis i zrobili u siebie w domach. To chyba najlepsza reklama, jaką można sobie wymarzyć;)
Moje proporcje: 1 kg marchwi, 1 kg cebuli i przyprawy do smaku. W wersji niedietetycznej marchew duszona na oleju i osobno cebula na oleju, po podduszeniu mieszamy jedno z drugim i doprawiamy.
W wersji dietetycznej zamiast olejem podlewać wodą.
I wsio.
-
2010/12/07 12:10:42
lilii-2008 jak widać w przepisie jest niewielka ilość pietruszki i selera i w tej ilości marchewki znika, ale oddaje swoj smak :) jesli ktos ne lubi, moze pominąć.
-
2010/12/07 16:24:23
Świetny przepis na Wigilię:)
-
2010/12/09 16:04:59
hej.przepis dość ciekawy. ja wymyśliłam coś innego . zapiekanka rybna. napiszę tu przepis bo nie wiem jak dodaje się przepisy na ogólnej stronie bo jestem tu nowa.
do tej potrawy potrzebne są 3 duże filety rybne - obojętnie jakie kto lubi- pomidor, ćwiartka lub połówka startego na grubej tarce selera , cebula-najlepeij czosnkowa, a jeśli nie będzie to zwykła - przyprawy ,np. zioła prowansalskie lub inne według uznania no i sól i pieprz. na spód naczynia do zapiekania kładziemy plastry pomidora, potem połowę startego selera na to pokrojoną cebulę i rybę . potem znów naprzemiennie , cebula, seler i na wierzch pomidor. każda warstwa powinna być posypana przyprawami. wstawiamy to wszystko do nagrzanego piekarnika 200 stopni. zapiekamy ok 30 min w tym przynajmiej 10 z termoobiegiem. jeszcze jedna rada-najlepiej jak ryba będzie świeża nie mrożona , bo wtedy mniej wody zbiera się przy zapiekaniu. myślę że przepis przypadnie wam do gustu. na prawdę smaczne.
-
2010/12/09 16:05:31
hej.przepis dość ciekawy. ja wymyśliłam coś innego . zapiekanka rybna. napiszę tu przepis bo nie wiem jak dodaje się przepisy na ogólnej stronie bo jestem tu nowa.
do tej potrawy potrzebne są 3 duże filety rybne - obojętnie jakie kto lubi- pomidor, ćwiartka lub połówka startego na grubej tarce selera , cebula-najlepeij czosnkowa, a jeśli nie będzie to zwykła - przyprawy ,np. zioła prowansalskie lub inne według uznania no i sól i pieprz. na spód naczynia do zapiekania kładziemy plastry pomidora, potem połowę startego selera na to pokrojoną cebulę i rybę . potem znów naprzemiennie , cebula, seler i na wierzch pomidor. każda warstwa powinna być posypana przyprawami. wstawiamy to wszystko do nagrzanego piekarnika 200 stopni. zapiekamy ok 30 min w tym przynajmiej 10 z termoobiegiem. jeszcze jedna rada-najlepiej jak ryba będzie świeża nie mrożona , bo wtedy mniej wody zbiera się przy zapiekaniu. myślę że przepis przypadnie wam do gustu. na prawdę smaczne.
-
Gość: emily, *.internetia.net.pl
2010/12/09 22:12:48
Nie dodajemy przecieru pomidorowego?
-
Gość: dee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/10 13:18:31
Słaby ten przepis. Zupełnie bez smaku i za dużo pietruszki, nawet przy tej ilości marchewki. W dodatku nie wysiliłaś się, żeby podać przyprawy. A nie łudźmy się, od nich najwięcej zależy.
Twoje pierwsze przepisy były dużo bardziej dopracowane.
-
Gość: Ada, *.centertel.pl
2010/12/27 17:33:15
Robiłam rybę na święta , ale miałam tylko filet z karpia . Wszyscy się zajadali ! Ja też ... dzięki za przepisy i proszę o więcej !!!
-
Gość: zosia, 188.33.228.*
2011/01/02 03:45:29
Zgadzam się z dee, dla mnie również ten przepis jest całkowicie niedopracowany. Wszystko zupełnie bez smaku. Znacznie lepsza byłaby po prostu ryba z piekarnika z warzywami.
-
2011/01/02 12:35:32
dee i zosiu ja wlasnie lubie taka bez przypraw :) oczywiscie każdy może sobie doprawić jak chce :) podałam podstawowy przepis, który można modyfikować na kilka sposobów.
-
2011/01/06 13:40:05
Moja ulubiona :)
Wielkie dzięki za przepisik :)
Do wypróbowania :)
Pozdrawiam
Zapraszam na www.mojadietetycznakuchnia.blox.pl
-
2011/12/19 03:09:18
Przy sernikach warto zaznaczyć, że nie wolno dodawać mąki kukurydzianej, tylko skrobi kukurydzianej i sera O% TŁUSZCZU ;)
Zgadzam sie ryba po grecku bez pomidorów i przypraw nie ma smaku ;)

Generalnie super blog i chwała, że ci się chce publikować
-
Gość: Magda, *.dynamic.cdma.plus.pl
2012/06/24 16:01:58
Nie przepadam za rybą, ale jak oglądam te przepisy i zdjęcia, to chyba ją polubię. :) wszystkie przepisy są inspirujące i zachęcają do stosowania diety Dukana. Nie stosuje jej, ale chętnie spróbuje niektórych potraw. :)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów