Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak zapiekany z kapustą kiszoną

Danie łatwe w wykonaniu i naprawdę się nie narobicie. A jakie smaczne. Połączenie kurczaka i kapusty z grzybami-mniam!


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 15-20dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz


Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby namiękły. Kapustę posiekać i ułożyć do naczynia żaroodpornego. Grzyby pokroić na kawałki, dodać do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele, jałowiec, sól i pieprz. Podlać wodą i zakryć folią aluminiową. Wsadzić do nagrzanego do 180* C piekarnika.

W międzyczasie pokroić piersi na kawałki. Posolic i popieprzyć. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Gdy mięso nabierze złotego koloru, zdjąć z patelni i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać wodą i podsmażyć do miękkości.

Mięso i cebulę wyłożyć na kapustę i zalać wodą z grzybów. Zakryć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika na ok 30min (do miękkości kapusty).


Smacznego!

Najlepsze po odgrzaniu na następny dzień. Do przepisu nadają się również nóżki i udka z kurczaka.

Print Friendly and PDF

wtorek, 05 kwietnia 2011, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: bk, aekg235.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/05 21:36:31
to ile powinna siedzieć kapusta zanim doda się kurczaka?
-
2011/04/05 22:12:43
moja "siedziała" ok 20min :D
-
2011/04/06 09:00:46
Lubię. Bardzo dobrze smakuje na tarcie :)
-
Gość: Katka, acop195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/07 10:22:31
Witam
Świetny blog. Ja do tak spreparowanej kapusty dodaje mięsko obrane z wędzonych ćwiartek kurzych- oczywiście bez skóry. Albo po prostu podgotowuję kapustę w garnku z przyprawami, a na końcu dodaję mięso i grzyby.
-
2011/04/10 11:25:27
Dziękuję mrs. dukanowa za Twoje wszystkie przepisy, są wspaniałą inspiracją dla mnie i bardzo ułatwiają mi życie na diecie :)
zapraszam do siebie: www.dukajacaiza.blox.pl
-
Gość: bulwa, public-gprs39593.centertel.pl
2011/04/10 23:14:35
hej, super blog, jestem na diecie dopiero 4 tygodnie. zrobilam juz leniwe (wyszly super) i kotlety rybne (wyszly mi kompletnie bez smaku;)) i salatke z jajkiem i szynka, tylko zamiast szynki dalam tunczyka. mam takie male pytanie do autorki bloga i do innych dukajacych. ile juz schudlyscie i w jakim czasie ?
-
Gość: ara, edge.g1.citymedia.pl
2011/04/11 17:46:28
przepis jest bosssski :) kocham zapiekaną kapuchę :)
i mała uwaga ;) naprawde pisze się razem ;)
-
Gość: pannape, 79.175.246.18*
2011/04/15 10:49:43
Ja schudłam już 35 kg na Dukanie i wciąż walczę :))) Ostatnia prosta :)))
-
Gość: kasia2601, 77-254-38-107.adsl.inetia.pl
2011/04/17 18:19:20
Kolejny doskonały przepis,wczoraj zrobiłam z "pałeczkami"kurczaka.Pyszne i naprawdę nastepnego dnia smakuje lepiej.Pozdrawiam
-
Gość: jwitka, adou108.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/20 10:24:22
Nie do końca rozumiem tego przepisu. "Grzyby pokroić na kawałki, dodać do mięsa"?? - chyba do kapusty. Cebulę usmażyć osobno czy z mięsem?
-
2011/04/21 15:36:13
przepyszna ta kapusteczka
-
Gość: agagos, cpc2-seac1-0-0-cust723.7-2.cable.virginmedia.com
2011/05/08 18:43:36
Przepis jest idealny...nic mniej,nic wiecej.Potwierdzam ze robiony dzien wczesniej smakujebajecznie:) ...aaaa i jak wam bedzie woda z kapusty zalewac kurczaczka - bez nerwow -odparuje a nadmiar przejdzie do mieska marynujac je! Polecam
-
Gość: ulka, ip-94-42-51-246.multimo.pl
2011/05/12 20:19:46
bigos też jest pyszny posiekana wołowinka ugotowana na mięciutkie mięso kiszona kapusta wymoczone suszone grzybki pieprz sól przecier pomidorowy gotować razem i dać czas na przegryzienie odgrzewać
-
Gość: Kika, host-89-228-109-9.olsztyn.mm.pl
2011/10/07 19:44:49
To jest niebo w gębie! :)


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis