Blog > Komentarze do wpisu

Serek topiony

Rozwiązanie wczorajszej zagadki :)

Przepis na serek topiony znalazłam już dawno, ale co go robiłam to coś dodawałam, coś odejmowałam. Szukałam idealnego. Teraz znalazłam. Przygotowywany wiele razy tradycyjnie i raz w Speedcook'u - i powiem tak - ahhh gdyby ten robot był mój, ułatwiłby mi bardzo robienie tego serka. Chociaż nie mamy co narzekać, bo tradycyjnie robi się go równie łatwo, ale jaka przyjemność jest z tego, że wrzucasz wszystkie składniki do robota, nastawiasz odpowiedni program, a on sam robi już wszystko :)

Serek można zrobić z dowolnymi dodatkami. Ten na zdjęciu jest z ziołami. Wcześniejsze były z cebulką, z szynką, z suszonymi pomidorami. Wszystkie wyszły równie smaczne. Podaję przepis na "czysty" serek topiony.

 

 

Składniki:

  • 250g chudego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli

 

 

Ser rozgnieść widelcem, dodać sodę i sól i dokładnie je wgnieść w ser. Dodać rozbełtane jajko i dokładnie wymieszać. Masę serowo-jajeczną umieścić na patelni i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania lejącej masy, ciągle mieszając. Dodać ulubione składniki i przelać do słoika/miseczki. Jeżeli w serze, podczas smażenia pojawią się grudki, można użyć blendera :)

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Pokruszony ser, jajko, sodę i sól umieścić w Speedcook'u. Robot ustawić na : obroty: 3 , temperatura: 60 oC , czas: 25 min. Serek ze Speedcook'a wychodzi jedwabiście gładki, nie ma konieczności rozdrabniania grudek.

Dodać ulubione składniki, dokładnie wymieszać i przelać do słoika/miseczki.

Należy uważać jakie składniki dodamy do sera, bo np. koperek może nam ser zważyć.

Ser można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Z podanego przepisu wychodzi ok pół litrowego słoika.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 28 sierpnia 2012, mrs.dukanowa

Komentarze
Gość: , host-87-101-25-73.proxnet.pl
2012/09/03 11:48:00
Moj serek juz stoi i czeka, napisze pozniej czy sie udalo :)
Ale przepis idealny, latwy, tani, szybki, i zawsze brakowalo Mi sera topionego, ktory uwielbiam :)
-
Gość: , dwu172.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/04 11:29:33
wow, świetny pomysł. mimo że nie jestem na diecie dukana, choć byłam oczywiście - na pewno wypróbuje. za kilka dni napiszę co z tego wyszło :) zapraszam do mnie, przepisy dietetyczny, niektóre sprawdzą się może na dukanie :) pozdrawiam - Klaudia www.przechowalniasmaku.blox.pl
-
Gość: ann, host-5db0e1e1.sileman.net.pl
2012/09/18 17:26:30
Wolę wersję bez jajka. Tutaj zbędne a można wykorzystać do czegoś innego


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.














Make your own opis opis