Blog > Komentarze do wpisu

Oszukane „gołąbki” bez ryżu

Przepis ten dostałam od jednej ze swoich czytelniczek. Dziękuję bardzo! Gołąbki przetestowane i uważam, że są przepyszne! :) Zdjęcie by Czytelniczka. Jeszcze raz dziękuję za podesłanie przepisu :) Na moim blogu pojawiły się już dwa przepisy gołąbki, jedne dla leniwych, przepis tutaj, oraz tradycyjne - klik, ale te, które Wam dzisiaj proponuję są prze-smaczne! Pewnie dzięki dodaniu do nich warzyw, których we wcześniejszych przepisach brak.

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 500g wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • Natka pietruszki
  • Mała kapusta włoska
  • Sól, pieprz i inne przyprawy według uznania


 
Pierś i wołowinę mielimy i dobrze mieszamy. Marchew, pietruszkę, cukinię i pieczarki trzemy na tarce na dużych „oczkach”. Paprykę kroimy i drobną kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku według uznania.
 
Kapustę wkładamy do reklamówki jednorazowej skrapiamy wodą i dokładnie zawijamy. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 5-8min. Po tym czasie ściągamy liście aż do momentu kiedy natrafimy na twarde. Czynność powtarzamy, aż obierzemy z liści całą kapustę. Oczywiście to wersja na szybko, a Ci którzy wolą standardy mogą sparzyć kapustę w garnku.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy jak standardowe gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy 2 szklankami wody z rozpuszczoną „Kostką do smaku o obniżonej zawartości tłuszczu i soli” . Dusimy w piekarniku- 180 stopni- ok. 1h.
Idealnie smakuje z ketchupem Wlub sosem pomidorowym własnoręcznie przygotowanym.

Smacznego!

środa, 19 grudnia 2012, mrs.dukanowa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/05 14:45:12
Aj jakie tam oszukane?:P Mięso to najlepsze co jest w gołąbkach, bez ryżu się obejdzie :)
-
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/05 16:36:37
Dokładnie, tę samą myśl miałam :) To są prawdziwe:) Oszukane są z ryżem :D
-
Gość: ilona-4, *.dynamic.chello.pl
2013/02/08 09:49:29
Bardzo fajny przepis - ja go trochę zmodyfikowałam, ale gołąbki wyszły pyszne :)

W moich gołąbkach były: por, marchewka, pieczarki starte na tarce, kurczak pokrojony w drobną kosteczkę, natka, majeranek, sól, pieprz, kostka rosołowa - "podsmażyłam" na wodzie, poczekałam aż woda wyparuje i taki farsz wkładałam na sparzone liście włoskiej kapusty. Zawinięte ułożyłam w wyższej patelni i podlałam rosołkiem, przykryłam przykrywką i odczekałam aż połączą się smaki i kapusta zmięknie :)))
-
Gość: rr, *.play-internet.pl
2016/11/03 10:41:30
Tez się zgodzę, oszukane to te z ryżem. Jak by nie patrzeć, ryz nie jest składnikiem staropolskiej kuchni. U mnie w domu od pokoleń przenigdy nie robiło się z ryżem lecz mięso robiło się dokładnie tak jak na mielone. Czyli łopatka wieprzowa mielona bądź pół na pół z wołowiną plus cebula, jajko i bułka. Dla purystów - można bułkę zastąpić zmielonym siemieniem lnianym.


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów