Blog > Komentarze do wpisu

Zielone mielone

Lubicie szpinak? bo ja bardzo! jak dobrze, ze warzywa mogę jeść co drugi dzień :) Mielone wychodzą obłędne. Nam najbardziej smakowały na zimno :) Nawet mój Mąż, niedukanowiec, podjadał je z apetytem. :)

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 op mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • otręby (jeśli masa będzie za rzadka)
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

 

Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Razem z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą dodać do mielonego. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać otręby.

Formować placuszki i smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Uważać podczas przewracania. Przewracać dopiero jak porządnie kotleciki się zarumienią.

Podawać z ulubionym jogurtowym dipem.

Smacznego!


środa, 06 marca 2013, mrs.dukanowa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: betu55, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/06 15:16:40
fajny przepis, ciekawe czy można je zamiast smażyć upiec w żaroodpornym naczyniu... wypróbuję
-
2013/03/06 15:21:03
betu55 nie próbowałam, ale wydaje mi się, że na blaszce powinny się upiec bez problemu :)
-
Gość: Magda, *.cnet.gawex.pl
2013/03/12 15:47:29
Twój blog jest cudowny:). Wchodzę na niego kilka razy dziennie, przegladam wszystkie przepisy po kilka razy, wypróbowuję:). Jestem na diecie od miesiąca, ale tak nie do końca rygorystycznie,ale chudnę:). Ślub mam pod koniec kwietnia, więc mobilizację mam:). A ile Tobie udało się schudnąć i w jakim czasie??
Dziękuję za przepisy i pozdrawiam.
-
Gość: ewa, *.dynamic.chello.pl
2013/03/19 13:05:14
Szpinak uwielbiam, mogę jeść codziennie;)

Podrzucam przepis:
szpinak - liście, mrożonka - dusimy z czosnkiem, lekko posolone, kiedy odpowiednio miękki, czyli po kilku minutach, miksujemy, odlewamy nadmiar wody, jeśli jest, dodajemy jogurt w ilości wedle smaku.

Na mocno rozgrzaną patelnię rzucamy pięknie zmiksowane dwa-trzy jajka - ja to robię blenderem, aż zwiększy się odpowiednio objętość masy, tak ok. pół do 3/4 kubka - i smażymy, z dwóch stron.
Patelnię radzę lekko natłuścić.

Gotowy omlet przekładamy na talerz, nakładamy nań szpinak i - poezja!
absolutnie dukanowska, absolutnie sycąca, no i całość zajmuje nam 10-15 minut;)

-
2013/04/02 12:28:15
Witam DZIEKUJE DZIEKUJE DZIEKUJE!!! i moge tak bez konca dziekowac za ten blog:) jest dla mnie zbawieniem poniewaz zaczynam zabawe w dukana:) jestem na poczatku II fazy wiec jestem jak ten szpinak zielona:) mam pytanie odnośnie mięsa czy sama mielisz czy kupujesz gotowe? a jasli mielisz to czy moga byc to piersi czy bawisz sie w "rozbieranie" kurczaka , wydaje mi sie z piersi to kotlety moga byc suche? pozdrawiam serdecznie
-
2013/06/27 09:56:02
wygląda smacznie, ciekawe jak smakuje
-
2013/07/02 11:39:46
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale jestem pod niesłychanym wrażeniem twoich przepisów. Mój najlepszy przyjaciel jest kierownikiem znanej jadłodajni , w której jadają przedstawiciele elity, gdzie pojawia się również Dawid Jackiewicz, ale takich czadowych dań u niego nigdy nie zjem. Czekam na twoja własną restaurację :P
-
Gość: Ewelina, *.16-1.cable.virginm.net
2018/03/01 21:08:50
Dziękuje za przepis na jutrzejszy obiad:-) Pozdrawiam ciepło


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów