poniedziałek, 10 lutego 2014

Nowa odmiana tuńczykowych placków. W smaku zupełnie inne. Mogą być jako przekąska do pracy ale również na obiad czy kolację. Z przepisu wychodzi ok 10 małych placuszków, ale wystarczą, żeby przestać być głodnym. Coś mi się wydaje, że pojawią się u mnie na dłużej.


Składniki:

  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 0,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka oregano


Serek porządnie rozgnieść widelcem. Do tuńczyka dodać ser, startą na tarce albo drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, wsypać otręby i dodać przyprawy.  Masę porządnie wymieszać (rozgniatając najlepiej widelcem), tak aby składniki dokładnie się połączyły.

Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, małe i płaskie placuszki. Przewracać dopiero wtedy, kiedy porządnie się usmażą od jednej strony. Niestety trzeba smażyć małe, ponieważ z dużymi plackami jest problem z przewracaniem. Jeśli będzie się Wam ciężko wykładać masę na patelni, "przyklepcie" ją mokrą łyżką albo mokrymi palcami.

Smacznego!

wtorek, 26 listopada 2013

Kolejny przepis na świąteczne śledzie. Tym razem w wersji pomidorowo-cebulowej. Spróbujcie, a może Wam taka odmiana, zasmakuje. Tutaj przepis na śledzie w "śmietanie".

Przepis dodaję do cyklu "Przepisów świątecznych" (klik).

 

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru, lub pomidorów bez skórki - ja użyłam przecieru pomidorowego firmy Podravka*
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz.

Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godzin (chociaż ja moczyłam mniej - wszystko zależy od matiasów). Pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zarumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier/pomidory i przyprawić wg smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, na min całą noc, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przepis znaleziony na blogu: Szaleństwo w kuchni

 

* W przepisie został wykorzystany przecier pomidorowy firmy Podravka, który dostałam od Pani Anny w celu przetestowania i wyrażenia swojej opinii odnośnie otrzymanego produktu.

Sami wiemy, jak ciężko jest znaleźć przecier pomidorowy bez zawartości cukru, który w Diecie Dukana jest surowo zabroniony.

Byłam bardzo zaskoczona jak zobaczyłam, że w składzie wspomnianego wcześniej przecieru, cukru brak :) Od razu pomyślałam, że zostawię ten przecier na specjalną okazję, a przecież nadchodzące święta są specjalną okazją, prawda?

Pomidorowe produkty firmy Podravka powstały z pysznych, aromatycznych pomidorów dojrzałych w słońcu Południa. Są to pełnowartościowe, naturalne produkty bez konserwantów, dostępne w wygodnych, funkcjonalnych kartonikach. Przecier pomidorowy, to produkt otrzymany ze świeżych, aromatycznych, odpowiednio wyselekcjonowanych, pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim klimacie na Południu Europy.



Skład przecieru to:

- 99% pomidorów

- sól

- kwasek cytrynowy

 

* wpis zawiera lokowanie produktu Podravka :)



piątek, 15 listopada 2013

Danie expresowe :) i do tego pyszne i sycące. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, np z pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym :) Polecam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • mały brokuł
  • przyprawy wg uznania (sól, pieprz, czosnek granulowany)

 

Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek.

Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany dodać do kurczaka i pieczarek. Wymieszać.

 

Smacznego!

czwartek, 19 września 2013

Ostatnio mam 'fazę' na omlety. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i mówię Wam, że nie jest to pewnie ostatni przepis na omlet, który tutaj znajdziecie :)

Składniki:

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 0,5 małej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmażyć, aby woda ze szpinaku wyparowała. 

Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystości i wlać na podsmażoną cebulę i szpinak. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.

Smacznego!



poniedziałek, 02 września 2013

Pyszności! Tyle tylko powiem :) Zawsze to coś innego, na śniadanie, niż wędlina czy biały ser. Polecam z czystym sumieniem.

 

Składniki:

  • pół pęczku rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • lub zamiast jogurtu + musztardy - jedna łyżka majonezu wg tego lub tego przepisu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Rzodkiewki umyć. Jajka i rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. W misce wymieszać jajka, szczypiorek, rzodkiewki, doprawiać do smaku solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem + musztarda lub z majonezem. Zostawić do przegryzienia.

 

Smacznego!

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis