poniedziałek, 03 października 2016

Zachciało mi się kanapek! Ale poprzedni chleb czy kajzerki już mi się znudziły. Chciałam chleba miękkiego, takiego jak angielka :) Ale byłam zaskoczona jak ugryzłam pierwszy kęs :) Chleb jest miękki jak chmurka :) Z podanych składników wychodzi mały chleb, który (niestety:() musi nam wystarczyć na 3 dni.

 

Składniki:

  • 150 g chudego białego sera
  • 2 jajka + 1 białko
  • 9 łyżek otrąb (6 łyżek otrąb pszennych i 3 owsianych, lub 5-pszennych i 4-owsianych - tak aby zawsze było więcej pszennych)
  • 2 łyżki maizeny
  • 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno. Resztę składników miksować na wysokich obrotach przez 3 min. Delikatnie dodać ubite białka i całość dokładnie połączyć ze sobą.

Wlać do foremki i wsadzić do nagrzanego do 180*C pieca. Piec ok 30-35 min (do tzw.suchego patyczka). Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo chleb nam opadnie (sama sprawdziłam chleb dopiero po 30 min).

Smacznego!

czwartek, 29 stycznia 2015

Szybki i łatwy przepis na kulki z piekarnika. Mogą być w wesji drobiowej, wołowej lub w drobiowo-wołowej. Ja robię ich więcej i zamrażam :) Później siup do wody i mam gotowy obiad :)

 

Składniki:

- 1kg miesa mielonego (drobiowego, wołowego lub pół na pół)

- 1 cebula 

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 1-2 łyżki otrąb pszennych

- sól, pieprz, papryka słodka, ostra


Cebulę obrać i drobno posiekać. Jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i otręby dodać do mięsa. Mięso wyrobić.

Z mięsa formować kulki i układać je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przed ok 20-30 minut. Co jakiś czas kulki przewracać na drugą stronę, żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlać wodą.

 

Smacznego!

środa, 01 października 2014

Dzisiaj moja propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Omlet z cukinią, robi się praktycznie sam. Ale ten smak! Polecam każdemu :) 

Składniki:

-2 jajka,

-pół cukinii,

-2 łyżki mleka,

- pół małej czerwonej cebuli (może być biała),

- sól, pieprz,

-szczypta ziół np. prowansalskich.

 

Cebulę poszatkować, cukinię pokroić na plasterki. Patelnię dobrze rozgrzać i wrzucić cukinię i cebulę. Delikatnie podlać wodą. Uważać, żeby się nie przypaliła (smażyć na średnim ogniu). Chwilę podsmażać. Jajka rozkłócić z mlekiem i ziołami. Wlać na patelnię, wymieszać, aby cukinia była równomiernie rozłożona. Podsmażać, aż omlet się zetnie. Można dopiec w piekarniku lub patelnię przykryć pokrywką i na małym ogniu podsmażać omlet, aż wierzch się zetnie. Na wierzch gotowego omletu można położyć listki rukoli/roszponki/szpinaku.

 

Smacznego!

piątek, 26 września 2014

Cześć :) Dawno mnie tutaj nie było - przepraszam. Dzisiaj na szybko - mix sałat z tuńczykiem, pomidorem i szczypiorkiem. Sałatka mega sycąca i smaczna. Polecam! Idealna na fazę z warzywami!

Składniki:

- ulubiony mix sałat

- kilka pomidorków koktajlowych

- puszka tuńczyka

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka przegotowanej wody

- sól, pieprz do smaku

- szczypiorek

 

Z wody, cytryny i przypraw przygotować sos do polania sałatki.

Na talerz wyłożyć porcję mixu sałat, na to puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzonym z wody). Posypać obficie szczypiorkiem i polać sosem

Smacznego!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Nowa odmiana tuńczykowych placków. W smaku zupełnie inne. Mogą być jako przekąska do pracy ale również na obiad czy kolację. Z przepisu wychodzi ok 10 małych placuszków, ale wystarczą, żeby przestać być głodnym. Coś mi się wydaje, że pojawią się u mnie na dłużej.


Składniki:

  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 0,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka oregano


Serek porządnie rozgnieść widelcem. Do tuńczyka dodać ser, startą na tarce albo drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, wsypać otręby i dodać przyprawy.  Masę porządnie wymieszać (rozgniatając najlepiej widelcem), tak aby składniki dokładnie się połączyły.

Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, małe i płaskie placuszki. Przewracać dopiero wtedy, kiedy porządnie się usmażą od jednej strony. Niestety trzeba smażyć małe, ponieważ z dużymi plackami jest problem z przewracaniem. Jeśli będzie się Wam ciężko wykładać masę na patelni, "przyklepcie" ją mokrą łyżką albo mokrymi palcami.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów