poniedziałek, 31 stycznia 2011

Kolejna alternatywa dla piersi. Są miękkie, soczyste i na prawdę dobre. Bez pomidora idealnie nadają się na fazę bez warzyw. Polecam:)


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 150g serka granulowanego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka maizeny
  • pomidor
  • szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu
  • oregano
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz


Piersi rozbić, posolić, popieprzyć i obsypać czosnkiem granulowany. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Z mleka, maizeny, gałki i białego pieprzu przygotować beszamel.

Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować cienką warstwą przecieru pomidorowego, obsypać oregano i zalać beszamelem. Na piersi wyłożyć odsączony serek granulowany i położyć plastry pomidora.

Piec w 170*C ok 20 minut.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 25 stycznia 2011

Dla miłośników pieczarek. Tutaj zarówno mielone jest nadziane pieczarkami jak i polane sosem pieczarkowym. U nas zniknęły nawet nie wiem kiedy :) Coś pysznego!


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki


Pieczarki obrać, połowę zetrzeć na dużych oczkach, połowę pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Połowę cebuli dodać do mięsa, drugą połowę do startych pieczarek. Cebulę z pieczarkami przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na teflonie. Ostudzić.

Wyrobić mięso z cebulą, otrębami jajkiem i przyprawami. Formować kotlety nadziewając je farszem pieczarkowym. Dokładnie skleić. Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie (może być patelnia po smażeniu pieczarek). Po usmażeniu mięsa zdjąć z patelni i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoty kolor. Dodać szklankę wody i zagotować. W osobnej misce wymieszać jogurt z 1 łyżką maizeny, dolewać gorący wywar i dokładnie wymieszać (zahartować jogurt, aby nam się nie zważył w sosie). Dodać mieszankę jogurtową do pieczarek i podgrzewać na małym ogniu, doprawić do smaku.  Dodać mięso i podgrzać.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 20 stycznia 2011

Jest to pierwsze ciasto jakie zrobiłam będąc na Dukanie. Jest mega czekoladowe i wilgotne w smaku. Gości u mnie na stole, wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto musi nam starczyć na 3 dni, ze względu na maizenę w składzie.


Składniki (na foremkę aluminiową 0,5kg):

  • 4 jajka
  • 3 łyżki maizeny
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki słodziku do pieczenia (wg smaku)
  • szczypta soli, ulubiony zapach


Żółtka ze szczyptą soli miksować na wysokich obrotach przez 5min. Dodać słodzik i cały czas miksować dodawać pozostałe składniki. Białka ubic na sztywno i dodać do masy. Wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok.25min (do tzw.suchego patyczka).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 18 stycznia 2011

Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam! Przepis pewnie wszyscy znają i jest łatwy w wykonaniu. A jaki sycący! Co tu dużo mówić - do kuchni marsz!


Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1-2 marchewki*
  • grzybki mun*
  • pędy bambusa*
  • cebula*
  • papryka*
  • pieczarki (opcjonalnie)*
  • sos sojowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz


Piersi pokroić w paseczki, lekko posolić i popieprzyć, następnie delikatnie podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i dodać do piersi. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Paprykę i pieczarki pokroić w plasterki. Grzyby mun namoczyć, następnie pokroić w paski. Warzywa dodać do mięsa. Dodać sos sojowy i podsmażyć do miękkości warzyw. W 1/3 szklance wody wymieszać przecier pomidorowy. Dodać do potrawy. Zagotować. Oczywiście można doprawić ulubionymi przyprawami.


Smacznego!

*oczywiście można zastąpić mrożonką chińską :)

  Print Friendly and PDF

piątek, 14 stycznia 2011

Kolejna odmiana kotleta mielonego. Tym razem dla miłośników czosnku. Pierwszy raz jadłam takie połączenie i powiem Wam, że mi zasmakowało. Pewnie nie raz zagoszczą na moim stole. Szybkie i łatwe do zrobienia.


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
  • 1 jajko
  • 4 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki otrąb (mieszanki)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany


1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Resztę pokroić w plasterki. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby i przyprawy. Masę wyrobić. Smażyć kotlety. Pod koniec smażenia dodać pozostałą cebulę i podsmażyć na brązowo (podlewając delikatnie wodą-żeby cebula się nie przypaliła).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów