piątek, 25 lutego 2011

Z okazji pierwszych urodzin bloga, postanowiłam upiec coś innego. Tym razem padło na kopiec kreta. Najbardziej głowiłam się nad tym jak zastąpić startą czekoladę w cieście, bo nie chciałam znowu wykorzystać kakao, żeby można było się delektować nie tylko jednym malusim kawałkiem ciasta. I znalazłam rozwiązanie - sprawdźcie, czy dobre. Ciasto ze względu na ilość otrąb ma nam starczyć na 2 dni.


Składniki (na małą tortownicę ):

  • 6 łyżek otrąb
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 łyżki kakao
  • 10 łyżek wody
  • 5-6 łyżek słodziku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera wielokrotnie mielonego
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • zapach waniliowy lub laska wanilii


Do garnka wlać wodę i wsypać kakao. Ciągle mieszając - zagotować. Zdjąć z gazu i wsypać słodzik (ok 3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.

Do miski wsypać otręby, maizenę, słodzik, proszek i żółtko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone kakao. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ciasto 25 minut (do suchości patyczka).

Ciasto wyjąć z formy i lekko ostudzić. Wyciąć środek ciasta, zostawiając spód i brzegi o szerokości ok 1 cm.

Ser połączyć z serkiem homogenizowanym, dodać słodzik, zapach/wydłubane ziarenka z laski wanilii, śmietan-fixy i ubijać na wysokich obrotach ok 5-10minut.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i lekko tężejącą dodać do masy. Dodać połowę okruchów z ciasta i dokładnie wymieszać.

Wsadzić do lodówki.

Lekko tężejącą masę wyłożyć na ciasto formując kopiec. Obłożyć pozostałymi okruchami.

Wsadzić do lodówki na min 4-5h (najlepiej na całą noc).


Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 22 lutego 2011

Przepis podała mi koleżanka z pracy. Oczywiście zmodyfikowałam go na dukanowski i jest pyszny. Mój Narzeczony po zjedzonym obiedzie miał do mnie pretensje, że tak mało ich zrobiłam ;) Polecam z czystym sumieniem.


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy
  • serek homogenizowany
  • 150g serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • oregano


Pieczarki obrać i porkoić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystko dokładnie podsmażyć na złoty kolor, przyprawiając solą i pieprzem. Przestudzić.

Piersi rozciąć i dokładnie rozbić. Posolić, popieprzyć i obsypać delikatnie paprykami. Podsmażyć z jednej strony na złoto. Układać na blaszce niedosmażoną stroną do blaszki.

Każdą pierś posmarować najpierw przecierem pomidorowym i bsypać delikatnie oregano. Na przecierze rozsmarować cienka wartswę serka homogenizowanego. Na to wyłożyć pieczarki i odsączony serek granulowany. Posypać solą i paprykami.

Piekarnik nagrzać do 180*C i wsadzić mięso na 20-25minut (do rozpuszczenia się serka).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 16 lutego 2011

Tak się zastanawiałam dlaczego ja nie wpadłam wcześniej na ten przepis. Jest przepyszny! Oczywiście pojawi się nie raz na naszym stole :) Na zdjęciu podane z surówką coleslaw.


Składniki:

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 płaskie łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka maizeny
  • sól


Z jogurtu i przypraw zrobić zalewę. Zalać pokrojoną w kostkę pierś, wcisnąć sok z cytryny i odstawić do lodówki na min 2h (ja zrobiłam rano a wieczorem smażyłam). Cebulę pokroić w drobne paski.

Cebulę podsmażyć na złoty kolor z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso wraz z zalewą i posolić. Smażyć do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu. W 1/4 szklance wody dokładnie wymieszać maizenę. Wlać do mięsa i zagotować.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 11 lutego 2011

Przepis eksperymentalny i trafiony w 100% w  nasze smaki! Nigdy nie jadłam tak pysznej wątróbki, a ten sos....palce lizać!


Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka maizeny
  • sól, pieprz


Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Wątróbki obczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do rondla i wlać 1/3 szklanki wody. Na patelni podsmażyć na wodzie cebulę na złoty kolor i przełożyć do rondela. Dodać zioła i zmniejszyć ogień. W kubku wymieszać jogurt z musztardą i maizeną. Wlać do wątróbki i gotować na bardzo małym ogniu ok.10 minut.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 07 lutego 2011

Uprzedzam-bardzo sycące! warto zrobić i poczęstować domowników. Na pewno szybko zniknie z talerzy.


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-drobiowego)
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 250g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mały przecie pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie-koperek


Do mięsa dodac przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, obie papryki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i przecier pomidorowy. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i razem z pieczarkami podsmażyć na patelni po mięsie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa. Podgotować i odparować trochę sos. Dodać fasolkę i gotować ok 20min. Dodać oregano i dokładnie wymieszać. Podawać z posiekanym koperkiem.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów