czwartek, 28 lutego 2013

Z cyklu - przepis bez zdjęcia :(

Niestety dzisiaj NIC nie chce ze mną współgrać, tak jakbym ja chciała. Ehh. Ale skoro daaaawno nie było przepisu na blogu, postanowiłam zamieścić przepis bez zdjęcia. Zdjęcie pojawi się niebawem.

Przepis ten dostałam w zeszłym roku na maila od Pana Bartłomieja. Robiłam je kilka razy i powiem Wam tak - są mega smaczne. Na początku bałam się dodania tuńczyka do ciasta na bułki, ale niepotrzebnie. Są pyszne! Bartłomieju - dziękuję!

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (180g)
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • pieprz
  • koperek
  • mak/sezam do posypania

 

Tuńczyk rozdrobnić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min, aby otręby napęczniały. Formować bułeczki ( u mnie wyszły 4 mniejsze) i obsypać makiem/sezamem.

Piec 8 minut w 22ooC (na dno piekarnika wrzucić 6 kostek lodu), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze 10 min.

Przestudzić na kratce.

Smacznego!

 


wtorek, 12 lutego 2013

! wpis zawiera lokowanie produktu !

 

Żujecie gumę? Bo ja tak i to od zawsze. Pomaga mi ona utrzymać moje zęby i jamę ustną w czystości, w czasie i miejscu, gdzie niestety nie mogę chwycić za szczoteczkę.

Żuję po każdym posiłku, a nawet czasem "ot tak".

Uwielbiam wszystkie gumy miętowe, chociaż nie ukrywam, że po jedną sięgam częściej. Też tak macie? Zresztą w diecie Dukana, żucie gumy, pozwoliło mi na początku zwyciężyć z napadem głodu (wiem wiem, że w Dukanie nie ma napadów, ale moje pierwsze podejście było niestety złe, gdyż nie poznałam dokładnie wszystkich wytycznych ;))  czy z niesmakiem w buzi, bo zjedzeniu "entego" jogurtu naturalnego ;)


Jakiś czas temu, dostałam paczuszkę od firmy Wrigley - dziękuję! Zawartość tej paczki uzupełniła moje zapasy na jakiś czas.

Zresztą zobaczcie sami:

 

Jestem mile zaskoczona zawartością - jeszcze raz dziękuję!!!

Żeby nie było, że tylko się chwalę, napiszę kilka informacji, dlaczego należy żuć gumę, po każdym jedzeniu.

Po pierwsze - pobudzenie śliny.

Badania dowiodły, że żucie bezcukrowej gumy, np. ORBIT®, pobudza produkcję śliny nawet 10-krotnie.1. W tym samym czasie skład śliny zmienia się, czyniąc ją bardziej skuteczną w neutralizowaniu kwasów osadu nazębnego i remineralizacji zębów.

 Po drugie - neutralizacja kwasów osadu nazębnego.

Częste przekąski pomiędzy posiłkami mogą prowadzić do obecności szkodliwych kwasów osadu nazębnego w jamie ustnej. Żucie bezcukrowej gumy ORBIT® przez 20 minut po jedzeniu i piciu zwiększa ilość dwuwęglanu w ślinie i pomaga pacjentom neutralizować te kwasy.

Po trzecie - zwiększona remineralizacja.

Żucie bezcukrowej gumy ORBIT® stymuluje ślinę, która jest źródłem tego samego rodzaju wapnia, fosforanów i grup wodorotlenowych, które występują naturalnie w zębach. Zwiększone wydzielanie śliny aktywnie zmniejsza demineralizację i poprawia stopień remineralizacji.

 

A Wy, jak dbacie o właściwe pH jamy ustnej po każdym posiłku ?
Stosujecie gumy do żucia Orbit ?

 

środa, 06 lutego 2013

Dostałam wiele maili i PW na fb o przepis na zupę czosnkową, która zajęła III miejsce w konkursie.. Oto i on :)

Przepis ten jest drugim (pierwszy na oszukane gołąbki znajdziecie tutaj) z cyklu Wasze przepisy na www.dukan.blox.pl :)

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa
  • strąk papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • papryka ostra mielona
  • makaron shirataki



Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, zalać wodą, zagotować. Dodać pokrojony czosnek, opieczoną cebulę, odrobinę soli i kostkę rosołową - gotować około 15min. Paprykę pokroić w paski, dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie, zaprawić koncentratem pomidorowym.
(Po ugotowaniu, aby zupa miała silniejszy aromat można dodać do niej roztarty ząbek czosnku.)
Gdy nalejemy zupę do talerza i doda się makaron, przyprawić zupę papryką w proszku i podać z posypaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

kopniete_gryzonie dziękuję za przepis.

mrs.dukanowa

 



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów