wtorek, 23 listopada 2010

No to klops....:) mój pierwszy w życiu i powiem szczerze-bardzo nam smakował. Polecam z czystym sumieniem :) Dobry do chlebka jak i do przekąszenia-ot tak :) Będzie smakował dukającym jak i nie :)


Składniki: (na dwie aluminiowe foremki 0,5kg)

  • 800g mięsa mielonego (użyłam mieszanki cielęco-wołowej)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych
  • 6-7 jajek
  • przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego


4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na teflonie (podlewając wodą). Ostudzić. Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Jeśli masa będzie za mało klejąca dodać ostatnie jajko. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do aluminiowej foremki, do jej 1/3 wysokości. Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć. Wyłożyć pozostałą masę. To samo zrobić z drugą foremką.

Wsadzić do nagrzanego do 170*C pieca i piec ok 1h.


Ostudzić i wsadzić do lodówki. Zimnego klopsa kroić w plasterki.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 15 listopada 2010

Najlepsze naleśniki jakie jadłam na dukanie. Miękkie, puszyste, po prostu PYCHA! Mimo, że te też są dobre, to od dzisiaj tylko te będą serwowane u mnie w domu ;) Trzeba pamiętać, że porcja ta ma nam starczyć na 2 dni.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Uwaga wyjdzie rzadkie (jak u większości przepisów na dukanowskie naleśniki)-ale nic nie szkodzi. Ciasto wlewać na dobrze rozgrzany teflon. Przewracać dopiero, kiedy masa się zetnie a brzegi się zarumienią. Z podanego przepisu wychodzi 6-8 średnich naleśników.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 11 listopada 2010

Podejście nr 2 do placków z kalafiora. Poprzednie były z gotowanego, a teraz są z surowego. Placki bardzo smaczne. Jadłam je z mielonym :) Pycha i do tego bardzo syte.


Składniki:

  • 0,5 sporego kalafiora
  • 2 cebule
  • 0,5 sporego pęczku koperku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 6-7 sporych pieczarek
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 szklanka wody


Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę 1 cebulę. Dodać jajka, otręby, posikany i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powinna powstać lekko zwarta masa :) Jeśli użyliście małych jajek dodajcie jeszcze jedno. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym teflonie na małym ogniu, aby kalafior nie był surowy.

Pieczarki obrać i podsmażyć na wodzie. Posolić i popieprzyć wg smaku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Zalać wodą. Dodać jogurt i odparować w celu uzyskania gęstego sosu. Odłożyć 2-3 łyżki ugotowanych pieczarek, resztę potraktować blenderem. Dodać odłożone pieczarki i wymieszać. Polać placki i zajadać!


Smacznego!

Print Friendly and PDF

Byłam bardzo zaskoczona,kiedy w końcu i do mnie dotarła paczuszka z dietety.com. Pomyślałam sobie, że w końcu sobie odpocznę i nie będę musiała chociaż 1 dzień gotować dla siebie dukanowskiego posiłku :) Dostałam całodniową paczuszkę żywieniową :) Śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, deser i kolacja-żyć nie umierać :) Mogłabym tak codziennie ;)


Dietety.Com jest idealnym rozwiązaniem dla wszytskich tych, którzy nie mając czasu na codzienne kulinarne podboje oraz cenią sobie wysoką jakość i wyszukane potrawy w zgodzie z dietetycznymi założeniami.

Posiłki są na prawde smaczne. Na śniadanie miałam biały twarożek na słodko, na II śniadanie-omlet, obiad-ryba, podwieczorek-pyszny sernik (szkoda, że tak mało ;)) a na kolację-przepyszny pasztet z bułeczką. Do całego zestawu dodawana jest butelka wody i aktualna prasa :)


Więcej informacji o kateringu na stronie www.dietety.com.

piątek, 05 listopada 2010

Przepraszam za nieobecność. Nigdy nie przypuszczałam, że jak będę miała długi weekend, to tyle zaległości w pracy będzie! Powoli wszystko ogarniam - tak to jest jak się miesiąc zamyka ;)

Ale nie przestałam gotować. Po prostu nie mam czasu na robienie zdjęć, bo jak wracam z pracy to na dworze jest już ciemno i nie da się fotografować. Więc na fotografowanie zostaje mi weekend.

Dzisiaj gołąbki dla leniwych :) Z serii wrzuć do miski wszystko i wymieszaj :) Zrobiłam w większej ilości i zawekowałam :) Zawsze jest na moment, kiedy nie ma czasu na robienie obiadu.


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (mieszanki wołowo-indyczej)
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka maizeny

 

Kapustę i cebulę posiekać, razem z jajkiem, otrębami i przyprawami dodać do mięsa. Wyrobić. Smażyć kotlety. W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać usmażone kotlety. Zagotować. Wlać przecier pomidorowy i zagęścić maizeną. Sos doprawić do smaku.


Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów