czwartek, 03 listopada 2011

Dawno temu, w Koncercie życzeń, prosiliście mnie o lasagne. W końcu wzięłam się do roboty i zrobiłam i miałam obiad na 2 dni z głowy (ze względu na ilość maizeny w składzie). Wyszła pyszna i delikatna. Trochę pracy przy niej jest - najpierw usmażyć naleśniki, później przesmażyć mięso i później do pieca-ale warto!

 

Składniki (dla 2 osób lub na 2 obiady):

  • 4 naleśniki usmażone wg tego przepisu
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • biały chudy ser
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, lubczyk
  • papryka słodka i ostra

 

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć delikatnie na wodzie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Dodać pomidory, przecier i przyprawy. W razie gdyby mięso było suche, dodać trochę przegotowanej wody(ważne, żeby sosu nie było za dużo, bo nasiąkną nim za bardzo naleśniki).

Z mleka, maizeny, gałki i maizeny zrobić beszamel.

Na dno foremki aluminiowej ułożyć naleśnika, złożonego na 3, na to położyć mięso, kawałki białego sera, zalać 3 łyżkami beszamelu. Ponownie naleśnik-mięso-ser-beszamel. Tak samo postąpić z drugą foremką.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 20-25min. Podawać gorące!

Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów