wtorek, 26 listopada 2013

Kolejny przepis na świąteczne śledzie. Tym razem w wersji pomidorowo-cebulowej. Spróbujcie, a może Wam taka odmiana, zasmakuje. Tutaj przepis na śledzie w "śmietanie".

Przepis dodaję do cyklu "Przepisów świątecznych" (klik).

 

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru, lub pomidorów bez skórki - ja użyłam przecieru pomidorowego firmy Podravka*
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz.

Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godzin (chociaż ja moczyłam mniej - wszystko zależy od matiasów). Pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zarumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier/pomidory i przyprawić wg smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, na min całą noc, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przepis znaleziony na blogu: Szaleństwo w kuchni

 

* W przepisie został wykorzystany przecier pomidorowy firmy Podravka, który dostałam od Pani Anny w celu przetestowania i wyrażenia swojej opinii odnośnie otrzymanego produktu.

Sami wiemy, jak ciężko jest znaleźć przecier pomidorowy bez zawartości cukru, który w Diecie Dukana jest surowo zabroniony.

Byłam bardzo zaskoczona jak zobaczyłam, że w składzie wspomnianego wcześniej przecieru, cukru brak :) Od razu pomyślałam, że zostawię ten przecier na specjalną okazję, a przecież nadchodzące święta są specjalną okazją, prawda?

Pomidorowe produkty firmy Podravka powstały z pysznych, aromatycznych pomidorów dojrzałych w słońcu Południa. Są to pełnowartościowe, naturalne produkty bez konserwantów, dostępne w wygodnych, funkcjonalnych kartonikach. Przecier pomidorowy, to produkt otrzymany ze świeżych, aromatycznych, odpowiednio wyselekcjonowanych, pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim klimacie na Południu Europy.



Skład przecieru to:

- 99% pomidorów

- sól

- kwasek cytrynowy

 

* wpis zawiera lokowanie produktu Podravka :)



piątek, 15 listopada 2013

Danie expresowe :) i do tego pyszne i sycące. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, np z pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym :) Polecam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • mały brokuł
  • przyprawy wg uznania (sól, pieprz, czosnek granulowany)

 

Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek.

Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany dodać do kurczaka i pieczarek. Wymieszać.

 

Smacznego!



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów