poniedziałek, 27 grudnia 2010

Były gołąbki dla leniwych (tutaj), a teraz będą trochę bardziej pracochłonne. Ale te przypominają bardziej te tradycyjne. My właśnie lubimy takie, i nie przeszkadza nam, że nie ma w nich ryżu :) Uwielbiamy zarówno z brązowym sosem czy pomidorowym. Polecam z czystym sumieniem!


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dowolnych otrąb
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, liść laurowy
  • kapusta włoska


Kapustę sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Zahartować zimną wodą.Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, jajek, otrąb i przypraw. Dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć mięso i zawijać wg instrukcji na zdjęciach.


Pozostałymi liśćmi wyłożyć dno i boki garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, pieprz w ziarnach. Wstawić na mały ogień. Gołąbki smażyć, z każdej strony, na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Uważać, żeby gołąbków nie przypalić, bo będą gorzkie. Układać warstwami w garnku. Po ostatnim gołąbku wlać wodę na patelnię i zeskrobać delikatnie pozostałości z patelni (w nich tkwi esencja smaku sosu :)). Wlać do garnka. Gotować na małym ogniu, do miękkości gołąbków. Sos doprawić do smaku.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 24 grudnia 2010

Jak to święta bez piernika??? u mnie nie ma takiej opcji...wzięłam przepis, z którego robię piernika dla rodziny (a ten nie jest dukanowski ;)) i przerobiłam go tak, aby pasował do wymogów diety. Ahhh ten zapach piernika w domu-bezcenny....Niestety piernik ten musi nam starczyć na 6 dni.


Składniki:

  • 18 łyżek mieszanki otrąb (pszenno-owsianej)*
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 6 łyżek kremowego serka (np.Figura)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (najlepiej domowej roboty wg tego przepisu)
  • 2 łyżeczki sody
  • słodzik w proszku, do pieczenia (ja dodałam 4 łyżki-ale dodajcie wg własnego smaku :))


W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.

Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).

Polać polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik)


Smacznego!

Print Friendly and PDF

*stosuje mieszankę 2:1 (2 łyżki otrąb owsianych na 1 łyżkę otrąb pszennych)

 

 

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

środa, 22 grudnia 2010

Wiem wiem, w dukanie tylko ten kurczak i kurczak....Ale ten jest na prawdę pycha! taki soczysty....Idealny na pierwszy dzień Świąt.


Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka
  • 3 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • 1 główka czosnku
  • ok. 2 średnie cebule


Kurczaka dokładnie obmyć i wysuszyć. Ja odcięłam kuperek i szyjkę-ponieważ nie przepadamy, ale jeśli lubicie-zostawcie. Teraz dwie opcje-albo obieramy kurczaka ze skóry albo go zostawiamy. Ja zostawiłam i po upieczeniu po prostu zdjęłam skórę i jej nie jadłam.

Kurczaka nacieramy przyprawami (paprykami i czosnkiem granulowanym), solimy i pieprzymy. Do środka wsypujemy majeranek. Obieramy czosnek i cebulę. 3 duże ząbki przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Resztę czosnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą wsadzamy do środka kurczaka. Odstawić do lodówki na 24h.

Piekarnik nagrzewamy do 170* i wsadzamy kurczaka. Pieczemy go tyle ile waży + 10min (czyli jeśli kurczak ważył 1,2kg pieczemy go ok.1h i 30min-najlepiej sprawdzić, czy się dopiekł lekko go nacinając i sprawdzając stan upieczenia mięsa).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Jeśli nie lubicie na święta zwykłych filetów rybnych, bądź nie wiecie jak je przygotować-polecam kotlety rybne :) Mała odmiana, ale jaka smaczna! Oczywiście nadają się nie tylko na święta.


Składniki (na ok. 9 kotletów):

  • 3 filety rybne (użyłam tilapi)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek otrąb
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do ryb


Rybę zmielić. Dodać jajka, otręby i bardzo drobno posiekaną cebulę. Wyrobić masę i doprawić do smaku. Formować płaskie kotlety i smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 18 grudnia 2010

Czy u Was na Wilgilii też jest grzybowa?? u mnie od zawsze :) Dlatego w tym roku również będzie-w wersji dukanowskiej. Bez makaronu, ale również pyszna! Och ten zapach grzybowej w domu...święta tuż tuż...


Składniki:

  • 20-25 dużych kapeluszy suszonych grzybów lub mrożone (wcześniej obgotowane)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kremowego serka (np. Figura)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka maizeny


Jeśli używacie suszonych grzybów-namoczyć je minimum 1h. Następnie odcisnąć grzybki i delikatnie podgotować. Jeśli używacie mrożonych (tak jak ja)-rozmrozić.

Do gotującej się wody (ok 2,5 litra) dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Następnie dodać podgotowane grzyby lub rozmrożone. Gotować na wolnym ogniu 20-30min. Zupę odcedzić na sitku, oddzielając wywar od reszty składników. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, cebulę oraz odłożyć kilka grzybów. Resztę potraktować blenderem i zalać wywarem grzybowym. Dołożyć grzybki i zagotować.

W szklance wymieszać dokładnie serek, skrobię/mąkę z wodą. Następnie powoli dolewać gorącą zupę do serka i dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dzięki temu serek nie zważy się w zupie.

Zagotować.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów