poniedziałek, 29 marca 2010

Sama nie wiem, dlaczego pasta ta dopiero teraz zawitała u nas w domu :( no ale podobno lepiej późno niż wcale. Jest przepyszna! Oryginalna pasta jest z makrelą, ale ze względu, że makrela to ryba tłusta, zamieniłam ją na "chudszego" dorsza. Przepis  pochodzi od mojej Przyjaciółki W., na potrzeby diety zmodyfikowany, ale jaki smaczny! Dziękuję!


Składniki:

  • średniej wielkości wędzony dorsz/makrela/bądź inna wędzona rybka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek


Rybę obrać ze skóry i ości, jest to zajęcie dla cierpliwych, ale uprzedzam, że warto się pomęczyć:)Dorsza porwać na małe kawałki, osobiście go pocięłam nożem :)

Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać ze skórki. Jajka, ogórki i cebulę pokroić na drobną kosteczkę.   Wszystko włożyć do miski, dodać musztardę i jogurt grecki. Doprawić do smaku.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

pasta

Print Friendly and PDF

niedziela, 28 marca 2010

Święta tuż tuż...U mnie święta bez sernika to nie święta, więc tym razem musiałam się postarać. Sernik jest płaski i bardzo wilgotny. Nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Z czystym sumieniem polecam!


Składniki:

  • 700g sera typu philadelphia (ja dałam 450g serka president i 2x125g serka philadelphia light)
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • zapach waniliowy/migdałowy
  • 6,5 łyżeczki słodziku (1łyżeczka słodziku=3łyżeczki cukru)*


Ser zmiksować ze słodzikiem i zapachem. Dodawać pojedynczo całe jajka, następnie pojedynczo białka. Masa będzie rzadka. Piekarnik nagrzać do 170st. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam taką o średnicy 21cm, ale najlepsza byłaby o wiele mniejsza, wtedy sernik nie jest taki płaski;)) i piec 1h. Osobiście piekłam 1h i 10min w celu zarumienienia góry sernika. Sernik rośnie podczas pieczenia, ale niestety jest z tych, które zaraz po wyłączeniu pieca, niestety, opadają, ale nie ujmuje mu to w smaku.

Polecam!

* oczywiście  można dodać więcej słodzika, w zależności czy chcemy słodkie ciasto czy nie. To tutaj jest średnio-słodkie :)

Print Friendly and PDF

sobota, 27 marca 2010

Teraz coś do chlebka na słodko. Namiastka nutelki :) i wydaje mi się, że nawet od niej lepsza :D


Składniki na mały słoiczek:

    • 10-15 łyżek mleka granulowanego w proszku
    • 2 łyżki kakao
    • 4-5 łyżek słodzika (w zależności czy chcemy bardziej na słodko czy na gorzko ;))
    • 5-6 łyżek mleka
    • 200g białego serka typu philadelphia light
    • kilka kropel ulubionego zapachu (orzechowego, waniliowego)


Składniki dokładnie ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie za gęstej i nie za rzadkiej :) ciężko to określić, ale pewnie wyczujecie odpowiednią konsystencję podczas mieszania. Jeśli będzie za rzadkie dodać kakao jeśli za gęste - mleka w płynie (ostrożnie dolewać, żeby za bardzo nie rozrzedzić ;)). Oczywiście słodzik wg uznania. Schłodzić w lodówce (zostawiłam na całą noc).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 24 marca 2010

Może i banalne, ale jakie smaczne :) Zamiast panierki :) Idealne dla całej rodziny.


Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • zmielone otręby
  • jajko
  • przyprawy


Pierś z kurczaka umyć, rozbić i przyprawić wg smaku. Obtoczyć najpierw w zmielonych otrębach, następnie w rozbełtanym jajku z przyprawami. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (niestety jeśli nie będzie za dobrze rozgrzana, panierka może odpaść przy przewracaniu:(). Jeśli zostanie jajko, polać nim smażącą się pierś i przykryć pokrywką. Przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywać, żeby panierka była chrupiąca.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 22 marca 2010

Długo myślałam, jak tutaj zrobić ciasto drożdżowe, i wymyśliłam coś takiego:) Może nie smakuje jak prawdziwe drożdżowe, ale jest równie smaczne. Oczywiście bez kruszonki, bo do niej potrzeba niestety tłuszczu i cukru :(. Zmniejszając ilość cukru ciasto może zastąpić pieczywo, chociaż ja jednak zostanę przy słodkiej wersji. Niestety całe ma starczyć na 6 dni, ze względu na skrobię/mąkę kukurydzianą. Ale warto!



Składniki (na małą blaszkę, taką jak do chlebka):

zaczyn:

  • 25g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maizeny

ciasto:

  • 6 łyżek maizeny
  • 8 łyżek zmielonych otrębów
  • 5 tabletek słodzika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki parafiny
  • 2 jajka

 

Mleko delikatnie podgrzać. Z podanych składników zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W osobnej misce połączyć ze sobą składniki na ciasto plus wyrośnięty zaczyn. W radzie, gdyby ciasto było za gęste, dolać ciepłego mleka (tak żeby nie parzyło w ręce). Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Osobiście o tym zapomniałam, ale warto :)

Piekarnik nagrzać do 220 st. Wsadzić wyrośnięte ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. Piec ok.25min.

 

Smacznego:)

Print Friendly and PDF

 
1 , 2 , 3 , 4


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów