środa, 30 marca 2011

Przyznam się bez bicia, ale w tym tygodniu jakoś nie mam weny na gotowanie. Nic mi nie wychodzi. Hmm pewnie to przez to przesilenie wiosenne ;) Jedyne co mi wyszło do dzisiaj to kotleciki z sosem myśliwskim. Jak dla mnie wyszły genialne, a co najważniejsze-na 2 obiady dla 2 osób.


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 jajko
  • 5 suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami ok 5-7 dużych)
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (opcjonalnie można zastąpić wodą)
  • 1 łyżka maizeny
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy (np.sarepskiej)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 listek laurowy


Grzyby zamoczyć w 3 szklankach wody i odstawić na min 2h (żeby zmiękły). Jeśli użyjecie pieczarek-obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć i przyprawić, następnie zalać wodą.

Jedną cebulę drobno posiekać i dodać razm z jajkiem otrębami do mięsa. Posolić, popieprzyć, dodać czosnek granulowany i papryki. Wyrobić mięso. Formować małe kotleciki i obsmażyć je z obu stron na złoty kolor.

Drugą cebulę pokroić w piórka i posmażyć na złoto. Grzyby i ogórki pokroić i słupki. Dodać do cebuli i przesmażyć. Posolić i popieprzyć, dodać przecier, musztardę, papryki, listek laurowy i ziarna jałowca. Zalać wodą w której moczyliśmy grzyby. Zagotować na małym ogniu.

W osobnym naczyniu wymieszać 2 łyżki gęstego jogurtu z 1 łyżką maizeny. Zahartować (dolewać do jogurtu gorący sos i energicznie mieszać). Wlać do sosu i gotować na małym ogniu. Dodać usmażone kotleciki.

Podawać z warzywami (u mnie kalafior, brokuł i fasolka szparagowa).


Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 28 marca 2011

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w konkursie organizowanym w ramach kampanii "Ja Pieczarka".


Zasady są proste - wystarczy przysłać zdjęcie na którym będziesz Ty i pieczarka oraz polubienie mojej strony - Przepisy w diecie Dukana i akcji "Ja Pieczarka" na facebooku.

Do wygrania są 3 blachy do pieczenia DRÖMMAR. Jedna osoba może przesłać jedno zdjęcie.


Swoje zdjęcia wysyłajcie na adres: dukan_wg.karoliny@gazeta.pl pod tytułem "Ja Pieczarka".

Konkurs trwa do 03.04.2011 do godziny 24:00.

Wszystkie zdjęcia będą umieszczone na facebooku oraz zdjęcia zwycięzców zostaną umieszczone na moim blogu.

Liczę na Wasze świetne pomysły.

Zapraszam do zabawy!

08:42, mrs.dukanowa , konkurs
Link Komentarze (4) »
środa, 23 marca 2011

Co powiecie na placek lotaryński?? jak dla mnie-coś przepysznego :) W końcu znalazłam przepis na spód do tarty :) Może to nie jest taki prawdziwy, kruchy spód, ale tutaj zdał egzamin.


Składniki (dla 3 osób):

  • 9 łyżek otrąb (niezmielonych, mieszanka)
  • 2 łyżki maizeny
  • 150g serka granulowanego
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu
  • 3 jajka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5kg mięsa mielonego drobiowego
  • 450g mrożonego/świeżego brokuła
  • 2 cebula
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oregano


Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie. Dodać mięso, przyprawić wg smaku i podsmażyć.

W misce zmieszać ze sobą otręby, maizenę, serek granulowany, serek homogenizowany 2 jajka, proszek do pieczenia i oregano. Masę wyłożyć na formę od tarty, wylepiając boki (ja pomogłam sobie mokrą ręką:)). Wsadzić na 15min do piekarnika nagrzanego do 180*C i lekko podpiec.

W międzyczasie ugotować brokuł-zalać wrzątkiem i po 10-15 minutach odcedzić. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą jogurt z jednym jajkiem. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

Na ciasto wyłożyć mięso, następnie brokuła i zalewamy to masą jogurtowo-jajeczną. Pieczemy następne 20-25 minut, do momentu aż farsz się zetnie.


Smacznego!

  Print Friendly and PDF

poniedziałek, 21 marca 2011

Przyszła wiosna i zachciało mi się pomidorowej! Ale na Dukanie nie można jeść normalnego makaronu (który uwielbiam pod każdą postacią!), a marzyłam o takich świderkach, postanowiłam zrobić zupę krem. Zamiast makaronu miałam pulpeciki. Wyszło przepysznie!


Składniki (na 6 porcji):

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt naturalny


Mieso wyrobić z jajkiem i solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki i delikatnie podsmażyć na patelni. Do garnka wlać 2l wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zagotować. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć por, dodać pomidory, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Zupę potraktować blenderem i doprawić do smaku.

Na talerzu wyłożyć 5 pulpetów i zalać je gęstym kremem. Dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i podawać.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 18 marca 2011

Jeśli został Wam kurczak np z obiadu czy kolacji, polecam tą sałatkę. Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika. Uwaga-uzależnia ;) Przepis zaczerpnięty od Ireny i Andrzeja z moimi modyfikacjami.


Składniki:

  • pierś z kurczaka ugotowana/upieczona obsypana ulubionymi przyprawami
  • pół dużego ogórka zielonego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 70g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • pół cytryny


Pierś pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić w półksiężyce i obsypać solą, pieprzem i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na 10-15min w chłodne miejsce, aby ogórek puścił sok.

Jogurt połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Z ogórków odlać sok, dodać pierś i zalać czosnkowym jogurtem. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

Przed podaniem posypać obficie szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego!

  Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów