czwartek, 28 marca 2013

Zima za oknem, a na talerzu wiosna! Jeśli lubicie śledzie, to polecam Wam wersję wiosenną. Składniki są proste i ogólnodostępne. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • mielony pieprz

 

Śledzie namoczyć w wodzie/mleku. Pokroić na paski. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i zalać jogurtem. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.

 

Smacznego!


środa, 06 marca 2013

Lubicie szpinak? bo ja bardzo! jak dobrze, ze warzywa mogę jeść co drugi dzień :) Mielone wychodzą obłędne. Nam najbardziej smakowały na zimno :) Nawet mój Mąż, niedukanowiec, podjadał je z apetytem. :)

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 op mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • otręby (jeśli masa będzie za rzadka)
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

 

Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Razem z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą dodać do mielonego. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać otręby.

Formować placuszki i smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Uważać podczas przewracania. Przewracać dopiero jak porządnie kotleciki się zarumienią.

Podawać z ulubionym jogurtowym dipem.

Smacznego!




Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów