czwartek, 28 kwietnia 2011

Postanowiłam zrobić zupełnie inne ciasto niż sernik. Znalazłam u Niki taki przepis, ale jak dla mnie zawierał on stanowczo za dużo maizeny. Postanowiłam pokombinować i wyszedł przepyszny budyniowiec! Przy okazji znalazłam idealny przepis na budyń waniliowy, ale o tym już wspominałam na facebook'u.  Ciasto, ze względu na ilość maizeny i otrąb musi nam starczyć na 3 dni.


Składniki na blaszkę 20x23cm:

  • 6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
  • 5 łyżek otrąb (mieszanki)
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 3 łyżki maizeny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek słodziku w proszku do pieczenia (wg własnego smaku, można dodać mniej lub więcej)
  • 4 łyżki serka homogeniozwanego /sera białego wielokrotnie mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny/agar agar
  • laska wanilii


Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 żółtka (do budyniu) i jedno białko. Pozostałe białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do 4 żółtek dodać otręby, 1 łyżkę maizeny, słodzik (ok.4 łyżki), kakao, proszek do pieczenia i jedno białko. Miksować na najwyższych obrotach ok 5min. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przeciąć na pół.

Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.


Smacznego!

  Print Friendly and PDF

piątek, 22 kwietnia 2011

Tak jak obiecałam na facebooku, dzisiaj mam dla Was trzy propozycje podania pasty jajecznej. Pierwsza tradycyjna-z koperkiem i pietruszką, kolejna z tuńczykiem i ostatnia z wędliną. Wszystkie są idealnym źródłem białka i dobre na każdą fazę w diecie.


Pasta jajeczna z koperkiem i pietruszką

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • koperek, pietruszka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek i pietruszka i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z wędliną

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny drobiowej
  • 1,5-2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • pół puszki odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1,5 łyżki serka homogeniozwanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano
  • koperek lub szczypiorek
  • bazylia

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać odsączony tuńczyk. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek (lub szczypiorek) i bazylię (użyłam ok 5 dużych listków) i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

Smacznego!



Print Friendly and PDF

czwartek, 14 kwietnia 2011

Dzisiaj 19.04 jest dzień czosnku-dlatego moja propozycja z czosnkiem w tle :) Kurczak z tego przepisu wychodzi delikatny i soczysty i bez grama tłuszczu. Niewiele z nim pracy-czyli idealny na każdą okazję. Możemy go podać na przeróżny sposób :) U mnie, ze względu na PW podałam na kolację z pieczonymi pieczarkami, pomidorami i papryką-niebo w gębie!


Składniki - przepis podstawowy:

  • 4 pałeczki z kurczaka (mogą być różne części-piersi, skrzydełka, udka)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyzki cząbru
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 marchewka starta na dużych oczkach
  • bazylia i koperek (użyłam świeżych, ale można zastąpić suszonymi)

 

Pałeczki oczyścić i zdjąć skórę (ew.zdjąć ją po upieczeniu :)). Przyprawy dokładnie ze sobą zmieszać i obsypać pałeczki. Wsadzić do rękawa do pieczenia , dodać marchewkę, ząbki czosnku, bazylię, koperek i pokrojoną na ósemki cebulę. Odłożyć na minimum 1 godzinę do lodówki, najlepiej na całą noc. Dokładnie zawiązać. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec na dolnej półce piekarnika ok 50-60minut. Na 15minut przed końcem pieczenia rozetnij torebkę, uważając na gorącą parę.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Zaskakujące połączenie sera, limonki i kakaowego ciasta! Jak dla mnie jeden z najlepszych serników, który jadłam. W smaku czuć wyraźnie kwaskowatość limonki, ale to nie przeszkadza, aby zjeść kolejny kawałek :) Cały sernik musi nam starczyć na 3 dni, ze względu na ilość otrąb i maizeny. Dla miłośników limonki.


Składniki:

  • 9 łyżek otrąb
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki maizeny
  • 8 łyżek słodziku w proszku do pieczenia(wg uznania)
  • 12 czubatych łyżek sera wielokrotnie mielonego (trochę więcej niż 0,5kg)
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstego jogurtu


Do miski wsypać otręby, kakao, 4 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, dodać jogurt i wbić 2 jajka. Dokładnie wymieszać na puszystą masę. Wylać do formy (ja użyłam formy od tarty, bo nie miałam tak dużej tortownicy). Wsadzić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180*C.

W międzyczasie zmiksować ze sobą ser, jajko, słodzik, maizenę, sok i skórkę z limonek (jeśli boicie się, że sernik wyjdzie za bardzo kwaśny, wciśnijcie sok z 1 limonki:)). Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Wsadzić na 20-25min, do tzw suchego patyczka. Uważać, żeby sernik się nie przypalił z wierzchu. Jeśli będzie za szybko przybierał koloru, przykryjcie folią aluminiową. Odstawić w chłodne miejsce. Najlepszy po 24h spędzonych w lodówce.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 05 kwietnia 2011

Danie łatwe w wykonaniu i naprawdę się nie narobicie. A jakie smaczne. Połączenie kurczaka i kapusty z grzybami-mniam!


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 15-20dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz


Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby namiękły. Kapustę posiekać i ułożyć do naczynia żaroodpornego. Grzyby pokroić na kawałki, dodać do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele, jałowiec, sól i pieprz. Podlać wodą i zakryć folią aluminiową. Wsadzić do nagrzanego do 180* C piekarnika.

W międzyczasie pokroić piersi na kawałki. Posolic i popieprzyć. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Gdy mięso nabierze złotego koloru, zdjąć z patelni i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać wodą i podsmażyć do miękkości.

Mięso i cebulę wyłożyć na kapustę i zalać wodą z grzybów. Zakryć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika na ok 30min (do miękkości kapusty).


Smacznego!

Najlepsze po odgrzaniu na następny dzień. Do przepisu nadają się również nóżki i udka z kurczaka.

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów