poniedziałek, 31 maja 2010

I znowu łosoś :) Przecież mówiłam, że go uwielbiam ;) Tym razem w sałatce. Idealna na dni warzywne :) Czego tutaj nie ma ;) Cały warzywniak i trochę rybnego ;) Pyszna sama, bez żadnych dodatkowych potraw :) Na śniadanie, obiad czy wczesną kolację :)

sałatka z łososiem

Składniki (na sporą miskę):

  • 2 średnie pomidory
  • 4 młode ogórki zielone średniej wielkości
  • 4 duże rzodkiewki lub 6 małych
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • sałata
  • łosoś-wg uznania-ja dodałam ok.200g
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, kurkuma


Pomidora pokroić na ósemki, wydrążyć środek pomidora i każdą ósemkę pokroić na 3 części. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić na większe kawałki. Łososia (w zależności czy macie w plastrach czy w kawałku, pokroić na średniej wielkości kwadraciki - nie za małe nie za duże ;)) dodać do pokrojonych warzyw, dodać posiekany szczypiorek, posolić, popieprzyć i dodać kurkumę wg smaku (ja dodałam tak z pół łyżeczki).

W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt z musztardą. Zalać sałatkę. Dokładnie wymieszać.

Podawać na poszarpanych liściach sałaty, ew. dodać ją do sałatki tuż przed podaniem, żeby nie zwiędła za bardzo ;)

sałatka z łososiem1

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

wtorek, 25 maja 2010

Nigdy nie lubiłam szpinaku. Zawsze miałam przedszkolny jego smak, te osoby, które chodziły do przedszkola-wiedzą o co chodzi;) Do tego przepisu podeszłam z rezerwą. "Trudno jeśli mi nie będzie smakować. Może zasmakuje domownikom."-myślałam jak mieszałam szpinak. Ale wyszło pycha! Od teraz zmieniam zdanie co do (lubienia) szpinaku :) Warte spróbowania! Bardzo dobre z sosem czosnkowym. Idealne zarówno na obiad jak i na przyjęcie :)


Składniki (na 5 roladek):

  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • szpinak (może być mrożony, porcjowany, użyłam 12 krążków zamrożonego szpinaku)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku


Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. W razie, gdyby za szybko chciała się przypalić, podlać wodą. Dodać szpinak i przykryć, aby mógł się rozmrozić. Gdy szpinak się rozmrozi, posolić, popieprzyć wg smaku, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i 0,5 płaskiej łyżeczki curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (chociaż ja kładłam ciepłą masę;)).

Piersi rozbić tak, aby powstało 5 płatów z kurczaka, posolić, popieprzyć i posypać lekko czosnkiem granulowanym. na to wyłożyć masę ze szpinaku i rozsmarować, zostawiając 0,5cm wolnego od brzegu. Zawinąć roladki. Kłaść na blaszkę wyłożoną folią aluminiową końcówką roladki na dół, tak aby zamknięcie było na folii. Ułożyć pozostałe roladki, zostawiając niewielką przerwę między nimi. Osolić i posypać ostrą papryką.

Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym na 170st. Podlewając co 15 min płynem z foremki, który nam się wytworzy podczas pieczenia.


Można też roladki obwinąć nitką i usmażyć na patelni.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

Zachciało mi się ciasta :) Miało być czekoladowe i z serem. I takie jest. Szkoda, że całe ciacho musi nam starczyć 4 dni, ze względu na zawartość maizeny. Polecam!


Sernikobrownies

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki maizeny
  • 1 mały jogurt naturalny (150g)
  • 150g serka homogenizowanego
  • 6-8 łyżek słodziku w proszku do pieczenia
  • 250g chudego sera
  • zapach waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao


W misce połączyć ze sobą rozdrobniony ser, serek homogenizowany, 2 jajka, zapach waniliowy i 4 łyżkami słodziku. Składniki dokładnie ze sobą utrzeć. Wstawić do lodówki.

W drugiej misce lekko ubić jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i resztę słodziku. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć łyżką ser. Ma powstać serowa kratka.

Piec w piekarniku nagrzanym na 180*C ok 40-60 min.


Ciasto wychodzi dość płaskie ale bardzo smaczne!

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

czwartek, 20 maja 2010

Co powiecie na kajzerki?? Pewnie będąc na diecie, zastanawiacie się jak tu zrobić kanapkę do pracy?? Oto rozwiązanie :) I znowu zrobione "od niechcenia" i wyszły :) Szybko i smacznie :) Wasza propozycja z Koncertu życzeń-coś do pracy :)

kajzerki

 

Składniki (na 5-6 bułeczek):

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól (ja dodałam sól ziołową)


4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą płaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).



Smacznego!

Print Friendly and PDF

* kombinacji smakowych jest mnóstwo :) ja robię też tak, że dzielę sobie porcję ciasta na pół, do jednego dodaję ulubione przyprawy, a do drugiej części w niewielkich ilościach pokrojoną cebulkę/szczypiorek/suszone pomidory. Oczywiście na wierzch kajzerki też sypię ulubione przyprawy czy warzywa, które dodałam do bułeczki :) Więc kombinujcie i twórzcie Wasz własny smak :)


ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

środa, 19 maja 2010

Wiosna w kalendarzu, (niekoniecznie za oknem;)),a więc wiosna na talerzu. Lubicie młodą kapustkę? Bo ja tak. Całą zimę czekam na wiosenne, młode warzywka :) Ten niepowtarzalny ich smak.


Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 1 duża cebulka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz


Młodą kapustę posiekać na grube kawałki. Wrzucić do garnka, wlać szklankę wody. Posolić i popieprzyć wg uznania. Kapustkę gotować ok.30min. W tym czasie pokroić cienko cebulkę i podsmażyć ją na teflonie, dolewając wodę z kapustki, żeby się  nie przypaliła. Po 30min gotowania kapustki dodać cebulę i sok z cytryny i gotować 5min. Następnie dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 5-10min. Dodać jogurt i dokładnie i energicznie wymieszać. Pogotować chwilkę.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów