czwartek, 26 maja 2011

Przepraszam za nieobecność, ale przede mną ważna w życiu decyzja-wychodzę za mąż i w związku z tym jestem strasznie zabiegana, że jedyne o czym marzę jak wracam do domu to się położyć i spać. Obiecuje, że po ślubie wszystko wróci do normy i pojawią się nowe przepisy na blogu. A teraz proponuję kofty z sosem z pieczonych bakłażanów. Przepis znalazłam tutaj dawno temu, ale dopiero parę dni temu go wypróbowałam. Oczywiście zmodyfikowany na potrzeby diety :) Polecam. Sos nadaje się również do innego rodzaju mięs czy do wędlinki :)

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (użyłam świeżo mielonej wołowiny)
  • 2 duże bakłażany
  • 250-300g gęstego serka naturalnego
  • pół łyżeczki kuminu
  • 2/3 łyżeczki chilli
  • pół pęczku natki pietruszki i kolendry
  • świeża mięta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

 

Piekarnik nagrzać do 180*C. Bakłażany przeciąć na pół, naciąć miąższ, posypać delikatnie solą i skropić wodą. Wsadzić do piekarnika i piec, aż bakłażany będą miękkie. Wybrać łyżeczką miąższ, dodać świeżą miętę (wg własnego smaku), serek i sól i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku delikatnie pieprzem.

Z pozostałych składników dokładnie wyrobić mięso. Formować podłużne kotleciki i smażyć na patelni grillowej.

Podawać z sałatą lodową, pomidorem i ogórkiem.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 18 maja 2011

Gulasz jest przepyszny!!! i jest z serii "wrzuć wszystko i czekaj". Może czeka się na niego długo, ale warto. Przepis pochodzi z książki Jemiego Olivera "moje obiady"-zmodyfikowany na potrzeby diety.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 800g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 0,5 kabaczka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250ml przegotowanej wody
  • skórka z 1 cytryny
  • rozmaryn
  • garść świeżej szałwii
  • 1 ząbek czosnku

Piekarnik rozgrzać do 160*C. Cebulę posiekać i razem z szałwią podsmażyć na wodzie przez ok 5min. Dorzucić pokrojone na kostkę mięso i lekko podsmażyć. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, który później możemy włożyć do piekarnika, wrzucić pokrojone warzywa, przecier pomidorowy i zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Zagotować. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na tyle czasu, ile potrzeba żeby mięso zrobiło się miękkie. U mnie ok 2,5h :)

Gulasz podawać posypany skórką z cytryny i posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Niewielka ilość tej mieszanki, powoduje, że gulasz nabiera nowego smaku :)

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 12 maja 2011

Ciasto robi się bardzo szybko i bardzo szybko znika. Jest delikatne w smaku i taaakie piankowe :) uwaga-uzależnia! Ze względu na ilość maizeny, musi nam starczyć na 2 dni.

 

Składniki (na blaszkę 20x23cm):

  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia(można więcej/mniej-wg własnego smaku)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • ulubiony zapach

 

Białka ubić na sztywno a żółtka - do białości. Do żółtek dodać słodzik, mleko, jogurt, maizenę i kakao. Dokładnie wymieszać. masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być. Dodać pianę z białek i zapach. Delikatnie połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany) w kąpieli wodnej ok 30min.

Ciasto po upieczeniu opada, ale nie przeszkadza w konsumpcji :) Podawać wystudzone, bo ciepłe będzie się rozwalać podczas krojenia.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 10 maja 2011

Znowu naszła mnie ochota na pieczywo. Ale kajzerki mi się już znudziły. W związku z tym, że w mojej kuchni pojawiła się spora ilość otrębów pszennych, postanowiłam je wykorzystać. Z przepisu wychodzą 4 grahamki, które mają nam starczyć na 4 dni.

 

Składniki (uwaga! wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę):

  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10g świeżych)
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka słodziku w proszku do pieczenia
  • sól
  • opcjonalnie sezam

 

Do drożdży dodać słodzik, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyjdzie kleiste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno zrobić się "pulchne". Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć łyżką masę (4 bułeczki). Dłoń zamoczyć w ciepłej wodzie i lekko "przyklepać" ciasto nadając im kształt. Odstawić na 20min. Bułeczki obsypać ulubionymi przyprawami (ja posypałam sezamem:)).

Piekarnik nagrzać do 230*C. Włożyć bułki oraz na dół piekarnika wyłożyć ok.8 kostek lodu. Piec ok. 8 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec ok.10 minut, do zarumienienia się bułek.

Studzić na kratce. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 04 maja 2011

Kolejna wariacja odnośnie pieczonego kurczaka, który zagościł u nas na obiad w majówkowy weekend. Coś pysznego! Przepis jest fenomenalnie prosty: wrzucasz wszystko do naczynia do zapiekania, wstawiasz do piekarnika i czekasz. Pyszny!

Przepis pochodzi z książki - Lato w kuchni przez cały rok, Nigelli Lawson, zmodyfikowany na potrzeby diety:)

 

Składniki:

  • 4 pałeczki/udka z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • świeży/suszony tymianek
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • sól, czarny pieprz

 

Pałeczki/udka z kurczaka obrać ze skóry, piersi pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obrać i wyłożyć do mięsa. Cytrynę i cebulę pokroić na ósemki, również ułożyć na mięsie. Posypać tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć całość równomiernie w naczyniu. Wlać białe wino i zakryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160*C. Po 2 godzinach zdjąć folię/pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C. Piec kolejne 30-45minut, aż kurczak nabierze złotego koloru, a cytryny zaczną się przypiekać i karmelizować na brzegach.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów