poniedziałek, 24 czerwca 2013

Robię go od dłuższego czasu, ale zawsze zapominam zrobić mu zdjęcie, bo za szybko znika z talerza. Idealna propozycja na późne śniadanie np w sobotni poranek. Idealnie smakuje z ketchupem bez cukru :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

 

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie podsmażyć. Żółtka oddzielić od bialek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Do żółtka dodać mleko, maizenę, proszek i przyprawy. Dokładnie ubić. Dodać białko i delikatnie wymieszać.

Wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć gaz, poukładać pokrojoną w kostkę pierś i podsmażone pieczarki. Przykryć pokrywką.

Omlet jest gotowy, gdy masa porządnie się zetnie z wierzchu. Nie ma potrzeby przewracania go na drugą stronę.

Przed podaniem obsypać szczypiorkiem i polać ketchupem.

Smacznego!


środa, 12 czerwca 2013

Tak jak wczoraj obiecałam, na fb, dzisiaj przepis (w końcu!) na pyszne placuszki brokułowe z łososiem i kremowym białym serkiem. Idealne jako przystawka do mięsa czy ryby, albo jako warzywna przekąska. Możemy placuszki również podać jako przystawka dla niedukających gości - uwierzcie mi, ale wcale nie pomyślą, że to co Im serwujecie jest dietetyczne :)

 

Składniki (na 12 placuszków):

  • 2 jajka, rozm.L
  • 500g surowego brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • kremowy biały serek
  • łosoś wędzony
  • koperek

Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.

Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu.
Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie.

Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć sok z cytryny i udekorować koperkiem.

Smacznego!




Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów