czwartek, 29 lipca 2010

Przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich i zabierałam się za niego od ponad 2 miesięcy. I nadszedł ten czas, aż w końcu się zdecydowałam na zrobienie czegoś innego-wytrawnego. Piersi są miękkie i specyficzne w smaku. Pierwszy kęs zaskakujący :) Warto spróbować takiego połączenia:)


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka maizeny
  • 200ml bulionu z kury (można zrobić 200ml przegotowanej wody i 1 płaska łyżka np.vegety)
  • 0,5 łyżeczki słodziku do gotowania
  • sól, pieprz wg smaku

 

Piersi pokroić w cienkie paski i przyprawić solą i pieprzem. Następnie skropić cytryną i zostawić na 10min. Na rozgrzanej patelni wyłożyć mięso. Często mieszając smażyć ok 5min, aż mięso stanie się miękkie. Zdjąć mięso i położyć w ciepłym miejscu. Na patelnię wlać bulion oraz sos sojowy. Mieszać od czasu do czasu, gotować 5-10min. Sos zagęścić maizeną. Dodać mięso. Dodać sok z cytryny i słodzik(najlepiej na początku nie dodawać całego soku, najlepiej połowę, zawsze można dosmaczyć na talerzu:)). Wszystko delikatnie podgrzać, lecz nie doprowadzić do zagotowania. Przed podaniem dosolić do smaku.


Smacznego!

Print Friendly and PDF


ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

poniedziałek, 26 lipca 2010

Pewnie większość osób zna ten przepis, ale postanowiłam umieścić swoją wersję popularnej jajecznicy, ale tym razem z pomidorami. Bardzo sycąca i naprawdę niewiele trzeba robić. Spróbujcie, a może i Wam zasmakuje moja wersja jajecznicy.


Składniki na 1 porcję:

  • 3 plastry drobiowej wędliny
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • pół pomidora obranego ze skórki
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano

 

Wędlinę pokroić na cienkie paski, lekko podsmażyć na teflonie. Dodać cebulkę i lekko posolić. Jak już się zarumieni, dodać pokrojoną  i wydrążoną połówkę pomidora. Wbić jajka, popieprzyć, dodać oregano i mleko. Dokładnie na wolnym ogniu wymieszać. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji. Można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

Witam.

Mam do Was Drodzy Dukanowcy pytanie.

Czy chcecie, aby na blogu pojawiła się prosta opcja "wydrukuj przepis"? Jeśli tak, to czy chcecie, aby przepisy były drukowane razem ze zdjęciem potrawy, czy bez??

Głosowanie trwa przez tydzień. To Wy zdecydujecie jak ma wyglądać blog :)

Zatem do dzieła:)

 

 

 

czwartek, 22 lipca 2010

Na upał idealnie smakuje shake :) Co wyboru - waniliowy lub czekoladowy, a to w dodatku same czyste proteiny i można go pic na każdej fazie:) Wasza propozycja z Koncertu życzeń.


Składniki:

  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1szkl zimnego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • słodzik wg smaku


Serek wsadzić do zamrażalki na min 30mi - 1h, tak aby nie był twardy jak kamień. Ja wsadziłam na całą noc i później miałam problem z pocięciem go na kawałki, ale dałam radę :) Kawałki serka wsadzić do wysokiego słoika, wlać mleko, wyspać kakao i słodzik. Użyć miksera, blendera albo zakręcić pokrywką i porządnie wstrząsać, tak aby składniki się ze sobą połączyły.

Bez kakao będzie idealne na fazę uderzeniową:)

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

wtorek, 20 lipca 2010

A chciałam tylko zmienić tagi ;) i skasowałam...ehhh Najgorsze jest to, że nigdzie nie zapisałam składników jakie wykorzystałam do przepisu,więc musiałam zrobić burzę mózgu. Jeśli gdzieś się pomyliłam to mnie poprawcie. Zmiana tagów nastąpiła-przepis dla dukanowców będących na 3ciej fazie-jako królewski posiłek :)


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (ja miałam mieszankę wołowo-indyczą)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb
  • cebula dymka razem ze szczypiorkiem
  • 2 parówki
  • serek granulowany
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak


Mięso wymieszać z jajkami, otrębami, posiekaną dymką ze szczypiorkiem i przyprawami. Formować podłużne kotlety i nadziewać je 1 łyżeczką serka granulowanego i 1/4 parówki. Porządnie zakleić. Wyłożyć na brytfankę. Piec 15min w 180st, następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i podlać 1/3 szkl wody i piec 20-25min. Można również smażyć je na patelni, na bardzo wolnym ogniu (również co jakiś czas podlewając niewielką ilością wody). Najlepiej, gdy już wszystkie strony kotletów będą obsmażone, przykryć pokrywką i podsmazyć 10min. Odkryć i poczekać,aż woda odparuje.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów