wtorek, 26 lipca 2011

Z rabarbaru miał być kompot, a z sera farsz do naleśników. Wyszły serniczki z musem :) i nie żałuję, że zmieniłam koncepcję deseru na dziś. Kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu ze słodyczą serniczków - zaskakujące niebo w gębie :)

 

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 400g sera wielokrotnie mielonego
  • 4-5 lasek rabarbaru
  • słodzik w proszku, do pieczenia, do smaku
  • 5 łyżek żelatyny
  • ulubiony zapach do sernika (ja dodałam waniliowy plus ziarenka z 2 lasek wanilii)

 

 

Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą, tak aby lekko go zakrywała. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, uważając, żeby nie przypalić. Ma powstać mus. Zestawić z ognia i lekko przestudzić. Dodać słodzik wg uznania.

Do sera dodać słodzik i ulubiony zapach. Zmiksować.

3 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do sera i dokładnie wymieszać. Rozlać do pucharków i wsadzić do lodówki do lekkiego stężenia.

Pozostałą żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do rabarbaru. Mus wyłożyć na lekko stężałe serniczki. Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia (ja wsadziłam na całą noc).


Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 20 lipca 2011

Obiad szybki do zrobienia, jeśli tylko został Wam z obiadu ugotowany kalafior. Bardzo smacznie i bardzo czosnkowo. Podobny przepis znajdziecie tutaj. Mój powstał zupełnie przypadkowo, musiałam jakoś wykorzystać nadmiar czosnku w domu ;) Polecam z czystym sumieniem. Puree z kalafiora doskonale zastępuje ziemniaki w obiedzie i będzie idealnym dodatkiem do innych potraw. Zapraszam do kuchni :)

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 nogi z kurczaka
  • 1 kalafior świeży ugotowany
  • 1 żółtko
  • czosnek wg uznania ( ja dałam na jedną nogę ok 4 ząbków)
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

Nogi z kurczaka obrać ze skóry i wyciąć tłuszcz. Nakłuć ostrym nożem. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać na pół i powkładać do dziur w udkach.

 

Mięso posolić, popieprzyć i obsypać słodką papryką. Wsadzić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25min. W międzyczasie zmiksować kalafior na puree, dodać pieprz, gałkę, paprykę słodką, żółtko i trochę czosnku granulowanego i przesmażyć na patelni. Po 25min pieczenia, wyłożyć, obok nóżek, puree z kalafiora i wsadzić do piekarnika na kolejne 20 min (do miękkości mięsa). Podawać posypane szczypiorkiem lub koperkiem.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 13 lipca 2011

Najlepsze oszukane placki ziemniaczane jakie jadłam będąc na diecie. Przepis znalazłam tutaj, ale oczywiście zmodyfikowałam pod siebie. Spróbujcie a zobaczycie, że są bardzo smaczne. Ze względu na ilość otrąb muszą nam starczyć na 2 dni lub dla 2 osób.

 

 

Składniki (na 6 sporych placków):

  • 5 łyżek otrąb (użyłam mieszanki pszenno-owsianej, z przewagą owsianych)
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

 

3 łyżki otrąb zalać wodą, dodać mleko w proszku i szczyptę soli. Postawić na ogniu i ciągle mieszając, gotować przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Nie gotujcie za długo, bo masa będzie za twarda. Lekko przestudzić. Cebulę obrać i zetrzeć do masy na tarce. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek (ok.1 łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać pozostałe otręby.

Smażyć placki na dobrze rozgrzanym teflonie.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 11 lipca 2011

W końcu zrobiłam w tym roku własne ogórki małosolne. Specjalnie na tą "okazję" kupiłam sobie gliniane naczynie, które sprawdziło się idealnie. Osobiście lubię ogórki lekko przykiszone, natomiast mój małżonek zajada się ogórkami po 24h kiszenia. Zapraszam do kuchni :)

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 główki czosnku
  • koper
  • korzeń chrzanu (opcjonalnie)
  • zalewa (na 1 litr wody (używam przefiltrowanej wody z kranu)-2 łyżki soli)

 

 

Ogórki zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. W międzyczasie obrać ząbki czosnku. Ogórki przepłukać. Na dno naczynia/słoika wsadzić koper, chrzan i kilka ząbków czosnku. Układać ogórki, przekładając koprem i czosnkiem. Zalać zalewą. Naczynie/słoiki szczelnie zamknąć, odkładając w ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 05 lipca 2011

W końcu udało mi się zrobić idealne (jak dla mnie ;)) biszkopciki. Następnym razem zrobię je mniejsze, bo duże za szybko znikają ;) Robi się je szybko i smakują przepysznie. Ze względu na ilość maizeny, muszą nam starczyć na 3 dni.

 

Składniki na 24 dużych biszkoptów:

  • 3 łyżki maizeny
  • 2 łyżki drobno zmielonych otrębów (użyłam mieszanki pszenno-owsianej)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia*

 

Białka ubić na sztywno. Żółtka razem ze słodzikiem ubić do białości**, dodać maizenę z proszkiem do pieczenia oraz otręby. Dodać białka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie na 1 blachę wchodziło 12 biszkoptów. Piec w 170 stopniach 12-15 minut (kontrolujcie pieczenie, żeby biszkopciki się nie przypaliły). Biszkopty podczas pieczenia rosną, niestety po upieczeniu-opadają. Od spodu są brązowe na górze niestety nie, ale to nie przeszkadza w ich smaku ;)

Smacznego!

 

* spróbujcie i najwyżej dodajcie więcej lub mniej słodzika;

** ważne jest, aby żółtka ubić dokładnie do białości a białka na sztywno, tak aby masa była gęsta, inaczej biszkopciki rozleją się podczas pieczenia. Użyłam jajek wielkości "L".

 

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów