czwartek, 26 lipca 2012

Na blogu pojawiły się już 4 przepisy na sałatki z kurczaka: sałatka z kurczaka (czysto-proteinowa), sałatka z kurczaka i brokuła z sosem czosnkowym, sałatka z kurczaka i zielonego ogórka oraz sałatka z kurczaka, z pieczarkami i porem.

Tym razem kolejna wersja sałatki czysto-proteinowej. Do sałatki tej potrzeba niewiele składników, a jaka jest radość podczas jej jedzenia. Można z niej zrobić albo sałatkę, albo pastę. Do wyboru do koloru !

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 plastry chudej wędliny wieprzowej lub drobiowej
  • 1 mała cebula lub dymka ze szczypiorkiem
  • 1 mały gęsty (!) jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu (wg. tego przepisu): lub 1 łyżeczka musztardy i 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • 2 grube plastry żółtego sera (wg. tego przepisu)
  • sól, pieprz

 

Piersi z kurczaka usmażyć soute w ulubionych przyprawach (ja dodałam sól, pieprz, paprykę słodką). Ostudzić. Pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paski wędlinę i ser. Dodać majonez i jogurt (uważać z jogurtem, dodawać go powoli, do uzyskania odpowiedniej "gęstości" sałatki).

Wstawić do lodówki na min.3h, w celu "przegryzienia się" składników.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 24 lipca 2012

Witajcie!

Dzisiaj do końca dnia, na blogu pojawi się opcja 'drukuj' pod każdym przepisem. Mam nadzieję, że opcja ta ułatwi Wam korzystanie z moich przepisów.

Jeśli zauważycie gdzieś brak ikonki, dajcie znać :)


Print Friendly and PDF

poniedziałek, 23 lipca 2012

Przepis na szybkie i łatwe danie na obiad. Wystarczy dodać ugotowany kalafior i człowiek najada się za wszystkie czasy! Pracy przy tym daniu niewiele, a jaka radość dla podniebienia. Polecam dla Dukających jak i dla Ich rodzinki ;)

 

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 500g mielonej wołowiny
  • 250g mielonego drobiu
  • 1 duże jajko (użyłam rozm. XL)
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1 ząbek
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • S&P

 

Do miski włożyć mięso mielone i drobiowe. Dodać jajko, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 2 łyżeczki oregano, papryki i sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpeciki i lekko obgotować je w osolonej (delikatnie!) wodzie. Odcedzić i umieścić w formie do zapiekania.

Pomidory, bazylię, oregano, czosnek granulowany i ocet balsamiczny (po 1 łyżeczce), 0,5 łyżeczki soli, umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Polać pulpeciki.

Formę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180oC na 20-30minut.


Podawać z ugotowanym kalafiorem lub bez.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 17 lipca 2012

Niech podniesie rękę osoba, która nie "tęskniła" za majonezem, będąc na diecie. Przepis na majonez dostępny w książce "Nie potrafię schudnąć" oparty jest na żółtku kurzym. Ten majonez w składzie nie posiada jajka, więc możemy go śmiało wykorzystać do kanapek np. z jajkiem na śniadanie czy do sałatek.

 

Składniki:

  • 10 łyżek chudego i dobrze schłodzonego mleka
  • 0,5-1 łyżeczki musztardy
  • 1-1,5 łyżki parafiny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Mleko, musztardę i sok z cytryny umieścić w blenderze i miksować do uzyskania mleczno-musztardowej pianki. Powoli wlewać parafinę, cały czas miksując. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Majonez przelać do naczynia i wstawić na min 3-4h (najlepiej na całą noc) do lodówki. W chłodzie majonez powinien zgęstnieć.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

Ze względu na ilość parafiny należy z rozsądkiem konsumować majonez. Nadmiar parafiny w organizmie może zadziałać przeczyszczająco.

niedziela, 01 lipca 2012

Idealny na takie dni jak dzisiaj - żar się leje z nieba, no ale w końcu lipiec w kalendarzu. Polecam dla miłośników botwinki.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szt dużej botwinki z liśćmi i łodygami
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 500 ml wody
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Botwinkę obrać, pokroić w słupki a liście poszatkować, i wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. Ostudzić. Dodać schłodzony jogurt i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z jajkiem.

Smacznego! 

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów