poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Składniki:
Z otrąb, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Nakładać na blachę, tworząc bułki. Piec 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić i wysuszyć. Wysuszone bułki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać czosnek granulowany, natkę pietruszki i sól (dodałam po 1 łyżce stołowej czosnku i pietruszki). Dokładnie wymieszać. Jeśli macie dukanowski ser żółty, który Wam się już przejadł, wysuszcie go i również zetrzyjcie do bułki tartej. Przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu. Bułkę należy zużyć w przeciągu miesiąca (jeśli dodaliście świeży czosnek lub ser)-dwóch. Smacznego!
środa, 24 sierpnia 2011
Składniki (na 4 porcje):
Mięso podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na wodzie. Dodać pokrojoną w plasterki cukinie (ja swoją obrałam, ale nie jest to konieczne), bakłażana, paprykę. Przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. Dodać do mięsa. Przyprawić ziołami, cząbrem i tymiankiem, wcisnąć czosnek. Dodać przecier pomidorowym i smażyć na małym ogniu. Idealnie smakuje z dukanowskimi tortillami :) Smacznego!
piątek, 19 sierpnia 2011
Postanowiłam zebrać wszystkie informacje odnośnie produktów (przypraw, warzyw) dozwolonych i zakazanych w Diecie Dukana. Jeśli chcielibyście coś dodać to zapraszam do komentowania. Proszę Was tylko o to, żeby pod tym wpisem pojawiały się komentarze dotyczące produktów dozwolonych/zakazanych w Diecie Dukana. Inne komentarze będą usuwane. Wątek zostanie podlinkowany na stronie głównej w zakładce: Dozwolone i zakazane na Dukanie
czwartek, 18 sierpnia 2011
Składniki:
Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na grubych oczkach. Przyprawić solą, słodzikiem i sokiem z cytryny. Przesmażyć. Mięso połączyć z pozostałymi składnikami (bez maizeny). Formować kotleciki. Smażyć na patelni teflonowej na rumiano. Na patelnię, gdzie smażyliśmy mięso, wlać trochę wody (ok 3/4 szklanki). Zagotować. Maizenę rozrobić dokładnie w wodzie i wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Smacznego!
sobota, 13 sierpnia 2011
Składniki:
Pierś oczyścić z tłuszczu i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę jogurtową z pozostałych składników. Zalać mięso i włożyć do lodówki na min 24h. Smażyć piersi na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (można podlewać wodą podczas smażenia). Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |