poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Tutaj znalazłam przepis na bułkę tartą i tak sobie pomyślałam, że zrobię własną. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych zmian :) Znudziły mi się już piersi w jajku czy w cieście naleśnikowym. Zachciało mi się piersi w panierce! Bułka jest łatwa do zrobienia, tylko trzeba dzień wcześniej upiec bułeczki, które zetrzemy na bułkę. Zrobiłam od razu z większej ilości, żeby starczyło na dłużej. Dodanie czosnku i natki pietruszki do bułki tartej powoduje, że panierka wychodzi bardzo smaczna. Możecie tworzyć swoje kompozycje, mnie ta najbardziej podpadła do smaku.

 

Składniki:

  • 24 łyżek otrąb owsianych (lub 16 łyżek owsianych i 8 łyżek pszennych)
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • czosnek granulowany
  • suszona natka pietruszki, oregano, bazylia (wg uznania)

 

Z otrąb, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Nakładać na blachę, tworząc bułki. Piec 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić i wysuszyć.

Wysuszone bułki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać czosnek granulowany, natkę pietruszki i sól (dodałam po 1 łyżce stołowej czosnku i pietruszki). Dokładnie wymieszać.

Jeśli macie dukanowski ser żółty, który Wam się już przejadł, wysuszcie go i również zetrzyjcie do bułki tartej.

Przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu.

Bułkę należy zużyć w przeciągu miesiąca (jeśli dodaliście świeży czosnek lub ser)-dwóch.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 24 sierpnia 2011

W domu zalegała cukinia, papryka i mięso mielone. Długo się zastanawiałam co z nimi zrobić. Chciałam danie jednogarnkowe i sycące. Postanowiłam zrobić ratatouille (czyt. ratatuj) i nie żałuję. Coś pysznego! Polecam! Niestety nie mogłam dostać bakłażana, ale bez niego też wyszło pyszne.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 600g mięsa mielonego (użyłam mieszanki drobiowo-wołowej)
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebuli
  • 1 bakłażan
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża papryka (dowolna)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • po 1 łyżeczce cząbru i tymianku

 

Mięso podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cebulę posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na wodzie. Dodać pokrojoną w plasterki cukinie (ja swoją obrałam, ale nie jest to konieczne), bakłażana, paprykę. Przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. Dodać do mięsa. Przyprawić ziołami, cząbrem i tymiankiem, wcisnąć czosnek. Dodać przecier pomidorowym i smażyć na małym ogniu.

Idealnie smakuje z dukanowskimi tortillami :)

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 19 sierpnia 2011

Postanowiłam zebrać wszystkie informacje odnośnie produktów (przypraw, warzyw) dozwolonych i zakazanych w Diecie Dukana. Jeśli chcielibyście coś dodać to zapraszam do komentowania.

Proszę Was tylko o to, żeby pod tym wpisem pojawiały się komentarze dotyczące produktów dozwolonych/zakazanych w Diecie Dukana. Inne komentarze będą usuwane.

Wątek zostanie podlinkowany na stronie głównej w zakładce: Dozwolone i zakazane na Dukanie

 

FAZA I

FAZA II

PRZYPRAWY

WARZYWA

 

DOZWOLONE:

-algi morskie
-anyż
-aromaty bez cukru
-bazylia
-chrzan
-cynamon
-cytryna /nie jako napój
-czosnek
-estragon
-gałka muszkatołowa
-goździki
-imbir
-kako bez tłuszczu
-kardamon
-ketchup dietetyczny
-kminek
-kolendra
-korniszony
-kostki rosołowe bez tłuszczu
-kurkuma
-mięta
-ostra papryka
-papryka
-pieprz
-pietruszka
-rozmaryn
-soja
-sos pomidorowy z puszki
-suszona cebula
-szafran
-świeża cebula
-wanilia

 

DOPUSZCZALNE:

-majonez Dukana
-musztarda
-ocet winny
-odtłuszczona śmietana
-olej parafinowy
-sezam
-skrobia kukurydziana
-sos winegret Dukana
-sól

 

ZABRONIONE:

-cukier
-czekolada
-ketchup
-majonez
-masło
-oleje
-oliwa
-orzechy
-suszone owoce
-śmietana

 

DOZWOLONE:

-bakłażan
-biała kapusta
-boćwina
-brokuł
-brukselka
-cebula
-cukinia
-cykoria
-czerwona kapusta
-dynia
-fasolka szparagowa
-kalafior
-kalarepa
-koper włoski
-ogórek
-papryka
-pieczarka
-pomidory
-por
-roszponka
-rzepa
-rzodkiewka
-sałata zielona
-seler
-soja
-szparagi
-szpinak

 

 

DOPUSZCZALNE:

-burak
-marchewka

 

ZABRONIONE:

-awokado
-biała fasola
-bób
-ciecierzyca
-groch
-kukurydza
-ryż
-soczewica
-zielony groszek
-ziemniaki

 Print Friendly and PDF

czwartek, 18 sierpnia 2011

Przepis bardzo łatwy i nie potrzebuje za dużo składników. Robi się go bardzo szybko i szybko znika z talerza. Polecam :)

 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka maizeny
  • buraki
  • słodzik
  • sok z cytryny

 

Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na grubych oczkach. Przyprawić solą, słodzikiem i sokiem z cytryny. Przesmażyć.

Mięso połączyć z pozostałymi składnikami (bez maizeny). Formować kotleciki. Smażyć na patelni teflonowej na rumiano. Na patelnię, gdzie smażyliśmy mięso, wlać trochę wody (ok 3/4 szklanki). Zagotować. Maizenę rozrobić dokładnie w wodzie i wlać do sosu i dokładnie wymieszać.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 13 sierpnia 2011

Pierś wychodzi wilgotna i idealna w smaku. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, żeby wsadzić ją do marynaty jogurtowej dzień wcześniej. Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia-moja pasja" (zmodyfikowany na potrzeby diety).

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • duży jogurt naturalny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek (1-2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra
  • sok z połowy cytryny

 

 

Pierś oczyścić z tłuszczu i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę jogurtową z pozostałych składników. Zalać mięso i włożyć do lodówki na min 24h.

Smażyć piersi na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (można podlewać wodą podczas smażenia).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów