piątek, 31 sierpnia 2012
Dawno na blogu nie pojawił się przepis na zupę, więc poprawiam się i dzisiaj proponuję zupę koperkową z kalafiorem, który ma zastąpić nam makaron lub ziemniaki. Zupa ta jest bardzo delikatna, a jednocześnie bardzo sycąca dzięki ogromnej ilości mięsa i kalafiora.


Składniki (na 2 litry zupy):
- 2 duże nogi z kurczaka (udka+pałki)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół główki kalafiora
- 0,5 selera
- 1 por
- 2 pęczki koperku lub 1 duży pęczek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- S&P
- jogurt naturalny do zabielania (ok.5 łyżek)

Z udek zdjąć skórę i razem z piersią umieścić w garnku. Zalać 3,5l wody i zagotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny (w międzyczasie zdjąć "burzyny"). Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić w grubsze plasterki, kalafiora podzielić na drobne różyczki i wszystko wrzucić do wywaru mięsnego. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Koperek drobno posiekać.
Z wywaru wyjąć mięso, pora, pietruszkę i seler. Mięso pokroić na kawałki i dodać z koperkiem do zupy. Gotować ok 10 minut.
Zabielić jogurtem (jeśli boicie się, że jogurt się Wam zwarzy, dodajcie go dopiero na talerzu, energicznie mieszając).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 28 sierpnia 2012

Rozwiązanie wczorajszej zagadki :)

Przepis na serek topiony znalazłam już dawno, ale co go robiłam to coś dodawałam, coś odejmowałam. Szukałam idealnego. Teraz znalazłam. Przygotowywany wiele razy tradycyjnie i raz w Speedcook'u - i powiem tak - ahhh gdyby ten robot był mój, ułatwiłby mi bardzo robienie tego serka. Chociaż nie mamy co narzekać, bo tradycyjnie robi się go równie łatwo, ale jaka przyjemność jest z tego, że wrzucasz wszystkie składniki do robota, nastawiasz odpowiedni program, a on sam robi już wszystko :)

Serek można zrobić z dowolnymi dodatkami. Ten na zdjęciu jest z ziołami. Wcześniejsze były z cebulką, z szynką, z suszonymi pomidorami. Wszystkie wyszły równie smaczne. Podaję przepis na "czysty" serek topiony.

 

 

Składniki:

  • 250g chudego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli

 

 

Ser rozgnieść widelcem, dodać sodę i sól i dokładnie je wgnieść w ser. Dodać rozbełtane jajko i dokładnie wymieszać. Masę serowo-jajeczną umieścić na patelni i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania lejącej masy, ciągle mieszając. Dodać ulubione składniki i przelać do słoika/miseczki. Jeżeli w serze, podczas smażenia pojawią się grudki, można użyć blendera :)

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Pokruszony ser, jajko, sodę i sól umieścić w Speedcook'u. Robot ustawić na : obroty: 3 , temperatura: 60 oC , czas: 25 min. Serek ze Speedcook'a wychodzi jedwabiście gładki, nie ma konieczności rozdrabniania grudek.

Dodać ulubione składniki, dokładnie wymieszać i przelać do słoika/miseczki.

Należy uważać jakie składniki dodamy do sera, bo np. koperek może nam ser zważyć.

Ser można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Z podanego przepisu wychodzi ok pół litrowego słoika.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zgadnijcie co to jest?

Odpowiedź już dzisiaj wieczorem!

czwartek, 23 sierpnia 2012

Przepis znaleziony tutaj. Sałatka jest idealna! Orzeźwiająca i mega sycąca! U mnie podana na obiad z usmażoną piersią z kurczaka. Polecam!

 

 

Składniki:

  • 30dag fasolki szparagowej (u mnie pół żółtej i pół zielonej)
  • 1 brokuł
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok.150-200ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryczki chilli w proszku lub 1 sztuka papryczki chilli
  • S&P

 

Fasolkę umyć, obciąć końce i pokroić na 3 części. Brokuła umyć i pociąć na drobne różyczki.

Warzywa wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 7-10min, aż będą miękkie ale cały czas jędrne.  Odcedzić i zahartować (zalać lodowatą wodą, dzięki czemu zachowamy kolor warzyw).

Do miseczki wlać jogurt i doprawić solą, pieprzem i papryczką chilli (dodałam ok. 1/4 łyżeczki papryczki), dodać sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać i odstawić do "przegryzienia się" składników.

Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki lub połówki (według własnego upodobania).

Wszystkie warzywa umieścić w misce i zalać sosem jogurtowym. Wymieszać.

 

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Fasolkę umyć, obciąć końce i pokroić na 3 części. Brokuła umyć i pociąć na drobne różyczki. 

Do Speedcook'a wlać 0,5l wody (upewniając się, że ostrza zostały poprawnie zamontowane po wcześniejszym myciu). Ustawić czas: 20min, obroty: 0, opcja: gotowanie na parze. Warzywa umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Ustawić na Speedcooku i włączyć start.

Dalej postępować wg ww przepisu.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Rozwiązanie wczorajszej facebook'owej zagadki :)

Lubicie lody?? Jest lato, a więc upalnie dni nas nie oszczędzają. Z cieplejszymi dniami - przychodzi ochota na lody. Proszę bardzo :) Przepis zarówno dla posiadaczy Speedcook'a jak i dla tradycjonalistów.


Składniki:

  • 10 łyżek serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • słodzik w proszku wg własnego smaku (można go kupić w SklepieDukana - klik )
  • 4-5 łyżeczek kakao

 

 

Jajka ubić ze słodzikiem lub Ksylitolem (dostępnym w SklepieDukana - kilk), na parze (miskę umieścić na garnku z wodą i postawić na ogniu, uważać, żeby oda nie dotykała miski), do białości. Miskę zdjąć z garnka i dodać serek homogenizowany i kakao i delikatnie wymieszać, żeby kakao nam niepotrzebnego bałaganu nie zrobiło;) Zmiksować. Przelać do pojemnika lub pojemników na lody i wsadzić do lodówki. Co godzina wyjąć i zmiksować. Chłodzić w zamrażalce min 4-5h.

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Jajka razem ze słodzikiem lub Ksylitolem, umieścić w Speedcook'u i zmiksować - pamiętać, aby założyć mieszadło (obroty - 3, czas - 3min, temperatura - 70 oC). Dodać serek i kakao. Wymieszać (obroty-3, czas - 3min).

Przelać do pojemników na lody i chłodzić w zamrażalce ok 4h.

Wieczorem na funpag'u pojawi się filmik z produkcji lodów przy pomocy Speedcook'a.



Smacznego :)

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów