środa, 29 września 2010

Szaro-buro za oknem a na moim talerzu zielono:) Dla miłośników szpinaku i nie tylko. Smakują z przeróżnym farszem :) ja jadłam z białym serem na słono :)


 

Składniki (na 6 dużych naleśników):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki gazowanej wody
  • 2-2,5 łyżki maizeny
  • 8 porcji szpinaku (użyłam szpinaku porcjowanego)
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 

 

Szpinak rozmrozić. Dodać gałkę i dokładnie wymieszać.

W osobnej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe. Do szpinaku dodać 2 wazówki masy i zmiksować blenderem, do uzyskania ładnej zielonej masy. Dodać pozostałe ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym delikatnie oliwą z oliwek. Podobnie postępowałam po każdym 3cim naleśniku, ale to ze względu na to, że moja patelnia należy do tych "wysłużonych";)). Przewracać dopiero, gdy masa się porządnie zetnie i brzegi zarumienią się.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 24 września 2010

Naszła mnie ochota na ciasto, a najlepiej na takie marmurkowe jakie robiłam przed przejściem na dietę. Korzystając z tego, że mam chwilkę wolnego, poszłam do kuchni i upiekłam takie ciacho. Idealne do kawki :)  Robi się go bardzo krótko. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać, przelać do foremki i wsadzić do piekarnika. Spróbujcie, jakie jest to proste.


Składniki (na blaszkę 21x11cm ):

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny (z lekkim czubkiem)
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 3-3,5 łyżki słodziku w proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy


Wszystkie składniki (oprócz kakao) wrzucić do miski i miksować ok 5-10 minut do uzyskania puszystej i białej masy. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, a do reszty dodać kakao i porządnie wymieszać. Wylać na białą masę i patyczkiem pomieszać masy ze sobą. Piec w 170*C przez ok. 20 min-do "suchego patyczka". Wystudzić.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 22 września 2010

Zachciało mi się tuńczyka. Ale taki z prosto z puszki już mi się przejadł, więc postanowiłam zrobić go na ciepło. Nie chciałam dużych kotletów tuńczykowych czy placków, są w postaci "dysków". Idealne jako przekąska, nawet na imprezie. Nie-dukający nawet nie zorientują się, że jest to danie dietetyczne ;) Niestety nie możemy ich zjeść w jeden dzień, ale za to możemy zjeść ich większość :) Pamiętajcie zostawić coś na kolejny dzień! Jeśli się powstrzymacie ;)


Składniki (na ok 25 "dysków"):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego


Tuńczyk dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i zmniejszyć gaz. Z masy formować małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.


Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 20 września 2010

Rewelacja! tyle będzie na wstępie :)

Tego mi brakowało w diecie :) Sałatka czysto-proteinowa!!! Idealna na fazę uderzeniową, naprzemienną i dla gości nie dukających :)


Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 1 pojedyncza pierś z indyka)
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 korniszony
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz


Piersi ugotować np. w 1 kostce wołowej albo w jarzynce. Jajka ugotować na twardo. Piersi i jajka ostudzić, następnie pokroić razem z cebulą i ogórkami w kosteczkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc), aby sałatka się przegryzła :)

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 15 września 2010

Idealnie zastępują placki ziemniaczane. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Są delikatne w smaku i sycące. Najlepsze jest to, że można zjeść ich większość w 1 dzień :)


Składniki:

  • 1 duża cukinia (ew. 2 średnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb
  • sól, pieprz


Cukinie obrać i razem z cebulą zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 10-15 min. Odlać wodę. Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym teflonie (na średnim ogniu). Przewracać dopiero wtedy, kiedy brzegi placków zrumienią się.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów