wtorek, 27 września 2011

Sałatkę tą można stosować również jako pastę na kanapki. Po sałatce z kurczaka (przepis tutaj), jest to moja druga ulubiona sałatka na diecie. Ze względu na ilość jajek, musi nam starczyć na 2 dni.

 

Składniki:

  • 1 podwójna ugotowana pierś z kurczaka
  • 4 jajka na twardo
  • 1 średnia cebula
  • pół brokuła
  • szczypiorek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstego serka homogenizowanego
  • sól, pieprz

 

 

Cebulę drobno posiekać. Jajka i pierś pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente (wrzucić na wrzątek i gotować 3-5min w zależności od wielkości różyczek). Ostudzonego dodać do posiekanych składników.

Czosnek przecisnąć przez praskę do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Dodać do kurczaka, jajek, cebuli i brokuła. Dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku i zostawić na noc do przegryzienia. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 18 września 2011

Połączenie brokuła, kurczaka i jajek sadzonych może być zaskakujące, ale jakie dobre :) Przepis warty wypróbowania. Ważne jest to, aby nie rozgotować brokuła oraz aby żółtko jajka zostało płynne. Jeśli chcecie możecie zamienić brokuła na kalafior.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 4-5 jajek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maizeny

 

Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Przesmażyć na złoty kolor.

Brokuła pociąć na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

Z mleka, maizeny, gałki i pieprzu (0,5 łyżeczki) ugotować beszamel.

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na nie - brokuła. Zalać beszamelem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 min. Po 20min wyjąć i wbić jajka. Wsadzić do piekarnika i wyjąć w momencie ścięcia się białek.

Podawać gorące.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 15 września 2011

Za roladę zabierałam się od początku odchudzania, czyli od dawna :) i żałuje, że dopiero teraz się skusiłam. Rolada jest pyszna. Zrobiłam w wersji z czekoladowym ciastem, ale można kakao ominąć i będzie jak w przepisie w książce dr. Dukana. Ze względu na ilość jajek, ciasto musi nam starczyć na 3 dni.

 

Składniki:

ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych (można je wcześniej zmielić)
  • 1 łyżka chudego mleka
  • 280g chudego sera w kostce
  • 1 łyżka maizeny lub 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • zapach waniliowy

krem:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maizeny
  • zapach pomarańczowy

 



Mleko zagotować. W naczyniu wymieszać pozostałe składniki na krem. Mleko zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółek i dokładnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówk, aby masa się ścieła.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 04 września 2011

To takie gołąbki w innym wydaniu. Nam smakowały bardzo :) Do masy mięsnej można dodać wszystko na co macie ochotę: grzyby (kurki, pieczarki, podgrzybki), paprykę itp. Przepis znalazłam tutaj i oczywiście go lekko zmodyfikowałam :) Polecam! Najlepsze na następny dzień-o ile następnego doczekają ;)

 


Składniki:

  • 6-7 dużych liści z kapusty włoskiej
  • 300g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
  • 1 średnia marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, majeranek

 

 

Liście dobrze sparzyć, tak aby miejsce po głąbach były elastyczne. Ostudzić.

Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do mięsa. Dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wyrobić.

4 liście kapusty ułożyć na folii, tak aby na siebie nachodziły. Rozsmarować masę mięsną i zwinąć jak roladę. Kroić 3cm kawałki. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi (2 liście zostawić do przykrycia).

Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotować sos. Pod koniec gotowania przetrzeć go przez sito lub potraktować blenderem.

Przygotowanym sosem zalać roladki. Przykryć kapustą i folią aluminiową. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na min 1h (do miękkości kapusty).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 02 września 2011

Dawno nie było przepisu na ciacho-przepraszam, ale jakoś nie miałam weny na pieczenie. Może to przez to, że trochę zaniedbałam gotowanie przez lato. Ale spięłam się i dzisiaj mam dla Was ciasto cappucino. Ciasto podobne jest do budyniowca (przepis tutaj). Dla miłośników kawy. Dziennie możemy zjeść ćwiartkę ciasta.

 


Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):

ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 2 łyżki maizeny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki maizeny
  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ok.3 łyżek słodziku w proszku, do pieczenia (można więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • zapach migdałowy (opcjonalnie)

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtko, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyjdzie rzadkie. Wsadzić do piekarnika nagranego do 180*C. Piec ok 20-25min (do tzw suchego patyczka). Ciasto podczas pieczenia urośnie, lecz po wystudzeniu opadnie. Nic nie szkodzi, bo i tak przetniemy go na pół.

1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać maizenę, żółtka, kawę. Dodać go gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Zdjąć kożuch, dodać słodzik, serek homogenizowany, zapach. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody (pamiętajcie nie rozpuszczajcie w większej ilości, ponieważ po dodaniu żelatyny do masy budyniowej, masa zrobi się rzadka). Wystudzoną i lekko tężejącą, dodać do masy budyniowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować cienką warstwą. Wsadzić do lodówki na całą noc.

Przed podaniem posypać kakao (ja zapomniałam posypać do zdjęcia, bo robiłam je na szybko o 6 rano :P).

Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów