wtorek, 25 września 2012

Na wstępie chciałam Was serdecznie przeprosić za opóźnienie w ogłoszeniu wyników - niestety siła wyższa :( Ale już wybrałam szczęśliwą Trójkę :) A powiem Wam, że to nie było łatwe zadania. Wiele z Was przysłało przepis zawierających cukinię - i tu się pojawił problem, bo jak to mam wybrać najlepszy przepis, jak wszystkie są do siebie podobne? zatem musiałam testować kilka z nich i udało mi się wybrać.


Przepisy osób, które wygrały, niebawem pojawią się na blogu.


Zatem ogłaszam wyniki:

Miejsce I - Monika J. z przepisem na "Chłodnik ogórkowy i jajko sadzone w pomidorze"


***

 

Miejsce II - Justyna L. z przepisem na "Cukiniowe łódeczki"


***

 

Miejsce III - Magdalena N. z przepisem na "Faszerowaną cukinię"


Moniko, Justyno i Magdo - poproszę o Wasz adres na maila, w celu wysłania przez Sponsora www.speedcook.pl nagród.

 

Gratuluje!

16:03, mrs.dukanowa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 września 2012

Ostatnio pytałam się Was czy na Dukanie można spożywać dynię. Jako, że wszyscy jednym słowem powiedzieli, że tak, wzięłam się za tą zupę. Krem z dyni jadłam pierwszy raz i powiem Wam, że chyba do tego kremu trzeba się przekonać. Póki co, ja spróbowałam i na razie mi wystarczy ;) ale może znajdzie się Ktoś komu zasmakuje i będzie do tego przepisu powracać ;)

Krem ten jest na wywarze warzywno-drobiowym, ale jeśli nie macie takiego pod ręką, skorzystajcie z suszonej włoszczyzny, jaką w swojej ofercie ma firma SyS (klik). Na tej włoszczyźnie gotowałam kilka zup/kremów i powiem Wam tak - idealnie sprawdza się, jeśli nie chcecie gotować gara wywaru warzywnego :)

 

 

Składniki:

  • 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • ok. 0,5 łyżki posiekanej ostrej papryczki chilli (można dodać mniej, jeśli nie lubicie ostrego lub całkowicie ją pominąć)
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 2 szklanki purée z dyni*
  • 500ml wywaru warzywno-drobiowego lub wywar z suszonej włoszczyzny SyS (klik)
  • 200ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę podsmażyć na złoto na wywarze, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Uważać, żeby nie przypalić cebuli - w razie potrzeby dolewać wywar. Podsmażać ok 1-2 minuty. Dodać purée oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu. Gotować ok. 10 minut. Dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.

 

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Dynię pokroić na kawałki (bez skorupy i pestek - zostawiając sam zwarty miąższ), wrzucić do Speedcook'a i zalać wodą/bulionem. Robot ustawić na : obroty: 2 , temperatura: 80 oC , czas: 25 min. Następnie dodać podsmażoną razem z imbirem, czosnkiem i papryczką na wywarze cebulę. Temperaturę robota zmniejszyć do 60oC , czas: 15 min. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem.

Jeśli gotujecie zupę na wywarze warzywno-mięsnym, możecie krem podać z mięsem, będzie to białkowa "wkładka" do zupy :)

Smacznego!

* Dynię pokroić na duże kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki, zostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni ułozyć na blasze i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez max.1h. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i przełożyć do miski. Zmiksować blenderem na purée.

  Print Friendly and PDF

środa, 12 września 2012

Dla miłośników muffinek. Tym razem bez maizeny, tylko na samych otrębach owsianych. Idealna przekąska do pracy, jak i na śniadanie. Jeszcze ciepłe, mają w środku przepyszny rozpuszczony ser. Można jeść je sauté jak i z wędliną, czy białym kremowym serkiem. Dodatki dobieramy według własnych potrzeb. Ze względu na ilość otrąb, musimy je rozdzielić na 3 dni lub poczęstować jeszcze 2 osoby :)

 



Składniki (na 10 muffinek):

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 200g białego chudego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

100g sera rozgnieść widelcem, dodać żółtka, otręby i dokładnie wymieszać. Dodać oregano i bazylię. Wmieszać delikatnie białka.

Napełniać papilotki do połowy. Na wierzch każdej muffinki położyć kosteczkę białego sera (1cm x 1cm) i przykryć ciastem (1 łyżeczka ciasta na każdą kosteczkę sera).

Piec ok 20min w 180oC.


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Muffinki po upieczeniu mogą ciężko odklejać się od papierka. Po ich wystudzeniu, problem ten znika :)

 

Smacznego!

Print Friendly and PDF


wtorek, 04 września 2012

Jako, że lato powoli odchodzi w niepamięć (wystarczy tylko zerknąć na poranną temperaturę za oknem), ja przywołuje lato na talerzu! A dokładnie w tortilli. Idealna na każdą porę dnia :) Idealna jako przekąska do pracy, na piknik czy jako przystawka na imprezie :) Oczywiście wybór dodatków należy do Was. 

 

Składniki:

  • tortille zrobione wg tego przepisu
  • upieczona/usmażona pierś z kurczaka
  • 50g białego sera
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  • sałata lodowa lub pekińska
  • rzodkiewka
  • ulubione kiełki
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • sól, pieprz

 

Biały ser posolić i przyprawić pieprzem i połączyć z jogurtem. Dodać ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Pierś pokroić na paski. Każdą tortillę posmarować masą serowo-jogurtową, na to położyć poszarpaną sałatę lodową, mięso i warzywa i kiełki. Zrolować. Przekroić na pół i zajadać.

Jeśli planujecie wziąć tortillę na wynos zapakować ją w folię, dokładnie ściskając.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 02 września 2012

To nic innego jak zwykły otrębowy naleśnik, tylko, że bez maizeny. Możemy go podawać z przeróżnymi dodatkami, z usmażonym/ugrilowanym kurczakiem i sosem czosnkowo-koperkowym (przepis tutaj), z warzywami lub bez, w zależności od aktualnej fazy. Z przepisu wychodzą 4 placuszki, czyli po 2 dziennie. Uwierzcie mi, ale z dodatkami, najecie się nimi. Oczywiście będziecie musieli zdecydować, czy wolicie w danym dniu zjeść np. placuszki otrębowe (klik) czy te tortille, bo wiecie, że dziennie można tylko zjeść 3 łyżki otrąb. Wybór należy do Was :) (ja pewnie bym zrezygnowała z placuszków na rzecz tortilli).

 

Składniki:

  • 1 jajko (rozm.L)
  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na ok 5 minut, aby pianka opadła.

Masę wylewamy na bardzo rozgrzaną patelnię. Przewracać dopiero, gdy brzegi będą brązowe. Uważać, aby nie przypalić tortilli. Smażenie trwa bardzo krótko.

Podawać z ulubionymi składnikami. Np. z piersią z kurczaka, pomidorem, ogórkiem i sałata lodową (jak to dobrze być na PW ;)).

Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów