piątek, 29 października 2010

Połączenie dosyć dziwne, ale jakie smaczne! Idealna przekąska do pracy, na śniadanie, na kolację, na imprezę. Polecam z czystym sumieniem! Tym przepisem żegnam się z Wami, ale tylko do przyszłej środy. Wtedy pojawię się z nowym przepisem! Leniwego weekendu!


Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz, do smaku

 

Pieczarki ugotować (odcedzić po ok.10 minutach od zagotowania wody). Pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Jajka, pierś i ogórki pokroić w kostkę.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać jogurt, musztardę i doprawić do smaku.

Wsadzić do lodówki, w celu "przegryzienia się" składników.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

środa, 27 października 2010

Zachciało mi się bigosu! Takiego z przecierem pomidorowym i z mięsem! Zrobiłam więcej i wsadziłam do słoika, żebym miała na później :) Zawsze będzie gotowy obiad na PW :) wystarczy odgrzać :) Oczywiście jak to na bigos przystało-najlepszy na następny dzień!


Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki:))
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego


Grzyby zamoczyć, następnie zagotować. Ostudzić i pokroić. Piersi pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na teflonie. Kapustę kilkakrotnie przepłukać, do uzyskania ulubionej "kwasowości". Wsadzić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30min. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną cebulę. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować do miękkości kapusty. Dodać grzyby i piersi. Zagotować. Dodać przecier pomidorowy. Chwilę pogotować. Oczywiście bigos najlepszy na następny dzień.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 24 października 2010

Wiem wiem, na blogu dawno nie było czegoś słodkiego. Przepraszam!  Po prostu nie miałam ręki do pieczenia czy robienia słodkości. Ale się pozbierałam i proszę. Do tego ciasta zabierałam się od początku diety, ale nie chciało mi się trzeć marchewki ;) Ale mój Narzeczony mnie wyręczył, więc zrobiłam to ciasto. Ciasto to jest wilgotne i puszyste. Ma nam starczyć na 2 dni. Ja ze względu, że jestem na 1/1 miałam go 3 dni :) Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Składniki:

  • 1,5 szklanki startej na małych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • 2 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Białka i żółtka ubić do białości ze słodzikiem. Dodać skrobię i otręby i dalej ubijać. Dodać marchewkę i proszek do pieczenia, cynamon. Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do foremki (użyłam 15x21), wyłożonej papierem do pieczenia. Natychmiast włożyć do rozgrzanego do 160*C piecyka. Piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

  Print Friendly and PDF

środa, 20 października 2010

Dla miłośników czosnku. Lepiej nie serwować ich na romantycznej kolacji ;)


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól wg uznania
  • sok z połowy cytryny + skórka
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody


Udka obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić. W miseczce wymieszać przecier pomidorowy razem z przyprawami. Dodać wodę jeśli masa będzie za gęsta (dodałam 2-3 łyżki). Obtoczyć udka w pomidorowej masie i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Piec w 160*C ok.45 min.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

Przepis mojej koleżanki z pracy. Sos idealny do mięsa, sałatek, do wszystkiego! A w dodatku bardzo łatwy w wykonaniu.


Składniki:

  • 4 łyżki gęstego serka homogenizowanego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • czosnek granulowany
  • sól


Koperek posiekać. Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszać, doprawiając solą i czosnkiem granulowanym wg uznania. Dodać koperek. Wymieszać. Najlepszy jak trochę się "przegryzie".


Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów