piątek, 09 sierpnia 2013
Składniki:
2-3 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą (1 szklanka). Odstawić do wystudzenia. Przelać do foremek na lód i zamrozić. Mrożone kostki kary (u mnie rybki i kwiatki :)) zalać zimnym mlekiem, dosłodzić słodzikiem. Wymieszać. Smacznego!
środa, 31 lipca 2013
Składniki:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić do napęcznienia. Mleko podgrzać z kakao. Dodać żelatynę i podgrzewać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Uważać, żeby nie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Dodać słodzik - ilość wg własnego smaku :) oraz jogurt. Zmiksować przez ok 5 minut, aby masa jak najbardziej się spieniła. Przelać do szklanek i wstawić do lodówki na min.2h.
Smacznego!
wtorek, 09 lipca 2013
Składniki:
Oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wrzucić otręby pszenne, proszek do pieczenia, serek i napęczniałe otręby owsiane. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie je wmieszać w masę. Pod koniec mieszania dodać jagody goji (ok.15szt) Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.60 min (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu chlebek studzić na kratce.
Smacznego!
poniedziałek, 08 lipca 2013
Witajcie! Nie wiem, czy zauważyliście, ale od jakiegoś czasu na blogu pojawiły się dwa nowe banery (w prawym górnym rogu :)). Pod każdym z banerów znajdziecie spis potraw, które możecie wykorzystać będąc na poszczególnej fazie. Póki co, lista jest okrojona ale systematycznie będę ją powiększać (oczywiście w miarę wolnego czasu :)). Mam nadzieję, że takie rozwiązanie Wam się spodoba :)
Pozdrawiam. Mrs.dukanowa
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Składniki:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie podsmażyć. Żółtka oddzielić od bialek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Do żółtka dodać mleko, maizenę, proszek i przyprawy. Dokładnie ubić. Dodać białko i delikatnie wymieszać. Wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć gaz, poukładać pokrojoną w kostkę pierś i podsmażone pieczarki. Przykryć pokrywką. Omlet jest gotowy, gdy masa porządnie się zetnie z wierzchu. Nie ma potrzeby przewracania go na drugą stronę. Przed podaniem obsypać szczypiorkiem i polać ketchupem. Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |