środa, 12 czerwca 2013

Tak jak wczoraj obiecałam, na fb, dzisiaj przepis (w końcu!) na pyszne placuszki brokułowe z łososiem i kremowym białym serkiem. Idealne jako przystawka do mięsa czy ryby, albo jako warzywna przekąska. Możemy placuszki również podać jako przystawka dla niedukających gości - uwierzcie mi, ale wcale nie pomyślą, że to co Im serwujecie jest dietetyczne :)

 

Składniki (na 12 placuszków):

  • 2 jajka, rozm.L
  • 500g surowego brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • kremowy biały serek
  • łosoś wędzony
  • koperek

Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.

Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu.
Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie.

Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć sok z cytryny i udekorować koperkiem.

Smacznego!


środa, 15 maja 2013

Przepis na naleśnik, do którego użyjemy tylko dwóch (tak tak, dwóch:)) składników. Jajko i mleko w proszku. Przepis na te naleśniki znalazłam "kiedyśtam" na jednym z forów Dukana, lecz nie pamiętam dokładnie którym. Jeśli ktoś zna pierwotne źródło, proszę o informację (!). Naleśnik ten, może stanowić idealną bazę dla naszego śniadania czy też kolacji.


 

 

Składniki:

  • 1 jajko (rozm.L)
  • 2-3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

 

Jajko rozkłócić. Dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Natomiast, jeśli masa będzie za gęsta - dolać przegotowaną wodę.

Masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron.

Uwaga! Naleśnik bardzo szybko się smaży.

 

Smacznego!


wtorek, 30 kwietnia 2013

Jakiś czas temu, na blogu pojawił się przepis na majonez mleczny z parafiną (klik). Dzisiaj mam dla Was jeszcze smaczniejszy majonez i bez parafiny. Na bazie serka granulowanego. W przepisie znajduje się wszystko co możemy jeść bez wyrzutów sumienia ;) Polecam. Przepis znaleziony na forum dieta.pl.

 

Składniki:

  • 1 op serka wiejskiego (granulowanego) 200g
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz


Jajko gotujemy na twardo. Obieramy - jajko ma być ciepłe.

Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


czwartek, 28 marca 2013

Zima za oknem, a na talerzu wiosna! Jeśli lubicie śledzie, to polecam Wam wersję wiosenną. Składniki są proste i ogólnodostępne. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • mielony pieprz

 

Śledzie namoczyć w wodzie/mleku. Pokroić na paski. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i zalać jogurtem. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.

 

Smacznego!


środa, 06 marca 2013

Lubicie szpinak? bo ja bardzo! jak dobrze, ze warzywa mogę jeść co drugi dzień :) Mielone wychodzą obłędne. Nam najbardziej smakowały na zimno :) Nawet mój Mąż, niedukanowiec, podjadał je z apetytem. :)

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 op mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • otręby (jeśli masa będzie za rzadka)
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

 

Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Razem z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą dodać do mielonego. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać otręby.

Formować placuszki i smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Uważać podczas przewracania. Przewracać dopiero jak porządnie kotleciki się zarumienią.

Podawać z ulubionym jogurtowym dipem.

Smacznego!


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów