niedziela, 23 grudnia 2012

Idą święta, a jak święta to koniecznie śledzie. Niestety w oleju odpadają, no chyba, że ktoś jest już na ostatniej fazie i może takie smakołyki jeść. Dzisiaj mam propozycję dla Was - śledzie w "śmietanie". Wiem, że Ameryki tym przepisem nie odkryłam, ale może ktoś nie znał jeszcze tego przepisu :) Przepis dodaję do "Spisu potraw świątecznych" (klik).

 

Składniki:

  • filety matiasy z zalewy solnej 
  • serek homogenizowany naturalny (użyłam w wiaderku Pilosa, dostępny w Lidlu)
  • cebula
  • ogórek kiszony (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Filety namoczyć w wodzie, aby pozbyć się ich słonego smaku (tutaj to już wg Waszego smaku - ja moczyłam 2 - 2,5 h, w zależności od wielkości matiasów).

W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz w półksiężyce ogórki (jeśli użyjecie).

Filety pokroić na paski 2-3 cm, dodać do cebuli (i ogórków). Następnie dodać ziele i liścia oraz zalać jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Przyprawić delikatnie pieprzem. Odstawić do przegryzienia się składników. W razie konieczności dopieprzyć.

Smacznego!

środa, 19 grudnia 2012

Przepis ten dostałam od jednej ze swoich czytelniczek. Dziękuję bardzo! Gołąbki przetestowane i uważam, że są przepyszne! :) Zdjęcie by Czytelniczka. Jeszcze raz dziękuję za podesłanie przepisu :) Na moim blogu pojawiły się już dwa przepisy gołąbki, jedne dla leniwych, przepis tutaj, oraz tradycyjne - klik, ale te, które Wam dzisiaj proponuję są prze-smaczne! Pewnie dzięki dodaniu do nich warzyw, których we wcześniejszych przepisach brak.

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 500g wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • Natka pietruszki
  • Mała kapusta włoska
  • Sól, pieprz i inne przyprawy według uznania


 
Pierś i wołowinę mielimy i dobrze mieszamy. Marchew, pietruszkę, cukinię i pieczarki trzemy na tarce na dużych „oczkach”. Paprykę kroimy i drobną kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku według uznania.
 
Kapustę wkładamy do reklamówki jednorazowej skrapiamy wodą i dokładnie zawijamy. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 5-8min. Po tym czasie ściągamy liście aż do momentu kiedy natrafimy na twarde. Czynność powtarzamy, aż obierzemy z liści całą kapustę. Oczywiście to wersja na szybko, a Ci którzy wolą standardy mogą sparzyć kapustę w garnku.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy jak standardowe gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy 2 szklankami wody z rozpuszczoną „Kostką do smaku o obniżonej zawartości tłuszczu i soli” . Dusimy w piekarniku- 180 stopni- ok. 1h.
Idealnie smakuje z ketchupem Wlub sosem pomidorowym własnoręcznie przygotowanym.

Smacznego!

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Najmocniej przepraszam za mały poślizg z wynikami. Ale okres przedświąteczny u mnie jest bardzo gorący i z niczym się nie wyrabiam!

Ale już się poprawiam i ogłaszam wyniki!

Na wstępie chciałabym serdecznie podziękować w swoim imieniu jak i Sklepu Dukana za takie duże zainteresowanie konkursem!

Wybór był trudny, ale zwycięską Trójkę należy wyłonić.

Zatem - miejsce pierwsze i bon na 120 zł do wykorzystania w Sklepie Dukana wędruje do:

Mileny W.

za przepis na: Makaron z delikatnym białym sosem

 

II miejsce i bon na 80 zł do wykorzystania w Sklepie Dukana wędruje do:

jusstynka57

za przepis na: Makaron po chińsku

 

III miejsce i bon na 50 zł do wykorzystania w Sklepie Dukana wędruje do:

kopniete_gryzonie

za przepis na: Zupę czosnkową

 

Adresy mailowe zwycięzców zostały przekazane Sklepowi Dukana.

Gratulujemy!

mrs.dukanowa & Sklep Dukana

Tagi: konkurs
10:28, mrs.dukanowa , Z innej beczki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 03 grudnia 2012

Święta za niecałe 3 tygodnie. Wybraliście już menu?

W celu ułatwienia Wam wyboru, umieszczam wybrane przepisy świąteczne, które pojawiły się na blogu. Wystarczy tylko kliknąć w nazwę, a zostaniecie przeniesieni do danego przepisu :)

* NA SŁODKO:

Piernik                           Prosty sernik              Sernik z nutą piernikową

 

* WYTRAWNIE:

Zupa grzybowa            Ryba po grecku           Kurczak z piekarnika

 

ŚLEDZIE:

Wiosenne śledzie      Śledzie w "śmietanie"    Śledzie z pomidorami i cebulą

       

 

W miarę możliwości menu świąteczne zostanie powiększone o nowości :)

11:46, mrs.dukanowa , Święta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 12 listopada 2012

Czytałam w Waszych opiniach, że na blogu jest za mało przepisów z rybą. Postaram się nadrobić. Dzisiaj ryba na zimno. Proste i szybkie w wykonaniu, tylko to "leżakowanie" pod sosem... Ale warto! Przepis znalazłam tutaj ale zmodyfikowałam go na potrzeby diety :) Niestety przepis bez zdjęcia, bo dzisiaj komputer odmawia mi posłuszeństwa i nie mogę załadować zdjęć - ahhh ta złośliwość rzeczy martwych:(


Składniki:

  • filety z ryby
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 łyżka mleka
  • gęsty serek homogenizowany
  • jogurt naturalny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • zielony ogórek
  • sól, pieprz


Rybę rozmrozić, jeśli używacie mrożonych filetów. Posolić i opieprzyć. Jajko rozbełtać, delikatnie posolić i dodać maizenę i mleko. Dokładnie wymieszać. Maczać filety i smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie na złoty kolor. (tak jak w przepisie na kurczaka w cieście - klik)

Z serka, jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić gęsty sos czosnkowy. Dodać starty na grubych oczkach ogórek.

Rybkę położyć w szklanym pojemniku, przykryć warstwą sosu czosnkowo-ogórkowego i wsadzić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jeśli nie jesteś na warzywach-omiń ogórek-rybka też wychodzi smaczna!

Smacznego!




Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów