Pieczywo

poniedziałek, 03 października 2016

Zachciało mi się kanapek! Ale poprzedni chleb czy kajzerki już mi się znudziły. Chciałam chleba miękkiego, takiego jak angielka :) Ale byłam zaskoczona jak ugryzłam pierwszy kęs :) Chleb jest miękki jak chmurka :) Z podanych składników wychodzi mały chleb, który (niestety:() musi nam wystarczyć na 3 dni.

 

Składniki:

  • 150 g chudego białego sera
  • 2 jajka + 1 białko
  • 9 łyżek otrąb (6 łyżek otrąb pszennych i 3 owsianych, lub 5-pszennych i 4-owsianych - tak aby zawsze było więcej pszennych)
  • 2 łyżki maizeny
  • 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno. Resztę składników miksować na wysokich obrotach przez 3 min. Delikatnie dodać ubite białka i całość dokładnie połączyć ze sobą.

Wlać do foremki i wsadzić do nagrzanego do 180*C pieca. Piec ok 30-35 min (do tzw.suchego patyczka). Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo chleb nam opadnie (sama sprawdziłam chleb dopiero po 30 min).

Smacznego!

wtorek, 09 lipca 2013

Kolejny przepis z cyklu "Przepisy czytelników". Przepis dostałam od sympatycznej Dagmary, która może nie jest na diecie Dukana, ale niektóre z jej przepisów idealnie są wpasowane w naszą dietę. Chlebek robiłam już 2 razy i jest pyszny. Na blogu znajdziecie jeszcze inny przepis na chlebek - klik - wybierzcie sami, który Wam lepiej smakuje. Tutaj znajdziecie również inne przepisy na pieczywo :)

Niestety chlebek, na który przepis podała mi Czytelniczka musi nam wystarczyć na parę dni, ze względu na ilość otrąb i jajek, jaką zużyjemy, podczas jego pieczenia.

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 op. serka białego granulowanego
  • 6 jajek
  • jagody goji - ok.15 szt
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, bazylia suszona

 
Otręby owsiane zalać połową szklanki wrzątku i zostawić do napęcznienia.

Oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wrzucić otręby pszenne, proszek do pieczenia, serek i napęczniałe otręby owsiane. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie je wmieszać w masę. Pod koniec mieszania dodać jagody goji (ok.15szt)

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.60 min (do tzw."suchego patyczka").

Po upieczeniu chlebek studzić na kratce.

 

Smacznego!



czwartek, 28 lutego 2013

Z cyklu - przepis bez zdjęcia :(

Niestety dzisiaj NIC nie chce ze mną współgrać, tak jakbym ja chciała. Ehh. Ale skoro daaaawno nie było przepisu na blogu, postanowiłam zamieścić przepis bez zdjęcia. Zdjęcie pojawi się niebawem.

Przepis ten dostałam w zeszłym roku na maila od Pana Bartłomieja. Robiłam je kilka razy i powiem Wam tak - są mega smaczne. Na początku bałam się dodania tuńczyka do ciasta na bułki, ale niepotrzebnie. Są pyszne! Bartłomieju - dziękuję!

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (180g)
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • pieprz
  • koperek
  • mak/sezam do posypania

 

Tuńczyk rozdrobnić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min, aby otręby napęczniały. Formować bułeczki ( u mnie wyszły 4 mniejsze) i obsypać makiem/sezamem.

Piec 8 minut w 22ooC (na dno piekarnika wrzucić 6 kostek lodu), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze 10 min.

Przestudzić na kratce.

Smacznego!

 


wtorek, 10 maja 2011

Znowu naszła mnie ochota na pieczywo. Ale kajzerki mi się już znudziły. W związku z tym, że w mojej kuchni pojawiła się spora ilość otrębów pszennych, postanowiłam je wykorzystać. Z przepisu wychodzą 4 grahamki, które mają nam starczyć na 4 dni.

 

Składniki (uwaga! wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę):

  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10g świeżych)
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka słodziku w proszku do pieczenia
  • sól
  • opcjonalnie sezam

 

Do drożdży dodać słodzik, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyjdzie kleiste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno zrobić się "pulchne". Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć łyżką masę (4 bułeczki). Dłoń zamoczyć w ciepłej wodzie i lekko "przyklepać" ciasto nadając im kształt. Odstawić na 20min. Bułeczki obsypać ulubionymi przyprawami (ja posypałam sezamem:)).

Piekarnik nagrzać do 230*C. Włożyć bułki oraz na dół piekarnika wyłożyć ok.8 kostek lodu. Piec ok. 8 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec ok.10 minut, do zarumienienia się bułek.

Studzić na kratce. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 20 maja 2010

Co powiecie na kajzerki?? Pewnie będąc na diecie, zastanawiacie się jak tu zrobić kanapkę do pracy?? Oto rozwiązanie :) I znowu zrobione "od niechcenia" i wyszły :) Szybko i smacznie :) Wasza propozycja z Koncertu życzeń-coś do pracy :)

kajzerki

 

Składniki (na 5-6 bułeczek):

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól (ja dodałam sól ziołową)


4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą płaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).



Smacznego!

Print Friendly and PDF

* kombinacji smakowych jest mnóstwo :) ja robię też tak, że dzielę sobie porcję ciasta na pół, do jednego dodaję ulubione przyprawy, a do drugiej części w niewielkich ilościach pokrojoną cebulkę/szczypiorek/suszone pomidory. Oczywiście na wierzch kajzerki też sypię ulubione przyprawy czy warzywa, które dodałam do bułeczki :) Więc kombinujcie i twórzcie Wasz własny smak :)


ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów