Pasty

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Pasta tuńczykowa zrobiona na szybko. Znudził mi się tuńczyk w jego puszkowej formie, więc postanowiłam zrobić pastę. Plusem tej pasty jest to, że doprawiamy czym i jak chcemy. Jeśli chcecie wersję pomidorową - dodajcie ketchupu lub przecieru pomidorowego i gotowe. U mnie wersja podstawowa. 

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka białego sera
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • ogórek konserwowy, cebula

 

Tuńczyk i ser umieścić w blenderze i zmiksować. Doprawić do smaku. Można dodać posiekaną drobno (bardzo!) cebulę i ogórek konserwowy.

Smacznego!

 

piątek, 22 kwietnia 2011

Tak jak obiecałam na facebooku, dzisiaj mam dla Was trzy propozycje podania pasty jajecznej. Pierwsza tradycyjna-z koperkiem i pietruszką, kolejna z tuńczykiem i ostatnia z wędliną. Wszystkie są idealnym źródłem białka i dobre na każdą fazę w diecie.


Pasta jajeczna z koperkiem i pietruszką

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • koperek, pietruszka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek i pietruszka i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z wędliną

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny drobiowej
  • 1,5-2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • pół puszki odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1,5 łyżki serka homogeniozwanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano
  • koperek lub szczypiorek
  • bazylia

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać odsączony tuńczyk. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek (lub szczypiorek) i bazylię (użyłam ok 5 dużych listków) i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

Smacznego!



Print Friendly and PDF

poniedziałek, 29 marca 2010

Sama nie wiem, dlaczego pasta ta dopiero teraz zawitała u nas w domu :( no ale podobno lepiej późno niż wcale. Jest przepyszna! Oryginalna pasta jest z makrelą, ale ze względu, że makrela to ryba tłusta, zamieniłam ją na "chudszego" dorsza. Przepis  pochodzi od mojej Przyjaciółki W., na potrzeby diety zmodyfikowany, ale jaki smaczny! Dziękuję!


Składniki:

  • średniej wielkości wędzony dorsz/makrela/bądź inna wędzona rybka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek


Rybę obrać ze skóry i ości, jest to zajęcie dla cierpliwych, ale uprzedzam, że warto się pomęczyć:)Dorsza porwać na małe kawałki, osobiście go pocięłam nożem :)

Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać ze skórki. Jajka, ogórki i cebulę pokroić na drobną kosteczkę.   Wszystko włożyć do miski, dodać musztardę i jogurt grecki. Doprawić do smaku.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

pasta

Print Friendly and PDF

sobota, 13 marca 2010

Zastanawiałam się długo co mogłoby zastąpić mi masło na kanapkach, wymyśliłam dwie rzeczy-serek philadelphia i ową pastę. Ze względu, że jestem maniaczką curry-dodaje go wszędzie i tutaj się znalazło. Nigdy nie przypuszczałam, że będzie tak dobrze smakować:)Oczywiście jeśli nie lubisz curry, po prostu go pomiń i pasta tez będzie dobra.


Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 250g chudego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, pół łyżeczki curry
  • koperek-na oko

Cebulę pokroić na drobną kostkę. Wsypać do miski, włożyć pokrojone na ćwiartki jajka, twaróg, przyprawy i musztardę. Wszystko zagnieść widelcem, a później blenderem, żeby uzyskać gładką masę. Dodać koperek.

Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis