Ciastka
wtorek, 05 lipca 2011
Składniki na 24 dużych biszkoptów:
Białka ubić na sztywno. Żółtka razem ze słodzikiem ubić do białości**, dodać maizenę z proszkiem do pieczenia oraz otręby. Dodać białka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie na 1 blachę wchodziło 12 biszkoptów. Piec w 170 stopniach 12-15 minut (kontrolujcie pieczenie, żeby biszkopciki się nie przypaliły). Biszkopty podczas pieczenia rosną, niestety po upieczeniu-opadają. Od spodu są brązowe na górze niestety nie, ale to nie przeszkadza w ich smaku ;) Smacznego!
* spróbujcie i najwyżej dodajcie więcej lub mniej słodzika; ** ważne jest, aby żółtka ubić dokładnie do białości a białka na sztywno, tak aby masa była gęsta, inaczej biszkopciki rozleją się podczas pieczenia. Użyłam jajek wielkości "L".
niedziela, 02 stycznia 2011
Składniki:
Mleko wymieszać z kakao i aromatem. Podgrzać ale nie zagotować. Dodać otręby i słodzik i gotować cały czas mieszając, aż otręby napęcznieją i zrobi się miękka i elastyczna masa. Zdjąć z ognia. Formować trufelki. Wsadzić do lodówki najlepiej na noc.
czwartek, 09 grudnia 2010
Składniki:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Powstanie gęsta klejąca masa. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach-ciastka trochę urosną. Piec w 160*C ok.20-25 min-najlepiej sprawdzać stan ciastek drewnianym patyczkiem. Ciastka wyjdą miękkie. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!
niedziela, 11 lipca 2010
Składniki (na 5 gofrów):
Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak żeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka. Piec w gofrownicy (jeśli będą się przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)). Podawać z serkiem homo. Smacznego!
czwartek, 06 maja 2010
Składnki na 9 muffinek:
Otręby zmielić na puch. Podczas mielenia dodać słodzik. Wymieszać ze sobą suche składniki (otręby, słodzik, kakao, proszek do pieczenia). W osobnej misce wymieszać "mokre" (mleko, jajka, olej i na samym końcu coca-colę). Zmieszać ze sobą suche z "mokrymi". Nałożyć do papilotek. Piec 25min w 160stopniach.
Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |