Ciastka

wtorek, 05 lipca 2011

W końcu udało mi się zrobić idealne (jak dla mnie ;)) biszkopciki. Następnym razem zrobię je mniejsze, bo duże za szybko znikają ;) Robi się je szybko i smakują przepysznie. Ze względu na ilość maizeny, muszą nam starczyć na 3 dni.

 

Składniki na 24 dużych biszkoptów:

  • 3 łyżki maizeny
  • 2 łyżki drobno zmielonych otrębów (użyłam mieszanki pszenno-owsianej)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia*

 

Białka ubić na sztywno. Żółtka razem ze słodzikiem ubić do białości**, dodać maizenę z proszkiem do pieczenia oraz otręby. Dodać białka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie na 1 blachę wchodziło 12 biszkoptów. Piec w 170 stopniach 12-15 minut (kontrolujcie pieczenie, żeby biszkopciki się nie przypaliły). Biszkopty podczas pieczenia rosną, niestety po upieczeniu-opadają. Od spodu są brązowe na górze niestety nie, ale to nie przeszkadza w ich smaku ;)

Smacznego!

 

* spróbujcie i najwyżej dodajcie więcej lub mniej słodzika;

** ważne jest, aby żółtka ubić dokładnie do białości a białka na sztywno, tak aby masa była gęsta, inaczej biszkopciki rozleją się podczas pieczenia. Użyłam jajek wielkości "L".

 

Print Friendly and PDF

niedziela, 02 stycznia 2011
Witam noworocznie! Jak po Sylwestrze??? wybawieni??? Jak minął Wam stary rok?? Dzisiaj dla osłody podaję przepis na trufle. Są smaczne i wilgotne w środku, w smaku przypominają bajaderkę. Ja zrobiłam je w wersji mini, żeby nie zjeść wszystkich od razu. Trufle mają nam starczyć na 2 dni.



Składniki:
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • słodzik (do smaku)
  • ulubiony aromat


Mleko wymieszać z kakao i aromatem. Podgrzać ale nie zagotować. Dodać otręby i słodzik i gotować cały czas mieszając, aż otręby napęcznieją i zrobi się miękka i elastyczna masa. Zdjąć z ognia.
Formować trufelki. Wsadzić do lodówki najlepiej na noc.


Smacznego!
Print Friendly and PDF
czwartek, 09 grudnia 2010

Co powiecie na czekoladowe ciastka? W smaku bardziej przypominają puszyste kakaowe biszkopty. Ciastka te są bardzo smaczne i zastępują ochotę na słodkości. Z całości wychodzi ok.15 ciastek i mają nam starczyć na 5 dni.


Składniki:

  • 15 łyżek otrąb (mieszanki owsianych i pszennych)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.15 łyżeczek słodziku w proszku, do pieczenia (lub więcej-wg smaku)
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 łyżki kakao
  • 9-10 łyżek płynnego (!) jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Powstanie gęsta klejąca masa. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach-ciastka trochę urosną. Piec w 160*C ok.20-25 min-najlepiej sprawdzać stan ciastek drewnianym patyczkiem. Ciastka wyjdą miękkie. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 11 lipca 2010

Kolejne gofry. Idealny sposób wykorzystania dziennej porcji otrąb. Tym razem w wersji z kakao. Wspaniała przekąska do kawki.


Składniki (na 5 gofrów):

  • 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki serka homo
  • 2 łyżki słodziku w płynie


Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak żeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka. Piec w gofrownicy (jeśli będą się przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)).


Podawać z serkiem homo.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

czwartek, 06 maja 2010

Witam po majówce :) W końcu odpoczęłam :) aż do pracy wracać się nie chciało. Nabrałam nowych sił witalnych (nie mylić z dodatkową wagą;)) więc postanowiłam zrobić coś innego. Nigdy nie przypuszczałam,że do ciasta można dodać coca-cole. Oczywiście w naszym przypadku, drodzy Dukanowcy, zero. Muffinki wyszły super :) Miękkie, puszyste i czekoladowe :) Szkoda tylko, że można zjeść tylko jedną dziennie :( Ale dla samego smaku warto!


Składnki na 9 muffinek:

  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek słodzika w proszku do pieczenia (1łyżka=3łyżeczki cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju parafinowego
  • 5 łyżek coca-coli zero/light
  • 0,5 szklanki mleka

Otręby zmielić na puch. Podczas mielenia dodać słodzik. Wymieszać ze sobą suche składniki (otręby, słodzik, kakao, proszek do pieczenia). W osobnej misce wymieszać "mokre" (mleko, jajka, olej i na samym końcu coca-colę). Zmieszać ze sobą suche z "mokrymi". Nałożyć do papilotek. Piec 25min w 160stopniach.

 


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów