Ciasta
czwartek, 15 września 2011
Składniki: ciasto:
krem:
Mleko zagotować. W naczyniu wymieszać pozostałe składniki na krem. Mleko zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółek i dokładnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówk, aby masa się ścieła. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao. Smacznego!
piątek, 02 września 2011
Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm): ciasto:
krem:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtko, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyjdzie rzadkie. Wsadzić do piekarnika nagranego do 180*C. Piec ok 20-25min (do tzw suchego patyczka). Ciasto podczas pieczenia urośnie, lecz po wystudzeniu opadnie. Nic nie szkodzi, bo i tak przetniemy go na pół. 1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać maizenę, żółtka, kawę. Dodać go gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Zdjąć kożuch, dodać słodzik, serek homogenizowany, zapach. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody (pamiętajcie nie rozpuszczajcie w większej ilości, ponieważ po dodaniu żelatyny do masy budyniowej, masa zrobi się rzadka). Wystudzoną i lekko tężejącą, dodać do masy budyniowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Ciasto przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować cienką warstwą. Wsadzić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać kakao (ja zapomniałam posypać do zdjęcia, bo robiłam je na szybko o 6 rano :P). Smacznego!
czwartek, 12 maja 2011
Składniki (na blaszkę 20x23cm):
Białka ubić na sztywno a żółtka - do białości. Do żółtek dodać słodzik, mleko, jogurt, maizenę i kakao. Dokładnie wymieszać. masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być. Dodać pianę z białek i zapach. Delikatnie połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany) w kąpieli wodnej ok 30min. Ciasto po upieczeniu opada, ale nie przeszkadza w konsumpcji :) Podawać wystudzone, bo ciepłe będzie się rozwalać podczas krojenia. Smacznego!
czwartek, 28 kwietnia 2011
Składniki na blaszkę 20x23cm:
Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 żółtka (do budyniu) i jedno białko. Pozostałe białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do 4 żółtek dodać otręby, 1 łyżkę maizeny, słodzik (ok.4 łyżki), kakao, proszek do pieczenia i jedno białko. Miksować na najwyższych obrotach ok 5min. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przeciąć na pół. Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową. Smacznego!
poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Składniki:
Do miski wsypać otręby, kakao, 4 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, dodać jogurt i wbić 2 jajka. Dokładnie wymieszać na puszystą masę. Wylać do formy (ja użyłam formy od tarty, bo nie miałam tak dużej tortownicy). Wsadzić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180*C. W międzyczasie zmiksować ze sobą ser, jajko, słodzik, maizenę, sok i skórkę z limonek (jeśli boicie się, że sernik wyjdzie za bardzo kwaśny, wciśnijcie sok z 1 limonki:)). Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Wsadzić na 20-25min, do tzw suchego patyczka. Uważać, żeby sernik się nie przypalił z wierzchu. Jeśli będzie za szybko przybierał koloru, przykryjcie folią aluminiową. Odstawić w chłodne miejsce. Najlepszy po 24h spędzonych w lodówce. Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |