Ciasta

czwartek, 15 września 2011

Za roladę zabierałam się od początku odchudzania, czyli od dawna :) i żałuje, że dopiero teraz się skusiłam. Rolada jest pyszna. Zrobiłam w wersji z czekoladowym ciastem, ale można kakao ominąć i będzie jak w przepisie w książce dr. Dukana. Ze względu na ilość jajek, ciasto musi nam starczyć na 3 dni.

 

Składniki:

ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych (można je wcześniej zmielić)
  • 1 łyżka chudego mleka
  • 280g chudego sera w kostce
  • 1 łyżka maizeny lub 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • zapach waniliowy

krem:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maizeny
  • zapach pomarańczowy

 



Mleko zagotować. W naczyniu wymieszać pozostałe składniki na krem. Mleko zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółek i dokładnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówk, aby masa się ścieła.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

piątek, 02 września 2011

Dawno nie było przepisu na ciacho-przepraszam, ale jakoś nie miałam weny na pieczenie. Może to przez to, że trochę zaniedbałam gotowanie przez lato. Ale spięłam się i dzisiaj mam dla Was ciasto cappucino. Ciasto podobne jest do budyniowca (przepis tutaj). Dla miłośników kawy. Dziennie możemy zjeść ćwiartkę ciasta.

 


Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):

ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 2 łyżki maizeny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki maizeny
  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ok.3 łyżek słodziku w proszku, do pieczenia (można więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • zapach migdałowy (opcjonalnie)

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtko, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyjdzie rzadkie. Wsadzić do piekarnika nagranego do 180*C. Piec ok 20-25min (do tzw suchego patyczka). Ciasto podczas pieczenia urośnie, lecz po wystudzeniu opadnie. Nic nie szkodzi, bo i tak przetniemy go na pół.

1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać maizenę, żółtka, kawę. Dodać go gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Zdjąć kożuch, dodać słodzik, serek homogenizowany, zapach. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody (pamiętajcie nie rozpuszczajcie w większej ilości, ponieważ po dodaniu żelatyny do masy budyniowej, masa zrobi się rzadka). Wystudzoną i lekko tężejącą, dodać do masy budyniowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować cienką warstwą. Wsadzić do lodówki na całą noc.

Przed podaniem posypać kakao (ja zapomniałam posypać do zdjęcia, bo robiłam je na szybko o 6 rano :P).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 12 maja 2011

Ciasto robi się bardzo szybko i bardzo szybko znika. Jest delikatne w smaku i taaakie piankowe :) uwaga-uzależnia! Ze względu na ilość maizeny, musi nam starczyć na 2 dni.

 

Składniki (na blaszkę 20x23cm):

  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia(można więcej/mniej-wg własnego smaku)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • ulubiony zapach

 

Białka ubić na sztywno a żółtka - do białości. Do żółtek dodać słodzik, mleko, jogurt, maizenę i kakao. Dokładnie wymieszać. masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być. Dodać pianę z białek i zapach. Delikatnie połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany) w kąpieli wodnej ok 30min.

Ciasto po upieczeniu opada, ale nie przeszkadza w konsumpcji :) Podawać wystudzone, bo ciepłe będzie się rozwalać podczas krojenia.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 28 kwietnia 2011

Postanowiłam zrobić zupełnie inne ciasto niż sernik. Znalazłam u Niki taki przepis, ale jak dla mnie zawierał on stanowczo za dużo maizeny. Postanowiłam pokombinować i wyszedł przepyszny budyniowiec! Przy okazji znalazłam idealny przepis na budyń waniliowy, ale o tym już wspominałam na facebook'u.  Ciasto, ze względu na ilość maizeny i otrąb musi nam starczyć na 3 dni.


Składniki na blaszkę 20x23cm:

  • 6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
  • 5 łyżek otrąb (mieszanki)
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 3 łyżki maizeny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek słodziku w proszku do pieczenia (wg własnego smaku, można dodać mniej lub więcej)
  • 4 łyżki serka homogeniozwanego /sera białego wielokrotnie mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny/agar agar
  • laska wanilii


Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 żółtka (do budyniu) i jedno białko. Pozostałe białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do 4 żółtek dodać otręby, 1 łyżkę maizeny, słodzik (ok.4 łyżki), kakao, proszek do pieczenia i jedno białko. Miksować na najwyższych obrotach ok 5min. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przeciąć na pół.

Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.


Smacznego!

  Print Friendly and PDF

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Zaskakujące połączenie sera, limonki i kakaowego ciasta! Jak dla mnie jeden z najlepszych serników, który jadłam. W smaku czuć wyraźnie kwaskowatość limonki, ale to nie przeszkadza, aby zjeść kolejny kawałek :) Cały sernik musi nam starczyć na 3 dni, ze względu na ilość otrąb i maizeny. Dla miłośników limonki.


Składniki:

  • 9 łyżek otrąb
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki maizeny
  • 8 łyżek słodziku w proszku do pieczenia(wg uznania)
  • 12 czubatych łyżek sera wielokrotnie mielonego (trochę więcej niż 0,5kg)
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstego jogurtu


Do miski wsypać otręby, kakao, 4 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, dodać jogurt i wbić 2 jajka. Dokładnie wymieszać na puszystą masę. Wylać do formy (ja użyłam formy od tarty, bo nie miałam tak dużej tortownicy). Wsadzić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180*C.

W międzyczasie zmiksować ze sobą ser, jajko, słodzik, maizenę, sok i skórkę z limonek (jeśli boicie się, że sernik wyjdzie za bardzo kwaśny, wciśnijcie sok z 1 limonki:)). Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Wsadzić na 20-25min, do tzw suchego patyczka. Uważać, żeby sernik się nie przypalił z wierzchu. Jeśli będzie za szybko przybierał koloru, przykryjcie folią aluminiową. Odstawić w chłodne miejsce. Najlepszy po 24h spędzonych w lodówce.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis