Obiad

czwartek, 29 stycznia 2015

Szybki i łatwy przepis na kulki z piekarnika. Mogą być w wesji drobiowej, wołowej lub w drobiowo-wołowej. Ja robię ich więcej i zamrażam :) Później siup do wody i mam gotowy obiad :)

 

Składniki:

- 1kg miesa mielonego (drobiowego, wołowego lub pół na pół)

- 1 cebula 

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 1-2 łyżki otrąb pszennych

- sól, pieprz, papryka słodka, ostra


Cebulę obrać i drobno posiekać. Jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i otręby dodać do mięsa. Mięso wyrobić.

Z mięsa formować kulki i układać je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przed ok 20-30 minut. Co jakiś czas kulki przewracać na drugą stronę, żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlać wodą.

 

Smacznego!

piątek, 15 listopada 2013

Danie expresowe :) i do tego pyszne i sycące. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, np z pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym :) Polecam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • mały brokuł
  • przyprawy wg uznania (sól, pieprz, czosnek granulowany)

 

Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek.

Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany dodać do kurczaka i pieczarek. Wymieszać.

 

Smacznego!

czwartek, 19 września 2013

Ostatnio mam 'fazę' na omlety. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i mówię Wam, że nie jest to pewnie ostatni przepis na omlet, który tutaj znajdziecie :)

Składniki:

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 0,5 małej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmażyć, aby woda ze szpinaku wyparowała. 

Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystości i wlać na podsmażoną cebulę i szpinak. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.

Smacznego!



środa, 06 marca 2013

Lubicie szpinak? bo ja bardzo! jak dobrze, ze warzywa mogę jeść co drugi dzień :) Mielone wychodzą obłędne. Nam najbardziej smakowały na zimno :) Nawet mój Mąż, niedukanowiec, podjadał je z apetytem. :)

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 op mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • otręby (jeśli masa będzie za rzadka)
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku

 

Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Razem z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą dodać do mielonego. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać otręby.

Formować placuszki i smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Uważać podczas przewracania. Przewracać dopiero jak porządnie kotleciki się zarumienią.

Podawać z ulubionym jogurtowym dipem.

Smacznego!


środa, 19 grudnia 2012

Przepis ten dostałam od jednej ze swoich czytelniczek. Dziękuję bardzo! Gołąbki przetestowane i uważam, że są przepyszne! :) Zdjęcie by Czytelniczka. Jeszcze raz dziękuję za podesłanie przepisu :) Na moim blogu pojawiły się już dwa przepisy gołąbki, jedne dla leniwych, przepis tutaj, oraz tradycyjne - klik, ale te, które Wam dzisiaj proponuję są prze-smaczne! Pewnie dzięki dodaniu do nich warzyw, których we wcześniejszych przepisach brak.

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 500g wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • Natka pietruszki
  • Mała kapusta włoska
  • Sól, pieprz i inne przyprawy według uznania


 
Pierś i wołowinę mielimy i dobrze mieszamy. Marchew, pietruszkę, cukinię i pieczarki trzemy na tarce na dużych „oczkach”. Paprykę kroimy i drobną kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku według uznania.
 
Kapustę wkładamy do reklamówki jednorazowej skrapiamy wodą i dokładnie zawijamy. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 5-8min. Po tym czasie ściągamy liście aż do momentu kiedy natrafimy na twarde. Czynność powtarzamy, aż obierzemy z liści całą kapustę. Oczywiście to wersja na szybko, a Ci którzy wolą standardy mogą sparzyć kapustę w garnku.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy jak standardowe gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy 2 szklankami wody z rozpuszczoną „Kostką do smaku o obniżonej zawartości tłuszczu i soli” . Dusimy w piekarniku- 180 stopni- ok. 1h.
Idealnie smakuje z ketchupem Wlub sosem pomidorowym własnoręcznie przygotowanym.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów