Domowej roboty

niedziela, 02 września 2012

To nic innego jak zwykły otrębowy naleśnik, tylko, że bez maizeny. Możemy go podawać z przeróżnymi dodatkami, z usmażonym/ugrilowanym kurczakiem i sosem czosnkowo-koperkowym (przepis tutaj), z warzywami lub bez, w zależności od aktualnej fazy. Z przepisu wychodzą 4 placuszki, czyli po 2 dziennie. Uwierzcie mi, ale z dodatkami, najecie się nimi. Oczywiście będziecie musieli zdecydować, czy wolicie w danym dniu zjeść np. placuszki otrębowe (klik) czy te tortille, bo wiecie, że dziennie można tylko zjeść 3 łyżki otrąb. Wybór należy do Was :) (ja pewnie bym zrezygnowała z placuszków na rzecz tortilli).

 

Składniki:

  • 1 jajko (rozm.L)
  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na ok 5 minut, aby pianka opadła.

Masę wylewamy na bardzo rozgrzaną patelnię. Przewracać dopiero, gdy brzegi będą brązowe. Uważać, aby nie przypalić tortilli. Smażenie trwa bardzo krótko.

Podawać z ulubionymi składnikami. Np. z piersią z kurczaka, pomidorem, ogórkiem i sałata lodową (jak to dobrze być na PW ;)).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 28 sierpnia 2012

Rozwiązanie wczorajszej zagadki :)

Przepis na serek topiony znalazłam już dawno, ale co go robiłam to coś dodawałam, coś odejmowałam. Szukałam idealnego. Teraz znalazłam. Przygotowywany wiele razy tradycyjnie i raz w Speedcook'u - i powiem tak - ahhh gdyby ten robot był mój, ułatwiłby mi bardzo robienie tego serka. Chociaż nie mamy co narzekać, bo tradycyjnie robi się go równie łatwo, ale jaka przyjemność jest z tego, że wrzucasz wszystkie składniki do robota, nastawiasz odpowiedni program, a on sam robi już wszystko :)

Serek można zrobić z dowolnymi dodatkami. Ten na zdjęciu jest z ziołami. Wcześniejsze były z cebulką, z szynką, z suszonymi pomidorami. Wszystkie wyszły równie smaczne. Podaję przepis na "czysty" serek topiony.

 

 

Składniki:

  • 250g chudego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli

 

 

Ser rozgnieść widelcem, dodać sodę i sól i dokładnie je wgnieść w ser. Dodać rozbełtane jajko i dokładnie wymieszać. Masę serowo-jajeczną umieścić na patelni i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania lejącej masy, ciągle mieszając. Dodać ulubione składniki i przelać do słoika/miseczki. Jeżeli w serze, podczas smażenia pojawią się grudki, można użyć blendera :)

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Pokruszony ser, jajko, sodę i sól umieścić w Speedcook'u. Robot ustawić na : obroty: 3 , temperatura: 60 oC , czas: 25 min. Serek ze Speedcook'a wychodzi jedwabiście gładki, nie ma konieczności rozdrabniania grudek.

Dodać ulubione składniki, dokładnie wymieszać i przelać do słoika/miseczki.

Należy uważać jakie składniki dodamy do sera, bo np. koperek może nam ser zważyć.

Ser można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Z podanego przepisu wychodzi ok pół litrowego słoika.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 17 lipca 2012

Niech podniesie rękę osoba, która nie "tęskniła" za majonezem, będąc na diecie. Przepis na majonez dostępny w książce "Nie potrafię schudnąć" oparty jest na żółtku kurzym. Ten majonez w składzie nie posiada jajka, więc możemy go śmiało wykorzystać do kanapek np. z jajkiem na śniadanie czy do sałatek.

 

Składniki:

  • 10 łyżek chudego i dobrze schłodzonego mleka
  • 0,5-1 łyżeczki musztardy
  • 1-1,5 łyżki parafiny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Mleko, musztardę i sok z cytryny umieścić w blenderze i miksować do uzyskania mleczno-musztardowej pianki. Powoli wlewać parafinę, cały czas miksując. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Majonez przelać do naczynia i wstawić na min 3-4h (najlepiej na całą noc) do lodówki. W chłodzie majonez powinien zgęstnieć.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

Ze względu na ilość parafiny należy z rozsądkiem konsumować majonez. Nadmiar parafiny w organizmie może zadziałać przeczyszczająco.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Tutaj znalazłam przepis na bułkę tartą i tak sobie pomyślałam, że zrobię własną. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych zmian :) Znudziły mi się już piersi w jajku czy w cieście naleśnikowym. Zachciało mi się piersi w panierce! Bułka jest łatwa do zrobienia, tylko trzeba dzień wcześniej upiec bułeczki, które zetrzemy na bułkę. Zrobiłam od razu z większej ilości, żeby starczyło na dłużej. Dodanie czosnku i natki pietruszki do bułki tartej powoduje, że panierka wychodzi bardzo smaczna. Możecie tworzyć swoje kompozycje, mnie ta najbardziej podpadła do smaku.

 

Składniki:

  • 24 łyżek otrąb owsianych (lub 16 łyżek owsianych i 8 łyżek pszennych)
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • czosnek granulowany
  • suszona natka pietruszki, oregano, bazylia (wg uznania)

 

Z otrąb, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Nakładać na blachę, tworząc bułki. Piec 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić i wysuszyć.

Wysuszone bułki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać czosnek granulowany, natkę pietruszki i sól (dodałam po 1 łyżce stołowej czosnku i pietruszki). Dokładnie wymieszać.

Jeśli macie dukanowski ser żółty, który Wam się już przejadł, wysuszcie go i również zetrzyjcie do bułki tartej.

Przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu.

Bułkę należy zużyć w przeciągu miesiąca (jeśli dodaliście świeży czosnek lub ser)-dwóch.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 11 lipca 2011

W końcu zrobiłam w tym roku własne ogórki małosolne. Specjalnie na tą "okazję" kupiłam sobie gliniane naczynie, które sprawdziło się idealnie. Osobiście lubię ogórki lekko przykiszone, natomiast mój małżonek zajada się ogórkami po 24h kiszenia. Zapraszam do kuchni :)

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 główki czosnku
  • koper
  • korzeń chrzanu (opcjonalnie)
  • zalewa (na 1 litr wody (używam przefiltrowanej wody z kranu)-2 łyżki soli)

 

 

Ogórki zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. W międzyczasie obrać ząbki czosnku. Ogórki przepłukać. Na dno naczynia/słoika wsadzić koper, chrzan i kilka ząbków czosnku. Układać ogórki, przekładając koprem i czosnkiem. Zalać zalewą. Naczynie/słoiki szczelnie zamknąć, odkładając w ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2 , 3


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów